Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Fishhh!
Ivan GiménezFishhh!

Marisc a preus que no piquen

Marisqueries 'cool' on escurareu les potes però no les butxaques

Escrit per
Time Out Barcelona Editors
Publicitat

Es veu que a Calella de Palafrugell encara hi ha gent que es refereix a la misèria del veí fent córrer que "és tan pobre que només té llagosta per sopar". El refrany, em direu, és extemporani. D'acord. Però obriu la ment: tampoc no és cert que el marisc, avui, sigui només cosa de rics.

No penseu ara en marisqueries de coberteries lluentes i cambrers amb corbatí i camisa emmidonada. Els establiments de què us parlarem ja no tenen a l'entrada aquell aquari amb els crustacis i mol·luscs esperant la nostra sentència de mort (que dictaríem, no em sigueu hipòcrites, sense cap mena de compassió). Avui, a Barcelona, per sort, hi ha llocs on demanar ostres, llamàntol o escamarlans ha deixat de ser pretensiós. Alçar closques pot ser cool!

Fora d'hores
Això ho té ben clar Lluís de Buen, l'oyster man més oyster man de la ciutat. Fa gairebé vuit anys que va obrir un restaurant a la planta -1 de l'Illa Diagonal. El va batejar amb el nom inequívoc de Fishhh. Des d'allà se li han anat acudint idees més o menys estrambòtiques, però reeixides: des d'obrir barres d'ostres en restaurants d'altri -ja podeu trobar els oyster bar Fishhh a l'Hotel Omm i al Tragaluz- fins a formar un equip d'expertes oyster girls que us oferiran mol·luscs fresquíssims en l'esdeveniment gastronòmic més inesperat. La darrera pensada d'en Lluís us farà tornar a l'Illa, però a deshores: ha decidit obrir el Fishhh a la nit. Quan tota aquella planta -des de la FNAC fins al Caprabo- ja és a les fosques, l'únic local obert és el seu. Per accedir-hi, haureu de demanar al guarda de la porta que dóna al tram subterrani del carrer de Constança que us apropi al restaurant. Sí, en principi fa impressió. Però al cap de dos minuts de seure allà, talment com si us haguéssiu entaulat en un menjador clandestí, hi trobareu el punt. En pocs llocs de Barcelona sopareu amb tanta tranquil·litat, us ho asseguro.

Segur que heu vist circulant per la ciutat els camions de Mariscs Genaro, o bé la parada del mateix nom de la Boqueria. Doncs ell n'és de família directa. Per això, la carta de peix i marisc del Fishhh és bastant insuperable. Però si una cosa el perd són les ostres: n'hi arriben del Llenguadoc, de Galícia, d'Irlanda, de Normandia, dels EUA i, fins i tot, del delta de l'Ebre. Us les sabrà descriure i us les servirà en alguns plats extravagants. Les ostres Amancio Ortega (gallegues, amb grelos i albariño) versionen les classiquíssimes Rockefeller (americanes, amb espinacs).

La tempura d'ostres Boston style la presenta amb un emplatament lunar que incorpora una bandera americana i tot. I si li dieu que sou poc d'ostres, demaneu les que porten toppings: de gintònic, de Bloody Mary o de Fishhh sauce, tres condiments perquè us acabeu d'animar a descobrir el sabor de mar d'un mol·lusc que, vox populi, és afrodisíac. Però no més que el vostre sopar a mitja llum d'aquella nit!

Arrossos heroics
Deu ser que obrir marisqueries en els temps que corren només pot ser cosa d'emprenedors, perquè un altre que no s'arronsa per molta tempesta que caigui és Víctor Arrese, propietari dels restaurants MariscCo.

De moment, són dos: el primer el va obrir en aquell tros del carrer de Còrsega que està esdevenint una fita de la Barcelona gormanda. El segon, que encara no arriba als dos anys, és a la plaça Reial i ocupa l'espai d'El Taxidermista, on tantes vegades havíem menjat el menú de migdia. Des que el va obrir, en Víctor ha comprovat com la plaça més guiri de Barcelona "ha millorat increïblement".

Nosaltres pensem que els seus arrossos, veritables herois d'un camp de batalla minat de paelles de color groc fluorescent, hi han contribuït decisivament. A la carta, n'hi té quatre, però són els caldosos de llamàntol i d'escamarlans els que triomfen. La recepta és d'una de les cuineres més respectades per l'amo de la casa: Mònica Mata. És la seva dona.

El xef del local, diligent, els cuina amb encert, igual que els altres hits d'una carta de grans clàssics del mar que ha calgut traduir també al rus. Demaneu-hi el pop a la gallega i una esplèndida tonyina a la planxa amb salsa de soja (en Víctor sabria defensar-la amb convenciment davant dels tribunals gastronòmics més desafectes). De la relació qualitat-preu, en fan bandera: els 30 euros de preu mitjà, en aquest sentit, els avalen. I quan fa bon temps, la seva terrassa és molt important: menjar amb aquesta relació qualitat-preu, fitant des d'una perspectiva única la plaça Reial, no es paga.

Si és així com sopen els calellencs pobres, mireu, que m'hi convidin cada dia.

Fishhh!
  • Restaurants
  • Mediterrània
  • Les Corts
  • preu 3 de 4

Ostres de tots els tipus, garotes i altres fruits del mar, una marisqueria al centre comercial l’Illa per menjar in situ. Obre a la nit, o sigui que quan tota la planta és a les fosques, el seu és l'únic local obert. Us ha d'obrir el pas el guarda del passadís soterrani del carrer Constança, molt divertit. Com menjar en un restaurant clandestí, vaja

  • Restaurants
  • Marisc
  • El Gòtic
  • preu 2 de 4

Després de la bona acceptació del primer local a l'Eixample, han posat casa on hi havia el Taxidermista. Encara que ja aquí ja no triem el peix per pes i pissarra–hi ha carta–, segueixen disposant de peix i marisc fresc a bon preu, i el podem veure exposat a la peixateria. I amb el plus de disposar d'una terrassa excel·lent sense suplement. –R.M

Més marisc assequible

Casa Castro
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Nou Barris
  • preu 3 de 4

Quan portem algú a qui hem promès el millor marisc de la ciutat a Casa Castro, allunyada i perduda al mig d’una sèrie de blocs pròxims a Valldaura, els convidats creuen que els estem fent una broma o parant una trampa. Afortunadament, la majoria de les vegades que hi he anat sempre apareix Silvestre Castro, amb la seva bonhomia i enormes dots d’amfitrió i ens ubica mentre ens va suggerint que “avui tenim unes cranques fabuloses”. Posseïdor del guardó Percebe d’Or, Silvestre presideix l’Enxebre Xuntanza do Percebe, dedicada a la promoció de la gastronomia, la cultura i el turisme de Galícia a Catalunya, apropant costums i dibuixant les excel·lències dels seus singulars pobles i paisatges. Anualment organitza la Gran Nit de Galícia a Barcelona, amb un sopar per a més de dues mil persones.Una de les millors marisqueries de la ciutatEl comú dels mortals sosté que Casa Castro és cara i té raó, però París bé val una missa, i si el que es vol és gaudir de marisc tot just arribat de Galícia o d’altres superbes ofertes, cal estirar la targeta. Avisat per endavant, el lector ja tindrà ocasió de verificar i experimentar per si sol aquesta magnífica oferta. Està considerada una de les millors marisqueries de la ciutat, amb un tracte càlid i informal. No hi ha carta, o, si n’hi ha, mai no l’he vista circular. Hi ha suggeriments i consells, que són els millors si provenen d’en Silvestre. Per començar, les gambes a la planxa són sublims, i també els percebes, el rèmol a la gallega i el llam

El Bisaura
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Marisc
  • Les Corts
  • preu 2 de 4

Si passeu pel mercat de Les Corts, aquest és el lloc per menjar: una parada especialitzada en marisc –són propietaris de parades de peix– on poder menjar incomparables peixos a la planxa, gambes i escamarlans. Els seus calamars a la romana també són superlatius, dels millors de la ciutat. –M.A

Publicitat
La Gambeta
  • 3 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Marisc
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 2 de 4

Els que ja tenim una certa edat encara recordem i enyorem el Teatre Malic, el primer teatre alternatiu de Catalunya. Era tan petit com acollidor, s’hi vivien moments màgics i durant la seva curta vida va rebre nombrosos i prestigiosos premis, com el de la Crítica. L’inquiet Xavi Ribó en certa manera li ret un homenatge amb l’obertura de les portes de La Gambeta, un lloc del qual se sentirà parlar.Qui ja va fundar Cavamar a la Barceloneta i Magnolia a Ciutat Vella, ara trasllada la seva experiència i saviesa a aquest lloc d’antics murs, un local molt ben decorat, on el luxe es confon agradablement amb la comoditat i on el comensal se sent a gust des de l’acollida fins que li entreguen la nota. La conjunció de pedra antiga i fusta dóna al lloc un glamur especial, i la bona distribució de les taules fa més agradable l’estada. Hi ha un apartat en un dels seus laterals que pot ser utilitzat com a reservat per a una taula de celebracions.Ubicat en front del mercat del Born, La Gambeta s’uneix al gremi dels bons llocs on els productes del mar hi tenen cabuda. Parlem també de la Taverna del Born, Rosal, Big Fish, La Paradeta, Cal Pep i Delfín, entre d’altres. La Gambeta destaca pels seus peixos a la sal i, sobretot, per les gambes de compra diària a les barques que arriben a la Barceloneta.Els peixos, exposats a l’entrada, es poden compartir ja que són peces grans i també se serveixen filetejats, com el que vam tastar el dia de la nostra visita. A causa de l’abundant presència de tur

Gamba de la Costa
  • 3 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Mediterrània
  • Dreta de l'Eixample
  • preu 2 de 4

Quin goig que en temps de crisi i planys hi hagi esperit jove i emprenedor per fer una cosa petita de mida i immensa de resultats. Ens referim a un sorprenent lloc petit d'esmorzars de forquilla, menús de migdia i òptims plats de la cuina de sempre. L'Oriol a la sala i en Jordi a la cuina fan el miracle diari de l'oferta culinària a preu ajustat. Gamba de la Costa fa poc temps que és obert i ja corre de boca-orella. Durant un temps aquest local –que sempre ha estat casa de menjars, tot i que amb poc encert en el passat– va estar tancat fins que aquest jove equip es va posar a treballar. A partir d'una molt bona matèria primera –atenció a les gambes i als calamars–, aquesta antiga casa de menjars renovada amb bon gust atrau i convenç per la senzillesa i honradesa de la seva oferta. Tot just hi caben una quinzena de comensals en un saló al qual treuen bon rendiment sense aclaparar el client, amb una barra sempre molt activa. A la cuina a la vista es poden veure reposar uns fantàstics verats, els lloms dels quals els prepara en Jordi amb tomàquet concassé i cebollí. La cocció del verat és òptima i molt equilibrada la condimentació del tomàquet, gustós. El dia de la nostra primera visita, en el menú del migdia de 13 € hi havia uns tagliolini amb salsa de gambes i unes mandonguilles amb bolets i patates panadera. En una altra ocasió ens van sorprendre els musclos al vapor, els xampinyons saltats i les carxofes preparades com xips. Però el més gratificant van ser les gambes, que no

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat