Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Parc de la Colònia Castells
Foto: Ajuntament de Barcelona Parc de la Colònia Castells

Barcelona inaugura un nou parc de 10.000 m² amb zones verdes i de joc

El recinte inclou una nova gespa dissenyada per resistir la sequera

Enora Le Roux
Escrit per
Enora Le Roux
Publicitat

L’estrena del parc de la Colònia Castells ha patit fins a quatre endarreriments. Es va dir que s'inauguraria el març del 2023 i més tard es va assegurar que seria un regal de Nadal pel barri de Les Corts, però en cap de les ocasions les obres van arribar a temps. Ara, més de dos anys després que la remodelació de l’espai comencés, per fi hi ha data definitiva per a la inauguració: el diumenge 21 d’abril. 

Per a celebrar-ho, l’obertura de portes del recinte es farà coincidint amb la Festa de la Primavera, un esdeveniment que organitza l’Ajuntament de Barcelona per l’arribada del bon temps i que s'allargarà durant tot el matí del diumenge (de 10.30 h a 13.30 h) amb d’activitats per a tots els públics.

Un gran parc verd

L’espai del nou parc està comprès entre els carrers d’Entença, Taquígraf Serra, Equador i Montnegre, al barri de les Corts, i té una àrea de 9.602 m². Al mig del recinte s’ha instal·lat una plaça rodona i als voltants s’han incorporat horts urbans comunitaris, així com una zona de jocs infantils i una de salut i gent gran. A més s’han plantat un centenar d’arbres i parterres i s’ha col·locat una gran pèrgola per protegir de les altes temperatures a l’estiu. I és que, quan la Comissió de Govern va aprovar el projecte d’urbanització, ho va fer amb l’objectiu de transformar la zona en un “petit pulmó pel districte”.

En aquest sentit, la remodelació també ha afegit gespa artificial i natural amb un tipus d’herba resistent a la sequera, que s’usarà en una prova pilot, i un formigó porós drenant per aprofitar tota l’aigua de la pluja. 

Parc de la Colònia Castells
Foto: Ajuntament de BarcelonaParc de la Colònia Castells

Un projecte amb inicis polèmics

Als inicis de la remodelació, el projecte va despertar polèmica entre la comunitat de la zona. La plataforma veïnal Salvem el Camp de la Creu-Colònia Castells criticava que el pla d’acció no s’ajustava a les necessitats de les veïnes i veïns. De fet, la comunitat va presentar dues propostes. D’una banda, va plantejar que el parc reflectís la botànica del barri i que fos un espai pedagògic i, d'altra banda, que els horts no se situessin a l’accés principal del carrer Montnegre per no interrompre l’accessibilitat. Finalment, però, cap d’elles s’ha aplicat. 

Colònia Castells
Foto: Borja DuñóColònia Castells

La història de la Colònia Castells 

La urbanització de la barriada obrera de la Colònia Castells es remunta a l’any 1923. En aquells inicis, la colònia s’organitzava entorn de quatre passatges: el Castells, la Barnola, el Transversal i la Maria. Aquest últim, amb els anys, es va acabar nomenant Castells i el passatge homònim va passar a adquirir la condició de carrer. 

El projecte inicial, tal com explica el web d’Històries de Barcelona, preveia la construcció de vint cases de planta baixa, de 30 m², amb tres habitacions, cuina-menjador, un pati al davant i un lavabo en un petit pati posterior. Tanmateix, el projecte va acabar reduint considerablement la superfície de les cases per tal de construir un centenar més d’habitatges.

Amb els anys, la Colònia Castells va acumular molta història. Durant els inicis de la Guerra Civil, per exemple, es va consolidar com un dels principals nuclis anarquistes de la ciutat, juntament amb la barriada veïna del Camp de la Creu i va arribar a ser un patrimoni de la ciutat catalogat. Malgrat tot, l’any 2010 es van ordenar l’enderroc de gairebé totes les cases de la colònia; només es van mantenir en peu vint, de les quals la meitat es van enderrocar per la construcció de nou parc. 

Parc de la Colònia Castells
Foto: Ajuntament de BarcelonaParc de la Colònia Castells

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona a l'abril

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Últimes notícies

    Publicitat