Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

El Festival Grec farà de Barcelona la capital europea del teatre

Es presenta un programa amb tres gran línies i un total de 48 propostes només al juliol

Manuel Pérez
Escrit per
Manuel Pérez
Publicitat

"La cultura com a servei públic". Aquest és el lema o mantra que ha repetit l'alcaldessa Ada Colau en la presentació del programa del Festival Grec que ha tingut lloc dimarts al matí. Mentre la gran majoria de les capitals europees han suspès els seus festivals –inclosos els totèmics d'Avinyó i Edimburg– el tinent d'alcalde de Cultura, Joan Subirats, recordava que ja des de març la intenció de l'equip havia estat mantenir el festival d'estiu de Barcelona, que arriba amb importants novetats pel que fa a l'organització i l'abast, per convertir-se en una de les poques grans cites culturals d'estiu que se salva en el panorama transfronterer.

L'expectació era gran per veure com una cita amb la capacitat del Grec havia adaptat el seu funcionament a les dificultats tècniques i al necessari distanciament social, i sobretot quina part del de la idea original s'ha pogut salvar. Francesc Casadesús, director del festival, ha defensat una edició basada en la "contemporaneïtat" de les propostes i una nova fórmula "de tres Grec en un" que faran que el festival "es converteixi en un motor de tota la temporada".

El mes de juliol serà l'epicentre de la programació presencial habitual amb 48 propostes però a més s'afegirà tot un gruix de programació, Grec en Obert, un recull d'activitats pensades per ser representades en format digital. Finalment, la nova tercera pota serà De Grec a Grec, un cicle per diferents teatres de la ciutat que s'iniciarà a setembre per rescatar al llarg de tota la temporada les produccions ajornades. Se salvarà també la part de la línia artística que es relacionava amb Llatinoamèrica.

Les entrades es posen a la venda el pròxim divendres 12 de juny a les 9 del matí. 

Grans noms a la programació

Amb formats adaptats a les circumstàncies, aforaments limitats i nous espais que permetran una relació diferent entre artistes i públic, la selecció de noms part de l'essència i el nivell d'anteriors edicions. Hi trobarem La Veronal, Agrupación Señor Serrano, Mal Pelo, Compagnie XY, Sergio Blanco, Pere Faura, La Ribot, Matilde Monnier, Tiago Rodrigues, Angelica Liddell, Baró d'evel i Peeping Tom, entre molts altres.

Gabriela Carrizo i Franck Chartier (Peeping Tom)
Gabriela Carrizo i Franck Chartier (Peeping Tom)Foto: Festival Grec

El Teatre Grec així com altres teatres de la muntanya de Montjuïc –Teatre Lliure, Mercat de les Flors i Sala Ovidi Montllor pel teatre familiar– seran l'epicentre. Bona part de la programació de dansa es podrà veure a espais museístics en diferents formats i també tindran un pes específic els espectacles instal·lació com els que es podran veure al Born CCM –Cabosanroque– o al TNC –Oligor & Microscopía i Sílvia Delagneau–.

Inauguració a càrrec de Baró d'Evel

"El pallasso com a metàfora poètica, l'únic que pot riure enfront de les desgràcies". Així explica Casadesús la força de l'espectacle inaugural, 'A tocar!', a càrrec de la companyia Baró d'evel i convidats molt especials com Frederic Amat, Raül Refree, Imma Colomer, Maria Muñoz de Mal Pelo i Tortell Poltrona, el que permetrà veure la col·laboració entre aquest últim i el seu fill, Blai Mateu, codirector de Baró d'evel. Serà els dies 30 de juny i 1 de juliol al Teatre Grec i bona part del públic seran sanitaris i personal que ha fet front a la crisi en primera línia que hi assistiaran amb invitacions.

La programació escènica del Teatre Grec es completa amb un espectacle de circ de la Compagnie XY; un projecte que lidera la directora Carme Portaceli que recupera textos escrits els darrers mesos per reivindicar la importància de la cultura; i també els Peeping Tom hi presentaran dues coreografies creades pel Nederlands Dans Theater.

Més música

La música compensarà bona part dels buits que enguany no podran omplir les arts escèniques. A l'escenari del Grec podrem veure les actuacions d'Omara Portuondo, Manel, Els Amics de les Arts, Mayte Martin, El Pot Petit i Stay Homas. Hi haurà també concerts al Palau de la Música amb noms com Xavier Sabata, L'Orquestra Simfònica del Liceu i una sessió dedicada a Mahler. Altres espais com el Jamboree acolliran un cicle de concerts.

Omara Portuondo
Omara PortuondoFestiva Grec

Compromís amb la seguretat

Sobre la normativa de seguretat que caldrà mantenir en la nova normalitat escènica, Casadesús ha destacat com a mesures d'impacte "l'aforament reduït i neteges constants. En el cas del Teatre Grec hi haurà entrada controlada, una organització del públic que demanarà més temps i més paciència".

Els altres espais també estaran adaptats al que la normativa exigeixi en cada moment, ja que al juliol Barcelona haurà superat l'etapa de les fases. Tot i això, el Grec aposta per una normativa més restrictiva d'un terç de l'aforament enfront del 50% permès per ser "prudents" en un estat primerenc d'obertura dels teatres. Està previst que es compensin els aforaments reduïts oferint-hi més funcions.

Digital i continuat

Com ha avançat Casadesús, les grans novetats de la programació d'enguany passen per dues noves potes, la digital i la que es mantindrà en el temps amb noves actuacions al llarg de la temporada. Pel que fa a la primera, Grec en Obert, inclou 36 propostes, 11 d'elles del programa de connexió llatinoamericana del festival, que permetrà conèixer a través de les eines digitals i la distància el treball d'importants creadors llatinoamericans. El programa també inclou la presentació en 'streaming' d'assajos oberts, xerrades, rutes a peu i una aposta per salvar el contacte entre professionals i programadors.

La programació continuada al llarg de la temporada, De Grec a Grec, acollirà propostes que ja tenien un compromís amb el festival i que no s'han pogut terminar per la impossibilitat d'assajar muntatges dels darrers mesos. El talent local serà el protagonista d'aquesta nova branca del festival que rescatarà 24 propostes com 'El màgic d'Oz' de David Selvas i Marc Artigau, 'L'habitació blanca' de Josep Maria Miró, la versió lliure de 'La gavina' d'Àlex Rigola o el muntatge sobre 'Pedro Páramo' de Juan Rulfo adaptat per Pau Miró i dirigit per Mario Gas, entre altres. El nou cicle es podrà veure a partir de setembre de 2020 i fins a la nova edició de 2021. El nou Grec, per tant, serà el més llarg de la història.

NO T'HO PERDIS: Grans festivals que sí faran edició 2020

Les millors idees d'oci i cultura per fer a casa a la nova Time In Pocket interactiva


Time Out Love Local campaign logo

La campanya Love Local de Time Out dona suport als negocis d'oci i cultura de Barcelona. Descobreix com pots ajudar a salvar els llocs que fan de Barcelona una ciutat genial


Últimes notícies

    Publicitat