Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
La Balmesina
© Iván MorenoLa Balmesina

Les millors pizzeries de Barcelona

Clàssiques, noves, especialitats sense gluten... us portem un llistat de les pizzeries més delicioses i econòmiques. Gaudiu com si fóssiu a Itàlia!

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

La pizza és el menjar popular d'origen italià, però present arreu del món, una fita per excel·lència de la cuina internacional: trobareu bones pizzeries de Hong-Kong a Lisboa. A Barcelona, ciutat plena d’italians, la primera va ser el Tropeziens, l’any 1971 (on anaven sovint M. Ferrussola i Jordi Pujol). Des d'aleshores, la pizza ha esdevingut un element omnipresent i conqueridor. A la nostra ciutat conviu l’ortodòxia napolitana –la varietat de pizza més estesa pel planeta– amb noves maneres de treballar la massa. Mengem-les totes i gaudiu d'un plaer rodó que sempre ve de gust!

NO T'HO PERDIS: Els millors restaurants italians de Barcelona 

Impecables

  • Restaurants
  • Pizza
  • Sant Gervasi - Galvany
  • preu 2 de 4

És la pizzeria d’autor de Jordi Vilà, per a qui la pizza és una pàtria comuna. El 2008 va obrir el restaurant italià i bicèfal Dopo/Saltimbocca, precedent del petit moviment de xefs d’alta cuina que fan pizza selecta.

Sí, hi trobareu ortodòxia i preus populars, però també reinterpretacions amb segell propi –és obligatori tastar la Tropical Com Cal, un max mix caribeny, lleuger i gustós de mango, alvocat, jalapeño i cítrics–, i en l’apartat de 'freestyle' es deixen anar: en un gofre de desfici porcí, hi campen sobrassada, cansalada, pernil i presa (tot ibèric!).

Hi ha receptes que et deixen sense parla: com una pizza bolonyesa de xai eco, amb albergínia a la flama, formatge de cabra i Ras l'Anout.

  • Restaurants
  • Pizza
  • Sarrià - Sant Gervasi

En Max Morbi –'mòrbid' vol dir “blanor delicada”, gran nom per a un pizzer– és un ferm defensor d’una nova manera de fer pizza: “La pizza és sobretot textura. Cal un bon equilibri amb el gust, i som partidaris de portar-la al terreny de l’alta panificació”.

A La Balmesina, oberta del 2017, hi trobareu tres masses (a partir de massa mare i moltes hores): la clàssica, fina i cruixent, una d’espelta integral i la Pala. Aquesta darrera, una rectangular per compartir, en porcions. Tireu-vos-hi de cap: l’alveolat cruixent i la delicadesa de receptes com la de crema de carxofa les fan quasi etèries (però saboroses!). 

Publicitat
  • Restaurants
  • Pizza
  • Gràcia
  • preu 2 de 4

Rafa Panatieri, que va obtenir i mantenir una Michelin al Roca Moo, i el seu soci Jorge Sastre han radicalitzat una filosofia que ja era de proximitat total. “Era obvi que es pot fer una gran pizza amb el producte català”, diuen. 

Sartoria Panatieri és una referència personal i a la sastreria artesana. Fan bona part dels seus embotits! De porc ecològic de raça gascona, criat a Lleida i en perill d’extinció. Fermentats, curats i penjats a l’entrada: mortadel·la, cansalada, cap de llom, fuet tendre, porchetta, en un armari fred ple de greix infiltrat celestial, sense química artificial. També cultiven bona part de les seves espècies i herbes. Tenen un segon local a Provença, 330, molt més espaiós que l'original.  

  • Restaurants
  • Pizza
  • Sarrià - Sant Gervasi

Sovint les vores de la pizza esdevenen la part que rebutges. No pas al Nonna Maria: se’t fan petites per escurar, amb delit, el plat. Si fessin arròs, les vores serien el socarradet. En Jerôme Quilbeuf i la Rie Yasuy –antics cap de cuina i de sala del Sant Pau, tres Michelin– van traslladar la seva pizzeria d’un enclavament de barri al Melià Barcelona Sarrià. Han passat de 22 comensals a 100. “Fem exactament el que fèiem en el bar restaurant, però amb moltes més facilitats”, explica Yasuy. I tot i que no es defineixen com a restaurant italià –Quilbeuf prefereix parlar de receptes del món: “La pizza és un plat de massa i pots fer-hi el que vulguis”–, el xef deixa ben clar el seu respecte total per la pizza: “Aquí tractem amb la mateixa cura un menú de degustació que una pizza. Tots els nostres productes i maneres són d’alta gastronomia”, diu. Es nota en una barbaritat com l’'okonomiyaki': adapten la mal anomenada pizza japonesa a una base de pizza de veritat, amb una exuberant i 'umami' interacció de la tonyina seca ('katsuobushi'), amb cansalada, col i maionesa. 

Publicitat
NAP
  • Restaurants
  • Pizza
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 1 de 4

El nom és un acrònim que respon a les sigles de Neapolitan Authentic Pizza, amb la intenció de “traslladar aquí la pizza napolitana amb els preus d’allà”. Han seguit obsessivament els requisits de la DO –forn de llenya, temps de cocció, farina i tomàquet italià– i el resultat és una pizza superlativa i barata. L'ambient és jove, la parafernàlia mínima, i s'hi menja de pressa. Tothom sap que això va de menjar una bona pizza i sortir. 

Can Pizza Sagrada Família
  • Restaurants
  • Pizza
  • Sagrada Família
  • preu 2 de 4

Can Pizza és la quarta sucursal de pizza italiana d’alta qualitat que han obert els germans Colombo i el seu soci, l’Isaac Aliaga. Encara que la relacionem amb la pizzeria gurmet Frankie Gallo, la massa és diferent. Com diu el 'pizzaiolo' romà Lolo Zozza: “La de Can Pizza és més fàcil d’entendre”. 

Els no professionals aquestes subtileses no les distingim. Però és difícil no gaudir de petites genialitats artesanes, com una pizza de temporada amb crema de carbassa, mozzarella, bolets, i ruca fregida. L'oferta es divideix en clàssiques (tenen pizza hawaiana! Una favorita del Max Colombo), blanques (sense tomàquet) i vermelles, amb la mozzarella afegida al final.

Publicitat
  • Restaurants
  • Pizza
  • El Raval
  • preu 1 de 4

Els germans Colombo (que van iniciar aquesta aventura basada en la millor pizza possible amb en Jose Parrado del Cañete) se'n van desvincular. Ara, és el xef Juanba Agreda al capdavant –amb experiència compartida amb el mediàtic xef Dani Garcia, amb qui va crear el primer negoci d’aquest- qui ha agafat el relleu “per no tocar gaire i perseguir l’excel·lència”, expliquen. Segueix al seu dia a dia el pizzaiolo habitual, Brunno, que erigeix pizzes amb massa mare de dues fermentacions culminades, per exemple, amb cansalada curada a casa o una mozzarella exquisida, tot i que aquesta pizza val la pena menjar-la blanca (sense tomàquet). Entre les preferides, la carbonara i la margarita, el termòmetre de qualsevol pizzeria.

  • Restaurants
  • Vila de Gràcia
  • preu 1 de 4

És una pizzeria i fan pizzes sense gluten. Sí, sabem que el gluten dona elasticitat a la massa però el Messié se’n surt igualment, i amb nota. Paradís per a celíacs, és dels pocs establiments de la ciutat on no cal patir per la contaminació creuada. La massa s’aconsegueix amb arròs, blat de moro i tapioca, amb un punt exacte de finor i crocant que recorda una base de quiche i que queda al nivell de la massa tradicional. Les receptes són també imaginatives, com la pizza de moniato amb ceba caramel·litzada i xampinyons, subtil i lleugera. El Messié competeix sense cap problema amb una pizzeria estàndard, i encara més si la carta va plena de receptes originals amb producte de temporada.

Publicitat
  • Restaurants
  • Pizza
  • Esquerra de l’Eixample
  • preu 2 de 4

La pizzeria Senza Glutine de la cadena Grosso Napoletano representa el primer exemple de pizza napolitana lliure de gluten a Barcelona. No són l'única pizzeria sense gluten de la ciutat, però el fet diferencial és que replica la massa napolitana clàssica amb una fidelitat esbalaïdora: aconsegueixen aquesta elasticitat típica i la vora grossa amb una massa a base de farina de cereals sense gluten com l'arròs, blat de moro i blat sarraí, i un procés de doble fermentació. 

Una gràcia de la pizza sense gluten per al no-celíac –a banda que a la panxa et cau més lleugera– és que el sabor neutre de la massa sense gluten –la massa de pa i farina de blat té un sabor més intens i àcid– realça el sabor de la cobertura. Si el producte és bo, i el seu ho és, et cruspirás delícies com una pizza de salami picant i mozzarella 'fiordilatte' o la Gran Borghese, amb crema de tòfona i ceps, xampinyons a les herbes, mozzarella 'fiordilatte' i speck. El local és una delícia: capacitat per a 104 comensals amples a l'interior i 16 a la terrassa, distribuïts a una sala 245 m amb aires de loft industrial, 2 i un espai exterior de 16 m². 

  • Restaurants
  • Pizza
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Són l’avantguarda del tema 'healthy' a casa nostra, però l’epicentre aquí és un forn on busquen "el futur saludable de la pizza napolitana", explica la Mar Barri. Van anar a fer un curs a Nàpols, i van fer recerca per trobar una massa elàstica, de textura plaent i que s’elevés, però sense fermentació a l’estómac (ho han aconseguit combinant farines integrals i el 'psyllium', la clova de la llavor del 'plantago'). Dit així no sona gaire atractiu, però és excel·lent: a més de textura que evita el gust planer del blat, hi descobrireu matisos de sabors de cereals poc habituals. Sorprenent. Sorprenent (i lleuger, per als que us deliu per la pizza, però us cau malament a la panxa). Entre les seves especialitats, receptes com la Truffle & Funghi, amb crema de coco, herbes silvestres, gírgoles, xampinyons, shiitake, shimeji i ruca.

Publicitat
  • Restaurants
  • Pizza
  • El Poblenou
  • preu 1 de 4

Us sorprendrà la rapidesa amb què aquests napolitans us la serveixen. El secret és la massa mare casolana i les farines ecològiques. El forn de llenya actua quasi a 500º C durant a penes un minut. El resultat és una pizza napolitana de vora gruixuda però fina, com a Itàlia: tirada de preu i molt bona. I el lloc té molt d'encant: està decorat com una mena de carreró napolità amb roba estesa. Tenen un altre Madre Lievito a Sants: Carrer de la Creu Coberta, 105. 

  • Restaurants

No cal tota la coartada de pedigrí italià de tres generacions o discursos d'experimentació per fer una bona pizza. Només cal fer una bona pizza, i això no és tan fàcil com sembla. I les pizzes d'Oassis Natural Cooking, un restaurant d'allò més versàtil –hi fan pizzes, hamburgueses, amanides i 'pokes'– són excel·lents: són fetes al forn de llenya amb farina de blat Dallagiovanna, amb massa de fermentació llarga i natural (72 h) i elaborades amb molt poc llevat.

Quan les tastes, te n'adones que són lleugeres, cruixents i de digestió fàcil, però plenes de sabor. I les receptes fan diana: crec que la pizza vegetariana, un deliri amb massa de sis cereals, verdura confitada (cirerols pelats, albergínia) amb hummus i alvocats tibis (quina textura més singular) és la millor en aquesta categoria que he tastat mai. Tampoc es queda enrere la de pernil dolç italià, xampinyons saltejats, mozzarella de búfala, salsa de tomàquet i alfàbrega. I els preus són molt assequibles.     

Publicitat
  • Restaurants
  • Pizza

Poca broma, que s'afegeix al nodrit panorama pizzer de Barcelona la que és considerada una de les millors pizzeries del món: Grosso Napoletano, que el prestigiós índex 50 Top Pizza considera la desena millor cadena de pizza artesanal del món – ara té seu a Barcelona, al capdamunt del carrer Casanova. I la veritat és que l'empresa, amb seu a Madrid i de capital espanyol, és un exemple de com es pot igualar la capacitat dels italians en el seu art 'gastro', patrimoni de la humanitat. 

Quatre són els pilars d'aquí: forn de llenya, massa, ingredients italians d'alta qualitat, i per descomptat, els 'pizzaioli'. L'elaboració de la massa segueix un procés de doble fermentació de fins a 48 hores, en el qual s'utilitza farina de força italiana i massa mare, per aconseguir una textura i volum idonis i aconseguir l'elasticitat característica de la pizza napolitana.

T'arriben a taula pizzes fines i amb una vora alveolada i flonja que rebota com una pilota de bàsquet (senyal inequívoca de bona pizza) amb receptes com la Boom Boom Ciao, amb una base de tomàquet San Marzano, llonganissa napolitana, formatge 'caciocavallo', mozzarella, tomàquet semisec vermell i orenga. Les pizzes són boníssimes, i en els 'antipasti' trobem invents deliciosos com albergínia rostida al forn de pedra acompanyada amb crema de tòfona, escalunya adobada i olives negres. Els preus són continguts –pizzes abundants a una mitjana de 12 euros– i el monumental local, d'ambient minimal i fosc de restaurant i novaiorquès, convida a demanar una altra copa de vi. Alta gamma a preus assequibles, que no és poca cosa.  

  • Restaurants
  • Pizza
  • El Poblenou
  • preu 2 de 4

La pizza napolitana ha de ser popular. Aquesta és una regla que en una ciutat on l'adjectiu gurmet prolifera, sovint falla. Però a Zia Carolina això s'acompleix fil per randa. Al bell mig del renovat eix de Pere IV, dos germans napolitans, l'Antonio i en Ciro, han posat mans a la massa per oferir una pizza napolitana de molt bona qualitat-preu.

El local és auster però agradable, i en Ciro prepara les pizzes amb una rapidesa i habilitat que sembla sobrenatural. Si no hi ha massa cua, en uns escassos tres minuts us traurà del forn pizzes com la Diavola, amb una generosa ració de bitxo i salami de Nàpols. La massa compleix el requisit de vora gruixuda i alveolada, i els ingredients són bons, estirant al màxim el que permeten uns preus d'entre sis i nou euros. Esclar que també hi ha un apartat pizzer amb un parell de receptes exuberants que piquen més alt (i algun invent divertit i 'bizarre', com una pizza amb patates fregides i frankfurt). Les postres, abundants i casolanes, valen la pena.  

Publicitat
Traficantes de Harina
Foto: Traficantes de Harina

15. Traficantes de Harina

Traficantes de Harina va més enllà del to humorístic i provocatiu del seu nom: és una proposta que ha nascut en un context de crisi amb la ferma voluntat de lliurar a casa una de les millors pizzes de la ciutat. Només entrega a domicili: a través de la seva web i el telèfon 687238766.  

Signen barbaritats com la pizza El Patrón -costella de porc esfilagarssada, cansalada ibèrica, ou i salsa de michelada- sense escatimar en matèria primera d'alta qualitat (farines blanques i integrals, producte fresc i de proximitat) i sense descomptar ni una sola de les hores necessàries perquè la massa faci una fermentació llarga. A les pizzes, totes elles batejades amb humor i enginy, se'ls suma una interessant carta d'entrants i còctels i micheladas. Com diria en Pablo al pizzer... Pizza o plom!

  • Restaurants
  • Pizza
  • L'Antiga Esquerra de l'Eixample
  • preu 2 de 4

Sembla una cafeteria d'especialitat (un espai diàfan, amb taules compartides, gairebé d'autoservei) però en realitat és una pizzeria equipada amb forn de llenya i cuina a la vista: hi podeu menjar, asseguts de manera molt informal, una tria d'entre unes deu pizzes artesanes de massa tirant a fina i preparació excel·lent, i quatre entrants per fer boca (focaccia, guacamole, hummus i bressaola). Per beure, una cervesa (artesana o no).

Els sabors són frescos, plens d'herbes mediterrànies, i les receptes poden ser senzilles o fregant el luxe (com la pizza amb tòfona negra).

Clàssics que sempre surten rodons

  • Restaurants
  • Italiana
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 2 de 4

En un panorama superpoblat d’oferta, ells van obrir el 2004 i han mantingut l’estendard d’una pizza napolitana que mai ha baixat de qualitat. Els seus antipasti són molt fiables –tasteu la 'parmigiana di melanzane'!–, i si sou de vida i greix, heu de descobrir la pizza fregida.

Princesa, 59 (Born).

  • Restaurants
  • Italiana
  • Eixample
  • preu 1 de 4

La pizza romana, cruixent i de vores fines, té un nom a Barcelona: Solo Pizza. Puntuen alt els seus 'antipasti', i que podeu menjar en un ambient íntim i romàntic, xiuxiuejant, als antípodes dels menjadors amb ampolles de 'chianti' buides i napolitans bromistes.

Enric Granados, 108 (Esquerra de l’Eixample).

Publicitat
Sports Italian Bar
  • Restaurants
  • Pizza
  • El Gòtic
  • preu 1 de 4

Capítol “un italià m’ha dit que...”. Un amic em va comentar que coneix un genovès que li va dir que “les millors pizzes de Barcelona són a l’Sports Italian Bar”. Calia comprovar-ho, perquè és el típic lloc on no hi posaríem mai els peus: un bar rònec i minúscul a l’epicentre del desgavell guiri, pantalla gegant i fotos del Barça de mida mural. Però és cert que les pizzes són la mar de bones i barates: disposen de forn de llenya i us porten a taula una pizza a l’estil napolità excel·lent. Amb tots els tòpics: si la vostra acompanyant li fa el pes, el cambrer li declararà amor etern. Al migdia, menú a 8,95 euros amb qualsevol pizza, tiramisú i (bon) cafè.

Tress i No Res
  • Restaurants
  • El Raval

Si parlem de pizza creativa, cal parlar de Tress i no Ress. La seva creativitat és rústica, però efectiva, molt propera a l'ortodòxia catalana. Potser els fonamentalistes de la massa rebutjaran aquest entranyable cau com a pizzeria: són porcions de pizzes estil Chicago –massa esponjosa, d'uns tres centímetres d'altura– que van equipades amb cobertures sorprenents: d'api i foie gras, de botifarra negra, de samfaina de verdures, de vedella rostida... Delicioses és dir poc. Tres porcions són un sopar de campions i que embafa molt poc, per la seva flonjor.

Publicitat
La Perla Nera
  • Restaurants
  • Italiana
  • Ciutat Vella

Som en el quilòmetre zero de la pizza a Barcelona. Ja deu fer quasi 30 anys que La Perla Nera dispensa pizzes a la Via Laietana. I encara que hagi patit l’allau de turistes, aquest restaurant de dimensions hercúlies ha resistit l’inevitable punt de degradació de les zones massificades. Hi podem menjar unes peces fines, ben torradetes i cruixents, amb una matèria primera molt digna. La meva favorita és la de salmó flamejat i gambes.

  • Restaurants
  • Italiana
  • Sants - Montjuïc
  • preu 2 de 4

Tingueu sempre en compte el local del calabrès Pino Prestanizzi i de Patricio Sodano, napolità. El van obrir el 1989, "quan només hi havia una pizzeria a la ciutat". Són bones en extrem, però també s’enorgulleixen d’una carta d''antipasti' i plats principals molt completa i seriosa.

Olzinelles, 19 (Sants).

Publicitat
Il Commendatore
  • Restaurants
  • Italiana
  • Eixample

Obert des del 1974, ofereix pizzes variades i de bona qualitat, igual que la resta de plats de la seva carta. La decoració, amb "commendatore" inclòs forma part del seu encant.

Sense gluten!

  • Restaurants
  • Pizza

A part de les pizzes de nova tendència saludable del Flax & Kale, ja fa una bona pila d’anys que dos locals es dediquen a la pizza sense gluten: un nombre molt baix, per la dificultat d’infraestructura que requereix evitar la contaminació creuada amb totes les garanties. A Il Piccolo Focone (Dos de Maig, 268) disposen d’una carta que replica la de pizzes estàndard amb un augment nimi de preu, gràcies a una massa de farina de blat de moro, fajol i fècula de patata que és bona, lleugera i digestiva, molt propera a la romana.

  • Restaurants
  • Vila de Gràcia
  • preu 1 de 4

A Messié Sin Gluten (Siracusa, 15) han optat per una massa de farines de blat de moro, arròs i tapioca, i el resultat també és òptim: recorda la base d’una quiche i el xef hi posa imaginació amb receptes de temporada d’allò més encertades.

Fora de Barcelona

El Cap de la Vila

El Cap de la Vila

Modera el teu xovinisme pizzer, barceloní: has de saber que a Sitges encara funciona –amb èxit de crítica i públic– la primera pizzeria que va obrir a Espanya, el 1966. Al Cap de la Vila, punt de reunió amb caixet popular, hi trobareu pizzes i pasta que desafien l’italià més orgullós.

Cap de la Vila, 1 (Sitges).

La Locanda
© La Locanda Empuriabrava

La Locanda

Buscar un restaurant amb cara i ulls (italià o de qualsevol altra mena) en la marina delirant i kitsch que és Empuriabrava acoquina. Ara bé, podeu confiar en aquest restaurant italià al bell mig de l’apocalipsi xancleta; bones pizzes i plats casolans: calamars a la romana de veritat!

Joan Carles I, 6 (Empuriabrava).

Publicitat
  • Restaurants
  • Pizza

Els bessons Colombo, els del Xemei, tenen una pizzeria amb totes les de la llei a El Prat: Can Pizza. I han optat per l’alta qualitat a preus continguts (el producte aristocràtic queda per a Can Cisa i el Xemei). En un antic magatzem reconvertit en pati pizzer, hi trobareu pizzes clàssiques, cruixents, fines i torrades. Salta a la boca la cura posada en la massa i fermentació, i a la vista la generositat de rodones on l’scamorza, l’speck o la burrata no deixen veure el vermell del tomàquet. Hi trobareu una varietat d'unes dotze pizzes impecables i assequibles, i també una bona tria d''antipasti' on es nota la saviesa de coneixement del producte.

Recomanat

    Més de Love Local

      També t'agradarà
        Publicitat