Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
 1. Toya Bar
  © Maria Dias Toya Bar
 2. Toya Bar
  © Maria Dias Toya Bar
 3. Van Van Var
  © Maria Dias Van Van Var

'Food-trucks' que es queden quiets

Els ‘food trucks', com la vida en parella, demanen estabilitat i bons aliments. Veiem dos casos de furgonetes aturades singulars: el Toya i el Van Van Var

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

Rodar o no rodar, aquesta és la qüestió. Ara fa uns quatre anys, les furgonetes dels 'food trucks' van començar a omplir panxes per places i esplanades, en caps de setmana i festius. A l’espera d’una imminent normativa municipal que adapti les característiques de les 'gastroroulottes' a la realitat, alguns han fet el camí invers: abandonar el moviment perpetu per cuinar més i millor.

En Max Porta, un dels impulsors del Van Van Market (l’esca del boom), va obrir el Van Van Var aquest estiu. És en un punt estratègic per a la (im)mobilitat: just sota el costerut pont del carrer de Pujades, el trau que marca la frontera entre el centre i la perifèria industrial. “Teníem aquest bar al costat de l’oficina i estava en traspàs. I tenia les mides exactes de la cuina d’un food truck: 18 m² i dues entrades”. O sigui que van decidir obrir un bar que neix i mor cada setmana: de dilluns a dissabte, de 12 a 22 h, s’instal·len rere la barra “les entranyes d’un 'food truck' diferent”. Poden triar: disposen d’unes 350 furgonetes.

Fàcil: el lloc és una delícia. Està encaixat en un amplíssim (i ocult) xamfrà, una placeta no oficial, on pots deixar córrer els nens sense trencar-te el cap (ni ells el seu). Difícil: un bar el fa la clientela, i aquesta s’ha d’adaptar cada setmana a una cuina nova. Però Porta prioritza que la seva oferta “no siguin variacions del mateix, sinó cuines totalment diferents: mexicana, peruana, mediterrània, vegana i brasilera és el que hi ha desfilat darrerament”. La carta resident són exquisideses d’aperitiu en llauna i escuradents, comissariades per Casa Mariol.

I la mateixa jugada ha fet en David Villanueva, un cuiner peruà que, en un moviment insòlit, ha incrustat el seu food truck Toya a la cantonada de Ca la Montse, un restaurant de cuina catalana i arrossera de la Barceloneta obert l’any 1959. “Vaig treballar de rentaplats aquí fa 17 anys. I ara Ca la Montse ha fet de paraigua al Toya i hi aportem el nostre valor afegit”. Villanueva és una rara avis: durant anys va tenir Toya com a one-man bar (rere la barra, ell ho feia tot!) al carrer de Viladomat i alhora rodant (“la recaptació de la furgo cobria el lloguer del bar”).

Ara, des d’aquesta cantonada, adapta cebiches i anticuchos al format de carrer i per emportar –el seu anticucho, de cor de vaca, amb Parmentier de iuca, és excel·lent, va treballar a Astrid y Gastón– i fa fusions de menjar de carrer llatí amb sentit, sensibilitat i substància (arepa a la peruana!). Només té un wok i una planxa, però la producció casolana li permet cuinar delícies com un burrito de pollastre adobat amb salsa anticuchera, amb hummus i embolicat en pa libanès.

Rodes aturades

 • Restaurants
 • Índia
 • Esquerra de l’Eixample
 • preu 2 de 4

Durant una bona temporada aquesta furgoneta picant –un cuiner català i un indi– va rodar i rodar. Ara és un senyor restaurant (a Muntaner, 153) que privilegia el curri i la trobada d’Àsia i Catalunya. Com una potent bomba amb maionesa de curri.

Skye Coffe

Skye Coffe

El degà de les cafeteries mòbils a Barcelona és aquest food truck que entre setmana trobareu sempre aparcat a l’ultracool Espai 88 (Pamplona, 88). El seu repertori i qualitat no tenen res a envejar a les cafeteries d’especialitat fixes.

Publicitat
 • Bars i pubs
 • Cocteleries
 • El Gòtic

Demanaven a crits que les sublims receptes de fumats de Rooftop Smokehouse tinguessin lloc estable. Cada dia de la setmana, a Rere Palau, 7, hi teniu meravelles com panets de verat fumat amb amanida de remolatxa. Obren a les 19 h.

Bicnic
 • Restaurants
 • Cuina creativa
 • Dreta de l'Eixample
 • preu 2 de 4

Bicnic corrobora la tendència dels food trucks a quedar-se quiets. És la versió en restaurant del 'food truck' homònim, que, recordem-ho, amb rodes de cautxú el va engegar a rodar el xef Víctor Ferrer del Betlem, una de les grans cases de tapes creatives de Barcelona.

Recomanat
  També t'agradarà
  També t'agradarà
  Publicitat