Equip
Zaytun —que significa “oliva” en àrab— és un restaurant liderat pel jove xef Juanan Vizcaíno, de 30 anys, fill de mare catalana i pare jienenc. Va obrir aquest petit local l’any 2024 amb la intenció d’explorar les seves arrels des de la cuina, on l’acompanya Agustín Baumbach, també cuiner. La sala és a càrrec d’Anna María Soria, mare d’en Juanan.
Carta
La cuina de Zaytun parteix d’una base andalusa i catalana, a la qual s’hi sumen influències internacionals. El resultat és una carta amb una vintena de plats pensats per compartir i gaudir sense presses.
Jaén és molt present en diverses propostes: el llom de bacallà confitat amb rin-ran i olivada (el rin-ran és un guisat tradicional de bacallà amb patata i pebrot, típic de la Serra de Cazorla), les faves amb botifarra de caldera i ou escalfat —un embotit típic jienenc, cuit en caldera, de textura untuosa i sabor intens—, o el melós de xai en adob a la cazorleña amb encenalls de parmesà.
Catalunya es fa notar, per exemple, en el seu romesco deconstruït i refrescant, servit amb regañás inflades: hi són tots els ingredients clàssics de la salsa, però cuinats per separat i presentats com si fos una amanida fresca. La base és tomàquet escalivat i ratllat, pebrot escalivat, avellanes i ametlles torrades, punts de praliné d’all escalivat i una vinagreta amb oli d’oliva verge extra de les varietats Picual i Royal, procedents de la Serra de Cazorla.
Però, evidentment, el món no comença ni acaba a Cazorla… ni tampoc a Barcelona. I quan el talent no té límits (i el d’en Juanan no en té), no calen fronteres. Així, la carta ha anat incorporant sabors d’arreu del món. Alguns exemples: careta amb curri verd —un curri asiàtic amb base mediterrània—, croissant-brioche farcit de musclos en escabetx amb coleslaw coreana, o la bomba de la Barceloneta versionada com un steak tartar amb salsa brava, escuma de patata calenta i panko, pensada per menjar amb cullera.
Òscar Soneira, del Celler Els Mecanismes, assessora en Juanan en la selecció de vins. A la carta hi trobareu ampolles de zones poc habituals a les cartes barcelonines, com Jaén o La Manxa, i una presència destacada de vins dolços.
Ambient
Tot i que va néixer amb ànima de gastrobar informal, Zaytun ha evolucionat cap a un concepte de restaurant més cuidat, sense perdre la proximitat amb la clientela. Amb només cinc taules repartides en 70 m², l’espai convida a relaxar-se i deixar-se portar. La majoria dels comensals encara són veïns de Sants. Dèiem 'encara' perquè tot fa pensar que la seva fama traspassarà ben aviat les fronteres del barri. Aquí s’hi pot menjar de meravella per menys de 40 euros per persona.