Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

5 idees per gaudir de l'escena LGTBI durant el mes de l'Orgull a Barcelona

Tot i l'ajornament del Pride BCN, la ciutat té alternatives per reivindicar l'Orgull durant el mes de juny

Escrit per
Erica Aspas
Publicitat

La gran festa de la llibertat, la diversitat, el respecte i la lluita que és el Pride s'ha ajornat fins al setembre, però els actes reivindicatius no s’aturen. Hem triat propostes culturals que tindran lloc al juny i les setmanes següents amb un clar vincle amb el món LGTBIQ+: concerts, cinema, art, teatre... teniu on triar!

1. Festival Berdache 

Berdache és un festival d'arts escèniques i visuals que explora el gènere i les identitats a partir de diferents disciplines. Música, teatre, dansa, arts visuals, poesia i intervenció escènica es reuneixen sota el paraigua del Berdache. El 28 de juny és l'últim dia del festival, amb el dia de l'Orgull com a colofó i amb una jornada de cloenda amb dos espectacles. En primer lloc, l'escriptora Brigitte Vasallo i l'artista visual Alba G. Corral interpretaran 'Un cos (possible) i lesbià', una intervenció escènica expressament creada per al Berdache basada en el llibre de Monique Wittig 'El cos lesbià'. En segon lloc, Ana Brenes oferirà un concert de flamenc atípic, ja que més que un recital serà un monòleg musical on l'artista, nomenada Flamenca de l'any a Catalunya l'any 2019, estarà acompanyada per la guitarra de Toni Abellán.

On i quan: l'espectacle de Vasallo i Corral serà a les 20 h al Teatre Joventut, amb un preu de 18 €. El concert d'Ana Brenes tindrà lloc a la sala El Pumarejo a les 20:30 h per 15 €.

Ana Brenes
Foto: Berdache

2. Concert commemoratiu 28J

La celebració del Pride BCN ha hagut d'ajornar-se per motius sanitaris i se celebrarà entre el 3 i el 4 de setembre. Tanmateix, el 28 de juny, Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+, tindrem un petit tast en forma de concert, organitzat per l'Ajuntament i Pride BCN. El cartell és gairebé immillorables: Rigoberta Bandini, Hidrogenesse, Joan Colomo, Camela i Ricky Merino. A més, és gratis, però... s'han exhaurit les entrades

On i quan: Estadi Olímpic, 28 de juny, obertura de portes a les 17:30 h.

Rigoberta Bandini
FOTO: Cara B XTRARigoberta Banidini

3. Miralls d’Art. Identitats infinites

Cadascun dels 11 museus de la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya ha convidat a una persona influent del col·lectiu LGTBIQ+ a triar una obra que els representés per rellegir-la des de la seva mirada i reflexionar sobre la diversitat en el món dels museus. Els participants han respost quatre grans preguntes mitjançant píndoles de vídeo que vertebren l'activitat: 'Quina obra d’aquest museu t’emmiralla? En quin sentit creus que parla de tu? Quins són els teus referents quan parles d’art? Com hauríem de canviar els museus si volem reflectir la diversitat?'. A Barcelona participen el dissenyador de moda Roberto Piqueras (Museu del Disseny), el crític i cronista d'arts escèniques Oriol Puig (Museu Frederic Marès) i el dissenyador de moda Julen Morrás Azpiazu (Museu Nacional d'Art de Catalunya).

On i quan: Es podrà visitar durant el 28 de juny durant l'horari d'obertura específic de cada museu.

Miralls d’Art. Identitats infinites
Foto: Ismael Smith (dibuix), Marie Bellois i Abril Codonyan (fotografia) i Quim Módenes (disseny)

4. Lesbofòbia

Quines violències estructurals pateixen les lesbianes? A això vol respondre 'Lesbofòbia: vers i revers d’una violència patriarcal', un projecte de Lara M. Pascual, Azahara Fuentes i Irene C. Matamala que podeu visitar al Centre LGBTI. A través de la fotografia, el collage i el vídeo es mostren experiències individuals i col·lectives on es fan paleses la violència masclista, el llenguatge discriminatori i l’origen de la lesbofòbia.

On i quan: L'exposició del Centre LGBTI és gratis i es pot visitar fins al 16 de juliol.

Lesbofòbia: vers i revers d'una violència patriarcal
Foto: Centre LGTBI de Barcelona. Lesbofòbia: vers i revers d'una violència patriarcal

5. Pride art

La Federica és un dels bars emblemàtics de l’ambient barceloní i el cap de setmana del Pride inaugurarà l’exposició benèfica i col·lectiva Pride art, en què participaran més de vint artistes queer i que podreu veure fins a l’agost. Tota la recaptació serà per a Stop Sida i per la seva lluita a favor de la desestigmatització del VIH.

On i quan: La Federica, a partir del 25 de juny.

La Federica
La Federica

Un extra: Queer as short

La gent de la Cinemoteka, el programa de cinema de Ràdio RSK, ha organitzat un cicle de curtmetratges LGTBI+ amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull. L'activitat és gratis i a la fresca, però cal inscripció prèvia.

On i quan: Serà a la plaça del Centre Cívic Can Basté, el 29 de juny a les 22 h.

Cinema a la fresca Can Basté
Foto: Can Basté

I un altre extra: Museus LGTBI

La iniciativa està impulsada pel Centre LGTBI i set institucions culturals (Fundació Joan Miró, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Museu del Disseny de Barcelona, el Museu Marítim de Barcelona, el Museu Nacional d’Art de Catalunyaque han transformat els seus espais i les seves programacions per reivindicar l'orgull, amb activitats especials que s'inauguren durant el juny i el juliol. A través d'activitats com exposicions temporals, visites comentades, itineraris especials i xerrades, els museus han tractat de qüestionar usos i costums històrics, destacar les trajectòries d'activistes, descobrir facetes desconegudes d'artistes o fer aproximacions queer a les seves obres.

Més informació: Museus LGTBI.

Museus LGTBI
Museus LGTBI

NO T'HO PERDIS: Els espais expositius amb més sensibilitat LGBTI

Llegeix el número de juny de Time Out Barcelona, amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat.

Últimes notícies

    Publicitat