Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Menjar per a celíacs a Barcelona

Menjar per a celíacs a Barcelona

Assessorats per l'Associació de Celíacs de Catalunya, hem elaborat aquesta llista de restaurants per a celíacs

Per Ricard Martín |
Advertising
En Ville
En Ville

A Catalunya hi ha més de 8.000 celíacs, i quan volen menjar fora de casa no només no poden consumir aliments amb gluten sinó que han de vigilar la contaminació creuada: evitar que els estris estiguin en contacte amb productes amb gluten, i això passa per vigilar des de la planxa fins al ganivet del pa. Ara bé, és un fet que cada cop es pot menjar més i millor sense gluten. Aquí teniu aquesta llista assessorada per l'Associació de Celíacs de Catalunya: una petita ruta de comfort gastronòmic on per una estoneta no haureu de patir si mengeu fora de casa. I si teniu la sort de tenir una panxa a prova de bombes: heu de tastar els millors fregits de Barcelona! 

NO T'HO PERDIS: I si no sou celíacs però us preocupa embussar-vos les artèries, aquí teniu una llista dels millors restaurants saludables de Barcelona

Restaurants, Bar d'entrepans

Conesa Entrepans

El Gòtic

Potser el cas més conegut és el d'Entrepans Conesa, on Josep Conesa fa fa anys que serveix quasi tota la carta sense gluten. “El celíac és molt desconfiat. Pot menjar un entrepà i haver d'anar a l'hospital. Però aquí al·lucinen de poder menjar un enrepà dexistorra, pebrots i salsa brava fora de casa”, riu en Josep. El pa, fet amb blat de moro i ou, els arriba directament tallat del forn, i el gènere es rosteix en una planxa a part: “Per fer un entrepà sense gluten, s'atura la producció i el fem especialment”. Conesa és sincer, però, sobre el sabor del pa: “És un pal molt fort per qui ha de canviar”. Però això es compensa amb una carta de més de quaranta entrepans freds i calents sense gluten, tan saborosos com un d'escalivada amb formatge gratinat. Evitar el gluten costa un euret.

Restaurants

En Ville

Amb aspecte d'agradabilíssim –preciós, més aviat– bistrot francès, aquest restaurant a la part noble del Raval ofereix cuina mediterrània amb un fort toc italià. Plats com el magret d'ànec amb verdures de temporada tenen una forta identitat francesa, però també es permeten divertiments de fusió com un secret ibèric a la brasa amb chutney de pera i escata negra. I tota la carta arriba a taula sense gluten.

Advertising
Flax & Kale
© Iván Moreno
Restaurants, Pizza

Flax & Kale Passage

Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El tercer Flax & Kale és monumental: 600 m² que abracen el passatge de les Manufactures, dividits en dues estances. Són l’avantguarda del tema 'healthy' a casa nostra, però l’epicentre aquí és un forn on busquen “el futur saludable de la pizza napolitana”, explica la Mar Barri. Van anar a fer un curs a Nàpols, i van fer recerca per trobar una massa elàstica, de textura plaent i que s’elevés, però sense fermentació a l’estómac (ho han aconseguit combinant farines integrals i el 'psyllium', la clova de la llavor del 'plantago'). Són un punt i apart en la pizza vegana, i també en el de la pizza sense gluten.  

My Fucking Restaurant
© Maria Dias
Restaurants, Mediterrània

My Fucking Restaurant

El Raval

El local és elegant, l’amplitud entre les taules suficient, i el servei és ràpid, amable i eficaç: educat i amb un punt informal, sense ser llepa. Aquí la cosa va de compartir,Ho fem amb un salpicón de pop i porc (9,50 euros), que en renglera prima s’escura amb pa de gamba. I on hi mana l’herba silvestre. Tasteu les croquetes d’ossobuco: pilotetes de guisat tendre i poc cremós, arrodonides amb un arrebossat amb raspadura de llimona. Delicioses. I podeu estar segur que hi trobareu pasta, pa, cervesa i postres sense gluten.  

Advertising
Restaurante Cal Marius 449 foto 1
Restaurantes
Restaurants

Cal Marius 449

Per estar a una cantonada de la Sagrada Família, Cal Màrius paga el peatge dels bodegons destrempadors a la porta. Però aquest és un lloc casolà i voluntariós, dedicat en cos i ànima al pastrami –sobretot en pa de bagel– cent per cent lliure de gluten. Disposen d’una vintena llarga d’entrepans. El celíac, sovint caut, aquí es pot deixar anar amb una barbaritat com un bagel amb sis làmines de pastrami, ceba caramel·litzada, espinacs, ou ferrat i patates fregides fines.

Il piccolo focone
©Ivan Giménez
Restaurants, Pizza

Il Piccolo Focone

És un dels pocs llocs de la ciutat dedicat en cos i ànima a la pizza sense gluten. Disposen de 30 pizzes per a celíacs i de quinze pastes fresques, seques o farcides, a part de risottos i postres. El propietari, Eloy Caicedo, m’explica que fa quinze anys a la Ligúria, amb altres pizzers, van fer idear una massa estàndard per a pizza per a celíacs. Ara, emigrat al Clot, en forneja una versió evolucionada, feta amb farina de blat de moro, fajol i fècula de patata. Em parla d’una massa lleugera, perquè “una pizza normal es digereix en dues hores, i aquesta en mitja”. Bingo! D’aspecte sembla la típica napolitana, però és lleugera, cruixent, gens gomosa. Deliciosa. La d’embotits picants –tot el tall aquí és sense gluten– entra directa al meu top ten.

Advertising
Mesié Sin Gluten
© Maria Dias
Restaurants

Mesié Sin Gluten

Vila de Gràcia

La prova de foc d'una pizzeria sense gluten és que la massa sigui bona, esclar. El gluten és allò que dóna l'elasticitat a la massa de la pizza, i si no s'hi troba el punt pot esdevenir una sóla de sabata. Ara bé, a Mesié Sin Gluten, una de les escasses pizzeries aptes per a celíacs (aquí no hi ha cap perill de contaminació creuada, tot és sense gluten) passen l'examen amb nota. El francès Eric Luthringer fa una massa amb arròs, blat de moro i tapioca que assoleix un punt exacte de finor i crocant que recorda una base de quiche: competeix sense cap problema amb una pizza estàndard, i encara més si la carta va plena de receptes imaginatives amb prodcute de temporada. Com per exemple, una delicisa pizza de moniato amb ceba caramel·litzada i xampinyons, subtil i lleugera.

El Quinto
@ El Quinto
Restaurants, vegana

El Quinto

Barcelona

Una molt bona opció de restaurant per a tots els gustos. Ofereix una carta pels carnívors, pels vegetarians i, en els dos casos, apostant pel producte de proximitat i ecològic. Aquesta casa de menjars saludables ofereix un menú diari per uns 12 euros i una filosofia 'healthy' al Poblenou. El plaer d'un d'àpat diari bo i saludable, sense preocupacions. 

Advertising
Botigues, Pastisseries

Jansana Gluten Free

Els celíacs esteu de sort. Anar amb els amics a esmorzar o berenar ja no serà mai més l’infern a la terra pels qui tenen alguna mena d’intolerància al gluten (un de cada cent espanyols és celíac). Jansana Gluten Free (Balmes, 106) és de les poques pastisseries 100 % lliures de gluten de Barcelona. I apunten maneres de pastisseria gurmet. Els seus pastissos i rebosteria són lliures de gluten i d’altres al·lergogens com la lactosa o els fruits secs, i proposen una gran diversitat de productes per degustar: ensaïmades, pastissos personalitzats, canapès i xuixos són alguns dels productes estrella que podreu trobar-hi, així com safates de pica-pica, cookies de xocolata o Sacher. No són nouvinguts: aquesta és la segona pastisseria Jansana, la primer va obrir a Santa Perpètua de Mogoda. 

Nectari
© Cristina Reche
Restaurants, Cuina contemporània

Nectari

Eixample

L’estil propi del jove xef Jordi Esteve es fonamenta en la qualitat i creativitat amb la tradició de fons. Què tal unes vieires amb tòfona i escuma de peix? El premi de la seva gran feina és l'obtenció d'una estrella Michelin. Té una excel·lent carta i un menú degustació en què Esteve demostra una sensibilitat per la interpretació del paisatge en forma de plats de la terra i alhora sorprenents, plens de finesa i alhora d'allò més suculents. I amb menú per a celíacs!

You may also like

    Advertising