Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Bars del Born i Sant Pere

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Antic Teatre
Antic Teatre

Bars del Born i Sant Pere

Els millors locals del barri

Advertising

 

Cal Brut
©Irene Fernandez

Cal Brut

5 de 5 estrelles
Restaurants Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Ara diem bar a qualsevol cosa. Un bar és una cova impregnada d’energies, un cau on sentir-se aixoplugat, una gruta plena de cares conegudes i gots buits. Un bar és un estat d’ànim, diantre, i d’aquests no n’hi ha gaires a Barcelona. Aneu al carrer de la Princesa quan sigui negra nit, entreu a Cal Brut, respireu ben endins i mireu-vos el mirall passada mitja hora: el que teniu a la cara es diu somriure de felicitat... Això és un bar. Cal Brut embolcalla el client amb una triple capa de greix, pòsters, objectes polsegosos i ampolles, tot creant una atmosfera recarregada i calorífica que contribueix a generar el que en terres catalanes es coneix com a caliu. El fil musical de música jamaicana es fon amb les converses dels acòlits –una família exempta de turistes i ben avinguda– i genera un brunzit hipnòtic que, combinat amb les generoses canyes, submergeix el visitant en un amni canalla d’on no voldrà sortir ni amb fòrceps. És un rectangle deliciosament claustrofòbic on trobareu planxes de surf al sostre, cavalls de joguina, grafits de Banksy, fotos de la Velvet i Marley, papers amb frases lapidàries penjats per tot arreu... Al Brut les cerveses són el producte estrella  –artesanals i d’importació–, i també fan un vermut excel·lent, però l’autèntica ambrosia és la pomada, aprovada per les altes instàncies de la Taja Menorquina i alimentada amb Gin Xoriguer. Amb això, Cal Brut en té prou per ser un lloc de culte; un temple llibertari, bohemi i rastafari. Per això us demano que ve

PonyBar
Irene Fernandez

Pony Cafè

4 de 5 estrelles
Restaurants Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Capacitat màxima per a 20 persones. Una barra. Uns quants tamborets. Un grapat de tauletes. I tira milles. Al Pony, no hi trobareu mobiliari de Neukölln. Zero concessions al disseny escandinau. No, aquí no fan cursets de sushi, ni estan obsessionats amb la cervesa artesana. El Pony és un bar de tota la vida i punt. I en aquests temps en què tothom busca noves sensacions, que et venguin un gos vell amb un collar nou, una bufetada de realitat com aquesta s’agraeix. No m’estranya que els moderns més a la contra l’hagin convertit en la nova església nocturna de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. El Pony és senzill, però traspua personalitat a cubells. La barra és vella, està deliciosament cruixida, és un pedaç d’història viva i pel seu llom llisquen cubates i gintònics ben preparats durant tota la nit. Per cert, no us passeu de llestos amb el mam, aquí van als bàsics, no es compliquen la vida. Seguim. El bar s’endinsa al formigó descrivint un passadís on floten les converses, els riures, els brindis. Les parets estan arrebossades amb un paper retro que no desentonaria al boudoir de Núria Feliu. El color vermellós i els dibuixos de còmic d’algunes àrees ajuden a accentuar l’esperit canalla del local, que acull la clientela en un amni de calma, bon rotllo i música. Música de la bona. Tots els cops que hi he anat m’he trobat amb una selecció exquisida de pop-rock independent. Suposo que deu ser una de les raons que han convertit el Pony en un punt de trobada per a modernets de

Advertising

Bormuth

3 de 5 estrelles
Bars i pubs Bars de tapes Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El Bormuth forma part d’aquesta transformació que està tenint el Born, un barri de moda entre barcelonins i forans. Hi ha dies en què el barri queda sepultat pels creueristes que emanen de l’Allure of the Seas de torn. El perill d’un lloc com el Bormuth és que caigui en la rutina i que les tapes que serveix acabin perdent frescor. És més fàcil morir d’èxit que mantenir-se en l’excel·lència. El Bormuth no pretén ser una Bodega 1900, però pretén ser un bon lloc per tapejar, i això, de moment, ho segueix mantenint malgrat un pa amb tomàquet que no passaria el tall ni en un concurs celebrat a Rivas- Vaciamadrid. A banda del vermut, una moda que arrela de nou a Barcelona, felicito el Bormuth per la manera com tiren la cervesa. La base per tirar una bona canya és no estalviar la cervesa que es perd i això no sempre és ben vist pels amos dels locals. Amb els meus companys de viatge solem anar-hi a sopar. Les patates braves són bones, un homenatge a les del Bar Tomás. I el cazón en adobo és esplèndid, encara que no arriba al que jo acostumo a prendre al Restaurante Triana del carrer Narváez de Madrid. Els ous estrellats, de xistorra, de pernil o de botifarra negra, també ajuden a fer la nit més amena. L’ensaladilla russa i les croquetes, meloses i amb un arrebossat cruixent, tampoc no hi poden faltar. Tot aquest conjunt de racions mariden perfectament amb les converses i les ganes de divertir-se en una sala destinada a sopars en grup. El dia que hi vam anar hi havia molts estranger

Bar Pasajes

Música Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Inaudit: un bar l'exotisme del qual rau en estar ubicat en una anitga porteria del barri de Santa Caterina. Tiren bé la canya i també disposen d'una bona quantitat de tapes casolanes, a més d'una escollida llista de vins.

Advertising
Cat Bar
©Maria Dias

Cat Bar

4 de 5 estrelles
Restaurants Vegetariana Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Aquest petit bar-restaurant vegà té esperit punk: les parets semblen portades de Black Flag protagonitzades per gats. I cerveser: disposen de nou bones cerveses artesanes catalanes i també en ampolla la molt punk i escocesa cervesa Brew Dog. Hi trobareu un menú de migdia on no hi falta mai una hamburguesa vegetariana (la millor de la ciutat en aquest estil, quasi es podria dir) i plats senzills però que sempre venen de gust. Serveixen menjar i cervesa tot el dia.

El Nus

Què fer Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Diuen que el bon nus és el que es pot desfer. Jo em desfaig amb la cervesa d'aquest local. El Nus, amagat en un dels carrers del Born més atapeït, és un oasi entre tanta xancleta i cartró de sangria. Hi serveixen cervesa txeca de qualitat, amb el tirador i l'espera pertinent perquè l'escuma es consolidi. Mentre beveu, no podreu resistir-vos a mirar una enorme fotografia del sostre. Un home de cabells i amb barba blanca, a mig camí entre Gandhi i Ravi Shankar és l'enigma del Nus. No cal que repasseu l'enciclopèdia britànica, és el pare del propietari. Es deia Lluís.

Advertising

El Bar de l'Antic Teatre

Restaurants Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Té el look atrotinat de les associacions culturals alternatives. Si el que vols són cambrers amb cos d'Adonis, David Guetta a tota llet i Absolut amb Red Bull a preu de petroli, millor que vagis a l'Opium Mar. L'Antic Teatre és un espai vell i reciclat, però té una de les millors terrasses interiors que he vist en la meva vida. Un pati gegantí amb brots anàrquics de vegetació per prendre la fresca, agafar el puntet a base de quintos i fer temps abans de les activitats culturals que hi celebren. Mourinho no podia tenir més raó: teatre del bo.

Collage

5 de 5 estrelles
Bars i pubs Cocteleries Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Per als que som del morro clàssic, el més fàcil és reivindicar  bars de vell davant la proliferació d’espais moderns. No obstant això, alguns cops els rondinaires ens trobem amb llocs com el Collage, petits tresors que ens obliguen a empassar-nos les invectives de bevedor ranci i a acceptar una cura d’humilitat coctelera. El que fa diferent aquest racó megacool de Ciutat Vella és que no es troba gens còmode amb la definició tradicional de bar. Se li fa petita. És un bar, però pretén convertir-se en una mena d’oasi artístic/etílic on art i còctel es confonen en dansa seductora: una celebració de la creativitat al servei del fetge. Compro.

Advertising

Disset 17 Graus

Restaurants Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El Disset 17 graus és un bar rústic i elegant on predomina la fusta, per asseure's durant hores i arreglar el món. Al costat del passeig del Born, el Disset es converteix, sense voler-ho, en un local per a turistes, però també un lloc per als de casa que ha nascut per mostrar la cultura del vi. La carta de vins presenta més 60 referències de vi del país i de països com França, Itàlia, Alemanya o Portugal. És el que a Europa es coneix com a winebar. En canvi aquí, un dels països productors més importants de vi del món, encara es considera exòtic.

Bar del Pla

Restaurants Catalana Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Fa goig. És d’aquells llocs que, quan hi entres, la gana corre, se t’avança i et roba el seient on volies dinar. Amb una barra de marbre farcida de coses bones, és una invitació a l’abundància. Elaboren tapes i platets clàssics i factura impecable. És de justícia tastar les croquetes de calamar amb tinta, el caneló de la casa i el cruixent de cua de bou amb foie. Vins catalans i de fora, però amb l’afegitó de trobar-hi ampolles que no ofereixen a tot arreu.

Advertising
Magic Club
Ivan Giménez

Magic Club

Música Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Discoteca rock a Barcelona? Un nom: Magic Club. És l'antre al qual acudeix la fauna roquera de la ciutat en massa, quan noten que se'ls cauen a sobre les parets de la modernitat imposada, les decepcions vitals o senzillament tenen ganes d'agafar un bon pet escoltant els Dictators i ballant. D'ençà de l'obertura l'any 1976, el Magic ho ha vist passar tot: ona laietana, contracultura, punk, new wave. Des de mitjan dels noranta fins ben entrada la darrera dècada va viure una segona joventut com a sala de concerts. Johnny Thunders, Hellacopters, el millor del rock d'alta energia mundial ha cremat el seu minúscul escenari. Ara, per imposició municipal, només funciona com a discoteca i assisteix impassible a l'aparent declivi del rock'n'roll. És un minúscul univers on els caps de setmana podem viure en foscor perpètua fins a les sis del matí. I les seves dues pistes de ball agiten tatuatges, joves amb ganes de festa abominadors del techno i dones perilloses: tot s'hi val. Menys fumar a la pista de ball!

La Fianna

3 de 5 estrelles
Música Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Carta de vi nodrida, col·lecció de còctels bastant correctes –el Sex on the Beach és el millor–, colors terrosos narcòtics per a la vista, aires neohippies per a jovent de pasta i carta blanca per als qui no saben asseure's com persones normals i necessiten mostrar els forats del mitjons a la concurrència...

Advertising

Can Cisa / Bar Brutal

Bars i pubs Bars de vins Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

En l'ombrívola i agraïda frescor de Can Cisa, es pot apreciar la primorosa remodelació que han fet d'una taverna de barri. La reverència per la religió del barril i el doll i la pressió veïnal han portat als bessons Colombo, propietaris del restaurant Xemei, a combinar una botiga de vins a l'entrada amb el manteniment d'una barra de vins a granel i bótes. Davant hi ha unes 300 referències de vins, tots ecològics o biodinàmics d'arreu del món, sense cap química o additiu, i a preus ni cars ni barats, en una franja molt interessant. Una taverna d'estil antic que ven vermut a doll.

L'Ànima del Vi

Bars i pubs Bars de vins Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Benoît Vale, veterà vinater predicador de les virtuts dels vins naturals i ecològics, ha convertit el seu celler de Gràcia en aquest bar de vins a l'estil francès. Això vol dir que ens podem emportar l'ampolla a casa, o seure al local i pagar set euros més del vi per prendre'l allà. Per menjar, una bona selecció de delicadeses amb molt bon nivell.

Advertising

Cocktail Bar Juanra Falces

4 de 5 estrelles
Bars i pubs Cocteleries Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El gimlet era el còctel preferit del detectiu Philip Marlowe. A la novel·la El llarg adéu de Raymond Chandler, l'home de les cicatrius li descobria la recepta a Marlowe. "Un gimlet és meitat ginebra, meitat suc de llima", assegurava el desconegut. Segons més tard, començaven els problemes. Que aquesta cocteleria s'anomenés Gimlet i enlluernés el carrer amb el seu rètol blau cel i lletres de mirall, ja apuntava una tendència a la desaparició. Fa uns mesos hi vaig tornar, l'antic rètol s'havia fos i se'l coneixia per les sigles, GMT, com una espècie d'endevinalla macabra. Allò va aixecar les meves sospites però encara no ho havia vist tot. M'hi vaig acostar ahir, el nom del local havia canviat per tercer cop. Ara es fa dir Cocktail Bar Juanra Falces. Qui era aquell home? (Llegir-ne més)

Mostra'n més
Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising