1 M'encanta
Guarda-ho

Teatre i dansa a Barcelona: les obres que no et pots perdre

Seleccionem les millors representacions de teatre, dansa i comèdia que hi ha actualment a la cartellera

© Ros Ribas

La cartellera teatral i de dansa acostuma a oferir tantes actuacions interessants que és difícil decantar-se'n per alguna. Per això us hem preparat aquesta selecció amb les obres de teatre, dansa i comèdia més interessants que podreu trobar als teatres de Barcelona.

Les millors obres

Cosas que se olvidan fácilmente

La dramatúrgia catalana passa per un bon moment, ho sap tothom i és profecia. Però cal també cantar les virtuts d'un grup de creadors que estan portant el teatre d'objectes fins a quotes d'expressivitat mai vistes a casa nostra. El cas més conegut és el de l'Agrupación Señor Serrano, però n'hi ha més: David Espinosa i el seu teatre amb joguines, Cabo San Roque i els seus recitals musicals amb objectes reciclats o Xavier Bobés, que després d'haver treballat al Temporada Alta amb un mestre del gènere, Jomi Oligor, torna al seu espectacle 'Cosas que se olvidan fácilmente', una petita i delicada fita del gènere, si és que encara podem parlar de fronteres escèniques.Fins ara els espectacles de Bobés havien transitat entre la patologia diogenica, la manipulació subtil a tocar de la prestidigitació i una estètica onírica molt prop del malson obsessiu.

Llegir-ne més
Teatre Nacional de Catalunya , Fort Pienc Fins al Diumenge 21 maig 2017

Dybbuk

Recomanat

Si Jan Vilanova Claudin va presentar-se amb una solvència inusitada amb 'Història', aquest 'Dybbuk' consagra tant la seva habilitat dramatúrgica com la profunditat dels seus plantejaments. L’obra agafa el nom d’un dimoni de la tradició jueva capaç de posseir altres criatures.   'Dybbuk' tracta de la identitat a través de la interessant biografia de l’escriptor i guionista Romain Gary, marit de Jean Seberg. Un creador de personatges que se sentia empresonat sota la seva pròpia pell i que es va inventar un pseudònim amb què guanyaria per segona vegada el premi Goncourt.

Llegir-ne més
Sala Beckett - Poblenou , El Poblenou Fins al Diumenge 12 març 2017

Muñeca de porcelana

L'última obra de David Mamet, 'Muñeca de porcelana', va ser molt mal rebuda a Nova York malgrat estar protagonitzada per Al Pacino. La duresa de les crítiques cap a aquest text, una mirada desolada sobre les relacions entre política i negocis i on el protagonista es diu Ross –hereu potser de 'Glengarry Glen Ross'–, va tenir a veure amb l’adscripció de l’autor al Partit Republicà i a l’enverinada crítica que l’obra fa del progressisme hipòcrita del Partit Demòcrata. Això no vol dir que els republicans en surtin més ben parats, ja que Ross, un multimilionari amb unes maneres despòtiques que en els primers moments ens aproparien a Trump, és tan menyspreable com aquells polítics que han decidit enfonsar-lo. A 6.000 quilòmetres la lectura és molt diferent. Més quan la versió de Bernabé Rico ha reduït el text i condensat l’argument en un sol acte a temps real. Una operació dramatúrgica profitosa per a la tensió dramàtica i una mica menys per al natural esdevenir dels esdeveniments amb un temps escènic propi de les sèries de televisió. L’obra és quasi un monòleg, amb molts personatges absents amb qui el protagonista parla per telèfon i un secretari amb poc joc dramàtic. Un paper exigent amb què José Sacristán compon un gran canalla creïble, amb una dicció clara i una modulació a la qual només caldria demanar, en tot cas, una entonació més cínica.

Llegir-ne més
Teatre Poliorama , El Raval Fins al Diumenge 26 febrer 2017

Wasted

Recomanat

Segur que quan la companyia Íntims va proposar-li 'Wasted' a Iván Morales, el dramaturg, actor i director va pensar en 'Jo mai', aquell gran projecte sobre el trànsit de l'adolescència a l'edat adulta, els primers xocs amb la vida, que li va deixar un regust adredolç, de cosa que podia haver arribat més lluny. Perquè el text de l'MC britànica Kate Tempest assolia fites que Morales no va ensumar. Potser per l'empremta txekhoviana de 'Wasted', perquè és una història més senzilla, la de l’Edu, la Carlota i en Dani. 

Llegir-ne més
Sala Beckett - Poblenou , El Poblenou Fins al Diumenge 12 març 2017

4 minuts, 12 segons

Recomanat

L’amor dels pares és sens dubte el més incondicional. Un amor capaç de perdonar i justificar gairebé qualsevol error dels fills. Però de vegades aquests errors poden tenir conseqüències dramàtiques fins a destrossar-li la vida del fill i en conseqüència la dels progenitors. Què cal fer davant d’un situació així? Fins a quin punt és raonable protegir el fill? Impunitat o justícia? Totes aquestes qüestions emergeixen en aquest punyent   drama del jove autor britànic James Fritz, que obre incògnites sobre els valors que reben els adolescents actuals, que mostra l’enorme risc de les xarxes socials i fins i tot qüestiona la igualtat davant de la justícia. 

Llegir-ne més
Versus Teatre , Fort Pienc Fins al Diumenge 2 abril 2017

Scaramouche

Recomanat

Després d’una història de pirates, 'Mar i cel',  una de capa i espasa amb el rerefons de la Revolució Francesa i protagonitzada per un heroi emmascarat que sembla servir per igual  com a mestre d’armes d’un superb marquès i preceptor de la seva filla Olympia que per fer les piruetes d’Arlequí en una companyia ambulant dedicada a la Commedia dell’Arte 'Scaramouche' és deliberadament una comèdia musical per tots els públics.  Una història de bons (el poble) i dolents (nobles i cardenals; és a dir, la casta) que revisita amb molt d’humor l’enfrontament entre els de dalt i els de baix, entre els nobles i els miserables. I com que la revolució sempre estarà pendent, per més anys que passin, l’empatia està garantida.

Llegir-ne més
Teatre Victòria , El Poble-sec Fins al Diumenge 9 abril 2017

Comentaris

1 comments
Laura C
Laura C

Molt recomanat Microteatre (http://www.microteatrebarcelona.com/), vaig anar el cap de setmana passat a veure un parell d'obres per la nit i vaig quedar encantada!! Per exemple, Sala 2 de la sessió golfa.