Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Escapada a l'Alt Penedès: pàtria de l'enoturisme

Escapada a l'Alt Penedès: pàtria de l'enoturisme

Ens endinsem en una comarca que viu abocada al món de les vinyes, el vi i el cava

Caves Codorniu Modernisme Puig i Cadafalch
© Josep Cano / Diputació de Barcelona
Per Xavier Amat |
Advertising

Subirats, Gelida, Vilafranca del Penedès i Sant Sadurní d'Anoia són els quatre indrets on farem aturada en aquesta escapada de 48 hores per la comarca de l'Alt Penedès. Esperem que tingueu ganes de fer una mica d'exercici, perquè només començar us farem pujar dalt d'una bicicleta i també us proposem algun itinerari a peu. No mancaran les activitats relacionades amb la principal font de vida de la comarca, les vinyes i la producció de vi i de cava. Comencem!

Enoturisme bici elèctrica Alt Penedès
© Blai Carda / GLOBAL IMAGE

Tarda dia 1: descobriment amb bici elèctrica

Només desembarcar a la comarca, anem a l'estació de tren de Lavern Subirats per agafar la bicicleta elèctrica que prèviament havíem reservat. Com? Trucant al 93 899 34 99, telèfon del Patronat de Turisme de Subirats, o enviant-hi un correu electrònic, info@subiratsturisme.cat. D'aquesta manera podrem gaudir del Penedès al nostre aire i ritme, creuant els inacabables camps de vinyes i, si ho desitgem –molt recomanable– entrant a algun celler dels que estan oberts al públic i hi fan visites guiades.

El lloguer de la bicicleta és per a quatre hores, o sigui que tindreu temps de passar una bona tarda, i inclou també el casc, un mapa de la zona, i un GPS per a que els més desorientats no us perdeu!

Castell de Gelida
© Josep Cano / Diputació de Barcelona

Dia 2: una ruta per les masies de Gelida

Masos i vinyes conformen un paisatge típicament penedesenc, i en l'itinerari que us proposem per a aquest segon dia d'escapada ja us assegurem que en trobareu per donar i per vendre. La Ruta de les masies de Gelida és una iniciativa de l'Associació d'Amics del Castell de Gelida, i tant la podeu fer pel vostre compte –podeu anar seguint la guia que es va editar– com demanar de fer-la amb un coneixedor del terreny (telèfon: 93 779 01 46). En aquest segon cas, això sí, cal ser un mínim de 8 persones. És un recorregut de baixa dificultat, que es pot fer sense gaires problemes amb canalla, i amb el qual descobrireu els entorns de Gelida i la serra d'Ordal. Moltes masies per les que passareu, amb segles d'història, encara fan avui la mateixa funció per la qual es varen construir i venen els seus productes.

Havent dinat i després de l'obligada sobretaula, us proposem escollir una entre la infinitat de vitiexperiències que es poden fer a la comarca. Són activitats que, d'una manera o altra, sempre estan relacionades amb el vi i les vinyes, i n'hi ha de tan variades que, segons el vostre tarannà i preparació física, us decantareu per l'una o l'altra. Per exemple, podeu fer una iniciació a l'escalada, amb monitors experts, i un cop superats els obstacles podreu observar els paisatges farcits de pàmpols. Acabada l'escalada, fareu un tast de productes penedesencs maridats, és clar, amb vins de la terra. O participar en un taller de ceràmica per fer amb les vostres mans una àmfora o una copa, i tot això entre les vinyes, i tot seguit visitar cabanes de pedra seca. O aprendre a podar un cep. O fer un recorregut amb un 4 x 4...    

Advertising
Caves Freixenet

Dia 3: el museu del vi

Darrera jornada al Penedès, i la comencem a la capital, Vilafranca. Ens dirigim al VINSEUM, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, amb un extraordinari i heterogeni fons, unes 17.000 peces que posen de manifest com n'ha estat i n'està encara de marcat aquest territori pel conreu de la vinya i la producció vitivinícola. Eines i estris antics i moderns, peces artesanals, àmfores, una col·lecció de porrons, o fins i tot diversos diorames de cellers i tavernes d'Egipte i de Roma, així com del celler del Monestir de Poblet, omplen les sales d'un centre museístic que mereix una acurada visita, i que a més a més ocupa el que havia estat una casa-palau dels reis de la Corona d'Aragó.

I de la capital del vi, a la del cava, Sant Sadurní d'Anoia, per cloure aquí la nostra escapada. Ho farem coneixent els no pocs edificis d'estil modernista que omplen el municipi, des de la mateixa Casa de la Vila, fins a les conegudes caves Freixenet i Codorniu, o les Escoles Noves o l'Ateneu Agrícola. Evidentment, podeu fer un recorregut pel vostre compte, però també hi ha l'opció de reservar prèviament una visita guiada que inclou l'itinerari per Sant Sadurní, l'entrada a les caves Codorniu, i una degustació de cava, ideal abans d'emprendre el retorn.

Restaurants, Catalana

Cal Padrí

100% Penedès. Així es venen al restaurant Cal Padrí, i us en donem paraula que efectivament així és. Tant els paisatges que s'observen mentre es menja, com tot allò que posen a taula –una part del qual surt de l'hort propi– té l'aroma i el sabor de la comarca de les vinyes. Cuina catalana, o en aquest cas hauríem de dir penedesenca, amb els guisats d'ànec com a recomanació primera.

Restaurants, Marisc

Restaurant Cal Ticus

Excel·lent restaurant al centre de la capital del cava, amb cuina de proximitat, mediterrània i de qualitat, i amb un excepcional celler de vins i caves. Tampoc els manca el sentit de l'humor, cosa que sempre és d'agrair, com ho demostren amb el nom dels seus platets, els "platticus", o d'algun dels seus menús, com és el cas del que han batejat "Al tantu que va de cantu", que per cert us recomanem de totes totes, ja que podeu triar des d'ostres fins a arròs de bacallà amb carxofes, i fins i tot sarsuela.

Advertising
Restaurants, Cuina creativa

Sol i Vi

Masia catalana envoltada de vinyes, el Sol i Vi és avui un hotel amb un restaurant més que aconsellable, on la cuina d'autor mescla mar i muntanya assolint sabors excelsos. Proveu-hi l'arròs caldós amb llamàntol, si sou més d'aigua, o l'ànec mut a la catalana amb prunes amb sal, si sou de terra i voleu tastar un plat típic del Penedès. L'ampli ventall de menús, per a totes les butxaques, acaba de fer adient creuar la porta d'entrada i demanar taula.

Restaurants, Cuina creativa

El Racó de la Calma

Fan una cuina actualitzada de gustos tradicionals, sempre amb producte de proximitat, i amb especial atenció al de la mateixa comarca. Com no pot ser d'altra manera en un bon restaurant del Penedès, el celler també és d'altura, amb un centenar de referències, una bona part de les quals de la DO Penedès i la DO Cava, sense tancar-se a d'altres bons vins. Us recomanem (i els seus responsables també el recomanen, i amb raó) els canelons de conill amb beixamel de tòfona.

Advertising
Restaurants, Catalana

Masia Segarrulls

En una masia força espectacular del segle XVI, amb cinc menjadors i fins i tot amb un heliport a l'exterior, el restaurant ofereix un menjar tradicional i de qualitat, destacant els cargols a la llauna, les carns a la brasa o, quan n'és temporada, els calçots. Lloc ideal també per a celebracions especials amb molta assistència. 

Hotels, Casa rural

Can Teulera

Masia envoltada de vinyes amb capacitat per a 10 adults –si hi aneu amb quitxalla es poden posar alguns llits complementaris– i on estareu la mar de tranquils. Al davant hi ha una era que serveix de zona de jocs i, pels que vulguin prendre el sol, de solàrium, i trobareu un munt de camins a seguir i excursions a fer a tocar de la casa. 

Hotels

Air Penedès

Un quatre estrelles a la capital del cava, que disposa d'una fenomenal piscina i jardí, uns esmorzars complets per començar el dia amb força, i unes habitacions confortables i on no passareu calor a l'estiu ni fred a l'hivern. També cal destacar l'amabilitat del seu servei. Té un total de 59 habitacions i, si hi aneu amb vehicle privat, podeu deixar-lo al pàrquing del mateix hotel.

Advertising
Hotels, allotjament rural

El Molí de Pontons

El Molí de Pontons és un petit hotel rural situat al casc antic d'aquesta població de l'Alt Penedès i pensat sobretot per anar-hi amb parella. Les suites són molt elegants i d'aire romàntic, equipades amb jacuzzi-spa i amb disponibilitat de diversos tractaments, massatges... Tot i així, el mateix establiment també té un edifici amb apartaments per a 4 o 6 persones. No us perdeu tampoc el seu restaurant, amb possibilitat de fer-hi una bona mariscada.  

Hotels, allotjament rural

Cal Joan Marina

Aquest allotjament rural té 9 habitacions, dobles i individuals, i es troba en un municipi, Subirats, ideal com a punt de partida per descobrir el país i els paisatges del món del vi i el cava. Els propietaris disposen també d'un restaurant amb el mateix nom a Sant Sadurní d'Anoia, especialitzat en carns a la brasa, embotits, escalivades, o, quan n'és el temps, calçotades.

Advertising
Hotels, Hostals

Hostal Sant Sadurní

Amb dues estrelles, el Sant Sadurní no ofereix grans luxes, però sí que hi trobareu un hostal acollidor, petit –només 10 habitacions, totes exteriors–, al centre de la població, i inaugurat tot just fa deu anys. Totes les habitacions tenen TV de pantalla plana, bany privat, i hi arriba el WiFi a la perfecció.

Museus i institucions, Història

Museu d'Arqueologia de Catalunya a Olèrdola

La muntanya d'Olèrdola ha estat un enclavament estratègic amb assentaments de diversa intensitat des de l'edat del bronze (poc menys de 4.000 anys enrere) fins ben entrat el segle XX. Podreu visitar tant el recinte arqueològic com el Centre d'Interpretació, que ocupa part d'un edifici de nova planta. El museu ofereix tant visites guiades com teatralitzades que permeten descobrir, entre altres elements, les tombes antropomorfes i la ciutat medieval, època en que es va construir el castell d'Olèrdola i la ciutat emmurallada.

Museus i institucions, Lloc històric

Castell de Penyafort

icon-location-pin Fora de Barcelona

Es tracta d'un conjunt format per les restes de l'antic casal fortificat de Penyafort, un convent i una església. El castell va ser construït cap al segle XI. Tradicionalment s'hi localitza el naixement de Sant Ramon de Penyafort (1185 - 1275), dominicà i canonista, i conseller de Jaume I, canonitzat el 1601. Les visites guiades es realitzen el segon diumenge de cada mes amb inscripció prèvia. Al castell també comença la Ruta dels refugis antiaeris, que es fa el quart diumenge de cada mes, ja que el recinte forma part dels espais relacionats amb l’aviació i la guerra civil.

Advertising
Museus i institucions, Lloc històric

Castell Museu Municipal de Sant Martí Sarroca

Conegut com a Conjunt monumental de la Roca, aquest recinte inclou l'església romànica de Santa Maria, edificada el segle XII, el Castell de Sant Martí, construït el segle X, i el museu, que acull diverses col.leccions arqueològiques i etnològiques com un monument funerari ibèric (s.III-II aC), un cap de dona de pedra (s.I aC) coneguda com a Venus del Penedès, làpides sepulcrals romanes i una sopera morisca de ceràmica de Manisses (s.XV), decorada per dintre i per fora, una peça que es pot considerar única, trobada durant la restauració de l'església.

Museus i institucions, Història

Museu de les Cultures del Vi de Catalunya Vinseum

El Vinseum compta amb un extraordinari fons sobre la història del vi que destaca per la seva heterogeneïtat disciplinar i per la seva vàlua històrica. Les més de 17.000 peces del fons formen part d’un seguit de col·leccions que són testimoni imprescindible per  completar la història d’un territori marcat des de temps remots pel conreu de la vinya i la producció vitivinícola. Podreu veure les exposicions i també diferents audiovisuals per entendre com s'elabora el vi i que suposa a nivell històric i econòmic.

Advertising
Museus i institucions, Història

Centre d'Interpretació del Cava La Fassina

Ubicat en una destil·leria d’esperit de vi construïda l’any 1814, el Centre d’Interpretació del Cava ofereix 1.200 metres quadrats de recorregut pel món del cava, des dels orígens, la història, el procés d'elaboració, fins a la seva cultura, l'art de viure i l'esperit de celebració. Amb la visita gaudireu de Sant Sadurní d'Anoia en 3D, coneixereu el patrimoni arquitectònic de forma interactiva, i viureu la Festa de la fil·loxera en gran format entre altres propostes.

Advertising