Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Macba
MACBA

Mercè 2014: Portes obertes

El MNAC, el MACBA, el Castell de Montjuïc... diversos museus i espais de la ciutat obren gratuïtament el pròxim 24 de setembre per a celebrar la Festa Major

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat
Si haguéssim d'escollir un dia de les festes de la Mercè en què la ciutat es posa de gala de debò, no dubtaríem a dir el 24 de setembre. El centre de la ciutat bull des de les 8 h amb els trabucaires, i durant tota la jornada les activitats se succeeixen una rere l'altra a un ritme frenètic fins al Piromusical de la nit, el qual posa el punt final de les celebracions.

Però no només el centre de la ciutat està de celebració el dia de la Mercè. Desenes de museus i espais de la ciutat obren portes gratuïtament perquè tots puguem accedir-hi sense rascar-nos la butxaca. La llista és tan extensa que segur que no podreu anar-hi a tots en un mateix dia. Aquí teniu els espais que obren portes gratuïtament aquest dimecres 24 de setembre!

Espais que obren gratis per la Mercè

  • Museus i institucions
  • El Raval

El centre cultural va obrir en 1994 a la Casa de la Caritat, antic hospici construït en 1802 en el que un dia va ser un monestir medieval. Es conserven la façana i part del pati de l'edifici original, la resta va ser reconstruïda amb cristall i acer pels arquitectes Piñon i Viaplana, coneguts per dissenyar també el centre comercial Maremàgnum. El CCCB organitza i produeix exposicions, debats, festivals, concerts, programa cicles de cinema, cursos i conferències i fomenta la creació a partir de les noves tecnologies i llenguatge.

  • Museus i institucions
  • Història
  • El Gòtic

De la plaça del Rei a la catedral hi ha uns 4.000 m2 d'excavacions romanes subterrànies: carrers, viles i magatzems d'oli i vi, que van ser descoberts per casualitat a finals dels anys 20, quan es va aixecar part del Barri Gòtic per construir la Via Laietana. Es pot accedir a aquest laberint subterrani per la Casa Padellàs, un palau de mercaders de l'any 1498, que es va traslladar pedra per pedra fins a la plaça del Rei.Inclou els centres de la plaça del Rei, el Monestir de Pedralbes, Vil·la Joana, el Park Güell, Santa Caterina i El Call.

Publicitat
MNAC. Museu Nacional d'Art de Catalunya
  • Museus i institucions
  • Art i disseny
  • Sants - Montjuïc

El Palau Nacional, edifici emblemàtic de l'Exposició Internacional de 1929, és la seu del Museu Nacional d'Art de Catalunya, que conté peces de totes les arts (escultura, pintura, arts de l'objecte, dibuixos, gravats, cartells, fotografia i numismàtica) i que té la missió d'explicar la magnitud de l'art català, des del romànic fins a mitjan segle XX. També s’exposa part de la col·lecció Thyssen-Bornemisza, que estava al convent de Pedralbes, i el llegat de Francesc Cambó.

Fundació Antoni Tàpies
  • Què fer
  • Dreta de l'Eixample

Antoni Tàpies va destacar en l'escena artística als anys 50, quan va començar a incorporar residus de paper, fang i draps en les seves pintures. L'artista va crear la Fundació Tàpies el 1984 a l'edifici de l'antiga editorial Montaner i Simon, i es dedica a l'estudi i a l'apreciació de l'art contemporani. En un acte polèmic, Tàpies va coronar l'edifici amb la seva obra Núvol i cadira. L'edifici segueix sent un dels primers exemples del modernisme a combinar maons a la vista i ferro, i és ara un centre cultural i un museu dedicat a l'obra i a la vida de Tàpies, amb exposicions, simposis, conferències i pel·lícules.

Publicitat
Macba. Museu d'Art Contemporani de Barcelona
  • Art
  • El Raval

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona ocupa l'impressionant edifici de l'arquitecte nord-americà Richard Meier a la plaça dels Àngels, al Raval. Vol transmetre l'art contemporani, oferir una multiplicitat de visions i generar debats crítics sobre l'art i la cultura. Si us perdeu, seguiu el soroll que fan els skaters.

Museu Blau
  • Museus i institucions
  • Història natural
  • El Besòs i el Maresme
  • preu 1 de 4

 El Museu Blau es va inaugurar el 2011 al Parc del Fòrum i forma part del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Ocupa 9.000 metres quadrats distribuïts en dues plantes i al gran vestíbul ens dóna la benvinguda l’esquelet d’una balena que va varar a la platja de Llançà el 1862. El Museu s’estructura al voltant de diferents instal·lacions i espais, la mostra de referència Planeta Vida (un viatge per la història de la vida i la seva coevolució amb el nostre planeta), espais per exposicions temporals, la Mediateca, el Niu de Ciència (per a nens de 0 a 6 anys), aules, sala d’acte, tallers, cafeteria i botiga.

Publicitat
  • Museus i institucions
  • Història
  • Dreta de l'Eixample

El Palau Robert va ser construït entre el 1898 i 1903 com a residència privada de Robert Robert i Surís, marquès de Robert, un aristòcrata influent, financer i polític d'origen gironí. L'edifici actualment pertany a la Generalitat de Catalunya i acull un centre d'exposicions amb tres sales, un espai per a concerts, el Centre d’Informació de Catalunya, una oficina de turisme de la ciutat, una llibreria i jardins oberts al públic.

CosmoCaixa
  • Museus i institucions
  • Ciència i tecnologia
  • Sant Gervasi - La Bonanova

CosmoCaixa és el resultat de la remodelació del Museu de la Ciència de Barcelona. Es va inaugurar el 2004 i ocupa el que va ser un modernista asil per a cecs, obra de Josep Domènech i Estapà. La reforma va ampliar considerablemente les antigues instal·lacions: amb més de 50.000 m², ocupa quatre vegades més que el Museu de la Ciència anterior. El nou espai inclou nou plantes, sis de subterrànies, i una gran plaça pública. El museu es divideix en diferents espais: el Mur Geològic, el Bosc Inundat, la Sala de la Matèria, el Planetari, la Plaça de la Ciència, Click i Flash, el Planetari Bombolla i el Toca toca!

Publicitat
Museu Picasso
  • Museus i institucions
  • Ciutat Vella

El Museu Picasso de Barcelona és el centre de referència pel coneixement dels anys de formació de Pablo Ruiz Picasso. Obert al públic l'any 1963, acull un fons de més de 3.800obres que conformen la col·lecció permanent i ofereixen una dilatada programació d'exposicions temporals. El museu va ser creat per pròpia voluntat de l'artista i del seu amic i secretari Jaume Sabartés, que va donar la seva col·lecció. Hi ha una sala dedicada als retrats que li va fer Picasso –el més conegut, el del període blau– i els gargots de Sabartés. La millor part del museu és la sèrie completa dels 58 llenços basats en Las Meninas de Velázquez, donada pel propi Picasso després de la mort de Sabartés. L'exposició acaba amb linoliografies, gravats i meravellosa col·lecció de ceràmiques donada per la vídua de Picasso.

Museu de la Música
  • Museus i institucions
  • Història
  • Fort Pienc

El 2007 el Museu de la Música tornava a obrir al públic a L’Auditori. La nova exposició permanent té prop de 500 instruments de diferents èpoques i cultures i està considerada com una de les més importants d’Espanya. El recorregut principal, Orpheus, s’inicia a les antigues civilitzacions i recorre el naixement i la difusió de la polifonia, el barroc, el classicisme i el Romanticisme, els nous colors i la indústria del so al segle XIX així com els nous estils i les noves tecnologies del segle XX. Destaquen els instruments de teclat i la col·lecció de guitarres així com la Sala dels Músics Catalans.

També t'agradarà

Imprescindibles de la Mercè
  • Què fer
  • Festivals

La Mercè torna un any més carregada d'activitats. Comencem amb cinc cites imprescindibles de la festa grossa de la ciutat Sis dies de festa i més de 600 activitats entre arts de carrer, cultura popular, circ, música i dansa als espais més emblemàtics de la ciutat. Us deixem una llista amb cinc imperdibles, a grans trets, de la Festa Major de Barcelona Mercè 2014: Mapping Barcekholm La Mercè i el Festival de la Cultura d'Estocolm, ciutat convidada a les festes d'enguany, han produït conjuntament l'espectacle de projeccions que es veuran a la façana de l'Ajuntament. És una creació de l'estudi de comunicació audiovisual NueveOjos, que ha elaborat el guió amb David Lillo, d'Àtic Central de Guionistes. Per primera vegada, el mapatge de la Mercè pren la forma d'una història de ficció. Barcelona ha liderat un projecte dirigit per la realitzadora Mariona Omedes que explica una història d'amor entre dos edificis sobre els quals es projectarà: la Casa Gran de la plaça de Sant Jaume i l'Arvfurstens Palats, seu del ministeri d'Afers Exteriors suec. En el projecte han treballat conjuntament il·lustradors catalans. Mercè 2014: Matí de Festa Major Dimecres 24 la Mercè més tradicional es mostra en tot el seu esplendor. A les 8 h comencen a sonar les gralles a la Plaça Mercè, a i quart engega el recorregut la cercavila i galejada trabucaire. Quan els trabucaires arriben a la plaça Sant Jaume, a les 10.20 h, és l'hora de l'ofici, un acte protocol·lari però ple de simbolisme. Només fins a les 1

Les activitats tradicionals
  • Què fer

Castells, gegants, correfocs, bastoners, cercaviles... Barcelona s'omple d'activitats tradicionals per la Festa Major! Les festes de la Mercè porten a la ciutat concerts i activitats de tot tipus, però sense dubte un dels plats forts de les celebracions són les activitats tradicionals que s'hi poden trobar a la ciutat. Barcelona gaudeix d'un univers riquíssim de tradicions que permet, tant a grans com a petits, participar-hi cada any i gaudir dels castells, els gegants, els correfocs i tot el que ho envolta. Aquí teniu els actes més destacats de cada dia!DIVENDRES 19El mateix divendres ja podeu trobar activitats tradicionals com a tret de sortida de les Festes Majors. A les 19 h, a la plaça Nova, hi trobareu les Sardanes Inaugurals, que començaran a la mateixa hora que es llegirà el pregó a la plaça Sant Jaume. Si el que voleu és veure reunides les principals figures de l'imaginari festiu tradicional, acosteu-vos al Seguici inaugural: surt a les 19 h des del palau de la Virreina i hi podreu veure capgrossos, gegants, el lleó, els cavallets cotoners i l'Àliga de la ciutat.DISSABTE 20Els amants de la dansa teniu cita a la plaça Sant Jaume a les 11 h, on hi podreu veure el MercèDansa, la mostra de danses vives que es ballen a diferents localitats de Catalunya. Si no podeu anar-hi al matí, l'espectacle es repetirà a les 18 h al mateix lloc. Un altre imprescindible de dissabte és la Cercavila de gegants: surt a les 18.30 h del portal de Santa Madrona i acaba al palau de la Virrei

Publicitat
Els concerts de La Mercè
  • Música
  • Dance i electrònica

L'oferta de concerts gratis de la Festa Major de Barcelona és imbatible. Aquesta és la nostra tria És possible que no us sonin molts dels noms del cartell: tots sabem que les èpoques de vaques grosses en què l'Ajuntament de Barcelona es podia permetre el luxe de portar artistes amb el caixet de Lou Reed a la festa major de la ciutat han quedat lluny.Però n'hi ha prou amb escoltar-los per adonar-se que, un any més, el BAM i La Mercè Música han programat una bona selecció de concerts, eclèctics, per a tots els públics i, el millor de tot, gratis.Aquesta és la nostra tria d'imperdibles: La música de La Mercè 2014 Ibibio Sound Machine El poble ibibio viu al sud-est de Nigèria, i és on té les arrels la londinenca Eno Williams, frontwoman d’aquest excitant projecte que combina elements del highlife de l’Àfrica occidental –caracteritzat pel so de les guitarres i els metalls– amb el disco i el postpunk. Les lletres de Williams s’inspiren en les històries tradicionals que la seva família li explicava de petita en la llengua ibibio en què canta les cançons del seu debut homònim, editat aquest any, i que inclou bombes com 'Let’s dance'. Prepareu-vos. Qui avisa no és traïdor. Young Fathers Se’ls ha comparat amb Massive Attack per la seva capacitat de conjurar un so propi i multicultural, resultat de les dife- rents procedències dels seus tres mem- bres. Graham Hastings i Kayus Bankole són nascuts a Edimburg, el segon d’ori- gen nigerià, mentre que Alloysious Mas- saquo

Transport públic per les Festes
  • Què fer

Transports, accessos... Tota la informació que necessites per gaudir de la Festa Major de Barcelona! Per a gaudir al màxim de les festes de la Mercè, hi ha certes qüestions logístiques que és important tenir en compte. Barcelonins, turistes i ciutadans dels afores surten al carrer per assistir als concerts i activitats; també algunes vies de Barcelona estan tallades com a conseqüència dels actes programats. És per això que us recomanem accedir als espais de la festa en transport públic per estalviar temps.TRANSPORT PÚBLICEn previsió de l'increment de desplaçaments per la ciutat que hi haurà durant els dies de les festes, la xarxa de transports públics es reforçarà tant pel que fa la freqüència com pel que fa als horaris.· Hi haurà servei de metro ininterromput durant les nits del divendres 19, dissabte 20 i dimarts 23 de setembre. Aquests horaris també s'aplicaran a les línies urbanes dels Ferrocarrils de la Generalitat (L6, L7 i L8) les quals circularan cada 20 minuts en ambdós sentits durant aquestes dates. El diumenge 21, el dilluns 22 i el dimecres 24, l'horari serà l'habitual.· La xarxa d'autobusos es reforçarà amb vehicles addicionals les tardes del 21, 22 i 24 de setembre, així com les línies que donen servei a les platges de Barcelona, les quals es reforçaran les nits del 21 i 22.· Si teniu previst anar al Fòrum, recordeu que no només hi ha la L4 del metro per accedir-hi. També hi podeu anar amb les línies 7, 26, 36, H14 i H16 de bus o bé amb el TramB

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat