'Food-trucks' que es queden quiets

Els ‘food trucks', com la vida en parella, demanen estabilitat i bons aliments. Veiem dos casos de furgonetes aturades singulars: el Toya i el Van Van Var
Toya Bar
1/3
Toya Bar
Toya Bar
2/3
Toya Bar
Van Van Var
3/3
Van Van Var
Per Ricard Martín |
Advertising

Rodar o no rodar, aquesta és la qüestió. Ara fa uns quatre anys, les furgonetes dels 'food trucks' van començar a omplir panxes per places i esplanades, en caps de setmana i festius. A l’espera d’una imminent normativa municipal que adapti les característiques de les 'gastroroulottes' a la realitat, alguns han fet el camí invers: abandonar el moviment perpetu per cuinar més i millor.

En Max Porta, un dels impulsors del Van Van Market (l’esca del boom), va obrir el Van Van Var aquest estiu. És en un punt estratègic per a la (im)mobilitat: just sota el costerut pont del carrer de Pujades, el trau que marca la frontera entre el centre i la perifèria industrial. “Teníem aquest bar al costat de l’oficina i estava en traspàs. I tenia les mides exactes de la cuina d’un food truck: 18 m² i dues entrades”. O sigui que van decidir obrir un bar que neix i mor cada setmana: de dilluns a dissabte, de 12 a 22 h, s’instal·len rere la barra “les entranyes d’un 'food truck' diferent”. Poden triar: disposen d’unes 350 furgonetes.

Fàcil: el lloc és una delícia. Està encaixat en un amplíssim (i ocult) xamfrà, una placeta no oficial, on pots deixar córrer els nens sense trencar-te el cap (ni ells el seu). Difícil: un bar el fa la clientela, i aquesta s’ha d’adaptar cada setmana a una cuina nova. Però Porta prioritza que la seva oferta “no siguin variacions del mateix, sinó cuines totalment diferents: mexicana, peruana, mediterrània, vegana i brasilera és el que hi ha desfilat darrerament”. La carta resident són exquisideses d’aperitiu en llauna i escuradents, comissariades per Casa Mariol.

I la mateixa jugada ha fet en David Villanueva, un cuiner peruà que, en un moviment insòlit, ha incrustat el seu food truck Toya a la cantonada de Ca la Montse, un restaurant de cuina catalana i arrossera de la Barceloneta obert l’any 1959. “Vaig treballar de rentaplats aquí fa 17 anys. I ara Ca la Montse ha fet de paraigua al Toya i hi aportem el nostre valor afegit”. Villanueva és una rara avis: durant anys va tenir Toya com a one-man bar (rere la barra, ell ho feia tot!) al carrer de Viladomat i alhora rodant (“la recaptació de la furgo cobria el lloguer del bar”).

Ara, des d’aquesta cantonada, adapta cebiches i anticuchos al format de carrer i per emportar –el seu anticucho, de cor de vaca, amb Parmentier de iuca, és excel·lent, va treballar a Astrid y Gastón– i fa fusions de menjar de carrer llatí amb sentit, sensibilitat i substància (arepa a la peruana!). Només té un wok i una planxa, però la producció casolana li permet cuinar delícies com un burrito de pollastre adobat amb salsa anticuchera, amb hummus i embolicat en pa libanès.

Rodes aturades

Masala73
© Maria Dias
Restaurants, Índia

Masala73

icon-location-pin L'Antiga Esquerra de l'Eixample

Durant una bona temporada aquesta furgoneta picant –un cuiner català i un indi– va rodar i rodar. Ara és un senyor restaurant (a Muntaner, 153) que privilegia el curri i la trobada d’Àsia i Catalunya. Com una potent bomba amb maionesa de curri.

Skye Coffee

Skye Coffe

El degà de les cafeteries mòbils a Barcelona és aquest food truck que entre setmana trobareu sempre aparcat a l’ultracool Espai 88 (Pamplona, 88). El seu repertori i qualitat no tenen res a envejar a les cafeteries d’especialitat fixes.

Advertising
Pastrami Bar
© Irene Fernandez
Bars i pubs, Cocteleries

Pastrami Bar / El Paradiso

Demanaven a crits que les sublims receptes de fumats de Rooftop Smokehouse tinguessin lloc estable. Cada dia de la setmana, a Rere Palau, 7, hi teniu meravelles com panets de verat fumat amb amanida de remolatxa. Obren a les 19 h.

Restaurants, Cuina creativa

Bicnic

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

Bicnic corrobora la tendència dels food trucks a quedar-se quiets. És la versió en restaurant del 'food truck' homònim, que, recordem-ho, amb rodes de cautxú el va engegar a rodar el xef Víctor Ferrer del Betlem, una de les grans cases de tapes creatives de Barcelona.

Advertising
Aquesta pàgina ha migrat al nostre nou disseny de manera automàtica. Si hi veus res d'estrany, avisa'ns a feedback@timeout.com