3 M'encanta
Guarda-ho

Patates braves: les millors de Barcelona

El nostre top 20. Des de les més creatives a les clàssiques que mai fallen

Ens atrevim a escollir les 20 millors racions de patates braves de Barcelona. Els puristes us decantareu per les receptes que passen de generació en generació als bars de tota la vida, mentre que molts altres descobrireu noves fórmules innovadores, però igual de delicioses.

Creatives

Pan & Oli

Les millors idees a vegades surten de la necessitat: Carlos Ortiz, cuiner d’aquest petit bar restaurant d’intencions molt serioses, un dia havia de preparar un àpat per a 400 persones. La salvació va venir amb aquesta idea: una patata brava desfeta i en got, que es menja amb cullera. La cullera arrossega, del cul del gotet fins a la boca, una saborosa patata confitada cinc hores a 60 oC, que al final conflueix en una salsa d’all, bitxo i pebre vermell, muntada amb un xic de llet com si fos una maionesa sense ou. Petita gran

Llegir-ne més
Sants

El 58

Aquest molt recomanable restaurant de tapes –amb un encant 'do it yourself' difícil d’explicar– pal·lia, en part, el dèficit de la tapa moderna al Poblenou. Amos Martínez ens parla de les braves bohèmiques, un homenatge al seu amic i company de classe Mandu Gimeno del Bohèmic. Hi tenen un aire, però són diferents. Me’n menjo una ració generosa recoberta per una salsa dual: maionesa feta d’all confitat, escalunya, ceba i pebre, i brava a base de tomàquet sec hidratat, pebre i clau. Un arc iris barroc i saborós, on, a més d’esperar la clatellada del picant, gaudeixo amb els matisos.

Llegir-ne més
El Poblenou

La Taverna del Clínic

Recomanat

Paradoxa: aquest exemple de creativitat culinària aplicada a la patata brava ja és tot un clàssic, paradigma de la brava moderna: cilindres del tubercle dauradets i cruixents per fora, amb un interior amorosit amb una salsa rosa suau però saborosa, coronada amb llavors de sèsam negre, porradell i sal de Maldon. Sis delícies que esclaten a la boca i que, segons explica el seu inventor, el xef Toni Simoes, “no hem modificat en set anys”. En aquest temps, el preu només ha pujat un euro, i cada setmana despatxen unes 250 racions.

Llegir-ne més
Eixample

Vivanda

Al Vivanda –restaurant a l’antic Sarrià de balsàmica terrassa– Jordi Vilà ha desenvolupat una patata brava molt diferent de les de la Moritz, que encara que no tingui un aspecte d’impactant modernitat, innova en el concepte. Som davant una patata més rostida que fregida –monalisa, queda una textura molt cremosa– on l’allioli es lliga amb un oli de sobrassada cuita. Al costat, un setrillet d’oli picant, perquè el ionqui de les braves es graduï el nivell de flamarada a la gola. És una senyora ració, generosa, que transmet la solidesa de la cuina de Vilà.

Llegir-ne més
Sarrià - Sant Gervasi

Bohèmic

Recomanat

La mare dels ous. Molt ha plogut des que Francesc Gimeno va obrir aquest petit bistrot de tapa i platet selecte a Sant Antoni, ara un establiment imprescindible. Les braves expliquen una petita part dels secrets del seu èxit. La mare de Gimeno, cap de sala, es nega a revelar cap detall sobre la salsa i m’explica que el seu fill “la prepara sense que ningú el vegi”. Aquest secretisme ha contribuït a la mitificació d’unes patates delicioses, on l’allioli casa amb una salsa molt dolça, pràcticament un confit (nyores? xoriço? pebre fumat?) on creiem reconèixer-hi escalunya molt sofregida.

Llegir-ne més
Sant Antoni

Biercab

Hi ha molts motius que fan d’aquesta nova cerveseria un lloc de capçalera per als amants de la birra. Tenen 30 tiradors amb cerveses artesanes, marcianades com una cervesa de 60 graus, una carta de tapes, entrepans, hamburgueses i especialitats peruanes, i un cambrer (i soci) simpatiquíssim que es diu Manolo, que fa que només trepitjar el local t’entrin unes ganes boges de dir: “Manolo, una de braves”. Quadrades, simètriques, ben presentades, amb una salsa suau, són ideals per acompanyar, posem per cas... unes cerveses ZZ Naparbier.

Llegir-ne més
L'Antiga Esquerra de l'Eixample

Pijama

La Gal·la i el Nilson es van conèixer treballant a La Royale (plaça del Camp, 5) i fa un any van decidir obrir la seva pròpia hamburgueseria. Carns de qualitat, preus ajustats, racions abundants i acompanyaments com les seves patates fregides amb tres salses (allioli, quètxup i salsa brava, molt picant) han fet d’aquest petit local, molt familiar, un bàsic del barri de Sant Gervasi. Fan servir patates agria, allargades, ben fregides, i la salsa brava, molt potent, s’elabora amb salsa de tomàquet casolana emulsionada amb oli d’all i bitxo. Delicioses.

Llegir-ne més
Sant Gervasi - Galvany

La Xalada

Unes braves espectaculars i amb personalitat: us les presenten en una caixa de fusta, acabades de fregir amb alls sencers i pell i l'addició aromàtica de fulles de romaní. Van acompanyades d'un petit morter de salsa brava amb carn picada i allioli per a què aneu sucant a voluntat. Un vici molt econòmic.

Llegir-ne més

Ten's

Per a molts Jordi Cruz és només el ‘guapo’ de Masterchef, però la seva trajectòria en cuines de prestigi i les seves estrelles Michelin l’avalen com un dels xefs més reputats del nostre panorama gastronòmic. Les braves del Ten’s, la seva opció low cost al Born lluny dels preus de la seva altra criatura, l’Àbac, es presenten amb una escuma d’allioli i una salsa brava que té com a base tomàquets naturals de molt bona qualitat. La resta de la carta, dels calamars a les barbacoes, també és una meravella.

Llegir-ne més
Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Casa de Tapes Cañota

Recomanat

La història d’aquestes braves comença l’estiu de l’any 2010, quan Juan Carlos Iglesias, un dels propietaris del local, es va endur a casa unes patates al caliu que havien sobrat a la cuina. Li van agradar tant que va decidir posar-les a la carta acompanyades d’allioli i, ni més ni menys, de la salsa brava del seu soci Albert Adrià. Ara són la tapa estrella del local, sempre al número 1 del rànquing fet pels mateixos clients. Suaus, amables, gens excessives, aquestes són, sens dubte, les braves “diferents” d’aquesta llista. Ja que hi sou, no deixeu de tastar l’hamburguesa de cua de bou i vedella i les croquetes. Hi tornareu.

Reserva ara Llegir-ne més
El Poble-sec

Clàssiques

Elsa y Fred

Va obrir al Born fa any i mig i les seves braves s’han situat merescudament entre les millors, si no les millors, de la ciutat. S’acompanyen d’un allioli molt suau i cremós que et captiva sense saber per què fins que el Ramon, propietari i xef, t’explica que es fa amb all escalivat. Se serveix amb un punt just de salsa brava i un toc de pebre negre. L’ambient, sofisticat i trendy, en un local on conviuen la tapa clàssica (atenció a les croquetes de ceps) amb entrepans i tapes creatives.

Llegir-ne més

Fàbrica Moritz

Recomanat

Un consell de Jordi Vilà: ja teniu part de la batalla de la textura guanyada si la patata no passa per nevera, perquè si és així el midó li canvia la textura. A la Moritz ha desenvolupat dues classes de tubercle calent: les d’aquí i les d’allà. Les primeres, a l’estil català, porten una salsa a base d’allioli i oli picantet estil allada. Les d’allà, madrilenyes, són les clàssiques amb maionesa i salsa de tomàquet picant. No és per ser xovinista, però guiant-me pel gust, em quedo amb la textura i el contrast suau de les nostres.

Llegir-ne més
Eixample

Bar Tomás

Són llegendàries però discutides, generen amors i odis, els seus fans retiren la paraula als detractors... Aquest és l’encant d’un local que durant anys ha tingut fama de fer les millors braves de Barcelona i que per justícia, per respecte al mite tot i la controvèrsia, no podem ignorar en la llista. Lluny de la brava contemporània, maca, que ha portat el plat a una nova dimensió, aquesta és asimètrica, tirant a oliosa, ideal per acompanyar un plat combinat d’aquest local d’indiscutible 'charm'.

Llegir-ne més
Sarrià - Sant Gervasi

Louise Se Va (Cafè Bar)

El paradís és a Horta i es diu Guns’n Roses (entrepà de pintxo amb ceba i formatge), braves i canya. Sempre ple, al Louise Se Va hi trobem una carta on tots els plats tenen nom de bandes de rock, de Sonic Youth a Rosendo (no entrarem aquí a discutir si Sabina i rock són dues paraules que no poden ser a la mateixa frase, perquè són unes endívies amb rocafort magnífiques). Ambient de barri, entrepans, amanides, bon rotllo, i unes braves que, com totes les coses bones de la vida, són adorablement imperfectes: avisem, tenen dies i dies.

Llegir-ne més
Horta - Guinardó

El Bar

El jove cuiner Omar Díaz ha aconseguit una variació de la brava que és de traca i mocador: aquí la clau resideix en un trinomi salser on s’abraça la zorza –el picadillo del xoriço–, un sofregit de tomàquet amb xili escalivat i una maionesa casolana. La resta la fa una patata agria gallega, fregida amb pell. Combinat, és un petit prodigi que fa que escurem el plat per davant de les nostres possibilitats. Alerta, que Díaz promet que el pas següent seran unes braves amb peix.

Reserva ara Llegir-ne més
La Nova Esquerra de l'Eixample

La Burg

Aquesta hamburgueseria, germana gran del popular El Filete Ruso, va obrir ara fa cinc anys amb l’objectiu d’oferir hamburgueses de qualitat, 100 % de bou en un ambient molt novaiorquès i amb acompanyaments de qualitat. És el cas de les braves, potents, que se sotmeten a tres coccions diferents (marcar-bullir-marcar) i s’acompanyen d’una salsa de tomàquet picant amb mil matisos, des del tabasco fins a la caiena, i un allioli molt consistent. Per a fans de les emocions fortes.

Llegir-ne més
Les Tres Torres

Bar Marín

Aquest clàssic de Sant Andreu porta 70 anys obert, amb més de tres dècades en les mans de la mateixa família. Tenen una carta inacabable de carn, peixos, torrades i amanides, i sobretot unes braves molt suaus, que són motiu de peregrinatge.

Llegir-ne més
Sant Andreu

Mirando al Mar

Amb vista al Mediterrani, aquest restaurant va sorprendre a tothom amb unes braves d’escàndol quan va obrir fa un any i mig. Rafel Vertamatti, cap de cuina, assegura que les seves braves tenen una cosa que no falla mai: s’han inspirat en les àvies. “Nosaltres fem les patates con feien les àvies abans”, i el resultat és una brava cruixent, consistent, perfecta per acompanyar suggeriments de la carta com els musclos o les cloïsses. “Amb un bon Gramona Gessamí (D.O. Penedès), és el sopar perfecte”. Amén.

Llegir-ne més
Ciutat Vella

Malabar Café

Aquest entranyable bar de tapes, molt aconseguides, també amb un menú de migdia força recomanable, disposa d'unes patates braves excepcionals, amb una salsa dual plena de matissos. Per anar sucant d'un cantó a l'altre.

Llegir-ne més
Camp d'en Grassot i Gràcia Nova

Cervecería La Gamba

Arrapat al seu bar cosí germà, l’Obon, La Gamba és el paradigma de bar de tapes ancorat en el temps. Amb tot el que és bo i dolent: una nevera horitzontal llarguíssima ensenya el seu arsenal de tapes temptador, i un aire general ronyós i desballestat foragita els partidaris de la tapa asèptica. Les braves són molt bones: tendres per dins i crocants per fora; la barreja de maionesa i tomàquet picant, equilibrada. Millor a la terrassa: al cor del barri de Congrés, un entranyable espectacle costumista hi és garantit.

Llegir-ne més
El Congrés i els Indians

Altres tapes fetes amb patates

Patates d'Olot

Recomanat

El millor que li pot passar a una patata és que la converteixin en patata d’Olot: tallada fina, i arrebossada amb carn picada, una tapa excessiva i deliciosa que crea addicció. Juanjo Martínez, mag del platet, les fa excelses, exhibides de peu en una malla que “recorda el paisatge muntanyós de la Garrotxa”, diu, i amb un tomàquet confitat a l’oli de carbó per allò de la cuina volcànica olotina.

Llegir-ne més

Papas arrugàs

La parenta directa de la patata brava és aquesta especialitat canària: una patata bullida, servida amb pell, i amarada en la salsa de mojo picón, una reducció de pebrot verd, coriandre i julivert que també té la seva versió vermella, feta amb pebre roig. En aquest bar gastronòmic del Poble-sec –són canaris– en podreu tastar una molt fidedigna reproducció, amb les dues salses.

Llegir-ne més
El Poble-sec

Bomba

Sí, potser alguns ens poden criticar el fet que Barcelona no tingui gaires especialitats de tapes pròpies, però la bomba ens garanteix un lloc en la història de la ració. Aquesta mena de croqueta, farcida de patata i amb un cor de carn picant, es va originar a la Barceloneta i la podem trobar en la seva millor versió a La Cova Fumada, precisament el lloc on, diuen, es van inventar.

Llegir-ne més
La Barceloneta

Kartofel Salad

Oblideu-vos de la sonsa amanida d’estiu amb patates fredes i tomàquet: la veritable amanida de patata és la que preparen a l’Alt Heidelberg: feta amb patata bullida sencera, tallada a trossos i amanida amb maionesa, vinagre, sal, ceba tendra i espècies. I si pot ser, ens ha d’arribar al plat encara tèbia. Sembla senzill, però és complicat aconseguir-ne el punt perfecte.

Llegir-ne més
Eixample

Patates de pobre

En la seva versió més bàsica, estem parlant d’unes patates fetes a la cassola i amb ceba, fregides en abundant oli i empolvorades amb julivert. En la seva accepció més pantagruèlica, s’enriqueixen amb ou fregit i també cansalada. Precisament és així com les preparen al Restaurant-Bar Transatlàntic. Tot sovint apareixen en un menú de migdia a 10 euros fabulós, punt de reunió dels treballadors i jubilats del Born i del Gòtic, on és difícil trobar-se turistes.

Llegir-ne més
Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Comentaris

32 comments
Quim M
Quim M

La Esquinica a Noubarris...

Però ben pensat, no hi aneu: els veïns ja hem de fer cues prou llargues!

Andres Q
Andres Q

Las bravas de El Federal con mayonesa de Albahaca son las mejores!!

Jordi C
Jordi C

Que no surtin les del Delicias del Carmel i si les del Tomás te nasos!!

Jesus S
Jesus S

He probado muchas y recomiendo las del bar la patata, en Cornellà, su salsa es única y la patata se rinde ante una salsa así

Jordi L
Jordi L

Aquesta llista és molt antiga i ja s'ha publicat 10 vegades... TimeOut si voleu ser un referent com altres TO d'altres ciuatat, com a mínim esforeceu-vos i actualitzeu els continguts. 


Dit això les del Crum de Parlament són una autèntica meravella.

Montse V
Montse V

I al bar Gaelic, al costat de Plaça Sant Jaume, al carrer Paradís, nº 4. I també a Cal Pepelu a Cerdanyola, encara que no són les típiques, sinó tallades a rodanxes i amb all i oli i pebre (al costat del mercat de Serraparera)


Germi G
Germi G

I les 3 braves de la trini del c/verdi 30 També son la bomba!

CRomero
CRomero

Boníssimes les de l'On Cafè, a Passeig de Sant Joan, 96, les heu de tastar!

paula84 p
paula84 p

Heu de provar les braves del Crum (Parlament 15) !!!! Un local nou especialitzat en patates! 

Paola R
Paola R

Molt recomenables les que fan al Mesón las Delicias, carretera del Carmel amb c/Mulberg. Per mí de les millors!!

David M
David M

I les del Fragments a la plaça de la Concòrdia... delicioses i en un bon local.

Senyor G
Senyor G

A l'Hospitalet de Llobregat, les braves del Bar Córdoba, al carrer Luarca. I ja de pas, el flamenquín, el morro fregit, els serranitos, els ous de codorniu, el caracolillo en vaso... :-P

Àtia C
Àtia C

Bona llista però he trobat a faltar les del Bitàcora, a la Barceloneta

Vicent P
Vicent P

Ho sento, però heu de tastar les braves del Marcel, a Santaló amb Madrazo

Jordi M
Jordi M

No tot és Barcelona. Algú ha tastat les braves del Bar Claret a Terrassa ? 

Jenni F
Jenni F

Falten les braves del Bar Víctor hooomeee!!!!!!!!!!!!!!!!!! Imprescindibles a Encants!

Mercedes M
Mercedes M

:: esta bien pero poner las mejores deja a muchos buenos fuera .. como las bravas del Bar Abuleo 1939 de la calle providencia.... Mm

Aida
Aida

Us falten les braves del König (Rambla Catalunya) ! Mítiques patates braves gironines que ara també poden ser tastades a Barcelona. Els gironins que vivim a la capital estem encantats!

Merce
Merce

Jo tmb crec q falta "les tapes" de plaça Regomir! La salsa q porten és tan bona té un tic especial i diferent!

luis
luis

y las del aQistoi en carrer Girona 94....son al forn!!! bonisisisiissiimasss!! ,o)

AGUSTIN
AGUSTIN

Y LAS DE LA PULPERIA CELTA DESDE 1970 ?? c/ PRINCESA 50

Fernando
Fernando

Pero no hi ha fotos dels plats de braves ¿?

Germán
Germán

I les 3 braves de latrini? De moniato, yuca i patata, c/verdi30 al costat del cine verdi

Victor
Victor

Us heu deixat una de les millors.. Les millors del Raval, les braves del Rita Blue i Rita Rouge !!

Maite
Maite

Home, home, home... I les braves de El Timbal? Són les millors de Barcelona, mmmmmmm..... i si no us ho creieu, proveu de trobar taula un vespre ;)

Mar
Mar

On són les braves del bar Mandri? I les del Bar Marcel?? En canvi sobra algún bar que heu posat, que el que fa no són braves...

Cry
Cry

Y las bravas de La Esquinica! Se nota que no las habéis catado!

thebigdormilon
thebigdormilon

US FALTEN LES BRAVES DEL BORNMOUTH... OOOOOHHHHHH... QUIN PLAER MARE DE DEU!!!

Gemminix
Gemminix

Molt recomanable la mousse de patata brava de Rosal 54, a Poble Sec.