Llibres

Llibres, poesia i literatura a Barcelona. Crítiques i entrevistes

Què fer

13 'best-sellers' de qualitat

Us penseu que són lectures de ventilador, aquelles totxanes de tapa dura i mitja selva amazònica que es venen a l'Eroski, al costat de les pales de platja i el 'Lecturas'. I creieu que, per definició, la seva prosa estarà al nivell de l'etiqueta d'un pot de Nivea. Però hi ha 'best-sellers' dels que han posat la indústria editorial com un escarabat potes enlaire que sí que val la pena que llegim. No són tots, ni molts. Ni potser els de més anomenada. Aquí no trobareu fenòmens com Ildefonso Falcones o els esgotadors volums de 'La sombra del viento'. Però dins d'aquella saca negra crucificada per la crítica mundial que és la literatura de consum hi ha alguns títols que, vés per on, són bons!

Llegir-ne més
Què fer

5 llibres per recordar Hiroshima

L’any 1959, Alain Resnais dirigia 'Hiroshima mon amour', un cim per a la història del cine francès, que encara avui fa tremolar el paper pintat de les parets. Marguerite Duras li havia escrit unes línies per a la primera escena, aquell recital entre els llençols de l’alcova on Emmanuelle Riva, amb les ungles clavades a l’esquena del seu amant, plorava sobre les runes atòmiques de les ciutats japoneses, atacades pel president Truman entre el 6 i el 9 d’agost del 1945. Just ara fa 70 anys. Com l’àngel d’aquell quadre de Paul Klee, girem la vista enrere. Perquè encara no heu vist res a Hiroshima.

Llegir-ne més
Què fer

El guru de les drogues sintètitques

L’honorable doctor Timothy Leary, emperador astral de l’era de les drogues, va morir el 31 de maig del 1996, i complint amb els seus desitjos pòstums les seves restes van ser introduïdes en una nau i catapultades vers la immensitat de l’espai. El seu cadàver incinerat encara deu flotar per l’univers, assegut en el tron mortuori precintat i amb el cinturó de seguretat, vivint l’últim de molts viatges siderals com el rei Artús acomiadat mar endins en una barca funerària roent en flames. Poc abans d’abandonar, literalment, aquest món, Leary va escriure 'LSD Flashbacks', un llibre de memòries de 700 pàgines recuperat pels d’Alpha Decay.William Burroughs va dir una vegada que Leary era “un visionari del potencial de la ment i l’esperit humans”. Va començar a fer provatures amb bolets aŀlucinògens poc després que la seva esposa Marianne se suïcidés, connectant una mànega al tub d’escapament del cotxe. Era l’estiu del 60, a Cuernavaca, Mèxic, terra de fongs sagrats, i Leary va tenir majestuoses visions. “Serps enjoiades, rèptils arabescs que s’esmunyien i enroscaven i queien fent voltes pel desguàs que era el centre de la meva retina”, així va descriure l’experiència iniciàtica.El seu avi patern, un immigrant irlandès que vestia camisola d’anar a dormir fins als peus, li havia dit una vegada, de petit, que no fes mai el que d’ell s’esperés. “Troba el teu propi camí”, van ser les seves paraules, tal com Leary les va recordar fins als seus últims dies. Després del 'trip' d’aquella tar

Llegir-ne més
Què fer

Joe Abercrombie: l'emperador del 'sword and sorcery'

No era un nen amb l’armari endreçat. Va agafar el mal vici de rellegir 'El senyor dels anells' tres cops l’any quan en tenia nou i ja no va sortir mai més de casa. Inclinat sota un flexo, com si resés al déu Hèlios, dibuixava mapes d’una geografia iŀlusòria amb pinzell prim i retalls de paper tramat. “Això em feia fort”, m’explica, confident. Se sentia com aquell príncep hindú que tenia l’univers sencer al coll, com el Nemo de Winsor McCay, que viatjava als dominis de Slumberland enfilat dalt del seu llit. Aquest nou món agrupava el regne de la Unió, des d’Angland fins a Dagoska, l’imperi Gurkhul, que quedava al sud, i l’illa de Styria, vorejada per les aigües d’un mar brau, com el que va navegar en Jàson amb els argonautes.Ara, fets els 40, Joe Abercrombie és conegut com un dels fundadors de la  'scoundrel lit', una dimensió neorealista del gènere fantàstic, valgui la paradoxa. “M’agrada l’èpica, però detesto els tòpics que carrega a les alforges per tradició centenària –engalta el bo d’en Joe–. Per què no es pot escriure fantasia on l’heroi sigui lleig, verge i a la seva nit de noces resulti que carda fatal?”. Per l’Abercrombie, un guerrer segueix sent guerrer encara que no pugui empunyar l’espasa. Ara publica 'Mig rei', on ens explica la història d’un hereu del tron que, en comptes de mà, té una mena de peülla de porc penjant del canell.Es declara alineat a la tradició que va iniciar Michael Moorcock amb el seu príncep albí, Elric de Melniboné, que va fer la seva primera a

Llegir-ne més

Crítiques de llibres

Què fer

Matar un rossinyol

Harper Lee

Time Out diu
  • 5 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Què fer

Tres homes en una barca (per no parlar del gos)

Jerome K. Jerome

Time Out diu
  • 4 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Què fer

La noia del tren

Paula Hawkins

Time Out diu
  • 4 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Què fer

Rebrot

Jean Giono

Time Out diu
  • 3 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Més crítiques de llibres

3 raons per llegir...

Què fer

El cerdo

Michel Pastoureau

Llegir-ne més
Què fer

Pèl de panotxa

Jules Renard

Llegir-ne més
Què fer

El nadador en el mar secreto

William Kotzwinkle

Llegir-ne més
Què fer

Res no és real

David Gálvez

Llegir-ne més
Què fer

El fotògraf de l'horror

Benito Bermejo

Llegir-ne més
Més llibres

Barcelona, escenari literari

Què fer

A la ciutat dels llibres

Llegir-ne més
Què fer

La novel·la negra a BCN

Llegir-ne més
Què fer

Novel·les 100% barcelonines

Llegir-ne més

Rutes literàries

Què fer

La BCN de Bolaño

Els noms, els bars, les llars i les sensacions de l'escriptor a la ciutat

Llegir-ne més
Què fer

La ruta de la poesia

Tots els llocs de la ciutat per on han passat i passen les muses i els poetes

Llegir-ne més
Què fer

La ciutat de Marsé

Els escenaris emblemàtics de l'autor d'‘Últimas tardes con Teresa’

Llegir-ne més

La ruta de Pepe Carvalho

Pels mitòmans sibarites, els restaurants preferits de Vázquez Montalbán

Llegir-ne més

El món dels llibres

Llibreria Laie

Laie és una de les llibreries de capçalera de lletraferits i lectors a la recerca les darreres novetats literàries, d'àmbit nacional i internacional. El seu fons es completa amb referències bibliogràfiques de filosofia, història i ciències socials, art i arquitectura. Cinèfils i melòmans també hi trobaran el seu què.

Llegir-ne més

Norma Comics

Tant hi fa si us vau criar amb en Corto Maltès, 'El capitán trueno' o 'Bola de drac', si us agrada Art Spiegelman, Daniel Clowes o Jacques Tardi. Aquest és el paradís de tot amant de la vinyeta, siguin quines siguin les seves pleitesies. Amb un pis extra per a cinèfils i uns aparadors que no tenen vergonya de combinar Jack Skellington amb el bo de l'Spirou. Llamp de rellamp!

Llegir-ne més

Llibreria Millà

Situada al 'triangle de les Bermudes' de l'escena catalana, entre el Liceu i el Romea, Millà ha assortit durant més de cent anys els professionals i aficionats del teatre amb els llibrets per a muntatges teatrals.

Llegir-ne més

+Bernat

Enrique Vila-Matas en parlava a 'Aire de Dylan'. Aquest espai és la suma d'esforços d'una cinquantena de persones que es van unir per convertir la petita papereria Bernat en una gran superfície que ocupa un local on abans hi havia un monstruós 'sex shop'. Ara és una llibreria amb cafeteria, sala d'exposicions i molta empenta.

Llegir-ne més

La Central

Malgrat els seus inicis com a llibreria especialitzada en Humanitats el 1996, La Central ha esdevingut una dels espais de referència entre lectors, autors i editorials. S'hi poden trobar títols d'antropologia, arquitectura i disseny, art i cinema, fotografia, però també referències de poesia i arts escèniques, entre d'altres. La narrativa nacional i internacional i edicions difícils de trobar coincideixen a l'espai del carrer Mallorca.

Llegir-ne més

Casa Anita

Un espai dedicat a infants i joves on els adults també passen hores descobrint meravelles amb coberta, històries i un final. Es pot demanar consell a la llibretera, parar l’orella a les recomanacions que fa a la resta de clients o anar per lliure i remenar per seccions. Hi ha l’espai de tapa dura, per als que encara no saben llegir; el de contes populars i rondallística, al costat d’una petita selecció per a adults; i l’espai de narrativa, música, teatre, poesia i artistes, encarats a la secció de pedagogia, joc i llibres que parlen de llibres. Però la nineta dels ulls de Casa Anita són els àlbums il·lustrats, que esperen el seu torn per ser oberts, endreçats dins de caixes de vi.

Llegir-ne més
Més llibreries