Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Exposició 'The Dust Bowl. Quan la natura es rebel·la'

  • Museus i institucions
  1. Mare migrant
    Dorothea Lange, 1936. Cortesia de la Library of CongressMare migrant
  2. Família de refugiats a la carretera
    Dorothea Lange, 1936. Cortesia de la Library of Congress; The CrowleyFamília de refugiats a la carretera
  3. Tempesta de pols sobre Stratford, Texas
    Autor desconegut, 1935. Cortesia del NOAA's National Weather ServiceTempesta de pols sobre Stratford, Texas
  4. Maquinària agrícola enterrada per la pols, Oklahoma
    Arthur Rothstein, 1936. Cortesia de la Library of Congress; The Crowley CompanyMaquinària agrícola enterrada per la pols, Oklahoma
  5. Homes dormint en un pàrquing d’un barri marginal de San Francisco, Califòrnia
    Dorothea Lange, 1937. Cortesia de la Library of Congress; The Crowley CompanyHomes dormint en un pàrquing d’un barri marginal de San Francisco, Califòrnia
  6.  Nena en una casa d’acolliment, Nou Mèxic
    Dorothea Lange, 1935. Cortesia de la Library of Congress Nena en una casa d’acolliment, Nou Mèxic
Publicitat

Time Out diu

Som conscients de les conseqüències del canvi climàtic?

T'imagines haver de fugir del lloc on vius perquè la natura t'expulsa? Les conseqüències que genera l'abús que l'home fa de l'entorn poden ser nefastes i és important que comencem a prendre'n consciència, perquè el canvi climàtic i els seus efectes ens tocaran, més tard o més d'hora, a tots. 

Amb aquesta reflexió com a punt de partida, el Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí acull la mostra 'The Dust Bowl. Quan la natura es rebel·la', un recull d'imatges impactants realitzades per Dorothea Lange i Arthur Rothstein. El tema que aborden és el dels milers de refugiats climàtics que va generar el 'Dust Bowl', una catàstrofe ecològica i humanitària que va tenir lloc als anys 30 als anys Estats Units com a conseqüència dels mals usos agrícoles i que es va agreujar pels efectes de la Gran Depressió. 

L'exposició segueix la colonització europea dels EUA durant el segle XIX. L'arribada de colons a la zona central del país va liquidar les comunitats índies i gairebé va extingir els bisons. La vegetació autòctona es va substituir per camps de pastures i conreus no adaptats a les condicions ambientals ni climàtiques del territori. Els colons van creure que podien dominar la natura a voluntat però les conseqüències no es van fer esperar: el Crac del 29 i l'arribada d'una terrible sequera van fer impossible la regeneració dels sòls i van provocar la desertització, convertint la zona en inhabitable i obligant a les persones que hi vivien a emigrar rumb a Califòrnia. 

Al final de la mostra també s'expliquen sis casos de refugiats actuals o que s'esdevindran en els propers anys –les illes del Pacífic Sud, el Sudan o Síria– i altres zones afectades per sequeres i l'augment de la temperatura. 

Una exposició obligada per reflexionar sobre el poder de la natura i per entendre que el canvi climàtic és, avui en dia, la principal amenaça per a la supervivència de l'home i el planeta. 

Detalls

Lloc web de l'esdeveniment
dustbowl.cat/
Adreça
Preu
Museu + exposició 6 €. Exposició 3 €
Horaris
Agost: De dll a ds de 10.30 a 18.30 h
. Dg i festius de 10.30 a 14 h. Setembre a gener: De dm a ds de 10.30 a 14 h i de 16 a 18.30 h Dg i festius de 10.30 a 14 h
Publicitat
També t'agradarà
També t'agradarà