Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Jaume Plensa. Poesia del silenci
Fundació Catalunya La PerdreraJaume Plensa. Poesia del silenci

Les 10 novetats dels museus de Barcelona que no et pots perdre aquest 2023

Noves adquisicions i obertures, art a dojo, i un sol propòsit: treure partit dels museus de Barcelona aquest 2023!

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Publicitat

Potser heu dit que fareu més esport, deixareu de fumar o us queixareu menys sovint. I no us jutjarem: tots aquests propòsits estan molt bé, però nosaltres som partidaris de saludar l'any nou amb propòsits en positiu: provar nous restaurants, anar a més concerts, fer més coses amb la canalla. Sortir més de casa en general, que sempre senta bé. Vet aquí un dels nostres propòsits per aquest 2023: consumir més cultura. I, concretament, aprofitar la quantitat de museus i galeries de Barcelona que programen exposicions i activitats fantàstiques. No tenim excusa: són a prop de casa, molts fan dies d'obertura gratuïta i, a més, aquest any nou s'omplen de novetats ben llamineres. 

1. 2023, l’Any Picasso!

El 2023 és l’Any Picasso: fa 50 anys que l’artista va morir i per això el museu que duu el seu nom ha preparat teca de la bona. Ara li dediquen una mostra a Daniel-Henry Kahnweiler, un dels seus marxants d’art que amaga història fascinant i, de cara a l’any vinent, inauguraran ‘Miró-Picasso’. Aquesta exposició l’han preparat de la mà de la Fundació Joan Miró, i tindrà lloc a totes dues seus (és la primera vegada que els dos museus col·laboren d’aquesta manera!). El tema? L’amistat entre Miró i Picasso i la relació que els dos van mantenir amb Barcelona. També per a commemorar el mig segle de la mort del geni malagueny, el Museu del Disseny acollirà l'exposició ‘La voluntat de Picasso. Les ceràmiques que van inspirar l’artista’, amb 16 peces de ceràmica donades pel mateix creador

2. La Pedrera aposta per l’art contemporani

Aquest 2022, La Pedrera ha programat grans exposicions d’art contemporani com ‘Els camins de l’abstracció’ i, de cara al 2023, volen seguir amb aquesta línia. Per això, el 31 de març les seves sales acolliran ‘Jaume Plensa. Poesia del silenci’, una mostra que se centra en la relació de l’artista amb la literatura i especialment amb la poesia. De cara a la tardor, la Fundació Catalunya La Perdrera acollirà també peces d’Antonio López en la primera exposició monogràfica de l’artista a Barcelona, que oferirà un recorregut per la seva trajectòria mitjançant una selecció d'obres que inclouen pintures, escultures, dibuixos i relleus. 

Jaume Plensa. Poesia del silenci.
Fundació Catalunya La PerdreraJaume Plensa. Poesia del silenci.

3. Un MUHBA completament nou

Aquest any, el Museu d'Història de Barcelona celebra el seu 80è aniversari. Per molts anys, MUHBA! Per què, al llarg del 2023, no ens oblidem que aquesta institució està de festa, les 9 seus patrimonials del museu viuran una transformació que convertirà el MUHBA en un museu més proper amb la ciutadania. 

4. Com concebem l’altre?

L’art no ens serveix només per a entendre la nostra cultura, sinó per acostar-nos a realitats culturals ben diferents de la nostra. El MACBA ens proposa reflexionar sobre memòria col·lectiva i colonialisme, una assignatura pendent de molts museus a casa nostra, a través de la mostra de l’artista marroquina Bouchra Khalili, que tracta temes com la pertinença, l’acció cívica i els relats històrics. D’altra banda, el Museu Etnològic i de Cultures del Món presentarà a l’exposició ‘Rituals de futur’, una resignificació i relectura de les seves col·leccions a partir de la mirada de diversos creadors de Barcelona, Filipines, Algèria i Veneçuela.

Bouchra Khalili. Entre cercles i constel·lacions
MACBABouchra Khalili. Entre cercles i constel·lacions

5. Aprofundir en noms coneguts

Tots hem sentit a parlar de Sade, però més enllà dels tòpics que ressonen quan diem el seu nom, què en sabem realment? El CCCB li dedica una exposició el maig del 2023, on els comissaris Alyce Mahon i Antonio Monegal volen reivindicar el llegat d’aquest escriptor llibertí (que va patir repressió i censura, va escapar la guillotina i va acabar muntant obres de teatre al manicomi de Charenton) i, alhora, plantejar si els escrits d’aquesta figura polèmica representen una filosofia subversiva o bé un reflex de la violència del món. El MNAC també recupera un nom conegut, el d’Anglada i Camarasa, el pintor català avantguardista amb més projecció internacional. L’exposició que li dedica el museu sorgeix de la donació de l’arxiu de l’artista per part de la seva filla i neta, que coincideix amb 150è aniversari del naixement del pintor. 

6. L’esplendor medieval il·lumina Barcelona 

Les sales del Gòtic del MNAC lluiran més esplendoroses que mai: aquest 2023, s’hi veuran exposades noves incorporacions com les taules de la Professió de sant Pere Màrtir i de la Decapitació dels familiars de sant Hipòlit. Aquestes obres, les dues provinents del taller d’un dels principals pintors del gòtic català, Lluís Borrassà, són el punt de partida d’una altra exposició del museu que servirà per parlar sobre retaules, els tallers de pintura medieval i les falsificacions. També el 2023, el Monestir de Pedralbes estrenarà una nova sala immersiva i interactiva per visitar la restauració dels murals de la capella de Sant Miquel.

7. Torna a obrir el Museu Martorell

El Museu Martorell és un edifici del parc de la Ciutadella que havia quedat oblidat. Porta tancat des del 2010, però el mes de maig, el Museu de Ciències Naturals n’obrirà les portes amb noves exposicions temporals, després d’unes rehabilitacions que l’han deixat com nou. La reforma d’aquest espai allotja una exposició sobre l’evolució dels museus de ciències naturals des dels gabinets de curiositats fins avui, i està pensat perquè s’hi puguin fer activitats per a tots als públics. 

Museu Martorell
Museu de Ciències NaturalsMuseu Martorell

8. Montjuïc: la fusió entre cultura i natura

Un barceloní com cal sap apreciar el ventall d’activitats d’oci, cultura i natura que es poden fer per Montjuïc. Aquest any, qui pugi al Castell de Montjuïc hi podrà trobar les exposicions ‘Memòries de la pandèmia’ i ‘Destierro’, però, a més, també podrà gaudir cicles de concerts i espectacles. El Castell acollirà la segona edició del Mostra, que aposta per la producció musical de kilòmetre zero i un format sostenible; el festival Moujuïc, que arriba a la 3a edició amb propostes de dansa contemporània i d’altres disciplines, com el circ o les arts de carrer; el Say It Loud, dedicat al públic familiar, i el Festival Píndoles, que aposta pel microteatre en espais singulars i aforaments íntims.

9. L’any de l’art digital

El Museu del Disseny acollirà la gran cita de l’art digital de la ciutat. ‘Digital Impact’ serà una experiència d'art i disseny entre el món físic i virtual: s’hi podran veure obres d’artistes digitals coneguts internacionalment com Refik Anadol, Universal Everything, Random International, Brendan Dawes i Field, a més dels locals Domestic Data Streamers, Alba G. Corral i Antoni Arola. El Museu de la Música

s’omplirà d’instal·lacions sonores i audiovisuals de diversos artistes i, a més, dedicarà una exposició a la compositora convidada a L’Auditori la temporada 2022-23, Sofia Gubaidulina. I per gaudir d’instal·lacions digitals haureu d’anar a La Capella, on el treball d’Enrique Radigales ens farà recordar les nostres primeres experiències amb el món de les pantalles. 

Machine Memoir
Digital Impact al Disseny HubMachine Memoir

10. Pensar la intel·ligència artificial

El CCCB s'atura a pensar sobre un concepte que hem vist per a tot arreu el 2022, i que no sembla que hagi de desaparèixer de les nostres vides, almenys en un futur poper. Què és ben bé, la intel·ligència artificial? ​​Una nova exposició farà un recorregut des dels primers somnis de la intel·ligència artificial, analitzant com el desenvolupament de la IA ha estat influenciat per molts factors diferents, tant pel que fa a aspectes antropològics de civilitzacions antigues com per l’impuls de l’ésser humà cap a l’experimentació científica. També analitzarà com la IA ens envolta modelant les nostres vides en l’espai públic i privat, a través dels mitjans de comunicació i els productes que comprem. 

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions que pots veure ara mateix a Barcelona

Llegeix el número de desembre i gener de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat




Últimes notícies

    Publicitat