Ruta de la poesia a Barcelona

Tots els llocs per on passen les muses
Marc Romera poesia a l'Horiginal
Per Martí Sales |
Advertising

Recorrem la ciutat i hi trobem poetes, els llocs on es van inspirar i els espais on sentir-los recitar els seus versos.

Llocs d'interès

Tertúlies

icon-location-pin El Gòtic

Allò va ser un veritable big bang dins de la cultura catalana: la tertúlia d’en Borralleras de l’Ateneu Barcelonès, l’any 1922, era freqüentada, entre d’altres, per personatges crucials com Josep Pla, Francesc Pujols o Josep Maria de Sagarra. Crítiques, silencis, displicència, emprenyades... Aquella colla de joves escriptors es van foguejar els uns als altres, esperonant-se i atacant-se segons qui i com, amb una intuïció, un entusiasme i una ambició literària que poques generacions anteriors o posteriors igualarien.

Música, Espais musicals

Memòria

icon-location-pin El Raval

L’any 1970 l’ancià Josep Carner, (Barcelona, 1884-Brussel·les, 1970), víctima d’un alzheimer devastador, torna a la seva estimada ciutat després d’un llarg i dolorós exili. Baixa la Rambla despistat i força perdut, sense saber gaire bé on es troba. Tot d’una s’atura davant del Liceu i es queda admirant-lo. Al cap d’uns moments, diu: “Aquesta deu ser una gran ciutat”. Sense pretendre-ho ni adonar-se’n, Carner, el príncep dels poetes, representa de manera tràgica la darrera escena de la pel·lícula El planeta dels simis.

Advertising
Gabriel Ferrater

Festival

El franquisme no s’acabava mai i els joves empenyien per viure en una Catalunya acolorida i no en blanc i negre. La poesia era una arma de combat i havia de ser dita, publicada, llegida, proclamada. ¿El lloc més adequat? Una sala de boxa, el Gran Price. L’any 1970 s’hi va celebrar el I Festival de Poesia Catalana, amb una llista de poetes que tomba: Joan Colomines, Agustí Bartra, Feliu Formosa, Joan Oliver, Salvador Espriu, Jordi Teixidor, Joan Vinyoli, Rosa Leveroni, Josep Palau i Fabre, Joan Brossa, Gabriel Ferrater, Jordi Sarsanedas...

Bars i pubs, Cocteleries

Mestre

icon-location-pin El Raval

Expliquen uns quants estudiants de Lletres que escrivien versos als 80 que algun cop s’havien atrevit a donar-los a llegir a Jaime Gil de Biedma (Barcelona 1929-1990) per demanar-ne consell. Gil de Biedma els citava al bar London i els esperava en una taula del fons amb un got de whisky al davant. La cara del poeta ja provecte es feia poema quan l’alumne que li arribava amb els fulls a la mà no corresponia precisament a la idea d’un efebus.

Time Out diu
Advertising
Restaurants, Mediterrània

Avantguarda

icon-location-pin El Gòtic

Al pis de dalt del restaurant Pitarra es trobaven els joves peluts del grup dels Llibres del Mall: Ramon Balasch, el trepa d’en Xavier Bru de Sala, la malaguanyada Maria Mercè Marçal, Vicenç Altaió, Josep-Ramon Bach, Miquel de Palol... La col·lecció de poesia va néixer el 1973 gràcies a les aportacions econòmiques de Joan Miró, Antoni Tàpies i el doctor Obiols i es va acabar el 1986 després d’haver publicat desenes de títols i haver marcat una clara tendència a favor de l’experimentalisme i la postmodernitat en la poesia catalana.

Restaurants, Mediterrània

Horiginal

icon-location-pin El Raval

Tenim el temple, l'(H)original, on fa deu anys que en Ferran Garcia i en Josep Pedrals, després de la breu aventura inicial de la Meritxell Cucurella, programen, cada dimecres a les 20:30 h, un acte poètic. Allà s'hi han forjat editorials com LaBreu i generacions d'escriptors com la d'en Joan Todó, en Jordi Nopca, la Marina Espasa, l'Albert Forns (que en fa una bona descripció al seu debut en prosa Albert Serra, la novel·la no el cineasta), en Max Besora i més...

Advertising
Música, Espais musicals

Palau de la Música Catalana

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

A l'altre costat de la Rambla, al Palau de la Música, fa una pila d'anys que s'hi celebra el Festival Internacional de Pesoia de Barcelona, que va començar l'any 1985 a l'Institut Francès sota direcció d'Àlex Susanna. Pel festival han passat el bo i millor de la poesia mundial: Amiri Baraka, Gamoneda,Giorno, Kwesi Johnson, Parra, Pinkhas Sadé, Soyinka, Zagajewski... Cada maig els barcelonins hi anem a conèixer com s'ho fan els poetes d'arreu.

Llocs d'interès

Espai Mallorca

icon-location-pin El Raval

Una bona colla d’activistes no es van quedar de braços creuats davant del tancament de l’Espai Mallorca del carrer del Carme, que sempre havia programat poesia, i van començar a reunir-se setmanalment per trobar una sortida a la situació. El treball en comú i l'esforç de molta gent ha possibilitat que l'Espai Mallorca tornés a obrir aquest darrer Sant Jordi al número 1 de la plaça Vicenç Martorell, amb signatures de Pau Vadell o Lucia Pietrelli, i un recital de micro obert amb Ester Xargay, Mireia Calafell, David Castillo, Núria Martínez-Vernis... L'obertura definitiva està programada pel proper novembre.

Advertising
Edgar Alemany Josep Pedrals
© Dani Codina
Què fer, Espais per a celebracions

Ateneu Rosa de Foc

Barcelona ha estat durant molts anys un referent revolucionari a nivell internacional. Li deien la Rosa de foc, i aquest és el nom que va agafar ja fa deu anys un ateneu gracienc per obrir el seu local carrer Robí 5, i acollir xarxes d'intercanvi (Xaingra), cooperatives de consum agroecològic (La Tòfona), xarxes d'intercanvi de coneixements (XIC) i també el cicle de poesia que porta l'Edgar Alemany, que enguany ha fet recitar a poetes com la Blanca Llum Vidal, en Carles Rebassa o l'Andriy Antonovsky.

Turó Park

Al carrer

Podem anar per lliure i passejar pels carrers, places i parcs dedicats als rapsodes.Tenim, per exemple, el passeig de Joan Salvat-Papasseit, a la Barceloneta, els bonics Jardins de Mossèn Cinto Verdaguer –ideals per organitzar un pícnic–a Montjuïc, el passeig de Josep Carner, a la banda marítima del Poble-sec, els jardins de Salvador Espriu... També hi ha un carrer dedicat a la poesia, al barri de Montbau, i un altre als Jocs Florals, a Sants. I si no es vol anar de banda a banda de la ciutat al Turó Parc es pot fer un recorregut literari buscant els versos de poetes com Maria Mercè Marçal, Blai Bonet, Joan Vinyoli, Lorca i Dylan Thomas entre d’altres que s’amaguen entre la seva verdor.

Advertising