Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch del Disfrutar
Foto: Iván MorenoOriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch del Disfrutar

Disfrutar conquereix l'Olimp de l'alta gastronomia mundial amb la tercera estrella Michelin

Quirat de Víctor Torres i Suto de Yoshikazu Suto, els dos a Barcelona, són les úniques dues estrelles noves catalanes

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

Hi ha una norma no escrita a les Michelin que corria entre periodistes ("a la ciutat on es fa la gala no es dona mai la tercera estrella) que ha saltat pels aires: Disfrutar de Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch ha aconseguit la seva tercera estrella Michelin, cinc mesos després que l'establiment fos erigit com el segon millor restaurant del món pel rànquing 'The World's 50 best restaurants'.

La sensació entre la premsa ha sigut de justícia: des del 2012 que Disfrutar picava pedra i es superava any rere any com per no entrar en la selecta elit mundial dels triestrellats (i converteix Barcelona en un prodigi de la cuina de luxe: ja disposa de ¡quatre!, restaurants amb tres estrelles: Àbac, Lasarte, Cocina Hermanos Torres i ara Disfrutar). El primer que ha dit L'Eduard Xatruch, minuts després de rebre el premi, és que "costa tant arribar fins aquí encara no hem ni assimilat tot el que ha passat". En Mateu Casañas ja venia mentalitzat de casa: "Sempre et poses una cuirassa per treballar amb contenció. Si no ens l'haguessin donat? No passa res, aquesta feina va de viure al dia i trepitjar de peus a terra"

Costa tant arribar fins aquí que no hem assimilat el que ha passat

Ara bé, aquí s'acaba la festa per a Catalunya (que no per a Barcelona): les dues úniques noves estrelles de Catalunya són a Barcelona: el Suto, obert el 2019, i el Quirat de Víctor Torres, d'èxit meteòric: va obrir el 2022. Un fet que contrastat amb l'eclosió de nous restaurants d'una estrella a Madrid (cinc: CEBO, Desde 1911, El Club Allard, OSA, Santerra y Toki) i a Jaén, que rebrà el 2024 amb ni més ni menys que tres nous restaurants Michelin, un més que Catalunya. La guia francesa ha premiat la cuina urbana de la capital per damunt de la varietat del 'terroir' català.  

Quirat (Poble-sec)
Scott ChasserotQuirat (Poble-sec)

Urbana? I tant. En contraposició de la simfonia d'acció espectacular que és Disfrutar, l'altre gran triomfador de Barcelona ha sigut Suto, un diminut restaurant japonès 'omakase' de set places, amb un equip de tres persones, capitanejades pel xef Yoshikazu Suto, i on la tieta del xef fa la ceràmica dels plats a Japó. "Estic tan content que demà ja em puc morir", ha exclamat quan li he preguntat per l'estat d'ànim.

Yoshikazu Suto i Carolina Alarcón, xef i i cap de sala de Suto: una Michelin casolana i de barri!
Foto: Ricard MartínYoshikazu Suto i Carolina Alarcón, xef i i cap de sala de Suto: una Michelin casolana i de barri!

Millor que no es mori: sobretot perquè serà pare el divendres i el dijous ell i la Carolina Alarcón, sommelier i cap de sala, han d'obrir el restaurant i posar-se a treballar! ("serem una estrella Michelin que obre per donar servei amb un equip de dues persones", riu Yoshikazu). Suto es va inaugurar el 2019 en un antic bar de barri de Sants, i la idea del projecte es va forjar quan el xef i la sommelier es van conèixer treballant... al Disfrutar. Aquesta elecció trenca el tòpic que la Michelin només premia llocs sumptuosos: "Alguns clients diuen que som al carrer més xungo de Sants!", diu el xef. Home, Violant d'Hongria no és el cim del glamur, però ara un carrer de barri té una Michelin (porta amb porta del veterà club Gòtic Undead Dark Club, per cert). 

L'altra clatellada de la Michelin a Catalunya ha sigut arrabassar una de les dues estrelles de Jordi Cruz a l'Angle. També es queda sense l'estrella que ostentava l'establiment La Cuina de San Simón, a Tossa de Mar (Selva). Ara bé, de premis menors n'hi ha hagut: L’Emporium de Castelló d’Empúries, dels cuiners Màrius i Joan Jordà, ha rebut una estrella verda que acredita els esforços en pro de la sostenibilitat, la mateixa distinció que ha rebut L’Algadir del Delta, de Joan Capilla, a Amposta. El premi simbòlic més important, el de Premi a Millor Xef Jove del 2024, va recaure en Martina Puigvert, cap de cuina de Les Cols. I va ser d'allò més curiós i refrescant veure pujar una dona jove, de 29 anys, a una tarima monopolitzada per intocables cuiners de mitjana edat.

La gala celebrada aquest any a la capital catalana ha comptat amb Andreu Buenafuente com a mestre de cerimònies i ha incorporat figurants vestits amb inspiració de l'art de Joan Miró o l'arquitectura d'Antoni Gaudí. L'acte també ha servit per recordar Daniel Redondo, cap de cuina del Celler de Can Roca que va morir fa uns dies en un accident de trànsit

NO T'HO PERDIS: Els millors restaurants de Barcelona 

Llegeix el número de novembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat