Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Haddock
Foto: Scott ChasserottHaddock

Els millors macarrons de Barcelona

Un plaer gastronòmic apte per a tothom, però d'allò més adult! Sofregits d'alta cuina i pasta gratinada!

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

“Demanaràs macarrons? De debò?” Doncs sí! Els macarrons són un plat de resistència de la cuina catalana que cal reivindicar. Ben fets, tenen una profunditat gastronòmica de la millor cuina de cassola. A Itàlia en diran ‘penne’, però a nosaltres ens porten l’alegria! I sí, els italians ens tiren a la cara que la cocció està massa passada, i que per acabar-ho d'adobar els recremem al forn (en el fons és enveja perquè la melmelada vermella d'uns bons macarrons és molt millor que la seva salsa 'pommodoro'). Però a nosaltres això ens és igual: qui té un bon plat de macarrons a taula té Nadal cada dia! I si no sou de macarró, fot-li caneló

NO T'HO PERDIS: La millor cuina catalana de Barcelona 

  • Restaurants
  • Cuina creativa
  • Sant Antoni
  • preu 4 de 4

En Jordi Vilà serveix la mateixa recepta a tots els seus locals (Al Kostat, Vivanda, Va de Cuina, Mucho). “No és un plat infantil. Els italians es posen 'estupendus' amb com fem la pasta. Però la profunditat d’uns bons macarrons a la catalana és espectacular” diu el Premi Nacional de Gastronomia 2021. A partir de la recepta d’Ignasi Domènech, broda un rostit de pollastre amb botifarra i un xic de vedella, amb una interacció de sofregit i beixamel virtuosa. 

  • Restaurants
  • Catalana
  • preu 2 de 4

En Franc Monrabà –antic segon de Can Fabes– des del Haddock defensa la minva de l’ego: “Quan entro a la cuina, m’intento treure la jaqueta de xef i posar-me la
bata de iaia”. Els macarrons de la tia Enriqueta –ració enorme de guisat de costella de porc i salsitxa a foc lent, pasta i gratinat– són una delícia que s’endinsa en el record
i la meravella quotidiana. Un noi en demana tres cops per setmana. “Des que es va morir ma mare, menjar això aquí és com estar una estoneta amb ella”, explica. Al cel per 9 euros. És un plat d'aquells que val la pena compartir i gaudir entre dos: per quantitat i gaudi!  

Publicitat
  • Restaurants
  • Catalana
  • preu 3 de 4

“És un plat prou gastronòmic perquè no quedi relegat a l’oblit o al menú infantil. Surt documentat a 'La cuynera catalana', del 1835, i és el primer plat d’influència italiana que va entrar al receptari català”, explica en Carles Gaig. Des del 2009, el seu timbal de macarrons del cardenal simbolitza el millor que es pot fer amb un 'penne'. Qui el tasta, en vol sempre més: la suavitat dels daus de secret ibèric amb crema de parmesà i uns rivets de sofregit confitat fan volar un plat de pasta a l’Olimp de la cuina atemporal.

  • Restaurants
  • Cuina creativa
  • Esquerra de l’Eixample
  • preu 3 de 4

El ¿cinquè millor restaurant del món? –la llista de 50 Best és discutible, el talent dels hereus d’elBulli no!– sempre té un plat de macarrons. L’Oriol Castro recorda que «abans d’obrir se’ns va acudir: què més reconeixible que uns macarrons a la carbonara». Això sí, uns macarrons fets amb gelatina de caldo de pernil ibèric, i una escuma de carbonara. «Que en un restaurant com el nostre un plat del primer menú es conservi és molt estrany». Han publicat l’exquisit llibre ‘Disfrutar Volumen 1 (2014-2017)’, un resum dels seus primers anys, on trobareu revelats els seus secrets, entre d'altres la recepta d'aquesta meravella. 

Publicitat
  • Restaurants
  • Francesa
  • Sant Gervasi - Galvany

Al Monocrom preparen un dels millors plats de macarrons de rostit que se us hagin creuat a la vida. Quan els demanes, no t’imagines la que et caurà al cim: un platàs de rostit picat, agermanat amb la pasta per un sofregit d’hores on sucar pa. Es nota la mà d’un cuiner, en Joan Vallès, que va ser segon de cuina amb en Fermí Puig. Un consell: compartiu-los de segon i tasteu les delicadeses de la carta. El menjar és tan bo i tan precís que cal recordar que això també és un dels millors bars de vins de Barcelona. 

  • Restaurants
  • Catalana
  • L'Antiga Esquerra de l'Eixample

“És un plat fetitxe de la meva infantesa que he girat com un mitjó”, explica en David Morera, cuiner jove, sense complexos i propietari del novíssim Deliri. I el nom li escau: són tres macarrons enormes, sobre un fons de salsa de tomàquet reduïda al forn 10 hores a baixa temperatura. Van farcits d’un rostit de pollastre i botifarra amb una beixamel on el greix de la carn és la mantega. Més que proustià, H.G. Wells d’una coça t’envia enrere en el temps a dinar amb la teva àvia.

Molt més que macarrons, esclar: Deliri és un restaurant petit, personalíssim, on aquest cuiner format al Coure, entre molts altres llocs, deixa anar tota la seva capacitat i inspiració, sense parat massa atenció a modes o rebaixar el tiquet en excés perquè la gent vingui en massa. 

Publicitat
  • Restaurants
  • Sants - Montjuïc

Així com els dijous són per a la paella, els dilluns al
Terra d’Escudella són per als macarrons. Deu ser perquè trobar-te un plat així quan t’enfrontes a la setmana va millor per l’ànsia que el vàlium. En Roger Sánchez Amat explica que “volia clavar la recepta del Portal d’Organyà, però mai me la van donar”. Ara bé, us posa a taula uns macarrons on la carn picada –porc, cap de llom i botifarra– és tan generosa que fa mandonguilles. Es nota el sofregit fet a foc lent, i l’alegria d’una picada amb romaní i farigola. I també es mastega l'alegria d'un restaurant amb esperit de fonda i popular on et tracten com si fossis a casa per un preu irrisori. Aneu-hi!

  • Restaurants
  • Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes
  • preu 2 de 4

Anar a Casa Trampa és un viatge a la infantesa, una indulgència de racions enormes que ens hauríem de permetre, almenys, un cop a l’any (no pas pel preu, molt raonable, sinó pel que costa deixar les presses sota la Ronda de Dalt). Els seus macarrons ocupen un lloc privilegiat en l’imaginari infantil: són aquells servits en safata de ferro i amb salsa bolonyesa densa, on per sota el gratinat treu el cap un bocí de pasta que ha quedat socarradet, i que el nen defensa, davant la intrusiva forquilla adulta, com si li anés la vida. 

Publicitat
  • Restaurants
  • L'Antiga Esquerra de l'Eixample

Al Cata 181 –on ara hi ha el Haddock– fa anys hi feien una recepta de macarrons amb sobrassada i xocolata que eren per llepar-se els dits. I, curiosament, només heu de travessar el carrer per retrobar-la al Cafè Charlot amb la recepta de Santi Olivelles. Aquest bar-restaurant és una referència pels veïns de la zona: elegant i casolà, tot fet amb cura. Els macarrons no en són una excepció: porten un xic de xocolata blanca que es fon amb el formatge i la sobrassada, i els aporta un toc d’umami la mar d’interessant. 

Recomanat

    Més de Love Local

      També t'agradarà
        Publicitat