Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Gelateria di Michele
Foto: Maria DiasGelateria di Michele

Les millors gelateries de Barcelona

Els millors gelats de Barcelona en totes les seves variants: artesans, italians, d'autor, singulars, japonesos...

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

L'escalfament global –dieu-ne canvi climàtic, si us fa sentir millor– fa que les onades de calor ens caiguin al damunt amb traïdoria i virulència. I arriba la pregunta d'or: tinc una bona gelateria, a prop de casa? Barcelona no és Florència, d'acord –i no ens enganyem, no mengem gelat tot l'any– però sí que disposem de tota mena de bones gelateries, algunes d'elles entre les millors d'Europa. Contra la calor, un bon gelat. Ara, l'altra millor manera de combatre el teu escalfament és seure en bona companyia a fer una canya espectacular. Una altra opció, anar a fer el toc a les terrasses més boniques de Barcelona

NO T'HO PERDIS: I si ja tens un bon gelat a la mà, gaudeix-lo en aquesta preciosa ruta de zones d'ombra per esquivar la calor

  • Restaurants
  • Gelateries
  • Dreta de l'Eixample

Segon establiment de Delacrem i aventura més recent de Massimo Pignata, que va obrir la gelateria al carrer d'Enric Granados l'any 2010. Es diu Obrador Delacrem, guanya metres per a l'elaboració de gelats i l'experimentació i fa visible part dels processos de producció. Aquí Massimo i el seu equip exploren els sabors clàssics –treballen amb fruita de temporada i per tant canvien periòdicament els gelats– però també en desenvolupen de nous, com el de crema d'anacard vegana, el d'albercoc i anacard, i el d'albercoc rostit amb romaní, les primeres noves incorporacions a la carta. "Aquí tenim més joc: una planxa, un forn per torrar fruits secs, espai també per al lliure de gluten... entenc l'Obrador com el centre per a futurs desenvolupaments, com un laboratori on conceptualitzar i crear noves idees", explica el gelater.

L'Obrador Delacrem ofereix gelats, cafeteria i un altre producte que no faltarà, marca de la casa, és l''affogato': una bola de gelat dins d'una tassa de cafè amb llet ofegat per un 'espresso'. 

  • Restaurants
  • Gelateries
  • Vila de Gràcia
  • preu 1 de 4

Els nois de Parallelo –van deixar San Remo perquè “era avorrida, només hi ha cançó lleugera”– apliquen una ètica artesana impecable als seus gelats. Aquí segur que estaran distrets: sobretot quan es dediquen en cos i ànima a produir gelats tan frapants com el de pinya amb alfàbrega, sense cap preparat. En els seus sorbets, la composició és d’un 70% de fruita. Itàlia és un país d’herba mediterrània, més que el nostre, i els agrada experimentar. S’especialitzen també en gelats salats, arrisquen i guanyen. Qualsevol dia us hi podeu trobar un gelat de iogurt amb curri bio. Aquesta temporada no us perdeu el gelat de granissat de préssec blanc de Tarragona. 

Publicitat
  • Restaurants
  • Gelateries
  • L'Antiga Esquerra de l'Eixample
  • preu 1 de 4

Takashi Ochiai és un dels grans pastissers de Barcelona i ara apunta també al gelat. Amb l’ajuda d’Andrea de Bellis, artesà italià, ha desenvolupat una geladeria italiana tradicional amb tocs japonesos. Per caure de cul: viatge en cremositat delirant a Àsia i sorbets de sabors com cirera i 'umeboshi' (la pruna envinagrada del Suprunaman de l’Arale!). 

Kurimu, així es diu la gelateria, vol dir cremós en japonès, i va néixer per una idea de la filla d'Ochiai, la Yuri. "Un dels grans èxits de la casa era el gelat de te verd, i en servíem molt als restaurants, per què no obrir un lloc de gelats?", raona ella. Segueixen la mateixa filosofia de producte de qualitat i km 0 de la pastisseria –llet fresca, el wasabi del gelat de igourt amb wasabi es fa amb ingredients de proximitat!– i hi trobareu sabors tan plaents com el sorbet de maduixa, llima i 'yuzu' o el de xocolata i gingebre. Atreviu-vos amb el gelat de sèsam negre, deliciós, o demaneu-los amb un 'tayaki', un simpàtic peixet de pasta fullada, que vindria a ser el cucurutxo japonès, però molt més bo que la tantes vegades indigesta neula. 

  • Restaurants
  • Gelateries
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Es pot fer qualsevol cosa amb textura de gelat. Però el que no és tan habitual és que els sabors poc ortodoxos s'enfonsin en especialitats de dolç –i salat– catalanes. A això es dedica Baboia, en una cantonada del Born: hi trobareu gelat de ratafia, de gaspatxo, de coca de Sant Joan, de cabell d'àngel... De pet de monja! I tots els 23 sabors de la carta estan molt ben trobats i definits. 

El gelat de cava amb mandarina té un toc de bombolla final. El gelat de ratafia té l'inequívoc sabor entre dolç i amargant del licor d'herbes. El gelat de cabell d'àngel és una passada: clava el sabor i la textura d'un dolç que a algunes persones fa angunieta (a mi em sembla deliciós).

Publicitat
  • Restaurants
  • Gelateries
  • El Gòtic
  • preu 1 de 4

“Quan veus que una gelateria té més de 25 sabors i diu que és artesana, malfia-te’n. No tenen temps de fer-los”. L’Alessadro Gaetano, soci d’OGGI (Officina Gelato Gusto Italiano), és taxatiu. “La matèria primera marca la qualitat. Fem el gelat de pistatxo amb festuc sicilià i ja està. L’industrial és aire, sucre i colorant”. Els tasto i m’ho crec: sabors refrescants com el de fonoll salvatge, menta i alfàbrega –un clàssic sicilià– acoloreixen el paladar en alta definició. Com a bon argentí, el papa d’ara hi entén de gelats: OGGI són proveïdors oficials als saraus de la Santa Seu.

  • Botigues
  • El Raval

Agafa el gelat de menta amb xip de xocolata. Fes-ho. Si no ets fan de la menta, almenys demana una degustació. Si alguna vegada has volgut un exemple precís de l'expressió 'gelat artesà, aquí tens un cas literal. La menta i xips de Natas no és l'enlluernador neó verd d'altres gelateries: és molt millor. I té la frescor i sabor natural de fulles de menta que t'esperes d'un bon mojito.

Hi ha moltes sorpreses agradables a Natas, una encantadora gelateria incrustada a la llibreria Central del Raval; a primera vista, l'estètica confon una mica: paret medieval i grafits en una entrada rosa que crida: gelat! Però t'adonaràs que només importa l'ambrosia mercurial dels cons que davallaràs. Tot és bo, però el millor de tot són els sabors de temporada, que no es troben en cap altre lloc: com el de mango lassi, la conversió en gelat perfecte del iogurt indi. I si us agrada el mam, demaneu el valencià, que combina vainilla amb suc de taronja i rom.

Publicitat
Gelaaati di Marco
  • Restaurants
  • El Gòtic

Possiblement una de les millors gelateries italianes de la ciutat. Ofereixen una gran varietat de sabors, i tots els seus productes, inclosos els canolis sicilians (3 euros la peça) estan elaborats amb ingredients naturals, sense colorants ni conservants. Vaja, el paradís dels amants dels dolços saludables. I el cafè també és barat i excel·lent, dues condicions difícils de trobar a Sant Jaume. Viva l’Italia!

  • Restaurants
  • L'Antiga Esquerra de l'Eixample

Massimo Pignata va deixar la seva Itàlia natal per obrir aquesta gelateria artesanal a l’Eixample. Els seus gelats estan fets amb ingredients purs, 100 % naturals, tal i com els seus avis piemontesos haurien volgut. Cada cop que els tasteu, el cop de puny de plaer de trobar-vos el sabor pur fet gelat ens colpeja. Si preferiu menjar i beure calent, proveu el cafè i acompanyeu-lo dels dolços del dia, elaborats pel Massimo. Aquest home és capaç de gelat de coca de Sant Joan! 

Publicitat
  • Restaurants
  • Gelateries
  • Sant Antoni

Al neó del local hi diu 1984 , però el local va obrir el 2012 . La vida geladera de la Roberta Bernasconi, de la Llombardia, té bemolls. El seu pare va obrir la seva Gelatomania a Milà el 1984 , quan ell ja en tenia 58 . I quan el fill de la Roberta va anar a estudiar a Barcelona, ella –que havia estudiat cinema però vivia a Gran Canària fent gelats– el va acompanyar. Peripècies a part, els gelats són fantàstics, bé siguin els sabors clàssics –fins a 25 de diferents– o invents que dosifica amb comptagotes, com el de crema de mascarpone amb poma. Sense voler ser pretensiosa, afirma posseir "la clau d’un bon gelat: bon producte i l’equilibri entre greix, sucre i aire". Té l’obrador a la vista, i és generosa; dues boles artesanes a 3 euros. No escatima "en l’ingredient més car d’un gelat a Barcelona: l’electricitat!".

  • Botigues
  • Fort Pienc

L'única cosa dolenta de la Gelateria di Michele és que tots els sabors tenen tan bona pinta que és quasi impossible escollir-ne un. Et podries quedar palplantat davant l'aparador cinc minuts i no decidir-te (a mi em va passar). Potser per això en Michele et recomana sempre que combinis diversos sabors en terrina o cucurutxo.  I un cop amb el gelat a la mà, te n'adones que l'estona de deliberació ha valgut la pena. Gelateria di Michele –lloc petit, entres i surts– ofereixen gelats casolans i naturals que eviten la gran trampa en què cauen massa gelats, els sabors massa dolços. La tria és petita, no et sentiràs abassegat amb dotzenes de sabors, però això està bé. Els gelats són prou saborosos per a no haver d'oferir massa opcions. I com els combino? Oreo i cafè junts formen un sabor únic, que hauràs de demanar cada cop que hi tornis. 

Publicitat
  • Restaurants
  • Gelateries
  • Dreta de l'Eixample

Si passeges pel centre de Barcelona i et sembla veure una estació espacial amb astronautes a dins, no t'has tornat boig: ets davant de la nova botiga de Lucciano's, una de les grans gelateries d'Argentina, que ha obert el seu primer local a Barcelona. A Rambla Catalunya amb Gran Via, la botiga té el subtítol de 'Gelatto Station Barcelona' i recrea el disseny, la llum i l'ambient d'una estació espacial. Des de la direcció, ens expliquen que aquest model de botiga és únic i exclusiu de Barcelona: "A Barcelona hi ha pocs llocs de gelats amplis que possibiliten que la gent s'hi assegui i s'hi quedi molta estona. I perquè això passi, volíem quelcom molt especial".  

A Barcelona estan triomfant els sabors de marcada identitat argentina: com un gelat d'almívar de llet amb almívar de llet que és luxúria pura, i els diferents sabors de xocolata –sobretot el gelat de xocolata amarga d'origen belga al 72%–, que es poden combinar amb avellanes o dolç de llet. També tenen una oferta molt àmplia de 'ice pops' –els polos de tota la vida, aquí en format d'alta qualitat. I si opteu per gelat de con, teniu premi: un cucurutxo de tres boles amb cobertura de xocolata i festucs! 

  • Restaurants
  • Gelateries
  • Dreta de l'Eixample

Sempre és notícia que obri una bona gelateria a Barcelona. I més si és un sucursal com Badiani, un gegant del gelat artesà amb origen a Florència (que seria com dir que a Barcelona obre una pizzeria napolitana de Nàpols). Badiani, oberta a Florència l'any 1932, avui es manté com un dels llocs a visitar a la pàtria del gelat, i també és un dels principals productors i distribuïdors de gelat artesà al Regne Unit. 

Hi podeu tastar el gelat que els ha donat fama mundial: l'icònic gelat Buontalenti, un gelat de crema amb molta història. Per complimentar el seguici del Rei d'Espanya, el 1569 l'arquitecte Bernardo Buontalenti es va treure de la màniga unes postres innovadores: una crema gelada a la qual havia afegit una espècie poc estesa: el sucre! A finals dels anys seixanta del segle passat es va convocar un concurs de gelats a Florència per commemorar la figura de Buontalenti: el va guanyar Badiani amb el Buontalenti, un gelat de crema que només porta llet, sucre i ous. Sembla senzill, però la fórmula és un secret moltes vegades imitat i té un sabor i textura d'alta definició. I també hi trobareu el gelat que dediquen a Barcelona: fet amb xocolata blanca amb cúrcuma i 'ripple' de gerds, a més de llet, ous i beguda de soja. 

 

Publicitat
  • Botigues
  • El Raval

¿Recordeu els gelats de màquina? Els 'soft ice-cream', que en diuen. Menyspreats com a gelats de mala qualitat, però un record indestriable dels estius infantils. Els germans Roca han fundat Rocambolesc –gelats inspirats en les postres del Celler de Can Roca–, on expenen un gelat de màquina de qualitat excel·lent. El gelat no es fa i s’arxiva en els 'pozetti', sinó que cada cop que es prem la palanca d’una màquina pròpia –aquesta gent va desenvolupar el Roner– el gelat es fabrica a l’instant a partir d’una base artesana i amb formes divertides, com el dit de Colom. El resultat és un sorbet cremós i un gelat ple de matisos i menys fred, sense el xoc gèlid. Tenen sis gustos amb guarnicions: a mi m’ha flipat el de poma al forn amb poma caramel·litzada. I els panets calents, segellats i farcits de gelat, són per morir-se de gust.

  • Restaurants
  • Gelateries
  • El Poblenou

La Irene Iborra, cinquena generació de l'orxateria Tío Ché, és al capdavant de Mamá Heladera. Estudiant a l'escola Hofmann va parar molta atenció a les explicacions sobre neurogastronomia de la Montse Saperas: com la percepció del sabor afecta la cognició i la memòria. "Quin record tens de petit? La teva àvia et portava a menjar figues de l'arbre? I ella portava colònia de roses? I potser això passava a l'Alt Empordà? Doncs a partir d'això fem un gelat", riu. 

Per exemple: gelat de record de plastilina! Fet de coco amb ametlla amarga i una mica de sal, tan abracadabrant com el gelat-record "Escurar l’olla de la beixamel": amb nou moscada, pebre, sal i mantega (i que als bojos de passar-nos amb la nou moscada fent beixamel ens encanta).

Publicitat
Gocce di Latte
  • Restaurants
  • Gelateries
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 1 de 4

Gocce di Latte és un exemple més de l’insultant domini que exerceix la gelateria italiana a casa nostra (bé, insultant no: aquest és un lloc amable de processos artesanals que us permet veure rere un vidre les màquines de fer gelats i pastissos). En Mateo i la Rita van obrir aquest establiment l’any 2012 i a l’excel·lència italiana ells hi aporten un repertori de sabors original i encertat: cúrcuma, mandarina i romaní, o cardamom i dàtils, per exemple. Exploradors, enguany la novetat de la temporada és un gelat de remolatxa! Tan precises són les seves creacions que un bàrman d’hotel de cinc estrelles els va confessar que s’inspirava en els seus gelats per combinar sabors. El seu tiramisú també és deliciós, i per si no n'hi hagués prou, tenen una botiga de productes vegans. 

Cookona
  • Restaurants
  • Pastisseries
  • Eixample

La visió de l’alemanya Sabrina Trier de les 'cookies'. Per entendre’ns, redefineix el gelat de tall fent sandvitxos amb cookies i un farciment gelat i massa de galeta, tot de producció del seu obrador i casolà, assegura. Imagineu un gelat de vainilla empresonat per 'cookies' de Red Velvet i plàtan. O una tassa feta de galeta amb caramel líquid, amb una bola de gelat de xocolata, una altra de massa de galeta i banyada en xocolata solidificada: El seu brownie de tres capes –massa de xocolata, galeta i ganache– ho corrobora.

Publicitat
Bodevici
  • Restaurants
  • Gelateries
  • Gràcia

La qui va ser la primera gelateria ecològica fabrica tots els seus gelats amb llet de vaca ídem, i sobretot amb fruita que no ha estat tractada amb cap química. Potser el seu gelat de fruita no és de color vermell radioactiu, però el seu sabor marca la diferència. Tenen gelats com el de crema catalana, o el de xocolata negra, tot un èxit. I no s'han adormit a la palla: a principis del 2021 van aconseguir el repte de convertir-se en la primera gelateria residu zero d'Europa. 

  • Restaurants
  • Gelateries
  • preu 2 de 4

Natalia Ramírez, la propietària i geladera en cap de Selvática, és colombiana. I això es nota en la tria de sabors tropicals, com per exemple un sorbet d'alvocat amb llima, o una encertadíssima combinació de coco, pinya i alfàbrega.

Ara bé, Ramírez té una formació de cuina i pastisseria d'allò més sòlida: amb estudis a la Carpigiani Gelato University –el primer centre d'estudis superiors dedicat al gelat!– i a l'Espai Sucre de Barcelona, a Selvática ha establert una cafeteria d'especialitat-botiga-obrador en què els gelats van directes de l'obrador al client, i s'elaboren amb productes de temporada.

Tenen una sensibilitat vers el vegà, amb gelats de vainilla vegana, per exemple, o l'esmentat de coco, però també en altres creacions que són pura festa major llatina: un gelat d'almívar de llet, plàtan i brownie! Com diu ella, "la bona vida i les bones postres comencen amb un bon gelat". 

Publicitat
  • Botigues
  • Pastisseries
  • La Nova Esquerra de l'Eixample

Aquesta escola de pastisseria amb degustació combina la creativitat i capacitat docent del xef Eric Ortuño –qui havia sigut xef pastisser de l'escola Hofmann–, amb la visió empresarial de la també xef Ximena Pastor, ex-cap de pastisseria d'Albert Adrià. I aquesta temporada estiuenca llancen una nova gamma de gelats i granissats que remeten a sabors llatinoamericans, però amb una volta de rosca. Com, per exemple, un sorbet de mango i fruita de la passió (amb l'opció d’adornar-lo a la mexicana, amb sal miguelito i chamoy, una salsa típica de Mèxic). El resultat: una explosió cromàtica i gustativa que fon al paladar el dolç i el salat, plaent total. 

  • Restaurants
  • Bars de sucs
  • Gràcia

L’Íngrid Rahola i la Glòria Salomó són pioneres del iogurt gelat a Girona amb la posada en marxa de la cadena Llagurt, que el 2021 va fer deu anys. També contribueixen a aquesta tendència a Barcelona amb la inauguració d’un establiment al Gòtic: el van obrir l'estiu del 2020, una aposta valenta en l'any més difícil per a la restauració.

El seu fet diferencial: la base del iogurt gelat de la casa és la llet de vaca ecològica acabada de munyir, que en el gelat que serveixen al carrer Llibreteria prové de granges de Barcelona. El resultat és un iogurt gelat ecològic i sense sucre, amb una textura cremosa que té el punt àcid just (i que es pot servir en saludable solitud o amb una gamma de 'toppings' il·limitada).

Altres productes són els batuts de llet fets al seu amb iogurt gelat, llet de granja i fruites tallades al moment i els sucs i sorbets naturals de fruites fresques. I la veritat és que quan el teu fill et demana una porqueria gelada, donar-li un bon Llagurt és una solució impecable. 

Publicitat
  • Restaurants
  • Gelateries
  • Dreta de l'Eixample
  • preu 1 de 4

L'Elisabeth Veciano és l'ànima i propietària de La Glace, una gelateria multiús encaixonada en una encantadora cantonada de Passeig de Sant Joan. Ella diu que això és com el film de 'Smoke', on des d'un estanc Harvey Keitel veia passar històries humanes, i és cert: la cantonada és privilegiada, i ella té un petit arsenal de gormanderies per fer la vida més agradable al passavolant.

La principal, un expositor de sabors clàssics que  compra a un artesà gelader de qualitat: xocolata, vainilla, avellana, cafè, festuc, coco, per la part del gelat, i sorbets de gerds, llimona, mango o maracujà. També hi trobareu empanades estil argentí que sí que fa ella: carn picant, espinacs i mozzarella o caprese, les de tota la vida. La seva filosofia és construir un Tetris cantoner de coses bones per a cada moment i època, sigui orxata, pastissos, cafè o granissats. 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat