Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Museus que obren gratis els diumenges
La espera (Margot)
© Iván Moreno

Museus que obren gratis els diumenges

Alguns museus obren gratuïtament cada diumenge o el primer de cada mes

Advertising

Hi ha museus i fundacions de Barcelona que tenen entrada gratis el primer diumenge de cada mes. D'altres són d'accés lliure els diumenges a partir de les tres de la tarda. Visitar els museus sense pagar és una de les coses que podreu fer a Barcelona durant tot l'any.

 

No t'ho perdis: les millors exposicions de la cartellera artística.

MNAC. Museu Nacional d'Art de Catalunya

Museus i institucions Art i disseny Sants - Montjuïc

El Palau Nacional, edifici emblemàtic de l'Exposició Internacional de 1929, és la seu del Museu Nacional d'Art de Catalunya, que té la missió d'explicar la magnitud de l'art català des del romànic fins a mitjan segle XX.

El MNAC obre portes gratis el primer diumenge de cada més i els dissabtes a partir de les 15 h. També és gratuït l'11 de setembre i el 18 de maig coincidint amb el Dia Internacional dels Museus.

MUHBA Museu d'Història de Barcelona

Museus i institucions Història El Gòtic

De la plaça del Rei a la catedral hi ha uns 4.000 m2 d'excavacions romanes subterrànies: carrers, viles i magatzems d'oli i vi, que van ser descoberts per casualitat a finals dels anys 20, quan es va aixecar part del Barri Gòtic per construir la Via Laietana. Hi podeu accedir per la Casa Padellàs, un palau de mercaders de l'any 1498, que es va traslladar pedra per pedra fins a la plaça del Rei.

L'entrada al museu és gratuita cada diumenge de 15 a 20 h, i el primer diumenge de cada mes podreu entrar-hi sense pagar durant tot el dia (al recinte de la plaça del Rei i la resta d'equipaments del Museu d'Història, excepte el Park Güell i el Refugi 307). A més, fa jornada de portes obertes per Santa Eulàlia, el dia 24 de setembre i el dia 18 de maig.

Advertising

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Museus i institucions El Raval

Un centre destinat a la creació amb nous llenguatges foment de la creació artística multimèdia.

Entrada gratuïta els diumenges de 15 a 20 h (amb aforament limitat), el Dia Internacional dels Museus - Nit dels Museus i per les festes de la Mercè.

Plaça del DHUB
© Maria Dias

Museu del Disseny de Barcelona

Museus i institucions El Parc i la Llacuna del Poblenou

Instaŀlat a l’edifici del DHUB, conegut popularment com 'la Grapadora', el Museu del Disseny acull al voltant de 70.000 objectes –com ara vaixelles, ceràmica, cotilles, cadires, bústies i cartells publicitaris– que expliquen l’evolució de les arts decoratives en el disseny i les arts d’autor contemporànies.

El Museu del Disseny obre gratis el primer diumenge de mes, i cada diumenge de 15 a 20 h.

Advertising

Macba. Museu d'Art Contemporani de Barcelona

Museus i institucions Art i disseny El Raval

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona ocupa l'impressionant edifici de l'arquitecte nord-americà Richard Meier a la plaça dels Àngels, al Raval. Vol transmetre l'art contemporani, oferir una multiplicitat de visions i generar debats crítics sobre l'art i la cultura. Si us perdeu, seguiu el soroll que fan els skaters.

No obre gratis els diumenges, però sí cada dissabte, de 16 a 20 h. També fan portes obertes per Santa Eulàlia.

Museu Picasso

Museus i institucions Ciutat Vella

El Museu Picasso de Barcelona és el centre de referència pel coneixement dels anys de formació de Pablo Ruiz Picasso. Obert al públic l'any 1963, acull un fons de més de 3.800 obres que conformen la col·lecció permanent i ofereixen una dilatada programació d'exposicions temporals. El museu va ser creat per pròpia voluntat de l'artista i del seu amic i secretari Jaume Sabartés, que va donar la seva col·lecció.

Accés gratuït els dijous a la tarda de 18 a 21.30 h (cal disposar d'una entrada amb l'hora d'accés assignada) i el primer diumenge de mes, de 9 a 19 h. Jornada de portes obertes: 18 de maig i 24 de setembre.

Advertising

Museu de la Música

Museus i institucions Història Fort Pienc

El 2007 el Museu de la Música tornava a obrir al públic a L’Auditori. La nova exposició permanent té prop de 500 instruments de diferents èpoques i cultures i està considerada com una de les més importants d’Espanya.

Entrada gratuïta el primer diumenge de cada mes (durant tot el dia), tots els diumenges a partir de les 15 h, per Santa Eulàlia, el 18 de maig (Dia Internacional dels Museus) i la Nit dels Museus de 19 h a 1 de la matinada. També el 21 de juny (Dia de la Música), el 23 i 24 de setembre (la Mercè) i el 22 de novembre (Santa Cecília).

Pati del Museu Marès
Foto: Figueroa & Stallard

Museu Frederic Marès

Museus i institucions Art i disseny El Gòtic

Abans que ningú s’ho demani: no cal pagar l’entrada del museu per gaudir d’aquesta terrassa de conte. Juntament amb la que trobem sota els porxos de la Biblioteca Nacional i la del Museu Tèxtil, són potser unes de les terrasses més especials de Barcelona. Aïllades, amb vegetació, dins un entorn històric, tranquil·les, són l’enveja de totes les veïnes. L’exposició la conformen tres parts: Escultura, Gabinet del col·leccionista i Estudi-biblioteca de Frederic Marès.

Entrada gratuita el primer diumenge de mes (d'11 a 20 h) i tots els diumenges a partir de les 15 h. Es fan portes obertes per Santa Eulàlia, Corpus, i els dies 18 de maig i 24 de setembre.

Advertising
Museu Maritim de Barcelona Drassanes
Maria Dias

Museu Marítim de Barcelona

Museus i institucions Història El Raval

Fins i tot si no pots distingir una caravel·la d'un catamarà, el Museu Marítim mereix una visita, ja que els arcs i voltes de les antigues drassanes representen un dels exemples millor conservats de l'arquitectura gòtica civil a l'Estat espanyol. En l'època medieval, les drassanes es van situar just a la vora del mar i es van utilitzar per assecar, reparar i construir bucs per a les flotes reials. Amb més de 75 anys d’història, la seva feina és conservar, estudiar i difondre una de les col·leccions de patrimoni marítim més importants de la Mediterrània.

L'entrada al museu és gratuïta el diumenge a partir de les 15 h, per Santa Eulàlia, el Dia Internacional dels Museus i durant la Mercè.

Jardí Botànic

Llocs d'interès Sants - Montjuïc

La construcció de nous accessos per als equipaments dels Jocs Olímpics va afavorir la proposta de crear un nou jardí botànic per a la ciutat. Està situat a la muntanya de Montjuïc, entre el castell i l’Estadi Olímpic Lluís Companys, té 14 hectàrees de superfície i la seva forma recorda a la d'un gran amfiteatre. Preserva les col·leccions de plantes mediterrànies de tot el món i té unes magnífiques vistes sobre el delta del Llobregat, l’Anella Olímpica i part de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Podeu entrar gratis els diumenges a partir de les 15 h, el primer diumenge de mes (gratis tot el dia), per Santa Eulàlia, el Dia Internacional dels Museus i durant les festes de la Mercè.

Advertising

Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Museus i institucions Història natural El Besòs i el Maresme

El Museu Blau es va inaugurar el 2011 al Parc del Fòrum i forma part del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Ocupa 9.000 metres quadrats distribuïts en dues plantes i al gran vestíbul ens dóna la benvinguda l’esquelet d’una balena que va varar a la platja de Llançà el 1862. El Museu s’estructura al voltant de diferents instal·lacions i espais, la mostra de referència Planeta Vida (un viatge per la història de la vida i la seva coevolució amb el nostre planeta), espais per exposicions temporals, la Mediateca, el Niu de Ciència (per a nens de 0 a 6 anys), aules, sala d’acte, tallers, cafeteria i botiga.

Entrada gratuïta tots els diumenges a partir de les 15 h i el primer diumenge de cada mes (tot el dia). Portes obertes per Santa Eulàlia, el Dia Internacional dels Museus i per la Mercè.

Museu Etnològic i de Cultures del Món - Montcada
Foto: Facebook Museu Etnològic i de Cultures del Món

Museu Etnològic i de Cultures del Món - Montcada

Museus i institucions Història Barcelona

El Museu Etnològic i de Cultures del Món, amb seu al palau de Lió del carrer Montcada, apropa a la diversitat artística i cultural de diferents pobles d'Àfrica, Àsia, Amèrica i Oceania. A la seu de Montjuïc, es proposa una lectura de la societat actual.

Portes obertes els diumenges de 15 a 19.30 h i cada primer diumenge de mes, de 10 a 19.30 h.

 

Advertising
El Born Centre Cultural
© Irene Fernández

El Born Centre de Cultura i Memòria

Llocs d'interès Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

L'antic mercat de Born reobre convertit en centre cultural. Sota l'estructura de vidre i ferro construïda per Josep Fontserè el 1876 –va ser el primer mercat de la ciutat creat seguint la moda de l'arquitectura de París– es conserven les restes arqueològiques del barri de Vilanova de Mar, de 1700. El vistant podrà circular lliurement per la balconada; amb l'entrada es podrà visitar l'exposició 'De les pedres a les persones' i els jaciments arqueològics (cal fer reserva prèvia). Aquests són els principals atractius d'aquest centre on es donarà a conèixer la vida de la ciutat abans i després del setge de 1714.

Accés gratuït al recinte. Són de pagament les exposicions permanent i temporals i les visites guiades al jaciment.

Casa Garriga Nogués
Foto: Fundación Mapfre

Fundación Mapfre

Museus i institucions Interès especial Dreta de l'Eixample

La Fundación Mapfre, fundada el 1988 i amb dues seus a Madrid, s'instal·la a l'emblemàtica casa Garriga-Nogués. D'entre els fons de la fundació, que reuneix obres d'art de finals del segle XIX fins a mitjans del segle XX, destaquen la col·lecció d'obres en paper i la de fotografia. 

Entrada gratuïta els dilluns de 14 a 20 h.

Advertising
Pavelló Barcelona
© Elan Fleisher / Time Out

Pavelló Mies Van der Rohe

Museus i institucions Sants - Montjuïc

Mies van der Rohe va construir el Pavelló Alemany per a l'Exposició de 1929, no com una galeria, sinó com un espai de recepció poc moblat amb la seva marca personal, la ‘Cadira Barcelona’, tot en col·laboració amb la dissenyadora Lilly Reich. El pavelló va esdevenir un monument insígnia de l'arquitectura racionalista moderna, sobretot per l'ús revolucionari dels materials. Malgrat que el pavelló original va ser enderrocat després de l'exposició, el 1986 es va construir una còpia idèntica en el mateix lloc.

Entrada gratuïta cada primer diumenge de mes.

 

Foto Colectania

Art Fotografia

La Fundació Foto Colectania és una entitat privada sense ànim de lucre que es va inaugurar a Barcelona l'any 2002 amb la finalitat de difondre la fotografia i el col·leccionisme a través d'exposicions, activitats (col·loquis, seminaris, viatges) i l'edició de catàlegs. Foto Colectania compta a més amb una col·lecció de fotografia que reuneix més de 2.500 obres d'autors espanyols i portuguesos des de 1950 fins a l'actualitat. A més, disposa d'una biblioteca de consulta lliure i d'una cambra de conservació on es guarda el fons fotogràfic, l'arxiu de Paco Gómez (donat per la seva família en 2001) i el dipòsit d'una part de la col·lecció de Juan Redón.

La fundació Foto Colectania obre gratis el primer diumenge de mes, d'11 a 15 h.

Centres culturals sempre gratuïts

Fabra i Coats Centre d'Art Contemporani
© Maria Dias

Fabra i Coats Centre d'Art Contemporani

Art Sant Andreu

Fabra i Coats Centre d'Art Contemporani és un equipament municipal dedicada a la recerca, producció, exhibició i difusió de les pràctiques artístiques contemporànies. En estret contacte amb la creació més emergent i amb els diferents col·lectius locals, a través de la Fàbrica de Creació que està ubicada a les naus de l'antiga fàbrica, també té la voluntat de convertir-se en un espai amb projecció internacional.

La Capella

Museus i institucions Art i disseny El Raval

La Capella està situada al conjunt monumental de l’Hospital de la Santa Creu i de la Casa de Convalescència, un edifici catalogat com a monument historicartístic d’interès nacional. BCN Producció és el projecte central de la seva programació, dedicada a la creació emergent. La seva activitat se centra en organitzar exposicions per donar visibilitat a les propostes més innovadores dels artistes locals.

Advertising

Virreina Centre de la Imatge

Museus i institucions Art i disseny El Raval

És considerat un dels millors exponents del barroc aplicat a l’arquitectura civil de Catalunya. Les dependències i el pati serveixen de marc a importants exposicions temporals i és la seu de l'àrea de cultura de l'Ajuntament. En el seu interior també es poden veure de forma permanent els Gegants i l’Àliga de Barcelona i acull el Virreina Centre de la Imatge.

Arts Santa Mònica

Museus i institucions Art i disseny El Raval

És un espai on diverses disciplines de creació artística contemporània es troben amb la ciència, el pensament i la comunicació. La programació té lloc a diversos espais d’aquest edifici de la Rambla: el quiosc (espai transfronterer entre continguts i xarxa), el balcó de la Rambla (espai polivalent d’accions i debats), l'arxiu (sala d'exposicions de la memòria), el claustre (gran espai d´exposicions de tesis, col·lectives) l'anella (sala de recorreguts expositius) i el laboratori (sala d´exposició i de creació de projectes que relacionen l'art, la ciència i la tècnica).

Advertising

Palau Robert

Museus i institucions Història Dreta de l'Eixample

El Palau Robert va ser construït entre el 1898 i 1903 com a residència privada de Robert Robert i Surís, marquès de Robert, un aristòcrata influent, financer i polític d'origen gironí. L'edifici actualment pertany a la Generalitat de Catalunya i acull un centre d'exposicions amb tres sales, un espai per a concerts, el Centre d’Informació de Catalunya, una oficina de turisme de la ciutat, una llibreria i jardins oberts al públic.

Temple Roma d'Augusti
© Olivia Rutherford / Time Out

Temple Romà d’August

Llocs d'interès Visites turístiques El Gòtic

Quatre imponents columnes corinties estriades que daten del segle I cC es disparen fora del seu podi al lloc més improvable: un pati del Centre de Montanyisme de Catalunya. Part de la cantonada de darrere del temple dedicat a l'emperador romà August (que després de la seva mort va ser elevat al Panteó), les columnes van ser descobertes i aïllades de l'estructura d'un edifici medieval a l'any 1835. La columna de la dreta va estar molt temps a la Plaça del Reu, separada de la resta, fins que va ser retornada l'any 1956.

Advertising

Casa Elizalde

Museus i institucions Eixample

 És un centre cultural de l’Eixample que ocupa la que va ser, del 1865 al 1964, la residència de la família Elizalde, i també les oficines de la seva empresa d’automòbils. Porta més de 25 anys com a centre cultural de referència de la ciutat i ofereix més de 210 cursos trimestrals, varietat de rutes per conèixer diferents racons de Barcelona i també ciutats i espais naturals de l'àrea metropolitana. També hi podreu anar a gaudir d’exposicions d'art contemporani, espectacles i concerts d'artistes emergents.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising