Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right La Barcelona més porca

La Barcelona més porca

Els millors llocs per menjar i comprar porc i derivats a la nostra ciutat

Carn de porc
Per Ricard Martín |
Advertising

Del porc ens agrada –i se n’aprofita– tot. No hi ha res millor que un bon garrí, ben alimentat i cuinat, per derrotar el producte més elitista. Si abans que caviar preferiu cansalada, rebolqueu–vos en aquesta ruta de porcades. 

Restaurants

Bar Àngel: el fetitxista porcí

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Els culets de porc incrustats a la paret –de molts anys abans que Dabiz tematitzés DiverXo amb porquets voladors– ja bramen per on van els trets. En Santi Hoyos, també propietari del Bar Mudanzas –factor immutable i resistent del guiriborn–, és un fetitxista del porc (no només del porc; tomàquets i verd són esplèndids). No pas sencer, sinó per parts i en coccions mínimes. Hi trobareu, per exemple, una hamburguesa de porc de gla brutal, “ibèric, pur i lliure”, de les que mossegues i t’esclaten a la boca, o una truita de patates amb morcilla patatera, un xoriço fresc que en lloc de sang porta patata.

Gelida
© Scott Chasserot
Restaurants, Catalana

Gelida: quina galta!

icon-location-pin La Nova Esquerra de l'Eixample

Qui no s’hagi assegut mai al Gelida –pàtria de l’esmorzar de forquilla a l’Eixample– i s’enfronti a un full de word amb què exhibeixen una cinquantena de plats de casa de menjars (quasi cap sobrepassa els cinc euros) faria bé de decantarse per una galta de porc al forn canònica i melosa, que ha seduït comensals tan exigents com els germans Colombo del Xemei. Flanquejada per carxofes arrebossades, és un petit luxe diari d’emporcament que podem arrodonir demanant, de primer, un bon capipota. Morts de fam matiners: el seu entrepà de tall rodó rostit no s’oblida.

Time Out diu
Advertising
Restaurants

La Botifarreria de Santa Maria: catedral del garrí

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Varietat i imaginació. Més que un cansalader, en Toni Travé és un arqueòleg de l’embotit. A la cansaladeria i obrador que la seva família va agafar cap als 50, recupera varietats perdudes com la botifarra traïdora –similar a la de perol però amb menuts– i alhora fa botifarres fresques de fantasia, com la de poma amb curri. Té tot el repertori de bulls, curats i frescos, i tot és de producció pròpia, i d’una qualitat immillorable: només carn, sal i pebre. Ni química ni concessions al turista. No entreu a la catedral de davant, sinó aquí: el seu diví Ral d’Avinyó ha mort pel nostre millor pecat, la gola.

Restaurants

Els Tres Porquets: el garrí més fi

La 'gastrotaverna' del Poblenou té un plat emblemàtic: el carpaccio de presa de porc ibèric, marcat per fora i cru per dins, macerat amb 25 ingredients. És fi, intens, golós i amb un toc asiàtic. Pels llocs ara ja et trobes sovint ploma ibèrica, però un carpaccio de presa és excepcional. Tant, que el primer plat que van fer fa vuit anys encara no ha caigut de la carta. Altres èxits porcins són uns callos potents, o un xoriço de Segura de la Sierra que guarden en oli dins d’una orza (urna de fang per conservar i macerar la matança).

Advertising
Cuarto Y Mitad
©MariaDias
Restaurants, A la brasa

Palo Cortao: els amos del 'chicharrón'

icon-location-pin El Poble-sec

El veritable 'chicharrón' de Cadis –aquelles finíssimes llenques de cansalada viada, aromàtica i sucosa, fregida en llard, que passa com l’aigua i converteix les venes en l’AP-7 un Dilluns de Pasqua– és caríssim de veure en la nostra terra, tan porca ella. Les trobareu amb totes les garanties al Palo Cortao, enclavament cordovesocatalà, fetes com a homenatge a Casa Manteca, el gadità del greix i la canya. Altres porcades de la casa són els flamenquines de pernil de la Devesa i la presa de porc ibèric a la brasa. Nota: a la Carol també hi ha 'chicharrón' de qualitat, però d’exportació.

Time Out diu
Gresca
©Cristina Reche
Restaurants, Cuina creativa

Gresca: alta cuina marrana

icon-location-pin L'Antiga Esquerra de l'Eixample

En Rafa Penya és patrimoni vivent i en constant moviment de la cuina barcelonina moderna. I al renovat Gresca Bar el porc es reverencia amb una sèrie de receptes que et deixen amb la boca oberta i els budells extasiats. Ras i curt: el seu biquini de llom ibèric amb formatge Comté és el millor de Barcelona, una meravella cruixent, planxada i mantegosa que es pixa en tots els 'croque-monsieurs' del món. Aquí sempre hi trobareu alta cuina en barra, fina i porca: bé sigui en una potent terrina al menú de migdia, o en un frapant peu de porc farcit no apte per a aquells que no volen reconèixer què mengen.

Time Out diu
Advertising
La Porca
© Irene Fernandez
Restaurants, Bar d'entrepans

La Porca

icon-location-pin El Poble-sec

Aquí tot és bo i fa patxoca: des del logo –un morro de porc frontal que el sintetitza al màxim, de Carles Murillo– fins als magnífics dibuixos de l’Olga Capdevila que acompanyen la carta, de la teca a la simpatia dels cambrers, del salat al dolç. A La Porca s’hi deixen la pell i es nota l’amor en cada detall: no ens ha d’estranyar, perquè un dels factòtums, en Rubén León, publicista reconvertit –via Hofmann– en taverner panarra: “Jo m’encarrego de la part creativa i la meva mare porta la cuina”, explica . El receptari són adaptacions de l’artesania materna, practicada durant anys en un bar de menú i un càtering.. Cada mes s’empesquen plats nous per afegir al seu fabulós entrepà de porc cuinat durant tres hores, la gran ensaladilla, el sorprenent tàrtar de fuet o l’entrepà de mandonguilles de pollastre. Feu via al Poble-sec!

Time Out diu
Restaurants

Pork Boig per Tu: Sant Martí a taula

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Un desfici: al restaurant porcotemàtic de Cal Rovira i Sagardi trobareu tot el repertori de matança. En fred –bulls, ibèrics, sobrassada...– i calent. El podeu demanar a la brasa o al forn de llenya, a pes: per 5 euros, 100 g de la cansalada viada del que segurament és el millor porc que neix, viu i mor a Catalunya. Entauleu-vos i compartiu un cap sencer o millor un garrí ibèric, si sou colla. Encara que el repertori també passa per entrepans de rostit, amanida de ventre bullit o guisats d’orella i peus de porc. Tot garrí té el seu Sant Martí, i també és un arc de Sant Martí comestible.

Advertising
Bodega Carol
© Iván Moreno
Bars i pubs, Cellers

Bodega Carol: porcada màxima

icon-location-pin El Clot

La 'retrobodega' top és una de les tres adreces que té controlades l’Alberto García, el propietari, amb l’autèntic 'torrezno' de Sòria a Barcelona. El seu és d’orgullosa producció pròpia, diu el taverneradvocat: fregeixen talls de cansalada viada sencera en dos temps per crear aquests dalinians bigotis-rosta amb bombolletes, cruixents per fora i dolçament carnosos per dins. Altres porcades són el botifarró per untar. Amb mesura: a l’Alberto li fa cosa veure porquejar massa els clients habituals, vol que li durin molts anys.

Time Out diu
Can Vallès
© Ivan Gimenez
Restaurants, Mediterrània

Can Vallès: la casa gran del porc

icon-location-pin Eixample

Can Vallès és un restaurant que va fer el camí de la casa de menjars a la tradició selecta, i és un camí que ha fet a peu de porc. Això es nota en el plat emblema de la casa, el caneló de peu de porc: deliciosa gelatina, suau i saborosa, en què una beixamel aromatitzada amb bolets de temporada –poden ser d’ou de reig, de ceps...– embolcalla cada mossegada. Un dels altres musts de la casa –aquí ho fan tot bé– és un garrinet que, si apareix als suggeriments del dia, no cal dubtar: servit desossat, som davant un lingot d’or comestible, cruixent i confitat, una llaminadura per als adults.

Advertising