Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Monsieur Bosc
FOTO: Maria DiasMonsieur Bosc

11 llocs deliciosos per esmorzar a Barcelona

Salat, dolç, de forquilla, japonès, entrepans monumentals... Menja bé de bon matí!

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

Potser no és l'àpat més important del dia –dir això és com dir per sistema que t'estimes més el papa o la mama– però fer un bon esmorzar és bàsic per viure una bona vida. Aquí teniu una llista feta amb 'carinyo' d'un bon grapat de llocs on podeu anar a esmorzar sense haver-vos de sotmetre a la colonització mental del 'brunch' (que tot i això ens agrada, i també l'hem contemplat) i on teniu garantit començar el dia amb el peu dret.

NO T'HO PERDIS: I si busques contundència, opta pels millors esmorzars de forquila  

Onze esmorzars imbatibles

  • Restaurants
  • Mediterrània
  • Dreta de l'Eixample
  • preu 1 de 4

Pugeu passeig de Sant Joan amunt i atureu-vos a la Granja Petitbó. Poseu un peu a dins i tindreu la sensació d’haver-vos refugiat en un bar noruec calentó mentre a fora hi neva. La Granja Petitbó és un lloc acollidor on esmorzar i berenar pastissos excel·lents acompanyats d’una gran tassa de te o d’un cafè d’aquells que no vols que s’acabi mai. D’estampa per emmarcar o, si ho preferiu, de foto per lluir a Instagram.

Ous Benedict i entrepans vegetals acompanyats de sucs de fruites (ens agrada el de taronja, poma i pastanaga) i també el seu reputat carrot cake i els pancakes amb plàtan i xocolata... ocupen les taules els caps de setmana durant el seu reputat brunch. Al migdia hi fan dinar molt healthy.

  • Bars i pubs
  • Cafeteries
  • El Poble-sec

Contra els fornets satànics que et claven set euros per un cafè horrorós i un entrepà de xiclet, la Palmer és sinònim de cafè del bo (Novell gamma alta) i entrepans memorables, de mida XL i preu diminut: pa de primera, del forn Serra, i embotit i bull tel·lúrics, exhibits en peces senceres en un frigorífic metàl·lic. Calents per fora i per dins, amb un got alt de cafè amb llet són el paradís de l’esmorzar.

La llista dels entrepans llueix orgullosa des d'un cartell il·luminat: cap de senglar, sobrassada, salsitxes amb formatge, sardines de llauna... “És un procés fàcil, però s’ha de fer bé. Tot està inventat”, diu en Josep Carrasco. Els seus avis van obrir la cafeteria el 1944 i ell la porta des del 1999. Sòlid i senzill com un cop de roc: de dilluns a dissabte, de bon matí a primera hora de la tarda, entrepans i cafè. Mig Poble-sec esmorza aquí, com qui diu. Punt de trobada ciclista que vol esmorzar de traginer, també. 

Publicitat
  • Bars i pubs
  • Cafeteries
  • Sant Antoni
  • preu 1 de 4

El te matxa segueix essent un desconegut per a la majoria de la gent que només vol una cosa bona per tirar endavant amb l’esmorzar i el dia. Matcha Gracias trenca l’aprensió a demanar el got verd de la cafeteria fina: aquest selecte bar és el primer de Barcelona dedicat de manera exclusiva al beuratge intens i verd. Els seus propietaris són una parella de dissenyadors de Moscú, en Gorge i la Dária, que el van obrir el 2020. Què diferencia la seva tassa verda de la d’altres cafeteries? “Només fem servir fulles d’alta qualitat: les joves del capdamunt de la planta, que tenen més nutrients. I venen d’una plantació de Kyoto, en tenim la importació en exclusiva”, assegura.  

A Matcha Gracias hi trobareu matxa en diverses elaboracions –el primer cop, és recomanable el matxa latte– i brioixeria amb el te verd en pols que elaboren ells mateixos. Com un deliciós dònut de matxa amb llavors de cànem i xocolata blanca, i un pastís de creps amb matxa, crema de ricotta i melmelada d’albercoc. El lloc és confortable i obert: si us heu d’esperar a fora, des d’un banc podeu gaudir del ritual de preparació. 

  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Cafès
  • El Gòtic
  • preu 1 de 4
  • Crítica de Time Out
En Marcos és un noi de La Rioja nascut en una família de cafeters que volia continuar a la seva manera allò que havia mamat des de petit. I ho ha petat: Satan's Coffe Corner és LA cafeteria d'especialitat de Barcelona. En la barreja hi ha el misteri i el motiu de perquè en Marcos presumeix de fer “el millor cafè de Barcelona”. I també mimen l'esmorzar. Sobretot l'asiàtic. Aquest és un dels pocs llocs de Barcelona on podreu esmorzar japonès, el 'chou syoku' (combinat amb arròs, truita, sopa de miso, per exemple), encara que sempre hi ha una selecció de qualsevol bona teca susceptible de prendre's amb cafè. Muesli, 'pudding' de chia, farinetes, tot el canon de la teca 'hipster'. Fins i tot podeu esmorzar ostres!
Publicitat
Lukumas
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Menjar ràpid
  • Vila de Gràcia
  • preu 1 de 4
  • Crítica de Time Out

Un dels llocs claus per esmorzar a Gràcia: aquesta immaculada cafeteria és punt de reunió del professional liberal, modernet i 'hipster' de bon esmorzar del barri. El greg Pétros Paschalidis hi forneja cada dia, només amb ingredients naturals, la versió hel·lènica de la berlina: la 'lúkuma'. Surten amb molts sabors i farcits, alguns tant sorprenents com la de matija, glacejada amb essència de resina. També fan proves sovint: darrerament hi hem vist 'lúkumas' quadrades o amb 'topping' d'Oreo.

  • Bars i pubs
  • Cafeteries
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 1 de 4

Bars de cereals: aixecada de camisa o tendència amb recorregut? Ja n’han obert a Londres i Madrid, i ara també a Barcelona. Segueix un patró lògic: El Flako és al local on abans hi havia una cafeteria especialitzada en llet, i de fet encara ho és.

M’hi acosto, i un dels socis, la Laia Rincón, m’explica  que disposen d’una setantena de marques de cereals: nacionals, internacionals i ecològiques. I així funciona: tu tries el cereal que vols consumir (pots mirar la caixa, entre 3 i 3,50 € la ració abundant) i la llet (tot el ventall que hi ha entre mamella i ametlla; de fet, disposen de deu menes de llet), i a moure la cullera (pots demanar cafè, te o milkshakes, entre d’altres).

El local és molt maco i psicodèlic: la façana reprodueix la del 'Morrison Hotel' dels Doors i a dins campen els pòsters de Frisco i la música dels Jefferson. “Els 70 va ser l’època en què va esclatar la publicitat de cereals i volíem fugir de la imatgeria infantil típica dels bars de cereals”, diu la Laia.

I donen consells: quins cereals no es poden prendre amb llet calenta (es converteixen en una pasta) o si demanes una barbaritat sucrera com els Peanut Butter Crunch (al dibuix de la caixa hi corren nens amb els ulls esbatanats pel sucre) barreja-ho amb iogurt àcid. Mana el contuberni Kellogg’s/General Mills, però tenen deu sabors ecològics d’Alemanya. Si vols esmorzar o berenar un bol de cereals, ves-hi.

Publicitat
Picnic
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Cuina internacional
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 2 de 4
  • Crítica de Time Out

A Barcelona no diguis 'brunch', digues Picnic. Els caps de setmana, entre les 12 i les 16 h, si vols entrar aquí has de deixar el bolígraf a l'entrada. No hi cap ni un ou, ni que sigui remenat. La Tara (nord-americana) i el Jaime (xilè), han aconseguit quelcom molt difícil: tenir una gentada de clients pròpia de gran grup de restauració partint d'una base casolana. La clau, esclar, és oferir un servei immillorable i una teca a l'alçada de les circumstàncies. Hi trobareu, sobretot actualitzacions 'gastro' dels clàssics de l'esmorzar tardà 'made in USA'. Com per exemple uns deliciosos tomàquets verds fregits (amb formatge feta) o uns ous benedict on tot és a lloc: salsa holandesa impecable, cansalada cruixent i ou al punt. Per la nit la carta agafa un to més autoral i llatí. Les postres són delicioses.  

  • Bars i pubs
  • Cafeteries
  • El Poblenou
  • preu 1 de 4

Em foto el biquini del dia: pa boníssim, que empresona pernil canari, cansalada, cheddar i melmelada de gerds. Celestial. La propietària de Monsieur Bosch, la Florencia Rondón, m’informa que tot el material –menys embotits i formatges– és fet al seu obrador. Rondón, pastissera veneçolana que va estudiar a París i Nova York, explica que Monsieur Bosc “és una cafeteria-pastisseria amb un repertori deslligat de modes”, que es diu així en honor al seu besavi, pastisser i parisenc. Rondón i el seu marit, l’Eulogio Hernández, van obrir fa set mesos, però sembla que hi portin més temps: en un espai delimitat per tres tauletes i l’obrador a la vista, desenvolupen un repertori dolç –amb algun salat– que Rondón fa 25 anys que madura. “No es tracta d’inventar la roda, sinó de fer les coses bé”, valora. Comença a comptar i li surten unes 50 referències: des d’un canònic croissant de mantega francès fins a un milfulls amb crema pastissera, també éclairs, profiteroles o pastís de llimona... Matèria primera excel·lent a preus populars (cafè amb llet del bo a 1,50 €). A l’hora d’esmorzar o berenar no es pot demanar més. 

Publicitat
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Sant Antoni
  • preu 1 de 4
  • Crítica de Time Out

Richard Bies, un pastisser nord-americà de raça – va ser cap de pastisseria a Escrivà, entre molts altres llocs– és el forner i propietari de la Donuteria, una cafeteria-obrador de berlines artesanals. Cada dia forneja uns deu sabors diferents, que poden ser tan sorprenents com el de chutney de mango, coco i curri, o el de crema catalana. També en fa alguna de salada, com la de poma, béicon i xarop d'aurò. Són grans i denses, a anys llum del producte industrial. Això en realitat és alta pastisseria aplicada al producte quotidià.

  • Restaurants
  • Pastisseries

Una preciositat de lloc davant el qual no funcionen les postures cíniques: Ugot és com el saló de te de la tieta francesa que mai vau tenir. La israeliana Adi Nachson ha omplert un antic magatzem d'ànima, amb una vaixella recopilada durant anys, un terra primorosament restaurat i una miscel·lània de mobles d'antiquari. En diuen bruncherie: hi podeu fer esmorzars potents i bons (ous fets en totes les modalitats possibles), plat del dia curós i de qualitat i pastisseria casolana feta per l'Adi ('Ugot' és pastís en hebreu). I també hi trobareu algun plat israelià, com la shakshuka, potents ous al plat especiats. 

Publicitat
Little Fern
  • Bars i pubs
  • Cafeteries
  • El Poblenou
  • preu 2 de 4

Si esteu farts de sentir parlar de futbol i Procés, al Little Fern –cafeteria 'ultracool'– hi trobareu cafè d’especialitat (2,50 €), clientela anglòfona i un repertori de brunch d’alt nivell tothora –fotogènic i alhora casolà, molt ben fet–, amb receptes recollides des de Nova Zelanda fins a Hongria, amb predilecció pels bols de granola casolana i el púding de coco. En Jay, de Nova Zelanda, i la Judith, hongaresa, han viatjat per tot el món tastant esmorzars i han resumit tot un univers de brunch en plats com els 'fritters' de Blat de moro. Uns bunyols de blat de moro dolç amb alvocat, salsa de tomàquets cherry, crème fraîche i melmelada de remolatxa; o un bol Bircher, de poma, canyella, pera picada, crumble de fruits secs i iogurt grec. 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat