Llibres

Llibres, poesia i literatura a Barcelona. Crítiques i entrevistes

Què fer

Simon Critchley: aquesta no és una nota de suïcidi

Aquesta no és una nota de suïcidi. Però ho podria semblar. A finals del 2014, Simon Critchley va llogar una habitació en una caseta a la costa a Aldeburgh, Anglaterra, amb la voluntat de reflexionar sobre el dret de l’individu a decidir sobre la pròpia mort. Tenia en ment casos molt diversos, com el de Sèneca dessagnat en una banyera amb els braços esqueixats o Jean Améry amb el pap ple de somnífers. I dins la maleta duia un exemplar d’una novel·la de Virginia Woolf, 'Al far', culpable de tot plegat. “De vegades, un llibre neix de la necessitat de citar unes línies d’un altre autor que t’han impressionat”, diu. Filòsof amb càtedra a la New School de Nova York, autor de textos deliciosos com 'Stay, Illusion!', Critchley es va recloure en el seu propi exili amb vistes al mar, i allà va escriure 'Apuntes sobre el suicidio', una redacció de poc més de 90 pàgines que corca l’ànim de principi a fi. Comença amb 'El mite de Sísif' de Camus, i acaba recreant-se en aquelles onades groc llimona que s’inflaven amb el vent, on la senyora Ramsay va trobar una mica de calma. “Com dic al llibre, hi vaig anar a trobar-me en l’obscuritat, el 'finis terrae', davant d’un oceà que no té límits”, explica. “El resultat és una barreja entre melancolia i exhibicionisme”.És un paio menys romàntic empedreït del que pugui semblar. En cas de dubte va i s’arroga la màxima altiva del Rust Cohle de 'True detective': “No tinc la constitució mental d’un suïcida”. Els seus 'Apuntes sobre el suicidio' van néixe

Llegir-ne més

Crítiques de llibres

Què fer

Diarios 1956-1986

Jaime Gil de Biedma

Time Out diu
  • 4 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Què fer

Nueva York: Historias de dos ciudades

John Freeman

Time Out diu
  • 3 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Què fer

Com ser-ho alhora

Ali Smith

Time Out diu
  • 5 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Què fer

Dins del cor del mar

Nathaniel Philbrick

Time Out diu
  • 4 de 5 estrelles
Llegir-ne més
Més crítiques de llibres

3 raons per llegir...

Què fer

El cerdo

Michel Pastoureau

Llegir-ne més
Què fer

Pèl de panotxa

Jules Renard

Llegir-ne més
Què fer

El nadador en el mar secreto

William Kotzwinkle

Llegir-ne més
Què fer

Res no és real

David Gálvez

Llegir-ne més
Què fer

El fotògraf de l'horror

Benito Bermejo

Llegir-ne més
Més llibres

Barcelona, escenari literari

Què fer

A la ciutat dels llibres

Llegir-ne més
Què fer

La novel·la negra a BCN

Llegir-ne més
Què fer

Novel·les 100% barcelonines

Llegir-ne més

Rutes literàries

Què fer

La BCN de Bolaño

Els noms, els bars, les llars i les sensacions de l'escriptor a la ciutat

Llegir-ne més
Què fer

La ruta de la poesia

Tots els llocs de la ciutat per on han passat i passen les muses i els poetes

Llegir-ne més
Què fer

La ciutat de Marsé

Els escenaris emblemàtics de l'autor d'‘Últimas tardes con Teresa’

Llegir-ne més

La ruta de Pepe Carvalho

Pels mitòmans sibarites, els restaurants preferits de Vázquez Montalbán

Llegir-ne més

El món dels llibres

Llibreria Laie

Laie és una de les llibreries de capçalera de lletraferits i lectors a la recerca les darreres novetats literàries, d'àmbit nacional i internacional. El seu fons es completa amb referències bibliogràfiques de filosofia, història i ciències socials, art i arquitectura. Cinèfils i melòmans també hi trobaran el seu què.

Llegir-ne més

Norma Comics

Tant hi fa si us vau criar amb en Corto Maltès, 'El capitán trueno' o 'Bola de drac', si us agrada Art Spiegelman, Daniel Clowes o Jacques Tardi. Aquest és el paradís de tot amant de la vinyeta, siguin quines siguin les seves pleitesies. Amb un pis extra per a cinèfils i uns aparadors que no tenen vergonya de combinar Jack Skellington amb el bo de l'Spirou. Llamp de rellamp!

Llegir-ne més

Llibreria Millà

Situada al 'triangle de les Bermudes' de l'escena catalana, entre el Liceu i el Romea, Millà ha assortit durant més de cent anys els professionals i aficionats del teatre amb els llibrets per a muntatges teatrals.

Llegir-ne més

+Bernat

Enrique Vila-Matas en parlava a 'Aire de Dylan'. Aquest espai és la suma d'esforços d'una cinquantena de persones que es van unir per convertir la petita papereria Bernat en una gran superfície que ocupa un local on abans hi havia un monstruós 'sex shop'. Ara és una llibreria amb cafeteria, sala d'exposicions i molta empenta.

Llegir-ne més

La Central

Malgrat els seus inicis com a llibreria especialitzada en Humanitats el 1996, La Central ha esdevingut una dels espais de referència entre lectors, autors i editorials. S'hi poden trobar títols d'antropologia, arquitectura i disseny, art i cinema, fotografia, però també referències de poesia i arts escèniques, entre d'altres. La narrativa nacional i internacional i edicions difícils de trobar coincideixen a l'espai del carrer Mallorca.

Llegir-ne més

Casa Anita

Un espai dedicat a infants i joves on els adults també passen hores descobrint meravelles amb coberta, històries i un final. Es pot demanar consell a la llibretera, parar l’orella a les recomanacions que fa a la resta de clients o anar per lliure i remenar per seccions. Hi ha l’espai de tapa dura, per als que encara no saben llegir; el de contes populars i rondallística, al costat d’una petita selecció per a adults; i l’espai de narrativa, música, teatre, poesia i artistes, encarats a la secció de pedagogia, joc i llibres que parlen de llibres. Però la nineta dels ulls de Casa Anita són els àlbums il·lustrats, que esperen el seu torn per ser oberts, endreçats dins de caixes de vi.

Llegir-ne més
Més llibreries