Els millors restaurants peruans de Barcelona

La cuina peruana i el cebiche han esclatat a Barcelona amb força: som davant la gastronomia de moda
El Señorío
©IvanGiménez El Señorío
Per Ricard Martín |
Advertising

Els restaurants peruans, que fins fa poc temps el barceloní mitjà es mirava com a una cosa exòtica i amb certa reticència, ara són d'allò més cool. I amb raó: aquesta gastronomia, que va ser declarada patrimoni immaterial de la humanitat, ajunta producte de qualitat amb fusió de cuina japonesa, xinesa, espanyola, portuguesa i andina tradicional. Propera i llunyana, moderna i tradicional, la cuina peruana és una delícia que cal conèixer. 

Deu maneres fabuloses de menjar peruà

Restaurants, Peruana

Café Ninoska

Pràcticament degà de la cuina peruana a Barcelona –va obrir l’any 1993, a la Vila Olímpica– Café Ninoska es centra en la cuina peruana criolla, i la carta és tan extensa i rica en varietats i sabors.  No tenen menú de migdia peruà, però: per tastar les papas a la huancaína –rostida, amb crema de formatge fresc i ají amarillo–, els 'tamales' peruans (que a més de ser tortitas de blat amb pollastre, ou i espècies van embolicats amb fulles de plàtan) o l’arròs saltat amb marisc, cal tirar de carta. Però tenen l’avantatge que la cuina peruana és ininterrompuda. Val pena anar-hi: sembla un bar, però el seu cebiche és a l'alçada de qualsevol lloc. Els dos darrers dijous de mes fan menú de migdia peruà.

Time Out diu
Restaurants, Peruana

El Señorío

Un dels bons millors peruans de la ciutat, centrat en la cuina casola: hi trobarem una carta vasta i entenedora, amb un repertori molt ampli de cebiches.  La carta, entenedora, dividida en entrants, cuina criolla i cebiches, té plats del dia i de festa major. I de la vasta cuina peruana aquí especifiquen que la seva màxima influència és la xinesa, que es fa evident en plats com un barroc arròs d’ànec o el wantun farcit de marisc. Bon menú de migdia, molt ben presentat i energètic.

Time Out diu
Advertising
Restaurants, Peruana

Mochica

Mochica, bulliciós i senzill peruà ofereix cuina norteña de la costa, en la qual l’especialitat són els plats de peix i marisc. “Si no és picant no és cebiche”, riu Morgan, alhora que ens recomana un combinat de cebiche mixt –peix i marisc–  amb chicharrón, peix fregit i arrebossat. Tot un festí per a una sola persona, a 18 euros.  A banda del peix, el seu receptari comprèn especialitats de carn potents, feréstegues però molt elaborades com, per exemple, el patasco, una sopa de blat de moro, amb capipota de xai, o el cabrito norteño, melosa pota de cabrit macerada amb chicha de jora, que segons ens explica el propietari és un licor de l’època dels inques fet de blat fermentat.

Time Out diu
Restaurants, Peruana

Tanta

icon-location-pin Eixample

Gastón Acurio, el gran timoner de la cuina peruana, ha obert Tanta, un gran espai lúdic gastronòmic, amb  cuina a la vista, amplis salons, bona decoració i atès per un servei que fa gal·la de l’hospitalitat dels peruans. Si bé Barcelona ja té molt bons i econòmics restaurants peruans, nascuts per l’exigència d’una extensa colònia enganxada a les seves tradicions, Acurio enriqueix aquesta presència des de diferents punts de vista.

Naturalment, l’oferta té un preu més elevat. Els bons paladars que fins ara no coneixien aquesta gran cuina tenen la possibilitat de tastar-la a un gran nivell, sobretot per la rigorosa qualitat de la seva matèria primera.

A més, Acurio introdueix una interpretació avantguardista de la cuina peruana, sense deixar de banda les fórmules tradicionals; ans al contrari, les enriqueix. Aquesta cuina ja és saborosa, però Acurio l’enriqueix amb aportacions de condimentacions més ajustades al moment i, sobretot, amb grans referències a la cuina Nikkei, producte dels moviments migratoris dels anys trenta, quan una massa de japonesos arribats al país andí va suplantar els seus productes amb els peruans, barrejant dues cuines.

Time Out diu
Advertising

Ceviche 103

icon-location-pin L'Antiga Esquerra de l'Eixample

Ceviche 103 és la reunió de diversos amics, un inversor –que prefereix l'anonimat–,  l'Álex i el cuiner Roberto Sihuay. "Un 60% de tradició i un 40% de novetat, amb tècniques modernes". Rere la barra Juan Otivo, que ha arribat de l'Astrid i Gastón de Madrid. I als còctels, Daniel Polo, del Tanta. Aquesta pime va captant personal de la multinacional de Gastón Acurio, la referència universal peruana.

Bars i pubs, Bars

El Pràctic

icon-location-pin Sants

Andrés Huarcaya i Enrique Padilla han fet d'El Pràctic un bar on poder tastar des de plats peruans fins a una gran varietat de bocates. Què tenen en comú? Un toc de creativitat disposat a desafiar tots els puristes. Tant si seieu a la barra o a les taules, El Pràctic us sorprendrà, ja sigui amb la seva versió de braves a la salsa huancaína o amb un 'tiradito' de gambes ple de matisos.

Advertising
Restaurants, Peruana

Pacífico y Sur

icon-location-pin El Poble-sec

El director de cinema Paco Toledo és un dels socis d'aquest molt recomanable restaurantde cuina 'nikkei, fusió de peruana i japonesa. El xilè, enamorat del menjar peruà, ha posat a la carta plats com l’arròs chaufa, barreja sorgida de la cuina peruana i xinesa, els cebiches (n’hi ha un de salmó amb mango!), tiraditos, el sashimi peruà i les causas, un plat amb base de puré de patata que podria recordar una ensalada russa. I també una bona colla de curris: Pacífico y Sur és menjar refrescant amb un punt de picant. I bon pisco sour!

Time Out diu
Restaurants, Peruana

The Market Barcelona

icon-location-pin Vila de Gràcia

Aquest jove restaurant peruà segueix la línia marcada per Gastón Acurio: estètica gens folklòrica –més aviat sembla un bistrot estil Nova York– combinada amb una cuina nikkei –fusió japonesa– i chifa –preeminença de la influència cantonesa de la Xina– amb una presentació exquisida. Ara bé, és un xic més econòmic que Tanta. El xef és d'allò més solvent: un rodamon peruà format a Estats Units que ha passat per Dubai i la República Dominicana. Val la pensa tastar les seves versions de l'arròs amb ànec –amb salsa de gerds– o l''ají de gallina criollo'.

Time Out diu
Advertising
Restaurants, Peruana

Pakta

icon-location-pin El Poble-sec

El segon restaurant d'Albert Adrià a Barcelona és un nikkei: aquella mena de cuina que va néixer a Perú per la mescla de la cuina autòctona i la immigració japonesa. Ara bé, ha passat pel seu filtre aquest gènere culinari per aconseguir plats soprenents, com per exemple una fusió de maki i causa de verat fumat, o un nigiri de salmó amb salsa de ají amarillo. Pakta, en quítxua, vol dir "junts".

Time Out diu
Restaurants, Peruana

Santa Ceviche

icon-location-pin Hostafrancs

Refrescant i saludable, la cuina peruana és una sorpresa entre tant àpat fregit. Cebiches, tiraditos, causas limeñas, tot plegat, una bona opció per la calor. La cuina peruana amaga moltes sorpreses i ja n’han sortit derivats. La nikkei, quan es barreja amb el món culinari japonès, i la chifa, quan es troba amb la gastronomia xinesa. Cal tastar-la i un bon lloc per fer-ho és Santa Ceviche, al barri d’Hostafrancs, i és una autèntica delícia. Les begudes també ens poden sorprendre. La més coneguda és el pisco sour elaborat a base de pisco (aiguardent de raïm) i llimona dolça. A Santa Ceviche s’atreveixen amb el pisco de maracujà, un glop refrescant i amb un puntet dolç. Cebiche i pisco de maracujà, ¿per què no? Quan ho has tastat un cop, ja estàs perdut!

Time Out diu
Advertising
Aquesta pàgina ha migrat al nostre nou disseny de manera automàtica. Si hi veus res d'estrany, avisa'ns a feedback@timeout.com