Restaurants
Des de la cuina més tradicional fins a les receptes més exòtiques

Les millors gelateries de Barcelona
L'escalfament global –dieu-ne canvi climàtic, si us fa sentir millor– fa que les onades de calor ens caiguin al damunt amb traïdoria i virulència. I arriba la pregunta d'or: tinc una bona gelateria, a prop de casa? Barcelona no és Florència, d'acord –i no ens enganyem, no mengem gelat tot l'any– però sí que disposem de tota mena de bones gelateries, algunes d'elles entre les millors d'Europa. Contra la calor, un bon gelat. Ara, l'altra millor manera de combatre el teu escalfament és seure en bona companyia a fer una canya espectacular. Una altra opció, anar a fer el toc a les terrasses més boniques de Barcelona. NO T'HO PERDIS: I si ja tens un bon gelat a la mà, gaudeix-lo en aquesta preciosa ruta de zones d'ombra per esquivar la calor.
Restaurants recomanats de Barcelona

Santornemi
Van comprar el bar a uns xinesos. “Mira, el món al revés”, diu la Laura Albéniz, feliç propietària del restaurant Santornemi (sic). Els propietaris del recomanable Mito es van jubilar, i des d'aleshores ella i el seu germà Álvaro a la sala, i el seu marit Santi a la cuina, treballen al número 17 de l’avinguda de Sarrià. No són uns nouvinguts: en Santi va ser el cuiner del Gelida durant deu anys, on ella i l’Álvaro en van estar set a la sala: tenien les claus del temple de l’esmorzar de forquilla de Barcelona, vaja. Volien posar casa pròpia per Sant Antoni, “però com que allò és Beverly Hills, de preus, aquí estem” (a vuit minuts en carril bici de l’Eixample, si pedaleges, esport predilecte de la clientela dels esmorzars de forquilla, que aquí serveixen a partir de les 8 del matí, dissabtes a les 9). Això és una casa de menjars sense menú, de les de fer carta per 15 o 20 euros, en la línia del Portolés, Can Vilaró i, esclar, el Gelida. Una casella, la de la cuina catalana a preus populars, en retrocés. “Estem servint menjar normal, no posem gambes o filet. Com et poden cobrar unes llenties a 10 euros? Prou d’estafar la gent!”, es lamenta la Laura. Com fan al Sant Joan, dignifiquen l’àpat quotidià fent-ho tot des de zero. Demano un trio d’asos: uns bunyols de bacallà finíssims (5 euros) amb unes làmines d’albergínies d’arrebossat eteri, unes mandonguilles amb sèpia impecables i abundants (7 euros) i una esqueixada de bacallà (6'5 euros) suau i afinada de sal, que desarma tots e

Baldomero
El màrqueting no és dolent, fins i tot pot tenir ànima. Un bon producte, atractiu a un preu just, n’hauria de ser l’essència. Aquest és el cas del Baldomero, un restaurant en un antic pàrquing de l’Eixample (el propietari, Baldomero, era un 'bon vivant', dels primers a tenir un Mercedes a Barcelona). Entres a un local lluminós i de sostres alts, i et trobes una taula amb deu plats en safates: tots entre 3,50 i 6 euros. Et ve salivera (macarrons gratinats amb beixamel? Amanida de col arrissada amb poma? Quiche de carabassa i formatge de cabra?) i tries què vols al plat combinat (també pots fer-te’l com a primer i segon, si vols). Jo em vaig asseure amb una deliciosa amanida de mongeta tendra i tirabecs, alegrada per cítrics –feta al vapor de convecció, d’aquí el toc al dente– i una abundant ració de guisat de xai esfilagarsat, amb un lleuger estranyament amb espècies del nord d’Àfrica. Tot boníssim. Tenen 63 receptes que segons temporada el cuiner reformula de 6 h del matí a 15 h, rotllo 'freestyle', i la taula evoluciona de 12.30 a 16.30 h. El dimoni és en els detalls, i ho saben; contra l’abús de l’aigua filtrada a dos euros, aquí és gratis. Pots repetir de pa del Forn Sant Josep, i deu ser el primer cop que em prenc un tallat descafeïnat bo (perquè és de Nomad). Per 11 euros surto cantant 'La traviata', i per 18, festa major. Ja amb la panxa i l’esperit contents, el propietari –que resulta que té una consultoria de muntar restaurants– m’explica que
Últimes crítiques

Les Filles
Caçadors de racons amagats de la ciutat; al principi del carrer Minerva hi ha un portal de fusta, si l’obriu, sorpresa! Un preciós pati amb terrassa difícil d’imaginar enmig del bullici del centre. Sou a Les Filles Cafè. Cuina sana, de proximitat i ecològica pensada per acontentar carnívors, flexitarians, vegetarians i vegans. Interiorisme de revista de disseny; servei atent i clientela Upper Diagonal. Brunch, dinars i sopars amb propostes eclèctiques: d’aquí (fricandó en torrada), asiàtiques (sopa de coco i fideus d’arròs), italianes (lasanya), del Mediterrani oriental estil Ottolenghi (carxofa confitada amb sumac), amanides, hamburgueses i, per descomptat, torrades amb alvocat. Sucs cold pressed, kombutxa, refrescos i infusions eco, cerveses artesanes i una variada carta de vins. Proveïdors escollits amb cura i gust: carn ecològica del Ripollès, gelats de Paral·lelo, cafè de SlowMov i pa d’Origo. Demanem el curri verd thai amb arròs gessamí. Ve presentat com un ramen, amb els ingredients separats; pollastre, carbassa, brocolet, tirabecs i cigrons cruixents. És líquid, molt aromàtic i gens picant. Ens falta la cremositat de la llet de coco i una mica més de punch, però ens convenç. De postres, un pastís de llimona merengada celestial.NO T'HO PERDIS: els millors restaurants de Barcelona

Belleville
Així com hi ha gastronomies extraordinàriament populars a escala internacional –la italiana, la nord-americana, la xinesa– perquè massa sovint ofereixen ranxo afartapobres a tort i a dret, l’escola francesa manté una gran solidesa en tots els àmbits culinaris: per antiguitat, literatura i solvència, dominen igualment la 'nouvelle cuisine' i els bistrots de barri com el que ens ocupa. En un espaiós i diàfan local del Poblenou –quin gust l’aire dels sostres alts!–, el maig passat va obrir Belleville, projecte d’una parella de francesos, Aline i Gérald, que tenen molt clar que la seva proposta ha de ser assequible, ecològica, de temporada i de proximitat. El menú són 12 '90 euros i el preu mitjà de la carta no arriba als 30. Ofereixen talls típicament francesos com l’'onglet' (en el seu cas, de vedella eco dels Pirineus, acompanyat de camagrocs), un paté de campanya amb prunes deliciós, 'rillette' de sardines i unes postres casolanes exquisides (excel·lent el pastís de formatge). El peix el compren a La Platjeta de la Barceloneta, que fa moltes generacions que es dediquen a la pesca tradicional –llobarro amb verdures saltades, rogers arrebossats amb sèsam, escalivada i arròs de carbassó o amanida de llenties amb xoriço i verat, per exemple–. El porc és ecològic, de Solsona, de pagès, porc gascó (la seva cansalada confitada amb kimchi no sona malament, oi?). I com que n’és temporada, fan tempura de calçots: la qüestió és jugar amb la frescor i la inventiva i anar caçant el clie

Grill Room - Bar Thonet
De tant en tant, hi ha restaurants que obren i penses: això serà un clàssic. A partir de l’ossada de l’històric Cafè Torino del carrer Escudellers, el xef Albert Ventura (Coure) proposa una cuina oberta tot el dia que tant permet fer unes tapetes d’aperitiu com un sopar de vint-i-un botons. El local és una preciositat modernista: amb una llarga i preciosa barra de marbre com a eix vertebrador i un petit pis de dalt, embadaleixen la seva porta vidrada, miralls i marqueteria. El ventall de l’oferta gastronòmica agafa des d’unes croquetes de pollastre realment bones (és un gust trobar-s’hi la bèstia esfilagarsada i que l’arrebossat sigui com cruspir-te una serralada cruixent) o uns bunyols de bacallà cosins germans dels de l’Hispania (poca broma!), a un arròs negre grenyal, un filet al punt tendre i gustós, amb l’encert de la carabassa d’acompanyament, o una rajada amb mantega, espinacs i tàperes que t’alegra el dia i la setmana. El Carlos, l’encarregat, és un històric de la restauració barcelonina i s’assegurarà que tot vagi com la seda. Compte que si no mires els preus i demanes de cor, pots quedar-te una mica garratibat amb el tiquet (que s’enfila als 40 euros sense vi). El menú de 15 euros és una bona opció per deixar-se captivar pel Thonet.

Bonanova
Un cartell d’en Barceló d’una de les darreres corrides de José Tomás al damunt d’una rastellera de pernils Joselito. Barra de marbre, rajoles hidràuliques de sanefa profunda, sostres alts, ambient modernista. Els cambrers són educats i atents i en Carlos, un dels hereus del negoci familiar (hi són des del 1964!), s’encarrega de transmetre’t la carta com cal, amb gràcia. El Bonanova és un restaurant que traspua classe pels quatre cantons i la cuina està a l’altura de les circumstàncies i del preu, que pica: 60-70 euros per barba. La carxofa la fan confitada i a la brasa, badada com un flor: la primera de l’any i una delícia. La seva ensaladilla és esponjosa i amb pocs elements (un tel de ceba, un fil de pebrot, patata, sardina, xips de moniato) l’encerta. Amb la tripa de bacallà i capipota fan un cim: costa trobar-ne i és ben bé l’apoteosi de la untuositat, amb una samfaina que li va molt bé per contrapuntar l’excés. L’arròs de colomí gairebé em fa saltar les llàgrimes: dels millors que he tastat mai. Tot el vol d’una au –i la vermellor de la seva carn– capturat entre grans enfosquits per trompetes de la mort: cuina de nivell, memorable. Molta categoria. Estalvieu o robeu, és igual, però aneu-hi.
Restaurants amb reserva online

SINTONIA
Si us agraden els menús únics i reposar el menjar a taula, el Sintonia és el vostre lloc

Arume
M'ho havien dit, però no m’ho acabava de creure. El restaurant Arume està situat en els baixos de l’edifici on va néixer el...

Lluritu 2
La marisqueria desenfadada de Gràcia ja té un germà! I més que petit és un germà gran. Al Lluritu 2, a quatre...

Can Ramonet
Nascut el 1957 i pare del Nou Ramonet, La Fresca i La Vinoteca, Can Ramonet continua sent la taverna insígnia del grup. És la casa dels bons...

Roig Robí
El Roig Robí, un dels primers emblemes de la renovació gastronòmica d’aquesta ciutat. Els anys passen, però la qualitat i...

Riera 29
Sergi Canals, tot un jove veterà de la cuina (Omm, Txakolín, restaurants italians i japonesos arreu del món) ha obert Riera 29, un...
Els millors restaurants de Barcelona...
Els restaurants més populars

SINTONIA
Si us agraden els menús únics i reposar el menjar a taula, el Sintonia és el vostre lloc