Descobrim Les Corts

Envoltat de gratacels i delimitat per grans avingudes, Les Corts encara deixa sentir l'encant del seu passat. Us proposem un passejada per descobrir l'essència del barri
Fragments Cafè
Per Borja Duñó / Laia Beltran |
Advertising

 

Fins a principis del segle XX, Les Corts era una zona eminentment agrícola, però l'especulació urbanística dels anys seixanta i setanta va sepultar masies i patrimoni industrial entre blocs de ciment. Descobrim el que en queda en un recorregut circular que comença i acaba a la parada de metro Les Corts de la línia 3.

1. Plaça Comas

Sortint de la parada del metro i carrer Joan Güell amunt s'arriba a la plaça Comas, on hi ha la seu del districte, un edifici neoclàssic del 1884. Fixeu-vos en el monument a Pau Farinetes, el pagès que simbolitza el passat agrícola del barri.

2. Plaça de la Concòrdia

Enfilant el carrer del Remei en direcció Besòs s'arriba a l'Eixample de Les Corts o Les Corts Noves, al voltant de la bonica plaça de la Concòrdia. Els 40 metres d'altura del campanar de Santa Maria del Remei dominen l'esplanada. L'Antiga Farmàcia -de 1860-, la pastisseria Boages, el Fragments Cafè, i el palauet del 1897 on hi ha el Centre Cívic Can Deu formen el conjunt amb més encant de tot el barri. Gaudiu-ne fent una canya a la terrassa del Fragments o als jardins de Can Deu.

3. Carrer Anglesola

Aquest era el carrer major de Les Corts Noves (hi passava el tramvia) i encara en queden vestigis, com algunes façanes restaurades i el mosaic de la marquesina de Cristalleries Planell.

4. Plaça Rosés

Pren el nom de la masia Can Rosés, construïda el 1716 sobre les ruïnes de l'antic mas Vinyals, i ara allotja la biblioteca del barri. Amb la construcció de l'Illa Diagonal van desaparèixer les terres d'aquesta finca que, de 1881 a 1972 havien acollit l'Hospital Asil Infantil Sant Joan de Déu, on ara hi ha els jardins del mateix nom. L'edifici de l'Illa resguarda del brogit de la Diagonal aquesta àrea verda amb terrasses, jocs infantils i joves skaters que patinen sobre les parts pavimentades.

5. Carrer Aviació

Abans de creuar Numància passareu per l'edifici -bastit el 1898- de la Fundació Pere Tarrés, un antic hospital de malalties infeccioses. Més endavant, entre Taquígraf Garriga i Travessera hi trobareu les curioses casetes del "passadís", al carrer Aviació 10-12.

6. Barriada del Camp de la Creu

Amb els carrers Montnegre i Morales com a eixos principals, aquesta barriada del 1880 encara conserva part de la seva vella atmosfera industrial, però no per gaire temps. Les casetes baixes de la Colònia Castells (antiga fàbrica d'assaonaments i xarols) tenen data de caducitat i l'encant dels cinc passatges encara existents deixaran pas a un solar. Anant cap a la plaça del Carme trobareu alguns vestigis de l'època, com un cap de cabra, a la façana de Montnegre 46, i un cap de cavall, al frontal de l'antiga fàbrica de Morales 44.

7. Plaça de Les Corts

La plaça de Les Corts és davant dels mastodòntics edificis que ocupen els terrenys de l'antic camp del Barça. L'estadi es construí el 1922 i funcionà fins al 1957, quan s'inaugurà el Camp Nou.

8. Passatge de Tubella

Aquest passatge manté un conjunt de cases unifamiliars, amb patis interiors i jardins davanters, construïdes el 1925 per als obrers qualificats de Sants i Les Corts.

9. Jardí de les Infantes

Abans d'acabar l'itinerari encara passareu per aquest parc de pins i palmeres, situat als antics terrenys del mas Can Cuyàs. La masia es va conservar com a escola pública fins que es va enderrocar per construir l'actual CEIP Duran i Bas. Ni tan sols el mític celler Ciurana ja no és el que era. Feu-vos amb una paperina del que més us agradi a la xurreria de la cantonada i camineu fins a Travessera. Al bell mig del carrer trobareu el pi de Les Corts (nascut el 1893), a l'ombra del qual hi discutien els antics culers. Uns metres més endavant trobareu l'altre sortida de la parada de metro de Les Corts.

Advertising