Allò va ser un veritable big bang dins de la cultura catalana: la tertúlia d’en Borralleras de l’Ateneu Barcelonès, l’any 1922, era freqüentada, entre d’altres, per personatges crucials com Josep Pla, Francesc Pujols o Josep Maria de Sagarra. Crítiques, silencis, displicència, emprenyades... Aquella colla de joves escriptors es van foguejar els uns als altres, esperonant-se i atacant-se segons qui i com, amb una intuïció, un entusiasme i una ambició literària que poques generacions anteriors o posteriors igualarien.

Ruta de la poesia a Barcelona
Tots els llocs per on passen les muses
L’any 1970 l’ancià Josep Carner, (Barcelona, 1884-Brussel·les, 1970), víctima d’un alzheimer devastador, torna a la seva estimada ciutat després d’un llarg i dolorós exili. Baixa la Rambla despistat i força perdut, sense saber gaire bé on es troba. Tot d’una s’atura davant del Liceu i es queda admirant-lo. Al cap d’uns moments, diu: “Aquesta deu ser una gran ciutat”. Sense pretendre-ho ni adonar-se’n, Carner, el príncep dels poetes, representa de manera tràgica la darrera escena de la pel·lícula El planeta dels simis.

Festival
El franquisme no s’acabava mai i els joves empenyien per viure en una Catalunya acolorida i no en blanc i negre. La poesia era una arma de combat i havia de ser dita, publicada, llegida, proclamada. ¿El lloc més adequat? Una sala de boxa, el Gran Price. L’any 1970 s’hi va celebrar el I Festival de Poesia Catalana, amb una llista de poetes que tomba: Joan Colomines, Agustí Bartra, Feliu Formosa, Joan Oliver, Salvador Espriu, Jordi Teixidor, Joan Vinyoli, Rosa Leveroni, Josep Palau i Fabre, Joan Brossa, Gabriel Ferrater, Jordi Sarsanedas...
Expliquen uns quants estudiants de Lletres que escrivien versos als 80 que algun cop s’havien atrevit a donar-los a llegir a Jaime Gil de Biedma (Barcelona 1929-1990) per demanar-ne consell. Gil de Biedma els citava al bar London i els esperava en una taula del fons amb un got de whisky al davant. La cara del poeta ja provecte es feia poema quan l’alumne que li arribava amb els fulls a la mà no corresponia precisament a la idea d’un efebus.
Al pis de dalt del restaurant Pitarra es trobaven els joves peluts del grup dels Llibres del Mall: Ramon Balasch, el trepa d’en Xavier Bru de Sala, la malaguanyada Maria Mercè Marçal, Vicenç Altaió, Josep-Ramon Bach, Miquel de Palol... La col·lecció de poesia va néixer el 1973 gràcies a les aportacions econòmiques de Joan Miró, Antoni Tàpies i el doctor Obiols i es va acabar el 1986 després d’haver publicat desenes de títols i haver marcat una clara tendència a favor de l’experimentalisme i la postmodernitat en la poesia catalana.
Una bona colla d’activistes no es van quedar de braços creuats davant del tancament de l’Espai Mallorca del carrer del Carme, que sempre havia programat poesia, i van començar a reunir-se setmanalment per trobar una sortida a la situació. El treball en comú i l'esforç de molta gent ha possibilitat que l'Espai Mallorca tornés a obrir aquest darrer Sant Jordi al número 1 de la plaça Vicenç Martorell, amb signatures de Pau Vadell o Lucia Pietrelli, i un recital de micro obert amb Ester Xargay, Mireia Calafell, David Castillo, Núria Martínez-Vernis... L'obertura definitiva està programada pel proper novembre.

Al carrer
Podem anar per lliure i passejar pels carrers, places i parcs dedicats als rapsodes.Tenim, per exemple, el passeig de Joan Salvat-Papasseit, a la Barceloneta, els bonics Jardins de Mossèn Cinto Verdaguer –ideals per organitzar un pícnic–a Montjuïc, el passeig de Josep Carner, a la banda marítima del Poble-sec, els jardins de Salvador Espriu... També hi ha un carrer dedicat a la poesia, al barri de Montbau, i un altre als Jocs Florals, a Sants. I si no es vol anar de banda a banda de la ciutat al Turó Parc es pot fer un recorregut literari buscant els versos de poetes com Maria Mercè Marçal, Blai Bonet, Joan Vinyoli, Lorca i Dylan Thomas entre d’altres que s’amaguen entre la seva verdor.
Discover Time Out original video