La Mercè torna un any més carregada d'activitats. Comencem amb cinc cites imprescindibles de la festa grossa de la ciutat Sis dies de festa i més de 600 activitats entre arts de carrer, cultura popular, circ, música i dansa als espais més emblemàtics de la ciutat. Us deixem una llista amb cinc imperdibles, a grans trets, de la Festa Major de Barcelona Mercè 2014: Mapping Barcekholm La Mercè i el Festival de la Cultura d'Estocolm, ciutat convidada a les festes d'enguany, han produït conjuntament l'espectacle de projeccions que es veuran a la façana de l'Ajuntament. És una creació de l'estudi de comunicació audiovisual NueveOjos, que ha elaborat el guió amb David Lillo, d'Àtic Central de Guionistes. Per primera vegada, el mapatge de la Mercè pren la forma d'una història de ficció. Barcelona ha liderat un projecte dirigit per la realitzadora Mariona Omedes que explica una història d'amor entre dos edificis sobre els quals es projectarà: la Casa Gran de la plaça de Sant Jaume i l'Arvfurstens Palats, seu del ministeri d'Afers Exteriors suec. En el projecte han treballat conjuntament il·lustradors catalans. Mercè 2014: Matí de Festa Major Dimecres 24 la Mercè més tradicional es mostra en tot el seu esplendor. A les 8 h comencen a sonar les gralles a la Plaça Mercè, a i quart engega el recorregut la cercavila i galejada trabucaire. Quan els trabucaires arriben a la plaça Sant Jaume, a les 10.20 h, és l'hora de l'ofici, un acte protocol·lari però ple de simbolisme. Només fins a les 1
També t'agradarà
L'oferta de concerts gratis de la Festa Major de Barcelona és imbatible. Aquesta és la nostra tria És possible que no us sonin molts dels noms del cartell: tots sabem que les èpoques de vaques grosses en què l'Ajuntament de Barcelona es podia permetre el luxe de portar artistes amb el caixet de Lou Reed a la festa major de la ciutat han quedat lluny.Però n'hi ha prou amb escoltar-los per adonar-se que, un any més, el BAM i La Mercè Música han programat una bona selecció de concerts, eclèctics, per a tots els públics i, el millor de tot, gratis.Aquesta és la nostra tria d'imperdibles: La música de La Mercè 2014 Ibibio Sound Machine El poble ibibio viu al sud-est de Nigèria, i és on té les arrels la londinenca Eno Williams, frontwoman d’aquest excitant projecte que combina elements del highlife de l’Àfrica occidental –caracteritzat pel so de les guitarres i els metalls– amb el disco i el postpunk. Les lletres de Williams s’inspiren en les històries tradicionals que la seva família li explicava de petita en la llengua ibibio en què canta les cançons del seu debut homònim, editat aquest any, i que inclou bombes com 'Let’s dance'. Prepareu-vos. Qui avisa no és traïdor. Young Fathers Se’ls ha comparat amb Massive Attack per la seva capacitat de conjurar un so propi i multicultural, resultat de les dife- rents procedències dels seus tres mem- bres. Graham Hastings i Kayus Bankole són nascuts a Edimburg, el segon d’ori- gen nigerià, mentre que Alloysious Mas- saquo
Transports, accessos... Tota la informació que necessites per gaudir de la Festa Major de Barcelona! Per a gaudir al màxim de les festes de la Mercè, hi ha certes qüestions logístiques que és important tenir en compte. Barcelonins, turistes i ciutadans dels afores surten al carrer per assistir als concerts i activitats; també algunes vies de Barcelona estan tallades com a conseqüència dels actes programats. És per això que us recomanem accedir als espais de la festa en transport públic per estalviar temps.TRANSPORT PÚBLICEn previsió de l'increment de desplaçaments per la ciutat que hi haurà durant els dies de les festes, la xarxa de transports públics es reforçarà tant pel que fa la freqüència com pel que fa als horaris.· Hi haurà servei de metro ininterromput durant les nits del divendres 19, dissabte 20 i dimarts 23 de setembre. Aquests horaris també s'aplicaran a les línies urbanes dels Ferrocarrils de la Generalitat (L6, L7 i L8) les quals circularan cada 20 minuts en ambdós sentits durant aquestes dates. El diumenge 21, el dilluns 22 i el dimecres 24, l'horari serà l'habitual.· La xarxa d'autobusos es reforçarà amb vehicles addicionals les tardes del 21, 22 i 24 de setembre, així com les línies que donen servei a les platges de Barcelona, les quals es reforçaran les nits del 21 i 22.· Si teniu previst anar al Fòrum, recordeu que no només hi ha la L4 del metro per accedir-hi. També hi podeu anar amb les línies 7, 26, 36, H14 i H16 de bus o bé amb el TramB
Si alguna cosa no li falta a Barcelona són bars. A tots els barris de la ciutat hi trobem una immensa oferta que en moltes ocasions ens fa dubtar a l'hora de triar. Tant si busqueu bars de tapes i braves com si preferiu fer vins, canyes i vermut, no us perdeu aquesta selecció de 100 locals imprescindibles a la ciutat. I si no voleu beure alcohol, també us hi hem inclòs cafeteries i teteries! Bars de vins Sempre és un bon moment per gaudir d'un bon vi, siguis entès o no Bars de tapes Per molts, una religió i una excusa per per trobar-se amb els amics! Per prendre canyes Els millors assortidors de cervesa de la ciutat Cerveses artesanes Els abeuradors de birra elaborada artesanalment Per menjar patates braves Les 20 millors racions de patates braves de Barcelona Per fer el vermut Els clàssics de la ciutat i els nouvinguts a l'escena vermutaire Els millors pintxos Gran plaer basc en petit format Cocteleries Els millors còctels i els bàrman amb més carisma Teteries 10 establiments on sempre és l'hora del te Temples del cafè 10 cafeteries per satisfer el plaer més fosc El més vist 5 coses per fer avui Aprofita el teu temps i troba el que necessites: el millor del dia al teu abast Japonisme. La fascinació per l'art japonès Que consti que en Pere Calders ja ens havia avisat: som víctimes d’una invasió subtil. Jo mateix em vaig criar amb la Heidi i el Marco, escoltava música d’un Walkman Sony i m’afarto de sushi. Qui no ha tingut una Playstation o ha jugat al Super Mario Bros? O rigu
Gastronomia asiàtica
Un passeig per la cuina més orgullosa, picant i delicada del sud-est asiàtic Restaurants tailandesos a Barcelona? Curiosament, si els comparem amb els seus veïns xinesos i japonesos, o fins i tot vietnamites, estan en franca minoria. I no s'acaba d'entendre. La cuina tailandesa combina preparacions lleugeres amb components aromàtics complexos, i un picant que si no vigileu pot ser sobrehumà. Té fama de refinada: un bon banquet tailandès és ideal per a un sopar romàntic o una celebració íntima. Nou tailandesos que són una delícia Indochine Ly Leap Un deliri de tapes d'inspiració asiàtica, en què Ly Leap juga virtuosament amb les espècies, els cítrics i les herbes aromàtiques. L'espai és una bogeria: mil metres quadrats de jungla, on les taules són illots en un canal d'aigua, amb peixos i tot. Fins i tot hi ha una cabana cambodjana! Consideracions estètiques apart, val la pena fer la despesa i passar una nit en bona companyia i menjar com el caviar de lima o el xai embolicat amb fulles amb salsa de prunes. Segur que després marqueu gol. Bangkok Cafè Avui m’empeny el dilema. ¿Segur que he d’explicar que hi ha un restaurant tailandès fantàstic al barri de les Corts que molts no coneixen, i que els fans del menjar exòtic consideren una troballa de les proporcions d’Atapuerca? Doncs sí, perquè entre la mesquinesa imperant, cal ser generós i saber compartir. Ho deixo anar: heu d’acostar-vos al Bangkok Cafè, un restaurant a mig camí entre un quiosc i una cafeteria. En uns 50 metres,
Curri, espècies, sabors intensos i exòtics...Si us agrada la cuina índia i pakistanesa, en aquest reportatge trobareu els llocs perfectes de la ciutat per tastar-la La cuina de la península de l'Indostan és fascinant. Aromàtica, profunda i estimulant, porta les nostres papil·les a experiències ben allunyades a les acostumades per la tradició culinària mediterrània. Amb 'hits' com el curri i el 'tikka masala' i amb la tècnica del tenduri per bandera, les especialitats de l'Índia i Pakistan tenen molt a oferir als gurmets exploradors de sabors i aromes. Us conviden a descubrir-los a casa nostra. Bembí Bembi és la paraula que utilitzen a Bombay per designar el melic, el nexe d’unió entre la mare i el fill. Ells també són un nexe d’unió entre la cuina índia i Barcelona, i han aconseguit portar un tros d’aquell país a l’asfalt de Consell de Cent. Tranquil i acollidor, aquest restaurant és perfecte per sorprendre la parella amb un menú degustació: una estimulant desfilada de receptes 100% índies amb aires creatius i producte de màxima qualitat. Cada mossegada un viatge en catifa voladora: màgic. Rangoli Restaurant amb vocació d'oferir una panoràmica de l'amplitud gastronòmica de l'Índia. Estan especialitzats en plats fets al tendur, un forn de fang que s'alimenta amb carbó i les espècies es tiren directament sobre les pedres calentes. El rei, esclar, és el pollastre tenduri encara que els que busquin ampliar horitzons haurien de tastar especialitats com el korma, un pollastre negat
Us oferim una selecció dels millors restaurants japonesos de la ciutat. Hi trobareu les tavernes més tradicionals al costat dels sushis més exòtics i sofisticats, solucions per al dia a dia o per a aquelles ocasions especials en què us ve de gust fer-vos un homenatge. Guia per gaudir de la cultura japonesa a la ciutat Botigues, restaurants, cursets, sushi, otaku, festivals... tot el Japó a la ciutat! Per molt lluny que quedi el Japó, la seva cultura i tradicions estan ben presents a molts racons de Barcelona. L'oferta és inacabable. Hi ha grans restaurants, llocs on preparen el millor sushi –inclús per emportar-te'l a casa– i botigues on comprar-hi tot el necessari per decorar la vostra casa a l'estil nipó. Per els principiants, la ciutat també ofereix cursos de japonès o bé de la seva cuina, on hi podreu aprendre els secrets d'aquesta cultura tant rica i estesa a arreu del món. Barcelona, a més, està de celebració. Es compleixen 400 anys des de que es van iniciar les relacions diplomàtiques entre el país del sol naixent i Espanya, i per celebrar-ho l'any ve carregat de concerts, fires i commemoracions. Aquí teniu tot el necessari gaudir del Japó sense sortir de Barcelona! Gastronomia Sushi per emportar Plaers japonesos de take away Delishop No es tracta d’una casa de sushi take away sinó d’una minicadena de produc- tes gurmet internacional que ara tam- bé ofereix sushi. El producte és fresc, de qualitat i es reposa diàriament. Sushi Fresh Fast food de qualitat. I és que
Plaers japonesos de take away Delishop No es tracta d’una casa de sushi take away sinó d’una minicadena de produc- tes gurmet internacional que ara tam- bé ofereix sushi. El producte és fresc, de qualitat i es reposa diàriament. Sushi Fresh Fast food de qualitat. I és que el sushi, en origen, era això: menjar de carrer per matar el cuquet. Amb el temps aquest plat ha tornat a convertir-se en un producte casual, sense perdre la qualitat. Sushi Box Un dels referents del sushi take away ens remet amb el seu nom al bento, aquella capseta tan cuca on els japo- nesos endrecen un menú per endur. Una carmanyola nipona, vaja. Sushi creatiu i i altres plats como ara tataki, amanides, saltejats, postres... SushiExpress A vegades arribes a casa de la feina i t’agafen unes ganes irrefrenables de menjar sushi. I hi ha qui s’embolica a la cuina a fer-ne... Error! El sushi vol temps i parsimònia. O trucar i esperar uns minuts a què te’l duguin a casa, tal com fan en aquest lloc de sushi per endur. Sushibo Una web endreçada us permetrà conèixer un munt de sushis tradicionals i creatius (compte amb el maki de formatge i olivada o el nigiri de piquillo), triar altres plats (sopes, amanides, tàrtars...) i fins i tot comprar producte per fer-vos-ho a casa. Nomo Market Un els restaurants japonesos de més renom, el Nomo, ha ampliat el negoci i porta la qualitat i el concepte minima- lista on sigui. Primer com a càtering de sushi i ara també com a servei a domicili i per emportar. Ne
Barcelona és una plaça forta del sushi i, més que una moda, és ja una tradició. Si us cenyiu a aquesta llista de restaurants japonesos, us assegurem que teniu garantit menjar el peix més fresc, el tall més fi i l'arròs fet amb més cura. Guia per gaudir de la cultura japonesa a la ciutat Botigues, restaurants, cursets, sushi, otaku, festivals... tot el Japó a la ciutat! Per molt lluny que quedi el Japó, la seva cultura i tradicions estan ben presents a molts racons de Barcelona. L'oferta és inacabable. Hi ha grans restaurants, llocs on preparen el millor sushi –inclús per emportar-te'l a casa– i botigues on comprar-hi tot el necessari per decorar la vostra casa a l'estil nipó. Per els principiants, la ciutat també ofereix cursos de japonès o bé de la seva cuina, on hi podreu aprendre els secrets d'aquesta cultura tant rica i estesa a arreu del món. Barcelona, a més, està de celebració. Es compleixen 400 anys des de que es van iniciar les relacions diplomàtiques entre el país del sol naixent i Espanya, i per celebrar-ho l'any ve carregat de concerts, fires i commemoracions. Aquí teniu tot el necessari gaudir del Japó sense sortir de Barcelona! Gastronomia Sushi per emportar Plaers japonesos de take away Delishop No es tracta d’una casa de sushi take away sinó d’una minicadena de produc- tes gurmet internacional que ara tam- bé ofereix sushi. El producte és fresc, de qualitat i es reposa diàriament. Sushi Fresh Fast food de qualitat. I és que el sushi, en origen, era aix
On menjar a Barcelona la cuina del gegant asiàtic amb garanties ¿Farts de patir la síndrome del restaurant xinès? ¿El glutamat us fa venir mal de cap? La cuina xinesa és un patrimoni mil·lenari que, durant una mala època, a casa nostra es va convertir en un parc temàtic. De fet, dir menjar xinès és com dir menjar africà, perquè és una àrea immensa i de cuines molt diferenciades. A Barcelona mana la cuina cantonesa i de la Xangai, i si segui el nostre consell, l'autenticitat i bona digestió estan garantides. Vuit xinesos de veritat Chen Ji Des de ja fa un temps, el Chen Ji és conegut com el xinès-xinès de Barcelona. És a dir, un restaurant autèntic sense els habituals ornaments a base de llums vermells, dracs ni plafons lluminosos amb cascades. El local és del més normal que us podeu imaginar, molt senzill i pràctic. Els seus horaris, extensos. Des de les 9 del matí fins a ben bé mitjanit hom hi pot anar a fer un bol de fideus, una sopa o tastar el menú de self-service per uns 5 €. La carta és immnesa Heu esmorzat mai a base de dumplings al vapor com fan ells? Olla de Sichuan El restaurant de Wan Li i la seva mare s'omple cada nit de xinesos residents a Barcelona que troben a faltar el 'huo guo', una mena de fondue xinesa (foto), típica de les regions muntanyoses de Sichuan i del Yunnan, d'on prové la família Li. El menjador sol estar ple de parelles i grups de joves amb tupés engominats gaudint d'una vetllada davant d'una olla de brou bullent i picant. Amb l'ajuda dels basto
Indochine Ly Leap Un deliri de tapes d'inspiració asiàtica, en què Ly Leap juga virtuosament amb les espècies, els cítrics i les herbes aromàtiques. L'espai és una bogeria: mil metres quadrats de jungla, on les taules són illots en un canal d'aigua, amb peixos i tot. –R.M Dos Palillos Albert Raurich –bullinià de pro– demostra que existeix germanor entre les tapes asiàtiques i espanyoles, i un nivell d'excel·lència de producte i creativitat que els ha valgut la seva primera estrella Michelin. Dos Palillos és una perfecta fusió entre bar Manolo i barra asiàtica d’alta cuina, un lloc que no té ni taules i on, si no tenen temps, no et van abocant el vi. Reflexió: part de l’estrella Michelin sempre premia el servei, i que ells la tinguin encara posa en més valor les seves fenomenals tapes asiàtiques. Koy Shunka El germà bessó del Shunka és l'evolució sofisticada d'aquest; la seva carta, llarguíssima, demana que triem el menú de vuit plats per tenir una perspectiva general del seu excels magisteri del sushi. –M.C Bangkok Cafè Avui m’empeny el dilema. ¿Segur que he d’explicar que hi ha un restaurant tailandès fantàstic al barri de les Corts que molts no coneixen, i que els fans del menjar exòtic consideren una troballa de les proporcions d’Atapuerca? Només accepta comensals de dijous nit a diumenge, i és imprescindible que hi reserveu. Mosquito El Mosquito és la repera de l'exotisme. Elaboren cuina cantonesa excel·lent i, en especial, els famosos farcellets xinesos, els dim sum. En
Origami Gyoza Bar, nou lloc de 'gyoza', vs. els dim sum d'Out of China Patim una disfunció de cosmopolitisme 'gastro': és més senzill trobar uns nem vietnamites que unes panades mallorquines, a Barcelona. Quina època, aquella en què l'empanada asiàtica fumejant era el moment més exòtic del sopar al xinès. El farcellet llunyà és tendència. Pioners del dim sumI ara que tothom treu el seu farcellet, cal trencar un bastonet a favor dels dim sum -la variant xinesa- d'Out of China. És, potser, el restaurant xinès que fa més temps que prepara els dim sum amb estàndards de qualitat d'alta cuina. Chenqui Wang, propietària, m'explica que "la gràcia del dim sum rau en el fet que es preparin tots manualment. Si no, no hi ha cap diferència amb un ravioli del súper. I nosaltres som dels pocs que ho fem", assegura. El millor aquí és demanar una selecció variada de sis dim sum: dos de fets a la planxa (wonton i llom amb ceba xinesa); dos, al vapor (porc i anguila fumada), i dos més, fregits (rotlle vegetal i bunyol de gambes). Petites peces presentades amb cura extrema, sabors senzills però delicats. Alto, he dit rotlle i bunyol? Dim sum no vol dir 'farcellet', explica Wang, "sinó que literalment vol dir 'tocar el cor'". Un dim sum no ha de ser per força un ravioli asiàtic, sinó un plat no gaire abundant. Com, per exemple, potes de pollastre al vapor. És un terme molt genèric. Vaja, com les tapes. "Cal tenir en compte que als catalans ens podria molestar que els estrangers ens identifiquess
Un recorregut per les millors crestes asiàtiques de Barcelona Digueu-ne gyoza, momo, dumpling, dim sum o guo tie: l'empanadilla asiàtica sempre ha agradat molt, i en l'actualitat ha esdevingut una menja hipster de primera magnitud. Però aquest infame estatus de menjar de moda no fa justícia a un plat que ja és un clàssic de la cuina popular mundial. Per què triomfa la gyoza? Perquè, com l'empanada argentina, és barata, bona i permet altes qüotes de creativitat. Vegem on menjar les millors de la ciutat. Sis mossegades de plaer Kao Dim Sum Josep Maria Kao tracta des de la perspectiva de l'alta cuina el 'dim sum'. La fórmula són intencions de cuina ambiciosa a preus continguts, amb alguns resultats espectaculars, com per exemple una cresta fregida amb carn, carbassó i gingebre, o uns frapants empanadilles amb una pasata de blat amb cansalada i caldo. No només fa 'dim sum': també hi podem menjar plats d'aires xinesos i catalans, com una costella rostida amb salsa agredolça o mongetes saltades amn bacó i pèsols del maresme. Mito Val la pena passar per tastar unes 'gyoza' extraordinàries, sens dubte de les millors que es fan a Barcelona: pasta d’arròs casolana, farcida de pollastre i llagostí, primer fetes al vapor, després amb un toc de fregit. Una delicadesa fina, humil, econòmica. Els seus rotllets de peix, amorosits amb brou, també trenquen esquemes sobre el menjar xinès. Out of China Un xinès amb esperit jove, pels qui troben poc cool els xinesos. Sota aquesta premissa, cal d
Si hi ha algú que pot fer-li ombra als italians a l'hora de preparar la pasta, sens dubte són els asiàtics. Ja siguin noodles, udon, ramen... la pasta asiàtica no hi té res a envejar als spaghettis, raviolis i macarrons. Aquí teniu 5 locals imprescindibles per deixar la forquilla i agafar els 'palillos'! Reserva a restaurants de cuina asiàtica Udon Quan va néixer l’Udon, ara ja un imperi, la idea d’obrir un japonès que no servís sushi semblava lleugerament kamikaze. El temps ha demostrat que l’Udon no s’equivocava quan va apostar per aquest concepte de slow food fast: una base d’udon (tallarines japoneses) amb diferents acompanyaments i una bona relació qualitat-preu. Ramen Ya-Hiro Aquest establiment especialitzat en ramen (la versió japonesa de la sopa xinesa de fideus fins) té al capdavant de la seva petita sala l’Hiroki Yoshiyuki, reconegut xef acreditat pel seu pas pel Tempura-Ya. La pasta ramen s’elabora artesanalment cada dia i s’acompanya de brou de soja o miso i d’altres. La Vietnamita El primer Vietnamita va obrir a Gràcia fa tres anys i tot just ha vist néixer al Born el seu segon establiment, que serveix uns fabulosos bún. Aquests fideus d’arròs s’acompanyen de diversos ingredients, que varien setmanalment. També hi podem tastar el bún bo, vedella marinada amb citronel·la i soja sobre fideus bún. Iki Tot i que la pasta no és la seva especialitat, la carta de l’elegant Iki ofereix algunes opcions a tenir molt en compte: des del yakisoba i el yakiudon,
Discover Time Out original video