Menjar per a celíacs a Barcelona

Assessorats per l'Associació de Celíacs de Catalunya, hem elaborat aquesta llista de restaurants per a celíacs

En Ville

A Catalunya hi ha més de 8.000 celíacs, i quan volen menjar fora de casa no només no poden consumir aliments amb gluten sinó que han de vigilar la contaminació creuada: evitar que els estris estiguin en contacte amb productes amb gluten, i això passa per vigilar des de la planxa fins al ganivet del pa. Ara bé, és un fet que cada cop es pot menjar més i millor sense gluten. Aquí teniu aquesta llista assessorada per l'Associació de Celíacs de Catalunya.

Conesa Entrepans

Recomanat

Potser el cas més conegut és el d'Entrepans Conesa, on Josep Conesa fa fa anys que serveix quasi tota la carta sense gluten. “El celíac és molt desconfiat. Pot menjar un entrepà i haver d'anar a l'hospital. Però aquí al·lucinen de poder menjar un enrepà dexistorra, pebrots i salsa brava fora de casa”, riu en Josep. El pa, fet amb blat de moro i ou, els arriba directament tallat del forn, i el gènere es rosteix en una planxa a part: “Per fer un entrepà sense gluten, s'atura la producció i el fem especialment”. Conesa és sincer, però, sobre el sabor del pa: “És un pal molt fort per qui ha de canviar”. Però això es compensa amb una carta de més de quaranta entrepans freds i calents sense gluten, tan saborosos com un d'escalivada amb formatge gratinat. Evitar el gluten costa un euret.

Llegir-ne més
El Gòtic

Cal Marius 449

Per estar a una cantonada de la Sagrada Família, Cal Màrius paga el peatge dels bodegons destrempadors a la porta. Però aquest és un lloc casolà i voluntariós, dedicat en cos i ànima al pastrami –sobretot en pa de bagel– cent per cent lliure de gluten. Disposen d’una vintena llarga d’entrepans. El celíac, sovint caut, aquí es pot deixar anar amb una barbaritat com un bagel amb sis làmines de pastrami, ceba caramel·litzada, espinacs, ou ferrat i patates fregides fines.

Reserva ara Llegir-ne més
Advertising

Nectari

Recomanat

Més enllà dels entrepans, Nectari ofereix una etensa carta de cuina creativa per celíacs. I amb un control ferri sobre l'utillatge: “tots els utensilis els tenim envasats al buit. I el pa, fet per nosaltres, es prepara completament a part”. Això ho explica la Conxita Ricard, que pot servir plats complexos com els encenalls de foie gras, el coulant de xocolata o la vieira coquillage sense por d'inflamacions a l'intestí. “El celíac que no ens coneix queda impressionat, i el preu dels plats sense gluten no puja”, explica. Ara: especifiqueu la condició de celíac en el moment de fer la reserva.

Reserva ara Llegir-ne més
Eixample

En Ville

Amb aspecte d'agradabilíssim –preciós, més aviat– bistrot francès, aquest restaurant a la part noble del Raval ofereix cuina mediterrània amb un fort toc italià. Plats com el magret d'ànec amb verdures de temporada tenen una forta identitat francesa, però també es permeten divertiments de fusió com un secret ibèric a la brasa amb chutney de pera i escata negra. I tota la carta arriba a taula sense gluten.

Llegir-ne més
Advertising

Flax & Kale Passage

El tercer Flax & Kale és monumental: 600 m² que abracen el passatge de les Manufactures, dividits en dues estances. Són l’avantguarda del tema 'healthy' a casa nostra, però l’epicentre aquí és un forn on busquen “el futur saludable de la pizza napolitana”, explica la Mar Barri. Van anar a fer un curs a Nàpols, i van fer recerca per trobar una massa elàstica, de textura plaent i que s’elevés, però sense fermentació a l’estómac (ho han aconseguit combinant farines integrals i el 'psyllium', la clova de la llavor del 'plantago'). Dit així no sona gaire atractiu, però és excel·lent: a més de textura que evita el gust planer del blat, hi descobrireu matisos de sabors de cereals poc habituals. Sorprenent.

Llegir-ne més
Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Il Piccolo Focone

És un dels pocs llocs de la ciutat dedicat en cos i ànima a la pizza sense gluten. Disposen de 30 pizzes per a celíacs i de quinze pastes fresques, seques o farcides, a part de risottos i postres. El propietari, Eloy Caicedo, m’explica que fa quinze anys a la Ligúria, amb altres pizzers, van fer idear una massa estàndard per a pizza per a celíacs. Ara, emigrat al Clot, en forneja una versió evolucionada, feta amb farina de blat de moro, fajol i fècula de patata. Em parla d’una massa lleugera, perquè “una pizza normal es digereix en dues hores, i aquesta en mitja”. Bingo! D’aspecte sembla la típica napolitana, però és lleugera, cruixent, gens gomosa. Deliciosa. La d’embotits picants –tot el tall aquí és sense gluten– entra directa al meu top ten.

Llegir-ne més
Advertising

Mesié Sin Gluten

La prova de foc d'una pizzeria sense gluten és que la massa sigui bona, esclar. El gluten és allò que dóna l'elasticitat a la massa de la pizza, i si no s'hi troba el punt pot esdevenir una sóla de sabata. Ara bé, a Mesié Sin Gluten, una de les escasses pizzeries aptes per a celíacs (aquí no hi ha cap perill de contaminació creuada, tot és sense gluten) passen l'examen amb nota. El francès Eric Luthringer fa una massa amb arròs, blat de moro i tapioca que assoleix un punt exacte de finor i crocant que recorda una base de quiche: competeix sense cap problema amb una pizza estàndard, i encara més si la carta va plena de receptes imaginatives amb prodcute de temporada. Com per exemple, una delicisa pizza de moniato amb ceba caramel·litzada i xampinyons, subtil i lleugera.

Llegir-ne més
Vila de Gràcia

Da Paolo

S'afegeix a la llista de restaurants italians que es prenen la cuina molt seriosament. Aquí practiquen les especialitats del sud-est d'Itàlia, la Puglia.

Reserva ara Llegir-ne més
Sants - Montjuïc
Advertising

Gut

El Gut entra per la vista, amb el seu mobiliari en blanc impoŀlut trencat per les cadires de fusta vintage. És petit i allargat, però gràcies a la iŀluminació se n'ha sabut treure molt partit. Hi serveixen esmorzars, dinars (un menú de bona relació qualitat-preu), sopars i també copes. La carta és curta i aposta per una cuina de fusió mediterrània i asiàtica, amb plats com el pollastre al curri de kerala amb mango i raita o un pop a la planxa amb amanida de patata, pastanaga i salsa d’alvocat deliciós. El 90 % de la seva carta és apta per a celíacs. També entrepans per esmorzar, pastissos i cervesa sense gluten.

Llegir-ne més
Gràcia

Jansana Gluten Free

Els celíacs esteu de sort. Anar amb els amics a esmorzar o berenar ja no serà mai més l’infern a la terra pels qui tenen alguna mena d’intolerància al gluten (un de cada cent espanyols és celíac). Jansana Gluten Free (Balmes, 106) és de les poques pastisseries 100 % lliures de gluten de Barcelona. I apunten maneres de pastisseria gurmet. Els seus pastissos i rebosteria són lliures de gluten i d’altres al·lergogens com la lactosa o els fruits secs, i proposen una gran diversitat de productes per degustar: ensaïmades, pastissos personalitzats, canapès i xuixos són alguns dels productes estrella que podreu trobar-hi, així com safates de pica-pica, cookies de xocolata o Sacher. No són nouvinguts: aquesta és la segona pastisseria Jansana, la primer va obrir a Santa Perpètua de Mogoda. 

Llegir-ne més
Advertising

Comentaris

9 comments
EVA V

Hola a tots,
si aneu al Vendrell us recomano La Marisqueria ANCORA II, Tota la carta Adaptada sense gluten. A la meva filla li encanten els calamars. I si aneu a Calafell La Pizzeria GIUSEPPE i el Restaurant Italià VINGUI VA?

Marina V

Us heu deixat la

GELATERIA GOCCE DI LATTE

C/espaseria 14 (el born)

Tots els gelatsts son sense gluten i sense lactosa.

Enfoc A

Jo us recomano una pizzeria amb el 90% de la carta amb plats sense gluten, i la pasta fresca. Il piccolo focone, us passo l'enllaç de la seva web. Jo vaig tenir la sort de fer el taller de pasta sense gluten que van fer a l'associació i em va agradar molt. Apart de què ja habia anat a menjar al restaurant.

http://www.ilpiccolofocone.es/

andrea p

 Hay una heladería en el Born que se llama Shanti Gelato que hacen helados para celíacos!Tienen dos tiendas y son buenísimos! yo he ido a la que está a la vuelta de Sta. María del Mar, enfrente a la chocolateria Bubo. Les dejo la web: www.shantigelato.es

Carla

Què bé! gràcies, només en coneixia un de tots ells! Però per si us interessa, també hi afegiria el restaurant Out of China, boníssim, original i amb la total seguretat que no hi ha contaminació.

anna

jo vaig deixar d'anar al Conesa quan vaig veure que em planxaven l'entrepà sense gluten a la mateixa planxa que els altres. Quan em vaig queixar em van dir que l'havien netejada (hi havien passat un drap). S'agraeix la intenció, però o es fa bé o millor que no ho facin.

Noelia C

@anna Tens tota la raó, a mi també em va passar. Jo és un lloc que no recomano a cap celíac. Si voleu un entrepà, millor anar a la cadena Viena.