Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Biblioteca Pública de l'Estat
Foto: Ajuntament de Barcelona

Barcelona tindrà la biblioteca més gran de l'Estat (i una de les més grans d'Europa)

La Biblioteca Pública de l'Estat farà 18.000 metres quadrats i tindrà capacitat per acollir uns 660.000 volums

Laia Jordà Sánchez
Escrit per
Laia Jordà Sánchez
Publicitat

Barcelona té una xarxa de biblioteques públiques excel·lent formada per més de 233 equipaments municipals alguns dels quals, fins i tot, han rebut premis internacionals pel seu disseny. Ara, la ciutat n'afegirà una més a la llista que tampoc passarà desapercebuda: Barcelona tindrà oficialment la biblioteca més gran de l'Estat i una de les més grans d'Europa.

Les obres estaven previstes pel 2011, però les negociacions entre el Govern Espanyol, la Generalitat i l'Ajuntament es van aturar durant gairebé una dècada. El 2021 es va reprendre el projecte inicial per adaptar-lo a la nova normativa urbanística i revisar uns aspectes tècnics i ara, tres anys després, la construcció de la Biblioteca Pública de l'Estat a Barcelona ja és una realitat, tot i que encara no hi ha data d'inici dels treballs.

El nou equipament s'ubicarà al solar just al costat de l'Estació de França i el projecte anirà a càrrec de l'estudi barceloní Nitidus Arquitectes. L'edifici tindrà una superfície total de 18.000 m² dels quals 16.300 m² seran útils, i tindrà capacitat per acollir uns 660.000 volums. A més de les seccions habituals de tota biblioteca, l'edifici comptarà amb dos auditoris, una sala d'exposicions, espais temàtics i sales polivalents per als diferents usos previstos. Malgrat que encara no hi ha data oficial per donar el tret de sortida a la construcció, s'estima que la biblioteca comenci a funcionar entre el 2027 i el 2031. Per tant, encara haureu d'esperar uns anys per poder-la gaudir.

Biblioteca Pública de l'Estat
Foto: Nitidus Arquitectes / Ajuntament de Barcelona

La biblioteca complementarà la Xarxa de Biblioteques de Barcelona i reafirmarà la importància del sector editorial barceloní, però també pretén reforçar la condició de Ciutat Literària que Barcelona va obtenir de la UNESCO l'any 2015. El centre acabarà d'ajudar a donar forma al mapa bibliotecari de Barcelona i l'àrea metropolitana.

Un projecte que es gesta des de fa dècades

Tot i que no ha estat fins ara que s'ha donat la llum verda a la construcció de l'equipament, el projecte porta damunt la taula des de l'any 1996. En principi, es pretenia construir la biblioteca a on es trobava l'antic mercat del Born, però, uns anys més tard es va descartar l'espai. El 2003, l'Ajuntament de Barcelona va oferir els terrenys que es troben al costat de l'Estació de França. No va ser fins al 2009, però, que es va convocar un concurs públic per adjudicar els treballs, que va guanyar l'estudi barceloní Nitidus Arquitectes, dirigit per Josep Maria Miró Gellida.

NO T'HO PERDIS: Coses per fer a Barcelona aquesta setmana

Vols estar al dia de tot el que es mou a la ciutat? Inscriu-te a la nostra newsletter i tindràs tota la info i els plans que t'agraden per gaudir de Barcelona

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat