El restaurant Oria, a l’hotel Monument, és porta amb porta amb el Lasarte (tres Michelin d’ençà del 2016). Berasategui cuida assessories arreu del món, però em fa l’efecte que només per als que sent més afecte hi ha càrrega toponímica. “En aquests llocs trobaràs un homenatge al Mediterrani amb fil conductor basc”: diplomàtica resposta per a una fita total: Oria va aconseguir la Michelin el 2019 i té de costat un triestrellat! L'avantsala informal –en la mesura del possible, això és una Michelin consolidada– proposa,de dimecres a divendres, un menú amb aperitiu, primer i segon, begudes i postres, a 50 euros, que és Berasategui en estat pur: cocotxa de bacallà al pil-pil sobre guisat de porc Ibèric i tàrtar de calamarcets! Gaudi salvatge i tècnic de la panxa al cor.
Conèixer la cuina de les estrelles Michelin, no ens enganyem, és una afició cara, molt cara (tot i que les prestacions dels restaurant d'elit tenen una relació qualitat-preu molt millor al nostre país que a l'estranger). Ara bé, una manera de conèixer la cuina dels grans xefs és demanar el seu menú de migdia: una franja en què sovint concentren grans èxits de la seva carrera creativa. Un consell: si podeu, reserveu taula un divendres qualsevol que pogueu plegar al migdia.
NO T'HO PERDIS: Els millors restaurants de Barcelona