Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Els millors restaurants de carn de Barcelona

Els millors restaurants de carn de Barcelona

On menjar la vedella més tendra i sucosa, la carn més ben madurada, els porcs que han crescut més feliços.

Can Xurrades
© Can Xurrades
Per Ricard Martín |
Advertising

Amb la vedella no ha passat el mateix que amb el pollastre: no s'ha vulgaritzat (tot i que les aus que cuinen en aquests locals són extraordinàries). I encara que pels supermercats 'low cost' trobeu talls de vedella com una sola de sabata, ja sabeu tots que clavar-se un bon entrecot mai no serà barat (encara que en podeu trobar d'excel·lents a preus ajustats). Un dia és un dia: us presentem una llista de les millors adreces per gaudir de la proteïna càrnica en la millor de les seves versions. Perquè ja sabeu que menjar carn va ser allò que va fer créixer deu centímetres de cop els japonesos! I si us ofèn haver-vos creuat amb aquesta llista de trossos de carn, ens disculpem amb els millors vegetarians.

RECOMANAT: les millors brases de Barcelona.

Carn celestial

1
Maria Dias
Bars i pubs, Bars de tapes

Bardeni

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

De què va? Dani Lechuga –ni oenseu la conya!– va convertir el seu gastronòmic carnívor, el Caldeni, en Bardeni, un bar dedicat a la carn. D’allò més democràtic: aquí no hi ha ni reserves ni telèfons. Tu entres per la porta, i si hi ha taula, menges. A la taula i al llit, al primer crit; i aquí, pots convertir un migdia qualsevol en una hora de luxúria roja.

I què demano? Tot per compartir: perquè encara que l’acompanyant tingui pressa i demani primer per marxar, no pots deixar que es clavi sola un parell de raviolis amb poma, foie i botifarra negra, fosca perdició quasi líquida que es desfà a la boca. El nutricionista segur que arrufa el nas si li dieu que heu compartit quatre plats de carn vermella. Però un dia és un dia, i això és una festa de bona cuina, impermeable a les modes: res d’interminables referències de vins o cervesa artesana, ni tàrtars de fuet ni alvocats, ni natges de vaca-mòmia en exposició. Aquí la cosa va de suc i vici del bo, tècnica i talent. Com uns tacos de picanha –fina com un rosbif– amb foie, on el xili no es carrega la suavitat de la vedella, o un caneló de cua de vaca amb la pasta quasi al dente, i un deliri de melositat a dins.

Time Out diu
2
El bou de Sagardi
© Luis Rodriguez
Restaurants

Sagardi

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

De què va? Després de l’Irati, l’altra nau insígnia del grup Sagardi és el restaurant del Born, obert el 1998, eons abans que el barri fos l’apocalipsi 'gastrocool' d’avui en dia.

Què s'hi menja? Hi trobareu la seva saviesa en matèria de pintxos i una cuina basca tradicional que reivindiquen amb una execució fina i moderna. En els darrers anys han afegit la vedella suprema a l’equació: bou gallec comprat als millors escorxadors de la pell de brau. I tenen una graella basca amb tota la tecnologia que l’artesania permet, sense botons ni mesuradors d’humitat. Us hi podeu clavar una mitjana de vaca vella madurada i feta com Déu mana: torradeta, amb un centímetre de gris i el centre vermell i gustós.

Advertising
3
Lomo Alto
© JOSEP GARCIA
Restaurants, A la brasa

Lomo Alto

De què va? Sota la direcció de Carles Tejedor, i de la mateixa propietat que El Nacional i Boca Grande, Lomo Alto és una ambiciosa jugada per portar els restaurants de carn a un altre nivell. El debat de si cal la supermaduració (o sobremaduració) és present, però això és un nou nivell.

Què hi menjaré? Bovins excepcionals reposen en cambres frigorífiques a la vista del públic, oberts en canal, com si fossin obres de Damien Hirst. I el preu pica, però la carn és excepcional: tastar un bou madurat durant un any. o  una mitjana de gallega de vuit anys i 128 dies madurada és entrar en una alta dimensió. A la planta baixa hi trobareu Carns & Pans, una hamburgueseria selecta.

4
Los Años Locos
© Ivan Giménez
Restaurants, Argentina

Los Años Locos

icon-location-pin Sant Gervasi - Galvany

De què va? Los Años Locos té una cuina que és el súmmum de la senzillesa: un cercle on crema la llenya, i dues graelles alimentades per l’anell de foc. Sí, aquesta és una de les poques graelles argentines de veritat que hi ha a Barcelona, d’aquelles en què garrinets i xais es rosteixen durant vuit hores. Aquesta casa va obrir l’any 1985 i des d'aleshores importa la millor carn i fa les seves tres salses.

I què demano? Les empanades de punta d’entrecot són sublims, acabades de fer, i l’entrecot de vedella argentina, servit en un petit braser perquè s’acabi al gust, no té res a envejar a les mitjanes amb més fama de la Rioja.

Advertising
5
Can Xurrades
© Anna Jimenez Roig
Restaurants, Catalana

Can Xurrades

icon-location-pin L'Antiga Esquerra de l'Eixample

De què va? Can Xurrades ja no és a Gran de Gràcia: ara a la part de dalt de Casanova, va deixar de ser taverna catalana –de les que tenen jous i arats penjats– per convertir-se en restaurant amb totes les de la llei.

Què hi demano? I tot i que manté la mateixa carta que abans –bacallà, cargols, verdures a la graella– el xef Rafa Martínez s'ha especialitzat en carn de boví d'altíssima qualitat, com el bou de raça sayaguesa, la vedella de Galícia o la vaca d'Àvila. Totes fetes amb brasa de carbó d'alzina.

6
3 Lucas
Restaurants

3 Lucas

De què va? 3 Lucas és una evolució de l’Òsties Pedrín –el seu brutal menú de migdia no serà oblidat– especialitzada en carn al forn Josper. Sota el mantra “de tenim un Josper” es ven molta burra –metafòrica– a preu de bèstia grossa (obvietat; el Josper proporciona una cocció uniforme, però no arregla un mal producte). Això aquí no passa: dirigeix la proteïna l’argentí Ezequiel Trigo –especialista en carn, ex-Hetta– que ens aconsella triar el tall boví més senzill (entraña, 14 €) i el top, l’ojo de bife (29,90 €, 350 gr).

I és bona, la carn? La primera és un prodigi de concreció de sabor de vedella magra, la segona un deliri de greix infiltrat que et porta a l’eufòria. Trigo sosté que la millor carn argentina es menja aquí “perquè allà ningú pot pagar 40 € per un kg de carn”. Els entrants són tan fins com recordem l'Òsties: uns magnífics calamars a l’andalusa amb maionesa de llima (9,60 €) i un bistec tàrtar matisat amb coriandre i rave picant i tòfona negra (14 €). No, no reinventen la roda, però no vegis com la fan girar.

Time Out diu
Advertising
7
Restaurants

Brasserie Flo

De què va? Un sinònim d’elegància però també, i sobretot, de matèria prima de gran qualitat i un reguitzell d’impecables receptes mediterrànies d'espurna francesa. Carns, peix i mariscos exceŀlents. Sumeu-li un servei exquisit i més de 30 anys d’experiència i tindreu la fórmula d’aquest clàssic.

Però, i la carn? Doncs receptes franceses cares de veure per aquí, i amb un punt deliciosament decimonònic. Com per exemple, el filet de porc Wellington o el 'châteaubriand' a la
graella amb salsa bearnesa, o un bistec tàrtar canònic.

8
Solomillo
Restaurants, Espanyola

Solomillo

icon-location-pin Esquerra de l’Eixample

De què va? El restaurant de l’hotel Alexandra és una entitat càrnia de pes: Solomillo, dirigit pel connoisseur de la proteïna animal, Enrique Valentí. I el seu bar, a peu de carrer, és una xarcuteria d’embotit ibèric i català d’alta qualitat, amb 25 referències de formatges afinats. Recomanació estival: agafar una plaent borratxera de carn vermella –sense alcohol, però euforitzant– a la seva paradisíaca terrassa interior

Quina carn hi menjaré? Aquí podeu demanar carn al pes de diferents races bovines (Salers, Black Angus, Frísia, Nebraska, rossa gallega, Wagyu...), i tot seguit triar el punt de cocció, la salsa (bearnesa, Café de Paris...) i guarnicions que poden ser amanides excel·lents, patates de fregit impecable o verdures.

Advertising
9
Milo
©IvanGiménez
Restaurants, Mediterrània

Milo Grill

icon-location-pin L'Antiga Esquerra de l'Eixample

De què va? En més de 500 generosos metres quadrats, l’argentí Carlos Trigo, triomfador indiscutible a Formentera pel seu exceŀlent i colorit Caminito, i el jove xef Lluís Llunas, un dels fills del cantant Dyango, han obert un restaurant de brasa argentina d'alta gamma (encara que aquest fet és irrellevant sobretot si tenim en compte la finesa amb què toca cuina)

I què hi demano? Podeu optar per una extraordinària carn a la brasa que té com a joia de la corona un tendríssim 'ojo de bife' o uns lletons excelsos. Però Llunas també és capaç d'invents com una terrina de xai, feta a baixa temperatura amb ceps, ruixat amb el suc del propi animal i una crema de formatge brie.

Time Out diu
10
L'Entrecôt Barcelona
FOTO: Maria Dias
Restaurants, Francesa

L'Entrecôte Barcelona

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

De què va? Recordeu Le Relais de Venise-L’Entrecôte? Només hi servien entrecot, patates i amanida. Tancat cap allà el 2010, va cedir pas al Café Emma de Romain Fornell.  L’Entrecôte és el nom de la cadena dels Gineste de Tolosa, cosins de Le Relais.

I què demano? No us hi trencareu el cap! Per 19,50 euros, teniu un entrecot de 170 grams filetejat –pura carn, ni greix ni os, banyat en la famosa salsa Café de Paris– amb una amanida de nous i un plat gegantí de patates. Gineste presumeix d’una fórmula secreta de salsa –“cada setmana en fem 900 kg a Tolosa i els repartim”– i, si intentes la recepta, arribes a la conclusió que és tan barroca que surt més a compte venir aquí.

Advertising
11
PORK boig per tu
Restaurants

Pork Boig per Tu

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

De què va? L’Oriol Rovira, factòtum de la cuina d'Els Casals de Sagàs, parla amb passió del seu forn I-Rational (en contraposició a la marca Rational): un forn portat de Sicília que arriba a temperatures de 400 graus i de fa un any i mig no s’ha refredat mai del tot.

Què s'hi menja? El carbó del forn és un as a la màniga que alimenta una brasa per on passen delicadeses de porc nostrat: cansalada del coll i peu de porc de cal Rovira, camallot de Ciutadella, botifarres de perol, blanca i negra... i sempre us podeu ajuntar quatre o cinc i demanar tot un garrinet sencer al forn. La birra és el nou vi i el porc, la nova vedella!  

12
Igueldo
Restaurants

Igueldo

icon-location-pin L'Antiga Esquerra de l'Eixample

De què va? La seva cuina, de fort accent basc, la dirigeix magistralment Gonzalo Calvete amb l’altra propietària, Ana López, que exerceix d’òptima sommelier i cap de sala. El local causa sempre un impacte agradable, gràcies a una decoració sòbria i elegant.

I què s'hi menja? La cuina proposada i sobretot l’existència d’una graella de carn i una altra de peixos, ens remet a les bones taules basques. Si bé la gran majoria dels seus adeptes van directament a la costella d’Oiartzun, amb bol d’amanida i pebrots del piquillo, la seva proposta és una combinació d’enginy i bon gust, la combinació dels quals dóna com a resultat saborosos entrants com la combinació dels quals dóna com a resultat saborosos entrants com l’amanida de seitons i maduixetes, el tàrtar de filet amb iogurt de cervesa o les formidables carxofes a la brasa amb foie gras fresc.

Time Out diu
Advertising
13
Pura Brasa
Restaurants, Braseries

Pura Brasa Rambla Catalunya

De què va? Poca broma: rere aquesta cadena de restaurants
de carn s’hi amaga la marca Josper, una combinació de
forn i graella que s’ha convertit en indispensable en l’alta
cuina i que permet una cocció impecable i homogènia. La
seva aposta de restaurant més ambiciosa és a Pineda
de Mar: una masia amb salons espectaculars i ludoteca.

I què demano? Podeu endrapar meravelles càrnies com uns filets de Wagyu servits amb uns miniJosper perquè els doneu el toc final a taula. Suggeriment: entre dos, demaneu llom de Wagyu sense os, d’origen xilè, la vedella més pura d’aquesta
raça fora del Japó. O una frapant hamburguesa 'Wagyega', picada de vaca gallega i Wagyu.

I si no és carn serà peix!

Advertising