Ramen
ShutterstockRamen

El millor ramen de Barcelona

Els locals que confirmen el boom del ramen a Barcelona. Amunt els bastonets!

Ricard Martín
Publicitat

Fer ramen no és tan fàcil com us penseu: és un plat de cuina asiàtica que requereix molt més ofici i dedicació que planxar i acumular elements. És cuina popular que se serveix i es menja de pressa, però es fa a foc lent, i es gaudeix com una delicadesa. És un bol de caldo casolà –sovint de pollastre i porc, o també de diverses menes de marisc i peix sec– que s’amaneix amb 'tares' (salses o sabors que defineixen l’estil de la recepta i poden portar soja, miso, etc.) i on floten fideus de blat que es mengen en comunió amb 'toppings' com cansalada, ou marinat o bambú. Entrants, sopa i plat principal en un. ¿On trobar el millor ramen de Barcelona? En aquesta llista, sens dubte. 

NO T'HO PERDIS: Els millors restaurants de sushi de Barcelona

12 llocs de ramen espectaculars

  • Japonesa
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 1 de 4

És tota una garantia saber que rere un local asiàtic hi ha el britànic Gilles Brown, copropietari del Mosquito i el Red Ant. La seva aproximació a la gastronomia del sud-est asiàtic és metòdica i obsessiva amb la qualitat. El Grasshopper, com qui diu acabat d’inaugurar, encara és més petitet que el Ramen Ya Hiro: una petita barra baixa amb capacitat per a quinze comensals. Brown em parla de caldos amb coccions de divuit hores i dels tares, les salses o els fons que distingeixen una especialitat d’una altra. “Això és alta cuina que s’ha de servir ràpid, no és una ximpleria”, conclou. També elaboren els seus propis fideus, i hi afegeixen 'kansui', una solució alcalina perquè l’aigua tingui una propietat similar a la del Japó (i la pasta sigui elàstica i absorbent). Tenen els tres tares (miso, soja i marisc) i també un brou vegetarià. Menjo el de soja, deliciós, i maldo per triar una birra d’un exèrcit de cerveses artesanes, entre elles BeerCat, cervesa feta a Catalunya amb un equip d'Anglaterra i Irlanda.

  • Japonesa
  • Dreta de l'Eixample
  • preu 1 de 4
Ramen Ya-Hiro
Ramen Ya-Hiro

Ebullició triple i perpètua a Ramen-Ya Hiro: la cuina és una locomotora de vapor. A l’altra banda de la barra bull amb gent xarrupant, bastonejat i cullerejant uns caldos que s’han passat deu hores a foc lent a la nit. Hiroki especifica que només fan tres varietats de brous “perquè ens volem especialitzar en la qualitat i la rapidesa”. Hi trobem les receptes clàssiques: de soja (amb un brou fet de pollastre i porc, amb salsa de soja), de miso (el mateix amb miso en lloc de soja) i de marisc. Els fideus, de producció artesana (veureu la màquina al final de la barra) són una meravella: els pots posar al plat i prémer-los amb el bastonet i deixen anar brou i alhora es mantenen elàstics. Mentre endrapo els de soja, meravellat per la densitat i la mescla dels dos caldos i la delicadesa del tall rodó de porc, noto regust de marisc i ho relaciono instantàniament amb el mar i muntanya de la mama.

Publicitat
  • Sud-asiàtica
  • El Poblenou
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

Noru Bar no és qualsevol cosa: és el bar de sopes asiàtiques d'en Daniel Benitorafe, un cuiner que ha passat per temples de la cuina com Gresca, Mont Bar, Gaig o Coure. Aquesta barra circular–que ocupa el que fins al 2022 era un bar de barri– va sorgir com a un 'spin off' de l'exitós restaurant asiàtic de Poblenou Koh. 

Al Noru hi trobareu una carta curta de caldos i sopes asiàtiques amb brous fets amb una precisió mil·limètrica, (encara que també hi ha algunes tapetes per acompanyar, com croquetes de pollastre thai amb curri verd o un 'tamago sando', la seva versió del sandvitx japonès. El seu meravellós 'pho' (sopa vietnamita) amb brou de pollastre i vedella, on la carn és un carpaccio enganxat al plat que es cou amb el caldo, és una delícia aromàtica carregada de matisos. I corrobora la vocació de barri que al matí hi puguis esmorzar entrepans curosos a preus populars. No accepten reserves: arribes i seus. 

  • Japonesa
  • El Gòtic

Koku Kitchen és un dels bars de ramen més veterans de Barcelona. Els propietaris són dos irlandesos, Mark Liston i Ross O’Doherty, i el xef, Robert Johansson, és suec. “No volem confondre la gent intentant ser un restaurant japonès. Servim menjar japonès però no ho som”, diuen. Ara bé, els ramen, excel·lents, són d’una recepta indiscutiblement japonesa–el xef va estudiar un any amb el cuiner del reputat Oraga Noodles de Tòquio–i asseguren que tot és casolà, menys les algues marines (com a bons irlandesos, són uns cachondos). L’Irish touch' el posa la sidra, un sentiment de taverna irlandesa i postres com el bannofee (pantagruèlic dolç a base de toffee i plàtan que cal tastar almenys un cop a la vida). Tenen un manual d’ús del ramen a la pissarra: “Xarrupa ben fort, no siguis tímid. Tasta-ho primer i després afegeix-hi salsa o picant. I si estàs content, demostra-ho deixant el bol buit”. “Tia, m’acabo de mullar tota la cara!”, riu la noia del costat, posant-lo en pràctica.

Publicitat
Red Ant Noodle Bar
Red Ant Noodle Bar

Dir que el Red Ant és el germà petit del Mosquito és prou garantia per aproximar-se a aquesta proposta 'low cost', creativa i informal. Hi trobem una carta de tapes molt ben facturades amb una gran presència dels 'noodles', que arriben a la taula amb acompanyaments exòtics marca de la casa. Hi trobareu quatre menes de ramen diferents –tots d'alta qualitat, recordeu que aquesta gent fa els seus propis fideus– i també amb matisos pel que fa als altres restaurants de la casa: cada cuiner té la seva fórmula de caldo. Molt versàtils: un bon 'bao' de porc, una cervesa artesana i un plat de ramen calentet i sereu al cel per molt pocs diners.

  • Japonesa

El shoronpo és un farcellet japonès semblant a la gyoza però se’n diferencia perquè es cou al vapor i a dins hi du caldo. Per això, cal menjar-lo adequadament per evitar cremar-se. Us en donem les instruccions: sucar-lo en vinagre, posar-lo en una cullera sopera, foradar-lo amb els bastons i xuclar el brou que hi ha a dins. No us preocupeu, tot això t’ho expliquen molt bé abans de començar a endrapar en aquest magnífic restaurant on no podreu parar de menjar aquests shoronpos (el millor, el de foie-gras!). Us convertireu en addictes, esteu avisats. I no serà l’única cosa que us portarà una altra vegada a aquest local. Us ho direm només un cop: hi fan un ramen boníssim! Shoronpo o ramen? Quin dilema, no?

Publicitat
  • Japonesa
  • Esquerra de l’Eixample
  • preu 1 de 4
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

Els nostres homòlegs de Time Out Londres ho tenen claríssim; els millors ramen de la capital britànica se serveixen a les tres filials del Kanada-Ya que hi ha a la ciutat. Millor no ho poden resumir: espai petit, gran reputació, enorme qualitat. La varietat que ha donat fama mundial a aquesta minicadena de restaurants és el superb 'tonkotsu'; caldo d’os de porc de 18 hores de cocció, fideus fets a mà, cansalada chashu, nori, ceba tendra i ceps. A la carta també hi ha entrants clàssics com edamame, albergínia marinada, pollastre fregit amb maionesa cítrica de iuzu i gyoza. El menú del migdia val molt la pena i inclou una sopa amb fideus a escollir, dos acompanyaments i beguda. Per un euro més, hi entren unes postres: crema cremada de te hojitxa o sorbet de licor de pruna xinesa. Ramenaddictes barcelonins; no sabeu la sort que teniu!

Un ramen boníssim, sense pretensions i a preus populars. Això és el que ofereixen en aquest petit local del Poblenou, on els bols de brou són generosos i els ingredients frescos. Ens ho confirma la carta, que és senzilla (a vegades una varietat enorme de plats no només dificulta la tria, sinó que aixeca sospites sobre la qualitat del menjar!) i ens permet escollir entre 7 tipus d'especialitats diferents, entre els quals hi ha una opció vegetariana gustosa i satisfactòria. Sí, a Barcelona hi ha molts restaurants de 'noodle' japonès deliciosos, però, davant dels locals que mereixen una visita per la fama que tenen o per l'exuberant decoració, a Ryu Ramen hi anireu per gaudir de la teca amb tranquil·litat.

Publicitat

El Tonkotsu serveixen a Barcelona la varietat de brou tonkotsu, feta exclusivament amb ossos de porc. “És molt més complicat que bullir un os de porc, ha de quedar emulsionat, espès, cremós”, m’explica l’Albert Mata, el soci a la cuina, qui va anar a Hakata, lloc de naixement de la varietat, a dominar les receptes. La màxima dificultat per fer-lo va ser trobar un bon proveïdor d’ossos de porc: necessiten la cobejada peça del pernil. Els 'tares' hi afegeixen matisos, però al moment reconeixes que la sopa és diferent de les altres: el sabor és molt potent però mesurat, amb un punt dolç i plaent d’immillorable plaer porcí. El gust del bon porc, vaja. Si hi afegim un extra de cansalada –ja la podrien incloure al caldo, home– el resultat és un festival de col·lagen. També hi ha sorpreses, com ara el ramen fred per als mesos d'estiu, o receptes poc vistes per aquí, com l''asari ramen', la sopa marinera amb peix i cloïsses.

Oishii Ramen Street
Oishii Ramen Street

Aquest no és un restaurant japonès qualsevol! Tan bon punt entreu dins el local us transportareu directament als colorits i il·luminats carrers del país nipó. L'ambientació i decoració d'Oishii Ramen Street és tan espectacular, realista i detallista que tindreu la sensació d'estar menjant pels concorreguts carrerons de Tòquio, Kioto o Osaka.

En aquest restaurant no trobareu sushi sinó que podreu degustar una carta especialitzada en plat japonesos tradicionals que tenen com a base el ramen. Podreu escollir entre un deliciós un Miso Ramen, brou amb miso cobert de chashu, brots de soja, pak-choitopping de naruto, alga wakame, ou i ceba, o un Fried Chicken Ramen, brou amb salsa de soja cobert de pak-choi, brots de soja, alga wakame, naruto i ceba tendra. Tot acompanyat de pollastre cruixent.

Per descomptat, també hi trobareu altres platets típics de la gastronomia japonesa com gyozasdim-sums, rotllets vegetals o takoyakis, i postres ben dolces com flam de te verd o mochis. Tots els ingredients utilitzats són de primera qualitat i aconsegueixen crear un sabor 'oishii', paraula japonesa que dona nom al restaurant i que vol dir 'deliciós'.

Publicitat
  • Japonesa
  • Sants - Montjuïc

Als ja mítics Ramen-ya Hiro i Koku Kitchen Ramen els ha sortit un competidor fort a Sants, el Kobuta, que en japonès vol dir ‘porquet’. No us deixeu enganyar per la humilitat que desprèn el seu nom en diminutiu; els 'noodles' amb brou que fa en Hiroshi són superlatius. Elabora tres tipus de brous diferents: de porc, de porc i peix sec i vegetarià. És impossible devorar-los sense perdre les bones maneres a taula, però, tranquils, xarrupeu sense miraments. “Feel free to slurp” és el lema d’aquest restaurant on ja es comencen a formar cues els caps de setmana.

  • Japonesa
  • Vila de Gràcia
  • preu 1 de 4

Mutenroshi Ramen ofereix exactament el que el seu nom suggereix: un restaurant de 'noodles' i brous –amb altres receptes del sud-est asiàtic– ambientat en l'univers 'Bola de Drac' (el Follet Tortuga et dona la benvinguda a la porta). Saben el que es fan: és un dels tres restaurants del grup de restauració Muten, molt reconegut amb els restaurants Kame House a Sabadell i Muten Town a Badalona. 

A Mutenroshi Ramen hi trobareu una carta extensa que tresca per les especialitats japoneses més pop i que els fans del manga idolatren. Com per exemple, els 'onigiris', el pollastre arrebossat 'kaarage'. I el ramen, esclar: podreu triar sis receptes substancioses que remeten als vostres herois. Com el ramen Goku, de pollastre amb miso, o el vegetarià (el ramen Vegeta, esclar). Només un però: el ramen dedicat a Satanàs Cor Petit és el Piccolo. 

Dos opcions de fideus xinesos amb caldo

  • Xinesa
Kai Xuan
Kai Xuan

No n’hi ha cap dubte: el Kai Xuan és un veritable restaurant xinès. El fill de la casa, en Kai Zhou, deixa clar que aquí no hi trobarem tres delícies: ells s’han especialitzat en una carta de ‘lamian’, les tallarines xineses de les quals descendeixen els ramen. No són gaire diferents dels ramen: porten un caldo base de costella de porc i pollastre i no són tan salats com aquests, encara que potser tampoc no tenen la delicadesa dels nipons.

  • Xinesa
  • Eixample
  • preu 1 de 4
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

Conegut com ‘el xino de Trafalgar’, els bols de ‘lamian’ són abundants i excepcionals: de fet, en un dia concorregut el so de les converses es veu esmorteït per les taules de xinesos i catalans que xarrupen els fideus gruixuts i esmicolen les costelles de porc que hi floten. Els que xarrupareu aquí són un cop de puny de gust concentrat i amb matisos de sabor. No us preocupeu per les taques, deixen a taula un paquet sencer de tovallons del Mercadona!

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat