Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right El millor ramen de Barcelona

El millor ramen de Barcelona

Els locals que confirmen el boom del ramen a Barcelona. Amunt els bastonets!

Per Ricard Martín |
Advertising
Ramen

Fins fa poc, trobar un bol de ramen (la sopa de fideus dels restaurants japonesos) a Barcelona era, com qui diu, més difícil que trobar un japonès de metre noranta. Les coses comencen a canviar, però: a Barcelona ja hi ha un grapadet de locals que s’hi dediquen amb garanties; però dubto molt que comencin a créixer barres de ramen al ritme d’espora de bolet de les hamburgueseries ('oju', que n’hi ha alguna de verinosa!). Per què? Doncs perquè el ramen és un plat que requereix molt més ofici i dedicació que planxar i acumular elements. És cuina popular que se serveix i es menja ràpid però es fa a foc lent, i es gaudeix com una delicadesa. Ramen: un bol de caldo casolà –sovint de pollastre i porc, o també de diverses menes de marisc i peix sec– que s’amaneix amb 'tares' (salses o sabors, defineixen l’estil de ramen i poden portar soja, miso, etc.) i on floten fideus de blat que es mengen en comunió amb 'toppings' com cansalada, ou marinat o bambú. Entrants, sopa i plat principal en un. 

Restaurants, Japonesa

Ramen Ya-Hiro

Dreta de l'Eixample

Ebullició triple i perpètua a Ramen-Ya Hiro: la cuina és una locomotora de vapor. A l’altra banda de la barra bull amb gent xarrupant, bastonejat i cullerejant uns caldos que s’han passat deu hores a foc lent a la nit. Hiroki especifica que només fan tres varietats de ramen “perquè ens volem especialitzar en la qualitat i la rapidesa”. Hi trobem les receptes clàssiques: de soja (amb un brou fet de pollastre i porc, amb salsa de soja), de miso (el mateix amb miso en lloc de soja) i de marisc. Els fideus, de producció artesana (veureu la màquina al final de la barra) són una meravella: els pots posar al plat i prémer-los amb el bastonet i deixen anar brou i alhora es mantenen elàstics. Mentre endrapo els de soja, meravellat per la densitat i la mescla dels dos caldos i la delicadesa del tall rodó de porc, noto regust de marisc i ho relaciono instantàniament amb el mar i muntanya de la mama.

Grasshopper Ramen Bar
© Iván Moreno
Restaurants, Japonesa

Grasshopper Ramen Bar

Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

És tota una garantia saber que rere un local asiàtic hi ha el britànic Gilles Brown, copropietari del Mosquito i el Red Ant. La seva aproximació a la gastronomia del sud-est asiàtic és metòdica i obsessiva amb la qualitat. El Grasshopper, com qui diu acabat d’inaugurar, encara és més petitet que el Ramen Ya Hiro: una petita barra baixa amb capacitat per a quinze comensals. Brown em parla de caldos amb coccions de divuit hores i dels tares, les salses o els fons que distingeixen un ramen d’un altre. “Això és alta cuina que s’ha de servir ràpid, no és una ximpleria”, conclou. També elaboren els seus propis fideus, i hi afegeixen 'kansui', una solució alcalina perquè l’aigua tingui una propietat similar a la del Japó (i la pasta sigui elàstica i absorbent). Tenen els tres tares (miso, soja i marisc) i també un ramen vegetarià. Menjo el de soja, deliciós, i maldo per triar una birra d’un exèrcit de cerveses artesanes, entre elles BeerCat, cervesa feta a Catalunya amb un equip d'Anglaterra i Irlanda.

Advertising
Koku Kitchen
© Iván Moreno
Restaurants, Japonesa

Koku Kitchen

El Gòtic

Koku Kitchen és un dels bars de ramen més veterans de Barcelona. Els propietaris són dos irlandesos, Mark Liston i Ross O’Doherty, i el xef, Robert Johansson, és suec. “No volem confondre la gent intentant ser un restaurant japonès. Servim menjar japonès però no ho som”, diuen. Ara bé, els ramen, excel·lents, són d’una recepta indiscutiblement japonesa–el xef va estudiar un any amb el cuiner del reputat Oraga Noodles de Tòquio–i asseguren que tot és casolà, menys les algues marines (com a bons irlandesos, són uns cachondos). L’Irish touch' el posa la sidra, un sentiment de taverna irlandesa i postres com el bannofee (pantagruèlic dolç a base de toffee i plàtan que cal tastar almenys un cop a la vida). Tenen un manual d’ús de ramen a la pissarra: “Xarrupa ben fort, no siguis tímid. Tasta-ho primer i després afegeix-hi salsa o picant. I si estàs content, demostra-ho deixant el bol buit”. “Tia, m’acabo de mullar tota la cara!”, riu la noia del costat, posant-lo en pràctica.

Kanada-Ya
Foto: Maria Dias
Restaurants, Japonesa

Kanada-Ya

Esquerra de l’Eixample
4 de 5 estrelles

Els nostres homòlegs de Time Out Londres ho tenen claríssim; els millors ramen de la capital britànica se serveixen a les tres filials del Kanada-Ya que hi ha a la ciutat. Millor no ho poden resumir: espai petit, gran reputació, enorme qualitat. El ramen que ha donat fama mundial a aquesta minicadena de restaurants és el superb 'tonkotsu'; caldo d’os de porc de 18 hores de cocció, fideus fets a mà, cansalada chashu, nori, ceba tendra i ceps. A la carta també hi ha entrants clàssics com edamame, albergínia marinada, pollastre fregit amb maionesa cítrica de iuzu i gyoza. El menú del migdia d’11,90 euros val molt la pena i inclou un ramen a escollir, dos acompanyaments i beguda. Per un euro més, hi entren unes postres: crema cremada de te hojitxa o sorbet de licor de pruna xinesa. Ramenaddictes barcelonins; no sabeu la sort que teniu!

Advertising
Cal Cuc
Foto: Maria Dias
Restaurants, Sud-asiàtica

Cal Cuc

El Poblenou

Hi ha restaurants que fan un complex pla de negoci per trobar una identitat i un tret diferencial. Els Mosquitos van obrir una setmana després del traspàs, sense reforma, però han mantingut la seva ànima: donar una teca òptima a un preu excel·lent. “Estem en fase de desenvolupament del local i la carta” adverteix . Tret distintiu? “Una carta de plats de tot el sud-est asiàtic i molta birra artesana”, diu sense massa cerimònia (i són catorze tiradors!). En realitat la gracià és que el tret distintiu és la cuina: tots els locals segueixen una estètica informal i casolana sense ambicions com a fil conductor. Cal Cuc: local enorme, sense les estretors dels altres, molta llum, una joia per menjar en grup i amb nens. No fan cuina

Tonkotsu Ramen
Tonkotsu Ramen
Restaurants

Tonkotsu

El Tonkotsu és únic per un motiu molt clar: segons m’expliquen els seus propietaris, només ells serveixen a Barcelona la varietat de brou tonkotsu, feta exclusivament amb ossos de porc. “És molt més complicat que bullir un os de porc, ha de quedar emulsionat, espès, cremós”, m’explica l’Albert Mata, el soci a la cuina, qui va anar a Hakata, lloc de naixement de la varietat, a dominar les receptes. La màxima dificultat per fer-lo va ser trobar un bon proveïdor d’ossos de porc: necessiten la cobejada peça del pernil. Els tares hi afegeixen matisos, però al moment reconeixes que la sopa és diferent de les altres: el sabor és molt potent però mesurat, amb un punt dolç i plaent d’immillorable plaer porcí. El gust del bon porc, vaja. Si hi afegim un extra de cansalada –ja la podrien incloure al caldo, home– el resultat és un festival de col·lagen.

Advertising

Red Ant Noodle Bar

Dir que el Red Ant és el germà petit del Mosquito és prou garantia per aproximar-se a aquesta proposta 'low cost', creativa i informal. Hi trobem una carta de tapes molt ben facturades amb una gran presència dels 'noodles', que arriben a la taula amb acompanyaments exòtics marca de la casa. Hi trobareu quatre menes de ramen diferents –tots d'alta qualitat, recordeu que aquesta gent fa els seus propis fideus– i també amb matisos pel que fa als altres restaurants de la casa: cada cuiner té la seva fórmula de caldo. Molt versàtils: un bon 'bao' de porc, una cervesa artesana i un plat de ramen calentet i sereu al cel per molt pocs diners.

Cal Cuc
Foto: Maria Dias
Restaurants, Sud-asiàtica

Cal Cuc

El Poblenou

El Grup Mosquito, campions del menjat asiàtic i la cervesa artesana, ja han obert sis locals i ho han fet a l’inrevés: tingues cura de fer bon menjar a bons preus i la gent farà la resta. He dit sis? Set. En Giles (Jazz pels amics) Brown , britànic i cap d’aquest petit imperi inaugurat el 2003 amb el Mosquito, han obert Cal Cuc a Poblenou: “Una taverna asiàtica, un lloc desenfadat on hi caben molts nens, amb molta terrassa i una mescla del que sabem fer millor”, explica. Tret distintiu? “Una carta de plats de tot el sud-est asiàtic i molta birra artesana”, diu sense massa cerimònia (i són catorze tiradors!). Els ramen són de qualitat contrastada, i el millor de tot és que per tradició els dimecres tenen el plat en oferta a cinc euros! 

Advertising
Restaurants, Sud-asiàtica

Ramen Shop

El Gòtic

Lloc petit i acollidor on poder menjar un bon plat de ramen amb una bona qualitat-preu. Tenen un menú del dia d'allò més complet: de primer inclou amanides, gyoza, o kimchi, entre d'altres, i de segon diverses varietats de ramen, els clàssiques (miso ramen o 'shoyu ramen') i també dues opcions vegetarianes.

Restaurants, Japonesa

Ramen Suita

Hostafrancs

Petita i agraïda sorpresa a Hostafrancs: el Ramen Suita, a mig camí entre un baret de barri  i una taverna japonesa, disposa d’una petita carta amb dues varietats de ramen (de miso i soja) i quatre tapes. Aquest local és fiable: el cuiner és japonès i el podeu veure fent els noodles a màquina. És bo, bonic i barat: el menú de migdia surt per 9,90 euros, amb gyoza, ramen, arròs i beguda. Les gyoza, ho sento, eren molt sonses, però el bol calent –ple de brou saborós i fideus consistents, en comunió amb tots els toppings possibles– val molt la pena. I més a preu low cost.

De la Xina!

Restaurants, Xinesa

Kai Xuan

No n’hi ha cap dubte: el Kai Xuan és un veritable restaurant xinès. El fill de la casa, en Kai Zhou, deixa clar que aquí no hi trobarem tres delícies: ells s’han especialitzat en una carta de ‘lamian’, les tallarines xineses de les quals descendeixen els ramen. No són gaire diferents dels ramen: porten un caldo base de costella de porc i pollastre i no són tan salats com aquests, encara que potser tampoc no tenen la delicadesa dels nipons.

Chen Ji
©IvanGimenez
Restaurants, Xinesa

Chen Ji

Eixample
4 de 5 estrelles

Conegut com ‘el xino de Trafalgar’, els bols de ‘lamian’ són abundants i excepcionals: de fet, en un dia concorregut el so de les converses es veu esmorteït per les taules de xinesos i catalans que xarrupen els fideus gruixuts i esmicolen les costelles de porc que hi floten. Els que xarrupareu aquí són un cop de puny de gust concentrat i amb matisos de sabor. No us preocupeu per les taques, deixen a taula un paquet sencer de tovallons del Mercadona!

Advertising