0 M'encanta

Cartellera de cinema infantil

Les millors pel·lícules per als més petits

Hotel Transilvania 2

Els nens (i els adults també) gaudiran amb aquesta selecció de pel·lícules per a públic familiar que podeu trobar als cinemes de Barcelona, i també dintre de la cartellera de cinema alternatiu.

Les millors pel·lícules per veure en família

El viaje de Arlo

En la senzillesa, de vegades, resideix la veritable grandesa. Després de gairebé tirar a les escombraries un projecte en el qual Pixar havia treballat durant anys i que resultava massa complex, l’estudi va decidir recuperar el material per simplificar-lo i reduir-lo a la seva mínima essència a través d’una sèrie de valors elementals: la idea de viatge iniciàtic, el sentiment de pèrdua i solitud i la lluita enfront de les pors.
La pel·lícula utilitza els motlles del western per submergir-nos en un itinerari ple d’aventures en el qual dos personatges indefensos aprendran a protegir-se mútuament per acabar sent amics i companys enmig d’un entorn natural tan bell com ple de perills.
Molts diran que és una pel·lícula menor de la factoria Pixar. Però el nivell de realisme tècnic que s’aconsegueix i les quotes d’emoció que és capaç de destiŀlar la converteixen en realitat en una autèntica joia.

Llegir-ne més
Cartellera

Hotel Transsilvània 2

Una ensucrada comèdia animada amb monstres dirigida als nens, la seqüela de la primera part, estrenada el 2012, que no espantarà ningú. Els cineastes paren tanta atenció a crear un enfilall sense aturador de bromes pensades per als fans del cine de terror que la història coixeja.

Llegir-ne més
Cartellera

Pan. Viatge al país de Mai Més

El cinema de Joe Wright s’havia caracteritzat fins al moment per oferir impecables adaptacions de la literatura, des de Tolstoi fins a Ian McEwan. Wright sempre va saber extreure tot el suc de les seves respectives heroïnes, a través d’una posada en escena tan original com portentosa. No obstant això, aquest refinament que havia destiŀlat en els seus anteriors treballs desapareix per complet a l’hora d’apropar-se a la mitologia creada al voltant del mític personatge sorgit de la imaginació de J.M. Barrie. 'Pan (Viatge a Mai Més)' ens porta als orígens de la llegenda del nen que no volia créixer, a través d’una història iniciàtica en forma de pastitx tan arbitrari com estrident. La incongruència conceptual que exsuda impedeix que s’aconsegueixi un mínim d’emoció i sentit de l’aventura.

Llegir-ne més
Cartellera

Atrapa la bandera

L'animació espanyola ja no ha d'abaixar el cap i sentir complex d'inferioritat. Tot gràcies a títols com 'Mortadelo y Filemón contra Jimmy el cachondo', la increïble adaptació de l'univers d'Ibáñez per part de Guillermo Fesser i ara a 'Atrapa la bandera', la nova pel·lícula d'Enrique Gat, que ja va aconseguir el favor del públic gràcies a 'Las aventuras de Tadeo Jones'. Si la pel·lícula de Fesser utilitzava la base del còmic i la idiosincràsia espanyola com a formes d'identitat, la segona abraça el model de Pixar i aposta per la globalitat expressiva com a arma de batalla contra el gegant de Hollywood. El resultat és una pel·lícula que incorpora nombrosos avanços tècnics, suficients com per treure pit, un disseny visual molt elaborat i un eficaç sentit de l'aventura juvenil, que solament es veu llastrat per un guió al que li falta polir alguns detalls de precisió que li haguessin proporcionat una major coherència narrativa.

Llegir-ne més
Cartellera

Del revés

Si Alain Resnais fos viu, se li acabarien els aplaudiments. Perquè 'Del revés' no té res a envejar a 'Toute la mémoire du monde'. Si una pel·lícula d’animació es planteja com representar la Cova del Pensament Abstracte, incloses les seves fases d’evolució cognitiva, sense renunciar a connectar amb el públic infantil, emborratxat de formes i colors, ni a fer-se entendre entre els pares més melancòlics, que tindran més d’una raó –en línia amb el que s’ha convertit en una marca registrada del cinema de la factoria Pixar: el principi d’'Up' i el final de 'Toy story 3'– per deixar anar la llagrimeta, se li ha de donar la benvinguda. L’objectiu de 'Del revés' no és gens menyspreable: dibuixar el procés de construcció de la identitat escoltant les emocions que li donen forma. La pel·lícula sembla 'El viaje de Chihiro' pensada per un psicòleg cartesià. La seva densitat conceptual –explicar el dolorós pas a l’adolescència d’una nena que ha d’aprendre que la Tristesa és tan útil com l’Alegria– està a punt de lligar-la de peus i mans, però, vista en una sala plena de nens, la seva capacitat per captivar la canalla és una contagiosa meravella. Després d’una etapa en què la Pixar semblava haver baixat el nivell a què ens tenia acostumats amb títols com 'Ratatouille' o 'Wall-E', Del revés revela que l’animació digital, sempre tan preocupada pel fotorealisme, pot explotar tota la seva creativitat posant en escena idees abstractes i emocions intangibles, sent alhora didàctica i commovedora.

Llegir-ne més
Cartellera

Els Minions

Secundaris de luxe en les dues parts de 'Gru, el meu dolent preferit', els minions demanaven a crits una pel·lícula per a ells sols. El repte era majúscul: aconseguir que els petits éssers grocs que construeixen gags deslligats del gruix de la trama poguessin filar un relat al llarg d’hora i mitja. El resultat és desigual. Alguns gags són brillants i segueixen una de les màximes dels antiherois de l’slapstick, que actuaven sempre per accident. Els minions semblen descendents de Chaplin, juguen amb el llenguatge i el converteixen en un reguitzell de sorollets sense sentit. El relat pateix alguns alts i baixos. Quan la trama aterra a Londres, on els minions han de robar la corona de la reina, la pel·lícula perd interès. El seu discurs té un punt conservador, per la seva aproximació a la monarquia.

Llegir-ne més
Cartellera

Yoko y sus amigos

Segurament, a 'Yoko y sus amigos' no se li pot tenir en compte la seva animació. La proposta visual és senzilla: colorista, potser una mica plana i interessant sobretot pel seu disseny de personatges. La història tampoc és especialment original. El protagonista és un nen que veu com la seva família es trasllada de ciutat cada dos per tres, subjecta a les necessitats laborals del pare. Com el James Dean de 'Rebel sense causa', el nen de 'Yoko' es veu privat de tenir amics. Un dia, al parc, coneix dos nens i un curiós monstre, que farà viure als tres petits un munt d'aventures. 'Yoko' proposa una defensa aferrissada de la imaginació. Per als nens, segurament el millor de la pel·lícula és el món de fantasia que proposa el monstre. Per als adults, la millor part és la que té a veure amb els pares del protagonista, que experimenten un creixement tan important com el del seu nen.

Llegir-ne més
Cartellera

El meu primer festival 2015: Cine-concert amb El chico

Charles Chaplin, EUA, 1921. Pel·lícula muda amb rètols en castellà. Una mare soltera sense gaire recursos pensa que, si abandona el seu fill, una família adinerada el trobarà i l’adoptarà. No obstant això, el nen acaba en mans d’un vagabund, que lluitarà perquè tiri endavant. Quan tingui cinc anys, ambdós viuran moltes aventures per poder sobreviure i estar junts. Tot un clàssic del cinema mut i primer llargmetratge de Charles Chaplin, on el mite de l’humor slapstick torna a interpretar el seu ja icònic personatge del vagabund Charlot. Aquesta sessió s'acompanya de la música en directe –i creada especialment per a l'ocasió– del pianista Carles Robert, acompanyat de Miquel Àngel Marín al clarinet. A partir de 5 anys.

Llegir-ne més
Filmoteca de Catalunya , El Raval Dissabte 28 novembre 2015

Comentaris

0 comments