Any nou xinès a Barcelona
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Idees originals per celebrar l'Any Nou Xinès a Barcelona

Tallers, cursos, botigues i gastronomia per festejar l'arribada de l'any del bou

Publicitat

L'Any Nou Xinès o Any Nou Lunar és una de les celebracions més famoses del món i enguany ha caigut en divendres, concretament el 12 de febrer. La Xina i molts altres països amb grans comunitats xineses donen la benvinguda al nou any el primer dia del calendari lunar, per això la data mai no és la mateixa. Les festivitats s'allarguen quinze dies –aquest cop fins el 26 de febrer quan se celebrarà el festival de les llanternes– i es duen a terme tradicions com regalar sobres vermells amb diners, netejar la casa de mala sort i sopars familiars, entre moltes altres. Enguany serà l'any del bou, un signe que, segons l'astrologia xinesa, representa la responsabilitat i la determinació. 

Tot i ser una celebració popular a l'Àsia, l'Any Nou Xinès també es festeja arreu del món. A Barcelona, com la majoria de grans ciutats, no hi haurà la tradicional desfilada que recorria els carrers del centre a causa de les restriccions de la covid-19 i la necessitat sanitària d'evitar aglomeracions. Doncs, les activitats passen a oferir-se en format virtual. Podeu consultar aquí tota la programació que organitzen les entitats públiques i xineses de la capital catalana pels pròxims dies.

Us proposem 9 idees originals per conèixer i apropar-vos a una de les cultures més antigues amb tallers, cursos d'idiomes, rutes gastronòmiques i de te.

NO T'HO PERDIS: Els millors restaurants xinesos de Barcelona

1. Tastar la gastronomia tradicional

Barcelona té una àmplia oferta gastronòmica de restaurants xinesos que donen protagonisme a plats regionals i menys coneguts que fugen de l'ànec a la pequinesa, l'arròs tres delícies i els rotllets de primavera. 

Us deixem 5 manjars que formen part dels festins d'any nou que reuneixen tota la família:

- Hot Pot, una olla calenta on es barregen verdures, carn i altres aliments. Si voleu tastar-ho, el restaurant Liu Yi Shou és una gran opció. 

- Jiaozi o dumplings, una espècie de raviolis farcits de verdura o carn. El Dr. Zhang en són especialistes.

- Chang Shou Mian o també coneguts com fideus de la longevitat, que segons l'imaginari xinès simbolitzen prosperitat. 

I per si encara no us ha entrat la gana... els dolços xinesos són també una tradició per aquestes dates com el Nian Gao o pastís d'arròs i els Tanguyuan, unes boletes de farina farcides de sèsam o cacauet. 

2. Omplir el cistell amb aliments asiàtics

Barcelona disposa de diversos supermercats asiàtics especialitzats amb una gamma de productes variats d'alimentació japonesa, tailandesa, xinesa, índia, coreana, etc. El supermercat Yang Kuang, ubicat al costat d'Arc de Triomf, és potser un dels establiments de menjar asiàtic més conegut i gran de la ciutat. També destaquen el WHL Supermercat ubicat al carrer Calàbria i el Dong Fang Extremo Oriente a Balmes. 

Publicitat

3. Tastar el millor te xinès

El te és essencial en la cultura xinesa. A Barcelona hi ha molts establiments especialitzats en tes i infusions, però si voleu trobar una àmplia gamma de productes, tallers i cerimònies privades, el Caj Chai, ubicat al barri Gòtic, és el vostre lloc. Així mateix, trobareu receptes per elaborar té verd, gong fu i groc des de casa. Una altra opció és Sans & Sans a l'Illa Diagonal. 

4. Aprendre la cultura i la llengua

L'Institut Confuci i El Instituto de Cultura China de Barcelona ofereixen cursos per a tots els nivells i edats per aprendre el xinès. També fan exàmens oficials i cursos més especialitzats per descobrir tots els secrets d'una de les cultures més antigues del món. Doneu-los una ullada per descobrir tota la seva programació per enguany. 

Publicitat

5. Amarar-vos de literatura xinesa

Apropeu-vos a qualsevol llibreria de Barcelona i feu-vos amb algun llibre sobre cultura xinesa per conèixer-la millor. Mentrestant, us proposem dos llibres de l'editorial Phaidon sobre gastronomia i art, 'China: The cookbook' i 'Zhang Xiaogang: Disquieting Memories' sobre el pintor contemporani Zhang Xiaogang. 

 

6. Practicar tai-txi

El tai-txi és un art marcial xinès que afavoreix la respiració, la flexibilitat i la concentració, una sèrie de beneficis mentals i físics. Es pot practicar des de casa o a l'exterior, segons les vostres preferències. Si us animeu, Barcelona té múltiples centres que ofereixen classes com el Centre Arlandes, el Centre Jing i Tao de la Salud, entre d'altres. Consulteu, també, els cursos que organitzen als centres cívics, ja que és una activitat amb molts seguidors.

Publicitat

7. Pintura i cal·ligrafia a Casa Àsia

Casa Àsia és un centre cultural reconegut a Barcelona amb l'objectiu de trencar estereotips i apropar la cultura asiàtica al nostre país. Organitza tallers i cursos en línia sobre cal·ligrafia, pintura artesanal i cinema

Si voleu endinsar-vos una miqueta més en l'art de la tinta i el pinzell, Mó. ArtShufa organitza un taller de cal·ligrafia totalment gratuït i a través de ZOOM el 14 de febrer a les 10 h.

8. Producció artesanal de fanalets

El fanalet és un element ornamental molt popular a la Xina que decora i il·lumina celebracions i festivitats. El fanalet més típic és el de color vermell i en forma oval. Tanmateix, també poden estar decorats amb motius florals, de paisatges o animals i utilitzar altres formes i materials.  

Si us interessa conèixer més a fons la història d'aquesta tradició i fer-ne algun artesanalment, l'Institut Confuci de Barcelona organitza un taller el 17 de febrer a les 18 h. 

Recomanat
    Més de Any Nou xinès
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat