Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Ramen
ShutterstockRamen

El millor ramen de Barcelona

Els locals que confirmen el boom del ramen a Barcelona. Amunt els bastonets!

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

Fer ramen no és tan fàcil com us penseu: és un plat que requereix molt més ofici i dedicació que planxar i acumular elements. És cuina popular que se serveix i es menja de pressa, però es fa a foc lent, i es gaudeix com una delicadesa. Ramen: un bol de caldo casolà –sovint de pollastre i porc, o també de diverses menes de marisc i peix sec– que s’amaneix amb 'tares' (salses o sabors, defineixen l’estil de ramen i poden portar soja, miso, etc.) i on floten fideus de blat que es mengen en comunió amb 'toppings' com cansalada, ou marinat o bambú. Entrants, sopa i plat principal en un. 

NO T'HO PERDIS: Els millors restaurants de sushi de Barcelona

  • Restaurants
  • Japonesa
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

És tota una garantia saber que rere un local asiàtic hi ha el britànic Gilles Brown, copropietari del Mosquito i el Red Ant. La seva aproximació a la gastronomia del sud-est asiàtic és metòdica i obsessiva amb la qualitat. El Grasshopper, com qui diu acabat d’inaugurar, encara és més petitet que el Ramen Ya Hiro: una petita barra baixa amb capacitat per a quinze comensals. Brown em parla de caldos amb coccions de divuit hores i dels tares, les salses o els fons que distingeixen un ramen d’un altre. “Això és alta cuina que s’ha de servir ràpid, no és una ximpleria”, conclou. També elaboren els seus propis fideus, i hi afegeixen 'kansui', una solució alcalina perquè l’aigua tingui una propietat similar a la del Japó (i la pasta sigui elàstica i absorbent). Tenen els tres tares (miso, soja i marisc) i també un ramen vegetarià. Menjo el de soja, deliciós, i maldo per triar una birra d’un exèrcit de cerveses artesanes, entre elles BeerCat, cervesa feta a Catalunya amb un equip d'Anglaterra i Irlanda.

Ramen Ya-Hiro
  • Restaurants
  • Japonesa
  • Dreta de l'Eixample
  • preu 1 de 4

Ebullició triple i perpètua a Ramen-Ya Hiro: la cuina és una locomotora de vapor. A l’altra banda de la barra bull amb gent xarrupant, bastonejat i cullerejant uns caldos que s’han passat deu hores a foc lent a la nit. Hiroki especifica que només fan tres varietats de ramen “perquè ens volem especialitzar en la qualitat i la rapidesa”. Hi trobem les receptes clàssiques: de soja (amb un brou fet de pollastre i porc, amb salsa de soja), de miso (el mateix amb miso en lloc de soja) i de marisc. Els fideus, de producció artesana (veureu la màquina al final de la barra) són una meravella: els pots posar al plat i prémer-los amb el bastonet i deixen anar brou i alhora es mantenen elàstics. Mentre endrapo els de soja, meravellat per la densitat i la mescla dels dos caldos i la delicadesa del tall rodó de porc, noto regust de marisc i ho relaciono instantàniament amb el mar i muntanya de la mama.

Publicitat
  • Restaurants
  • Japonesa
  • El Gòtic

Koku Kitchen és un dels bars de ramen més veterans de Barcelona. Els propietaris són dos irlandesos, Mark Liston i Ross O’Doherty, i el xef, Robert Johansson, és suec. “No volem confondre la gent intentant ser un restaurant japonès. Servim menjar japonès però no ho som”, diuen. Ara bé, els ramen, excel·lents, són d’una recepta indiscutiblement japonesa–el xef va estudiar un any amb el cuiner del reputat Oraga Noodles de Tòquio–i asseguren que tot és casolà, menys les algues marines (com a bons irlandesos, són uns cachondos). L’Irish touch' el posa la sidra, un sentiment de taverna irlandesa i postres com el bannofee (pantagruèlic dolç a base de toffee i plàtan que cal tastar almenys un cop a la vida). Tenen un manual d’ús de ramen a la pissarra: “Xarrupa ben fort, no siguis tímid. Tasta-ho primer i després afegeix-hi salsa o picant. I si estàs content, demostra-ho deixant el bol buit”. “Tia, m’acabo de mullar tota la cara!”, riu la noia del costat, posant-lo en pràctica.

  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Japonesa
  • Esquerra de l’Eixample
  • preu 1 de 4

Els nostres homòlegs de Time Out Londres ho tenen claríssim; els millors ramen de la capital britànica se serveixen a les tres filials del Kanada-Ya que hi ha a la ciutat. Millor no ho poden resumir: espai petit, gran reputació, enorme qualitat. El ramen que ha donat fama mundial a aquesta minicadena de restaurants és el superb 'tonkotsu'; caldo d’os de porc de 18 hores de cocció, fideus fets a mà, cansalada chashu, nori, ceba tendra i ceps. A la carta també hi ha entrants clàssics com edamame, albergínia marinada, pollastre fregit amb maionesa cítrica de iuzu i gyoza. El menú del migdia d’11,90 euros val molt la pena i inclou un ramen a escollir, dos acompanyaments i beguda. Per un euro més, hi entren unes postres: crema cremada de te hojitxa o sorbet de licor de pruna xinesa. Ramenaddictes barcelonins; no sabeu la sort que teniu!

Publicitat
  • Restaurants

El Tonkotsu és únic per un motiu molt clar: segons m’expliquen els seus propietaris, només ells serveixen a Barcelona la varietat de brou tonkotsu, feta exclusivament amb ossos de porc. “És molt més complicat que bullir un os de porc, ha de quedar emulsionat, espès, cremós”, m’explica l’Albert Mata, el soci a la cuina, qui va anar a Hakata, lloc de naixement de la varietat, a dominar les receptes. La màxima dificultat per fer-lo va ser trobar un bon proveïdor d’ossos de porc: necessiten la cobejada peça del pernil. Els tares hi afegeixen matisos, però al moment reconeixes que la sopa és diferent de les altres: el sabor és molt potent però mesurat, amb un punt dolç i plaent d’immillorable plaer porcí. El gust del bon porc, vaja. Si hi afegim un extra de cansalada –ja la podrien incloure al caldo, home– el resultat és un festival de col·lagen.

Red Ant Noodle Bar
  • Restaurants

Dir que el Red Ant és el germà petit del Mosquito és prou garantia per aproximar-se a aquesta proposta 'low cost', creativa i informal. Hi trobem una carta de tapes molt ben facturades amb una gran presència dels 'noodles', que arriben a la taula amb acompanyaments exòtics marca de la casa. Hi trobareu quatre menes de ramen diferents –tots d'alta qualitat, recordeu que aquesta gent fa els seus propis fideus– i també amb matisos pel que fa als altres restaurants de la casa: cada cuiner té la seva fórmula de caldo. Molt versàtils: un bon 'bao' de porc, una cervesa artesana i un plat de ramen calentet i sereu al cel per molt pocs diners.

Publicitat
  • Restaurants
  • Japonesa

Aquests farcellets nipons al vapor són celestials. El meu favorit és el de foie gras, una explosió de gust que us deixarà les papil·les com els arbres de Tunguska. Però no deixeu que us enlluernin les estrelles de la casa; la cansalada al vapor és una oda a la senzillesa i compte amb el que diré: aquí fan el millor ramen de tot Barcelona... Però, si us plau, no ho digueu a ningú!

Oishii Ramen Street
  • Restaurants

Aquest no és un restaurant japonès qualsevol! Tan bon punt entreu dins el local us transportareu directament als colorits i il·luminats carrers del país nipó. L'ambientació i decoració d'Oishii Ramen Street és tan espectacular, realista i detallista que tindreu la sensació d'estar menjant pels concorreguts carrerons de Tòquio, Kioto o Osaka.

En aquest restaurant no trobareu sushi sinó que podreu degustar una carta especialitzada en plat japonesos tradicionals que tenen com a base el ramen. Podreu escollir entre un deliciós un Miso Ramen, brou amb miso cobert de chashu, brots de soja, pak-choitopping de naruto, alga wakame, ou i ceba, o un Fried Chicken Ramen, brou amb salsa de soja cobert de pak-choi, brots de soja, alga wakame, naruto i ceba tendra. Tot acompanyat de pollastre cruixent.

Per descomptat, també hi trobareu altres platets típics de la gastronomia japonesa com gyozasdim-sums, rotllets vegetals o takoyakis, i postres ben dolces com flam de te verd o mochis. Tots els ingredients utilitzats són de primera qualitat i aconsegueixen crear un sabor 'oishii', paraula japonesa que dona nom al restaurant i que vol dir 'deliciós'.

Publicitat
  • Restaurants
  • Japonesa
  • Sants - Montjuïc

Als ja mítics Ramen-ya Hiro i Koku Kitchen Ramen els ha sortit un competidor fort a Sants, el Kobuta, que en japonès vol dir ‘porquet’. No us deixeu enganyar per la humilitat que desprèn el seu nom en diminutiu; els ramen que fa en Hiroshi són superlatius. Elabora tres tipus de brous diferents: de porc, de porc i peix sec i vegetarià. És impossible devorar-los sense perdre les bones maneres a taula, però, tranquils, xarrupeu sense miraments. “Feel free to slurp” és el lema d’aquest restaurant on ja es comencen a formar cues els caps de setmana.

Samurai Ramen
  • Restaurants

Encara que a la porta hi digui Ramen Can, el nom oficial ara és Samurai Ramen: s’anuncia com a bar de ramen que posa l’èmfasis en les receptes saludables (esclar que parlant d’aquesta especialitat, això és una redundància). No és el millor noodle bar de la ciutat –els falta finor en els toppings i la presentació– però la fórmula de migdia –ramen, beguda i tapa, 11 €, o 9 € sense tapa– té una bona relació qualitat-preu i el brou i els fideus són d’allò més bons.

Publicitat
  • Restaurants

Poca broma, que aquest és el restaurant de ramen del grup Yamashita, els degans de la cuina japonesa i el sushi a Barcelona. I mantenen en els bols de sopa calenta el mateix nivell d'excel·lència de la resta del grup: hi podreu menjar caldos plens de substància, amb el sabor guanyat per un procés de cocció lent i amb bons aliments.  Atreviu-vos amb el butakimuchi ramen, amb porc picant. I per cert, també teniu la possibilitat de demanar sushi, amb un apartat de la carta amb garantia de la casa mare, esclar. 

Fideus amb caldo de la Xina!

Kai Xuan
  • Restaurants
  • Xinesa

No n’hi ha cap dubte: el Kai Xuan és un veritable restaurant xinès. El fill de la casa, en Kai Zhou, deixa clar que aquí no hi trobarem tres delícies: ells s’han especialitzat en una carta de ‘lamian’, les tallarines xineses de les quals descendeixen els ramen. No són gaire diferents dels ramen: porten un caldo base de costella de porc i pollastre i no són tan salats com aquests, encara que potser tampoc no tenen la delicadesa dels nipons.

  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Xinesa
  • Eixample
  • preu 1 de 4

Conegut com ‘el xino de Trafalgar’, els bols de ‘lamian’ són abundants i excepcionals: de fet, en un dia concorregut el so de les converses es veu esmorteït per les taules de xinesos i catalans que xarrupen els fideus gruixuts i esmicolen les costelles de porc que hi floten. Els que xarrupareu aquí són un cop de puny de gust concentrat i amb matisos de sabor. No us preocupeu per les taques, deixen a taula un paquet sencer de tovallons del Mercadona!

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat