Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Exposicions gratis a Barcelona
Les mostres d'art gratuïtes que pots veure a les galeries, museus i centres culturals de Barcelona
El preu de les entrades no pot ser l'excusa per no visitar exposicions. La immensa majoria de galeries d'art són d'entrada gratuïta; el primer diumenge de mes hi ha molts museus que obren portes gratis; més els centres d'art municipals on no s'ha de pagar entrada. Aquí teniu una llista amb les millors exposicions gratuïtes de Barcelona.
NO T'HO PERDIS: altres mostres imprescindibles.
Una exposició de debò
Aquesta és una exposició en construcció, un projecte imprevisible a l’estil del que ja ens té acostumats Martí Anson. Es va inaugurar amb poques peces, però amb els materials per muntar la resta. Una mostra que es va definint i transformant dia a dia, oberta a les intervencions dels visitants. Aquest punt de partida singular convida a tornar assíduament a la Fabra i Coats durant els mesos que el projecte estarà en cartell (fins al 23 de maig), per participar-hi i veure com pren forma de manera col·lectiva 'Una exposició de debò'.
Dualitats
Marilyn Monroe es converteix en Albert Einstein en l’obra 'Bellesa versus intel·ligència', una de les pintures tridimensionals sobre tela de Sergi Cadenas (Girona, 1972) que canvien si desplacem la mirada. Cadenas, artista òptic que es defineix com a autodidacte, fa gala de tècnica i màgia amb el pinzell per parlar-nos de contraris i del pas inexorable del temps.
Pedagogia radical, democràcia directa i plàstica social
Joseph Beuys és una artista fascinant. Revolucionari, per alguns; un simple provocador i un xarlatà, per uns altres. En qualsevol cas, és una figura clau per comprendre l’esdevenir de l’art contemporani. Aquesta exposició s’acosta a la seva producció a partir dels projectes que va presentar a la Documenta de Kassel en les edicions de 1972, 1977 i 1982. Una aproximació a l’univers del creador alemany que proclamava la democratització de l’art i defensava la idea radical que tots som artistes.
Activistes per la vida
El fotoperiodista Gervasio Sánchez ens mostra les cares i les veus de desenes d’activistes pels drets humans i el medi ambient amenaçats de mort a Guatemala i Hondures. Homes i dones que protegeixen la natura pel bé de les seves comunitats i de la humanitat sense por d’enfrontar-se a poders polítics i econòmics corruptes i criminals.
Ubi consistam
L’artista italiana Marina Sagona va aconseguir la nacionalitat estatunidenca després de viure a Nova York 22 anys. És quan va començar a gestar aquesta mostra sobre les identitats nacionals a través d’un vídeo, dibuixos de gran format que representen les pàgines del seu nou passaport i unes escultures que juguen amb els colors de la bandera italiana.
Kate Nash: Understimate The Girl
A mitjans dels 2000, Kate Nash va passar de l'anonimat a la categoria d'ídol amb el tema 'Foundations'. Va tastar la mel de l'èxit i també (o sobretot) les seves trampes i els abusos d'una indústria musical que tracta les persones com si fossin 'productes'. 'Kate Nash: Underestimate the girl', dirigit per Amy Goldstein, se centra a explicar com gestiona el fracàs algú que ha viscut l'èxit i ho fa en clau pop, en un documental colorista que tracta amb llum els pitjors moments de l'artista i que, en definitiva, retrata una dona que no accepta que ningú li digui com ha de cantar, com ha de vestir i com ha de comportar-se. El Barcelona Districte Cultural recupera aquest documental que ja vam poder veure al festival In-Edit 2019.
La Algodonera Market Lab
Torna el mercat La Algodonera Market Lab a la terrassa de l'hotel Cotton House, on podreu tocar, experimentar i comprar productes relacionats amb l'univers tèxtil, del disseny i el dels sabors. Entre d'altres hi trobareu les bosses de La Rosa, els productes d'Holalà Cosmetics, els complements de Luz de Luna i les propostes artesanals i sostenibles de Poetrica. A més, del dia 20, si porteu una camisa d'home, Deleitewear us la transformarà en allò que vulgueu, una faldilla, un top...
El Flea. Second-hand social
La filosofia del reciclatge i els preus 'low cost' són l'essència d'aquest mercat que es fa cada segon diumenge de mes. Com sempre, podreu fer-vos amb roba, accessoris i objectes de segona mà des de 5 euros o menys.
Cicle de Mirades 'Un lloc on trobar-nos'
La Casa Elizalde, en col·laboració amb el Zumzeig, programa una nova edició de Mirades, Cicle de cinema documental i d'autor que sota el títol 'Un lloc on trobar-nos' proposa amb una sèrie de projeccions on diverses cineastes es plantegen preguntes al voltant del fet de ser dona com, per exemple, qui som?, què ens neguiteja?, què significa ser dona, mare, filla, avui?, on és la nostra llar, i la nostra llibertat? Cada sessió anirà seguida d'un col·loqui on es comentarà la pel·lícula guiat per Anna Brufau, sòcia i col·laboradora del Cinema Zumzeig. El programa està format per tres sessions: el 9 de març, es projectarà 'Estimada (vida) diària', de Marga Almirall, i 'Abrir puertas y ventanas', de Milagros Mumenthaler. El dia 23 de març podrem veure els films 'Horta', de Pilar Palomero, i 'Un'ora sola ti vorrei', d'Alina Marazzi; i el 30 de març serà el torn d''Homes', de Diana Toucedo i '37 stories about leaving home', de Shelly Silver.
Dia Internacional de les Dones 2021 al MNAC
El Museu Nacional d'Art de Catalunya ha preparat un seguit d'activitats per celebrar el Dia Internacional de les Dones. D'una banda, el diumenge dia 7 de març podeu visitar el museu gratis de 10 a 15 hores i d'una altra, del 2 de març al 31 de maig s'instal·larà al vestíbul de la Biblioteca Joaquim Folch i Torres del Museu l'exposició 'L’empremta de les dones artistes a la Barcelona de postguerra', un recull de petits catàlegs per visibilitzar l’activitat artística de les dones que van exposar a la ciutat de Barcelona durant el període de postguerra (1939-1952), i que també es podrà visitar de franc. A més, el museu ha organitzat una sèrie d'activitats en línia i també gratuïtes: - Diàleg 'Transformar la mirada: la visibilitat de les dones artistes'. Sílvia Redondo, cap de la Biblioteca Joaquim Folch i Torres del Museu Nacional, i Mireia Rosich, directora del Museu Víctor Balaguer, dialoguen amb Elina Norandi, docent, crítica d’art i comissària d’exposicions; Laia Manonelles, docent i comissària d’exposicions, i Mari Chordà, artista. Dimecres 10 de març. De 18.30 a 20 h. - Visita comentada 'La història que no ens han explicat'. Un recorregut en clau de gènere per les col·leccions del MNAC. 11, 16, 23 i 25 de març. De 18.30 a 20 h. - Activitat familiar 'Petites històries, grans dones'. Una sessió de vídeoconte on es parlarà de la fotògrafa hongaresa Kati Horna que va treballar com a fotoreportera a la Guerra Civil espanyola. 11 de març, 18 h.