Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

La música reclama el seu lloc a la Barcelona del desconfinament

Centenars de concerts a l'aire lliure i sense aglomeracions, un luxe inèdit per als barcelonins

Borja Duñó
Escrit per
Borja Duñó
Publicitat

A les penes, punyalades. El desastre cultural dels últims mesos –un desert, un drama per als treballadors del sector– ha donat pas a un dels estius amb més oferta d'espectacles a l'aire lliure a la història de Barcelona. No ens enganyem, la cultura és lluny d'on hauria d'estar i els recintes amb aforaments reduïts i distàncies de seguretat han de ser només una solució temporal, però amb menys cotxes (el cel més net) i menys turisme, els barcelonins –i els pocs que tinguin la sort de visitar-nos– tenen per davant un estiu per gaudir la ciutat amb una calma inèdita i redescobrir els seus encants. Adéu 'streaming', hola postes de sol.

La temporada de festivals hauria d’haver començat amb macro esdeveniments com el Sónar i el Primavera Sound, que atreuen desenes –si no centenars– de milers de turistes musicals a la ciutat. Però celebrar-los ha sigut impossible. Aquest estiu Barcelona rebrà molts menys visitants i els aforaments seran infinitament més reduïts. A canvi, als barcelonins se'ls ha fet un petit regal: el de reconquerir espais culturals, redescobrir els carrers, gaudir d'aquest estiu com si, per primera vegada en dècades, fos només per a ells.

I, de sobte, una pregunta plana sobre l'ambient: 'The bigger the better'? Segur?

Público en el Teatre Grec, verano 2020
Teatre Grec. Foto: Edu Bayer

Un cop d'ull al calendari de concerts i arts escèniques dels mesos de juliol i agost ens diu que tenim múltiples cites cada dia, amb espectacles a l'aire lliure en escenaris privilegiats. A les màgiques nits al Teatre Grec –l’amfiteatre tallat en una antiga pedrera, un clàssic del mes de juliol–, s'afegeixen ubicacions arquitectònicament tan atractives com el Park Güell de Gaudí –amb concerts gratuïts de guitarra– i el Recinte Modernista de Sant Pau, de Domènech i Montaner. Altres tenen a veure amb la història de l'esport a la ciutat, com l'estadi del F.C. Barcelona, ​​el Camp Nou, i l'Anella Olímpica. Però n’hi ha molts més.

"Si ens deixen fer alguna cosa, l’hem de fer, ens sembla que no podíem quedar-nos aturats, sent negatius i anunciant només cancel·lacions amb tants mesos per davant", afirma Jordi Herreruela, director de festival Cruïlla –un altre dels grans–, que s'ha reconvertit en Cruïlla XXS, amb concerts per tota la ciutat.

Cruïlla XXS, Anella Olímpica, estiu 2020
Cruïlla XXS, Anella Olímpica. Foto: Xavi Torrent

El Primavera Sound també s'ha reinventat proposant les Nits del Fòrum, el seu recinte habitual, amb desenes d'actuacions com la de la Mala Rodríguez. La rapera de Jerez, precursora de Rosalía, ho té clar: "Vull que la música no pari, que el negoci no pari", diu en una entrevista per a Time Out. El Jardins de Pedralbes, més reduït i reconvertit en Fes Pedralbes, ens porta ni més ni menys que a Van Morrison, en un altre escenari de somni. El Gran Teatre de Liceu va reobrir amb un concert per a 2.292 plantes (sí, vegetals!) que va fer la volta al món i col·labora amb diverses d'aquestes programacions. El seu director artístic, Víctor Garcia de Gomar, ja ha presentat temporada i es mostra optimista respecte a la recuperació: "Si no hi rebrot això anirà 'in crescendo' i la velocitat segurament serà més ràpida del que imaginem".

També han sorgit noves iniciatives, com la Sala BCN, al pati d'armes del Castell de Montjuïc, una fortalesa que, des del segle XVII, custodia la ciutat. En aquest cas han estat les sales de concerts les que s'han posat les piles. Amb unes previsions nefastes per al futur més immediat, l'ASACC (Associació de Sales de Concerts de Catalunya) s'ha inventat un nou escenari –amb més de 60 concerts– en aquest enclavament històric.

Nits del Fòrum, verano 2020
Nits del Fòrum. Foto: Primavera Sound

I, com han reaccionat els barcelonins? Hi ha un sentiment generalitzat de recuperació de la ciutat, una sensació d'oportunitat única, de manera que es van llançar des del minut un a comprar entrades. Molts espectacles de Grec es van esgotar de seguida; gairebé tots els cicles d'estiu han penjat el cartell de 'sold out' en més d'una de les seves vetllades.

Així i tot, l'oferta és immensa i variadíssima. A causa de les restriccions de mobilitat, la major part de la programació s'ha fet amb artistes locals i endevineu el què: n’hi ha centenars i tots són increïblement bons. Potser en el futur no caldran tants caps de cartell caríssims i d'importació. Els barcelonins s'han llançat als carrers per viure la cara més autèntica de la ciutat i, al mateix temps, redescobrir –a la fresca i sota la llum de l'ocàs– el seu ric capital artístic i cultural.  

ACTUALITZACIÓ (22 de juliol de 2020): A causa de les noves mesures posades en marxa a Barcelona el 18 de juliol, algunes actuacions poden ser ajornades o cancel·lades durant un mínim de dues setmanes a partir d'aquesta data. Comproveu amb antelació els esdeveniments als quals us interessa assistir.

Conciertos en el Park Güell.
Conciertos en el Park Güell. Foto: Enric Gràcia / MUHBA

  

La Fura dels Baus, Recinte Modernista de Sant Pau
La Fura dels Baus, Recinte Modernista de Sant Pau. Foto: XaviTorrent / Cruïlla XXS

  

Clara Peya, Sala Barcelona
Clara Peya, Sala Barcelona. Foto: Carles Rodriguez

NO T'HO PERDIS: Els millors festivals de música a Barcelona i a Catalunya

Les millors idees d'oci i cultura a la nova Time Out Pocket interactiva 

Últimes notícies

    Publicitat