La cuesta de Sant Domènec vista desde Le Bistrot
Foto: Shutterstock La cuesta de Sant Domènec vista desde Le Bistrot

14 restaurants imprescindibles per menjar a Girona ciutat

Dinar, sopar o esmorzar: la capital del Gironès és una delícia per a una escapada d'un dia, i té una pila de restaurants exquisits i assequibles

Ricard Martín
Publicitat

Girona... Quina ciutat més bonica! És meravellosament plaent com a ciutat compacta. Al centre de Girona ho tens tot a sis minuts a peu, i és un nucli històric on tot és agradable i polit. Això no vol dir que sigui un decorat de cartó pedra, ep, però Girona ha passat de ciutat grisa i clerical a reunir el millor de la vida urbana i l’apoteosi cuqui empordanès a gran escala. Un lloc ple de grans restaurants, alguns amb estrelles Michelin, per fer-hi un bon dinar o sopar: des de cuina catalana de tota la vida a les noves tendències, i de pas hi podeu fer nit. Encara que alguns veïns es queixen de la pujada de lloguers que ha provocat la immigració de nord-americans bojos pel ciclisme (per culpa de Lance Armstrong). Això és el preu del 'city branding', estimats veïns, d'això a Barcelona en sabem molt.  

NO T'HO PERDIS: Els pobles més bonics a prop de Girona

Busca allotjament a Girona

  • Catalana
  • preu 4 de 4

Anys abans que la bogeria pel 'brunch' i Àsia ens abduís, el 2007, en Sergi Ballús es va quedar amb l’Occi (en català, no digueu 'ochi'!). Havia treballat al Lluçanès, i a l’Occi va posar en pràctica els mateixos principis: cuina catalana creativa, que aposta per la fusió i redefinició de plats, producte excel·lent, generositat i solidesa a prova de modes. Avui, ningú no dubta que és un dels millors restaurants de Girona: té plats clàssics (carpaccio de gambes, escalopa de foie gras...) i un menú de migdia potentíssim: qui pot dir que no a una orada fresca amb patata emmascarada i a uns ous remenats de bolets i alls tendres amb vieires? Aquí són de cullera i de bon menjar, qualsevol cap de setmana us hi podeu trobar elaboracions com ous al plat amb botifarra esparracada, carxofes i tòfona, per exemple. 

El Bionbo és un bar restaurant de setze cadires que té una llista d’espera per sopar d’un any! En Xavi Aguado és un xef carregat de talent amb una oferta espectacular: menú de degustació de set plats a 30 euros. En té cinc de diferents –mai saps què hi menjaràs– i a la sisena ja no hi reserves sinó que et proposa una data i un menú nou. Ara bé, al migdia us en podeu engaltar un d’excel·lent a bé de preu, saborós i digestiu i també molt creatiu. “El secret és l’ús de les verdures com a base”, diu. Aguado és un cuiner ple de talent, amb una visió sensible i poètica de la cuina, allunyada dels tòpics del respecte al producte i bla, bla, bla, i que cal visitar almenys una vegada, si us queda Girona a prop, perquè és un dels millors llocs de la ciutat per menjar.  

Publicitat

3. Tokio Teppanyaki

Què, una de sushi? Tant si busqueu un sopar romàntic com si aneu amb la colla d’amics, aquest restaurant japonès no us deixarà indiferent. D’ambient íntim, però espaiós, ofereix una carta variada a una bona relació qualitat-preu. Si voleu gaudir d’una vetllada especial, podeu reservar un espai privat. En canvi, si preferiu una mica d’espectacle, proposem seure en una de les grans taules teppanyaki, on un cuiner prepararà el menjar davant vostre.

Tokio Teppanyaki
Ronda Ferran Puig, 26, 17001 Girona. 972 21 67 00

4. König

La fama precedeix aquest ja emblemàtic establiment on fan, sens dubte, les millors patates braves de la ciutat. Al König  podreu trobar una extensa carta d'hamburgueses, entrepans i plats combinats que, acompanyats d’una cervesa us sortirà a un preu immillorable i us deixarà satisfets. Si està ple, us recomanem provar sort al de la plaça de la Independència. L'extensió de la carta us pot semblar delirant, però fins i tot en les propostes més compromeses per a un 'fast-food' (com el pop a la gallega!) la qualitat és digna. I que dir de les seves substancioses 'burguers' completes a cinc euros, en un món on ja no baixen de nou. 

Carrer Migdia, 7, 17002 Girona.  972 21 44 05

Publicitat
Txalaka
Txalaka

Un restaurant basc regentat per gironins amb una dècada d’història. Els ‘montaditos’ són l’estrella del local i la filosofia és senzilla: agafa un plat, atipa’t de tapes fins que no puguis més i, en acabar, un cambrer comptarà els escuradents que hagis deixat per passar-te a cobrar. El menjar barreja la cuina basca i la tendència catalana i inclou plats com l’amanida de xató o l’esqueixada de bacallà. També disposen de menús econòmics i de plats més elaborats.

Bonastruc de Porta, 4 T. 972 22 59 75

  • Cuina creativa
  • preu 3 de 4

Hi ha més Michelin, a Girona ciutat, a part del Celler de Can Roca? Doncs sí. Massana va néixer com a restaurant de carn a la brasa el 1986, al centre de Girona. En Pere Massana, cuiner autodidacta, va anar introduint elements innovadors fins que el 2007 va fer un salt al buit, convertint Massana en un restaurant dedicat a la cuina creativa. A base d'esforç, cuina excel·lent i tracte proper, l'Anna Roger i en Pere Massana van conquerir la cobejada Michelin l'any 2008. 

La de Massana és una cuina catalana amb un protagonisme absolut del producte, amb arrels franceses, però menys tradicional del que podria semblar (si jutgem per la seva discreta entrada). Un bon exemple és un plat de caça com el colomí de sang, amb escalunyes al cafè i les prunes en salsa 'hoisin'. La presentació dels plats és  tan curosa, precisa i encertada com les combinacions de sabors i les coccions.  

Publicitat

El millor de Le Bistrot és la seva ubicació a la pujada de les escales de Sant Martí, un dels racons més fotografiats per Temps de Flors. Potser per això, el 2014 va ser escollit en un concurs com el lloc més romàntic de l’Estat (també va ajudar que Javier Cercas l'immortalitzés a 'Soldados de Salamina'. Si aconseguiu seure a prop de la finestra, tindreu un punt privilegiat. Seure a la terrassa  és el nirvana instagrammer. I la seva cuina, tradicional catalana amb algun toc francès, no està gens malament (de dilluns a divendres, bon menú a preu assequible).  

Decoració minimalista per a plats de grans dimensions. Intimitat i modernitat acompanyen una carta no gaire extensa, però d’una qualitat que ho compensa. La seva filosofia,“Cuina per compartir”, així que si sou llops solitaris ­-o gelosos del menjar-, aquest no és el vostre lloc. Encara que amb un 'tomahawk' de vedella de quilo no cal patir si aneu a mitges. No oblideu deixar lloc per a les postres, perquè el doble pecat de xocolata és mortal.

Publicitat

9. Casa Marieta

Un dels restaurants de referència de Girona. La centenària Casa Marieta va ser fundada el 1892 durant la primera etapa del moviment modernista. També estava en plena inauguració del tren que connectava la ciutat amb Sant Feliu de Guíxols. La cuina és casolana (xai rostit, ànec amb peres…) amb una quarantena de plats a escollir, a banda dels de temporada. El preu mitjà per comensal ronda entre els 20 i 25 euros. Assequible, abundant i de qualitat. Com a curiositat, abans sortir cames ajudeu-me cap a la Casa de Waterloo, en Carles Puigdemont va menjar a Casa Marieta.

  • Cafeteries

Gràcies a Lance Armstrong, Girona ara és una meca del cicloturisme. El Call va ple de jubilats dels Estats Units amb mallots xarrupant 'flat white', i hi ha tota una escena de cafeteries d’especialitat 'bicifriendly'; la més veterana és la bufona La Fàbrica, oberta el 2015 pel ciclista canadenc Christian Meier. Els botiguers, encantats: “Turisme net, educat i gastador”. Una amiga gironina: “Posen pàrquings de bici en edificis catalogats i apugen els lloguers”. Barceloní que visites Girona i de cop t'agafa síndrome d'abstinència del Passeig de Sant Joan, aquí hi trobaràs uns plats de 'brunch' hipnòtics per la seva mida, color i bona qualitat. I el cafè, excel·lent. 

Publicitat

11. Can Roca

És l’origen del Celler de Can Roca. Josep Roca i Montserrat Fontané, pares dels germans Roca, mantenen el negoci familiar a 100 metres del segon millor restaurant del món, al tranquil barri de Taialà. Si voleu menjar on Joan, Josep i Jordi Roca van créixer i experimentar, pot ser un bon moment per provar-ho si no disposeu d’una (complicada i cara) reserva al Celler. Els plats són econòmics i casolans, res a veure amb l’alta cuina i entre setmana funcionen amb menús. De fet, és habitual que els germans també facin una escapada per anar-hi a dinar.

Can Roca
Ctra.de Talaia, 42, 17007 Girona. T. 972 20 51 19 

  • Catalana
  • preu 2 de 4

Un lloc especial; sobretot per una cuina que, sense voler fer pirotècnica, impacta per l'originalitat d'idees poc recarregades i resoltes amb virtuositat: 'nuggets' de peus de porc amb 'chipotle'! Carpaccio de carbassó amb salsa de festucs! Sabor i vida. Sabor i vida i també una sana intenció de posar un toc de personalitat fins i tot als plats més tradicionals, com un braó de xai rostit, alleugerit amb fonoll. I visiteu el lavabo! Provocació màxima. 

Publicitat

13. Blanc

Si vols convidar a algú a sopar i fer veure que t'ha costat un ull de la cara, aquest és el teu lloc. Es tracta del restaurant de l'Hotel Ciutat de Girona, un local elegant però a preus molt assequibles. La carta està molt cuidada i plena de plats km 0, mediterranis i de la terra. Recomanem l'hamburguesa Boletus i l'entrecot de vedella de Girona. També disposen de plats -i preus- per als més petits

Restaurant Blanc 
Carrer Nord, 2, 17001 Girona. 972 41 56 37

A cinc minuts en cotxe o 15 a peu des del cul de la Lleona, per posar una referència,  té el seu punt fort en la ubicació, envoltat de natura, uns metres més enllà del mil·lenari monestir de Sant Daniel, en una masia del segle XVI. La cuina és catalana, amb tocs de fusió marroquina i de mercat amb productes ecològics i de temporada. Amanides, torrades, assortiments d’embotits o carns amb una presentació exquisida, destaquen en la carta.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat