Delacrem
Foto: Scott Chasserot | Delacrem
Foto: Scott Chasserot

Les millors gelateries de Barcelona

Els millors gelats de Barcelona en totes les seves variants: artesans, italians, d'autor, singulars, japonesos...

Ricard Martín
Escrit per: Mireia Font
Publicitat

L'escalfament global –dieu-ne canvi climàtic, si us fa sentir millor– fa que les onades de calor ens caiguin al damunt amb traïdoria i virulència. I arriba la pregunta d'or: tinc una bona gelateria, a prop de casa? Barcelona no és Florència, d'acord –i no ens enganyem, no mengem gelat tot l'any– però sí que disposem de tota mena de bones gelateries, algunes d'elles entre les millors d'Europa. Contra la calor, un bon gelat (i sobretot després de menjar). Ara, l'altra millor manera de combatre el teu escalfament és seure en bona companyia a fer una canya espectacular. Una altra opció, anar a fer el toc a les terrasses més boniques de Barcelona

NO T'HO PERDIS: Els 50 millors restaurants de Barcelona

Fes clic aquí si vols més informació sobre els nostres estàndards editorials i les nostres directrius ètiques per crear aquest contingut.

Per quedar glaçat de plaer

  • Gelateries
  • Vila de Gràcia
  • preu 1 de 4

Els nois de Parallelo, originaris de San Remo, apliquen una ètica artesana impecable als seus gelats. Es dediquen en cos i ànima a produir gelats tan frapants com el de pinya amb alfàbrega, sense cap preparat. La composició dels seus sorbets és d’un 70% de fruita. Itàlia és un país d’herba mediterrània, més que el nostre, i els agrada experimentar. S’especialitzen també en gelats salats, arrisquen i guanyen. I paren molta atenció al km 0: el seu sorbet de pera de Lleida és una delícia. No menys frapant és el seu gelat de mongeta del Ganxet: inspirat en el gelat japonès d'azuki, és cent per cent vegà, i recomanen que el combineu amb xocolata negra. 

  • L'Antiga Esquerra de l'Eixample

Massimo Pignata va deixar la seva Itàlia natal per obrir aquesta gelateria artesanal a l’Eixample. Els seus gelats estan fets amb ingredients purs, 100 % naturals, tal i com els seus avis piemontesos haurien volgut. Cada cop que els tasteu, el cop de puny de plaer de trobar-vos el sabor pur fet gelat us colpejarà. Si preferiu menjar i beure calent, proveu el cafè i acompanyeu-lo dels dolços del dia, elaborats pel Massimo. Aquest home és capaç de gelat de coca de Sant Joan! Ja fa temps que ha deixat de ser el secret millor guardat de la ciutat, així que poseu-vos zen a l'hora de fer cua perquè segur que serà llarga. Té un segon local, Obrador Delacrem, a Passeig de Sant Joan, 59.

Publicitat
  • Botigues
  • Pastisseries
  • Crítica de Time Out

La gelateria que l'Albert Adrià va obrir a la part alta de la Rambla el juny del 2024 és ben lluny de la paròdia de gelats amb fum de nitrogen i explosions que alguns s'esperaven. "Sóc un pastisser que no menja dolços, només fruita i gelats, o sigui que té tot el senti del món que obri una gelateria", explica. La intenció d'Adrià i el pastisser gelader Alfredo Machado era obrir una gelateria amb gelats baixos en sucre i amb el punt de cremositat òptim, aquell en què el gelat no és líquid, però tampoc un glaçó que et crema la boca. I la solució ha sigut privilegiar els sorbets amb la millor fruita de temporada possible, que els subministra La Boqueria, a la vorera de davant. 

Un exemple fabulós: el seu gelat de cirera, fet amb la millor cirera de l'any i amb una intensitat dolça que fa que sembli que té més gust de cirera que la fruita mateixa! Alguns altres dels vint sabors en exposició són xocolata al 72 %, albercoc –el favorit d'Adrià–, festuc verd iranià o festuc torrat, ametlla marcona... "Sabors poc reflexius. Volem que et posis la cullera a la boca i facis 'oh!". També us deixarà amb la boca oberta l'elegant i minimalista interiorisme del local, a càrrec d'El Equipo Creativo, a mig camí entre l'Odissea 2001 de Kubrick i el glaç de nevera. 

  • Botigues
  • El Raval

¿Recordeu els gelats de màquina? Els 'soft ice-cream', que en diuen. Menyspreats com a gelats de mala qualitat, però amb un record indestriable dels nostres estius infantils. Aquella va ser la llavor de la gelateria Rocambolesc, oberta el 2012 a Girona. I tanta embranzida va agafar el negoci que el 2016 van obrir una gelateria a la Rambla de Barcelona, al cantó del Liceu. Són gelats inspirats en les postres del Celler de Can Roca i la visió nostàlgica i humorística que té en Jordi Roca de la seva infantesa durant els anys vuitanta.  

Quins gelats es poden menjar al Rocambolesc?

Els gelats no estan fets prèviament i guardats als 'pozetti', sinó que cada cop que es prem la palanca d’una màquina el gelat es fabrica a l’instant a partir d’una base artesana. Com raona el mateix Jordi Roca. Els gelats tenen tres gustos: vainilla, gelat de iogurt de llet i gelat de xocolata  amb grue de cacau, peta-zetas, galeta de xocolata i cobertura de xocolata. Amb guarnicions i toppings com cruixent de caramel, pa de pessic de xocolata i salsa de cacau, aconsegueixen un gust del gelat encara més explosiu. 

Els polos de Rocambolesc han esdevingut icones pop que reflecteixen el sentit de l'humor nostàlgic i sorneguer d'en Jordi Roca: el polo de gelat de nabius i vainilla Helado Oscuro, amb forma de màscara de Darth Vader i el Rocanas, de maduixes i aigua de roses, fet a partir d'un motlle 3D amb la forma del poderós apèndix nasal del cuiner. 

Publicitat
  • Botigues
  • Gràcia

El forner Matthieu Atzenhoffer i la pastissera Alba Ceamanos uneixen destreses perquè la seva clientela no hagi de triar entre una pasta i un gelat. A Morreig no són dos productes excloents, tot el contrari. Brioix amb gelat? Un sí rotund! L'esponjositat i l'aroma de mantega del primer sumat a la cremositat del segon funcionen a la perfecció. A més, la combinació es pot complementar amb salses (caramel salat, xocokata o festuc) i toppings (avellana o ametlla caramel·litzada, boletes de xoco amb llet o festucs). Els gelats els elaboren amb fruita natural, res de potenciadors de sabor, i les infusions les fan en fred. Els ingredients són de km 0. També hi teniu polos de diferents sabors (mango, coco, vainilla, avellana, festucs).

  • Gelateries
  • L'Antiga Esquerra de l'Eixample
  • preu 1 de 4

Takashi Ochiai és un dels grans pastissers de Barcelona i també gelaters. Amb l’ajuda d’Andrea de Bellis, artesà italià, ha desenvolupat una geladeria italiana tradicional amb tocs japonesos. Per caure de cul: viatge en cremositat delirant a Àsia i sorbets de sabors com cirera i 'umeboshi'. Kurimu, que vol dir 'cremós' en japonès, segueix la mateixa filosofia de producte de qualitat i km 0 que la pastisseria. Hi trobareu sabors tan plaents com el sorbet de maduixa, llima i 'yuzu' o el de xocolata i gingebre. Atreviu-vos amb el gelat de sèsam negre, deliciós, o demaneu-los amb un 'tayaki', un simpàtic peixet de pasta fullada, que vindria a ser el cucurutxo japonès, però molt més bo que la tantes vegades indigesta neula. 

Publicitat
  • Menjar

Massimo Pignata, un dels grans geladers de Barcelona i sens dubte el nostre favorit, el 2025 va obrir Delacrem Terra (Muntaner, 59, ni més ni menys que en la cobejadíssima cantonada de vianants de Consell de Cent) és un projecte que Pignata tenia al cap des del 2022 i que per fi s'ha fet realitat. A una cantonada de la primera Delacrem, es tracta d'una gelateria on l'artesà del Piemont vol aprofundir més en l'elaboració de gelats fets a partir de producte de petits productors de proximitat.

A Delacrem Terra –la concreció en botiga de la seva línia de gelats on cada sabor especificava l'ingredient principal amb el nom del productor i la IGP– ho porta un pas més enllà.

Un bon exemple és un gelat fet amb pasta d'avellana negreta torrada de La Trencadora, una família de Tarragona que es dedica al conreu i comercialització de fruites seques des del 1920, "amb el punt just de torrat idoni per barrejar amb avellana italiana, que també produeixen ells".  

Així doncs, l'ús de producte artesà de proximitat també és "un estímul" per crear nous sabors. Pignata arrenca amb una vintena llarga de sabors rotatius, que arribaran a una vuitantena de receptes al cap de l'any, segons evolució del producte i la temporada. Els amants de les emocions fortes ja es poden anar preparant; els esperen sabors com un gelat de pastís de formatge de Maó amb crumble, o un altre de mató amb safrà. Gelat de dolç de llet fet a la Garriga! També hi ha una zona de cafeteria amb cafè d'El Magnífico i a preus molt especials, que no pas d'especialitat: un cafè amb llet de gamma alta a 2,1 euros a Consell de Cent ara és una ganga. "Sobretot seguim treballant per al públic local a preus per a locals. De fet, aquesta botiga servirà per alleugerir la pressió de públic de l'altre". 

  • Botigues
  • Gràcia

Una altra gelateria italiana a Gràcia? Afirmatiu. Aquesta està capitanejada per Maurizio Lunardi, amo i mestre gelater. Particularitats de la Cloud? La primera és que els sabors canvien amb el pas de les estacions. A la tardor i l'hivern, aposta pels càlids; carbassa, espècies 'chai' i moniato i moscat, per exemple. A l'estiu els gustos més refrescants en són els protagonistes; mango, meló, llimona, i un dels més exitosos de la casa, el d'alvocat amb aigua de coco i llimona. Evidentment, mai falten els clàssics; stracciatella, vainilla, festucs i xocolata (fet amb una base de cacau Domori 100%, el Ferrari de les xocolates). El de 'nocciola' (avellana) és un altre dels preferits de la clientela, per la qual cosa mai no desapareix de la vitrina. La segona especificitat és que Lunardi utilitza quantitats mínimes de sucre.

Publicitat
  • Gelateries
  • El Poblenou

La Irene Iborra, cinquena generació de l'orxateria Tío Ché, és al capdavant de Mamá Heladera. Estudiant a l'escola Hofmann va parar molta atenció a les explicacions sobre neurogastronomia de la Montse Saperas: com la percepció del sabor afecta la cognició i la memòria. "Quin record tens de petit? La teva àvia et portava a menjar figues de l'arbre? I ella portava colònia de roses? I potser això passava a l'Alt Empordà? Doncs a partir d'això fem un gelat", riu. Per exemple: gelat de record de plastilina! Fet de coco amb ametlla amarga i una mica de sal, tan abracadabrant com el gelat-record "Escurar l’olla de la beixamel": amb nou moscada, pebre, sal i mantega (i que als bojos de passar-nos amb la nou moscada fent beixamel ens encanta).

  • Botigues
  • Gràcia
  • Crítica de Time Out

Buf! Ens costa decidir què és més únic si la gelateria Aurélien o el seu amo. Doctor en Física, pintor, dissenyador i cal·lígraf, l'estiu del 2022 va decidir obrir un local a la plaça del Sol dedicat als gelats d'autor. I què vol dir això? Doncs, que trobareu sabors florals (lavanda, gessamí, rosa saüc, safrà), fruits secs (sèsam negre, festucs, avellanes, nous), combinacions originals com el 'bouyguette' (crema de formatge de cabra, mel de tarongina i romaní) i clàssics. En total, gairebé 30 i poques classes diferents. De fet, veureu dues vitrines; una per als de base làctia i l'altra per als vegans. L'oferta no s'acaba aquí; també hi ha granissats i orxata. Aneu-hi, aneu-hi, i després ens ho expliqueu.

Publicitat
  • Cafeteries
  • 4 de 5 estrelles
  • Crítica de Time Out

Amiko Gelato és una gelateria i cafeteria amb un interiorisme impressionant. Inspirant-se en l'art decó dels edificis de Palm Beach, a Miami, entrem en un espai de corbes sinuós, combinat amb línies rectes i modernes que et deixa amb la boca oberta. Colors intensos i aires retrofuturistes, i la col·lisió de vegetació tropical amb escultures inspirades en gelats. I el lloc sorprèn sobretot perquè el seu disseny és tant estilitzat com còmode: els seients estan pensats perquè tinguis espai de moviments, t'asseguis i puguis contemplar tota l'estança de manera diàfana, amb la sensació d'estar al saló de casa.

I a vejam, la part gastronòmica està a l'altura de les circumstàncies? Doncs val a dir que l'Amiko és molt recomanable perquè és dels pocs llocs de Barcelona que ajunta cafè d'especialitat i gelats d'allò més bons, amb preferència pels sabors de fruita tropical i xocolata i almívar de llet (aquest és un negoci d'empresaris argentins). Obre a partir del migdia, i és una adreça ideal per fer-hi un berenar dolç i clavar-hi les natges una bona estona: la pastisseria –cheesecake, carrot cake, crema amb fruits vermells i dolç de llet, pastís de llimona, de festucs...– és obra de Pasté BCN, i els 'alfajores' que hi venen, deliciosos, no tenen res a veure amb els industrials amb què estem familiaritzats. 

  • Botigues
  • Sants

Sabíeu que el gelat va néixer a Sicília, com una evolució dels sorbets fets amb la neu de l'Etna i que, posteriorment, va ser perfeccionat per les corts renaixentistes florentines? D'aquí que la gelateria siciliana estigui tan valorada arreu del país de la bota. I per què us estem explicant tot això? Doncs, perquè no us caldrà volar a Palerm per comprovar-ho. Molt a prop de la plaça Osca, a Sants, hi ha una gelateria siciliana clàssica que només obre les tardes i vespres de primavera i estiu. El local us pot passar desapercebut, no té res a veure amb les gelateries que per dins semblen naus espacials, però els gelats segur que no. Són canònicament sicilians; cremosos, de sabors intensos, fets amb ingredients frescos i de qualitat. Per descomptat, n'ofereixen d'ametllaxocolata i festucs, els clàssics de l'illa. Sempre hi ha granissats i, de tant en tant, també hi podreu trobar 'cannoli'. 

Publicitat
  • Menjar

Barcelona rep una sacsejada de frescor exòtica amb l’arribada d’Azah (Enric Granados, 61. 934 10 50 44) la primera gelateria libanesa de l’Estat, impulsada pel gelader i cuiner Hugo Cantona, nebot de la icona del futbol francès (i mundial, esclar) Éric Cantona. Azah significa tarongina en libanès –la flor del taronger– i un sabor tradicional dels gelats libanesos. Cantona, nascut a Marsella, no té orígens libanesos. Però es va enamorar de la gelateria libanesa Bachir de París, i va voler seguir aquest camí exportant-los a Barcelona. És una geladeria artesana: els prepara cada dia a l'obrador al fons de la botiga.  

El factor distintiu d’Azah rau en l’ús del màstic, una resina aromàtica que confereix al gelat la seva característica textura gomosa, així com en la poca incorporació d’aire durant l’elaboració: Cantona treballa amb morter de fusta per desinflar-lo. Segons m'expliquen a la gelateria, el màstic funciona com a aglutinat natural per aconseguir la textura del gelat. Els sabors? De tarongina, farigola, d’aigua de rosa amb espígol, de gessamí amb alfàbrega o de marialluïsa amb citronella, totes les boles cobertes de festucs –un altre tret diferencial del gelat libanès– i el toc opcional de nata muntada que els fa d'allò més llaminers. 

  • Botigues
  • Gràcia

L'Arthur, l'amo i fundador d'AMMA Gelato, es dedicava al món financer quan va adonar-se que el que realment el feia feliç eren les boles de gelats i no els barrils de petroli. Va deixar Ginebra per marxar a Itàlia i aprendre'n dels millors. Amb les lliçons pertinents ben assimilades, es va instal·lar a Barcelona per obrir una gelateria vegana al bell mig de Gràcia. Tot s'elabora cada dia, des de zero i amb els millors ingredients naturals i crus; fruits secs italians, cacau equatorià, síndries tarragonines... Res de premescles estranyes ni pastes industrials. Els sabors canvien en funció de les fruites de temporada i de la seva inspiració. Pels paladars més clàssics recomanem el de 'gianduia' (Nutella) i pels més agosarats, el d'alvocat, coco i llima. Trobareu a faltar la base làctia dels gelats? No. Mil cops no. 

Publicitat
  • Gelateries
  • Barcelona

Glaçat de felicitat amb la proposta de gelat artesà sicilià del Cosi Duci. I quina és la seva especificitat davant d’altres gelats italians? Responen en Fabio Pitrola i la Laura Alaimo, els propietaris (en català perfecte, per cert): "La generositat. Posem els gelats a palades i no pas a boles. I també que és una mena de gelat de gust fort, amb molta substància", expliquen. I la granita!

A més dels gelats, tenen uns pozzetti amb aquest sorbet infinitament més fi i sòlid que aquella xixina líquida que anomenen granissat. De llimona, festuc, ametlla, xocolata o cafè, es pot prendre ofegat en un got de te fred (brutal refresc!) o amb un deliciós i aromàtic brioix sicilià, l’esmorzar sicilià clàssic de casa. Reivindiquen la tasca del seu gelader toscà, Samuele Quercioli, que fa tots els gelats cada dia i excel·leix en sabors vegans i cítrics, com el de llimona amb alfàbrega.

  • Botigues
  • El Gòtic

Anita Gelato és una cadena internacional de gelats 'boutique' amb 160 establiments repartits entre Israel, Amèrica, Austràlasia i Europa. El negoci va començar d'una manera molt humil; fa un parell de dècades, l'Anita Avital i el seu fill menor Nil van començar a vendre gelats pels carrers i mercats setmanals de Tel Avivempenyent el carret. I què tenen els seus productes per haver-ho petat a escala planetària? Un ingredient secret; mesclar les melmelades d'ella amb els gelats d'ell. A Barcelona, ofereixen de 25 sabors diferents i una gran varietat de 'toppings'. Els més populars són el de pretzel de xocolata i el d'ametlles amb xocolata. A banda dels gelats, també ofereixen sorbets, batuts, iogurts, bols d'açai, cafès, xocolata calenta, tes, galetes casolanes i orxata. Tots els locals tenen un aire art-déco d'allò més 'cuqui' que recorden més a una joieria que no pas a una gelateria. Opcions per intolerants a la lactosa, celíacs i vegans. Tenen un segon local a la plaça de la Vila de Gràcia, 15.

Publicitat
  • Gelateries
  • El Gòtic
  • preu 1 de 4

“Quan veus que una gelateria té més de 25 sabors i diu que és artesana, malfia-te’n. No tenen temps de fer-los”. L’Alessadro Gaetano, soci d’OGGI (Officina Gelato Gusto Italiano), és taxatiu. “La matèria primera marca la qualitat. Fem el gelat de pistatxo amb festuc sicilià i ja està. L’industrial és aire, sucre i colorant”. Els tasto i m’ho crec: sabors refrescants com el de fonoll salvatge, menta i alfàbrega –un clàssic sicilià– acoloreixen el paladar en alta definició. Com a bon argentí, el papa d’ara hi entén de gelats: OGGI són proveïdors oficials als saraus de la Santa Seu.

  • El Gòtic
Gelaaati di Marco
Gelaaati di Marco

Possiblement una de les millors gelateries italianes de la ciutat. Ofereixen una gran varietat de sabors, i tots els seus productes, inclosos els canolis sicilians estan elaborats amb ingredients naturals, sense colorants ni conservants. Vaja, el paradís dels amants dels dolços saludables. I el cafè també és barat i excel·lent, dues condicions difícils de trobar a Sant Jaume. Les novetats gelateres d'aquest estiu són el Magic USA (cacauets, plàtan, caramel i nous pecanes) i el Bisko Deluxe (festucs i galetes). Ah! El granissat sicilià d'ametlla és de llagrimeta (de plaer). 

Publicitat
  • Gelateries
  • Sant Antoni

Al neó del local hi diu 1984 , però el local va obrir el 2012 . La vida geladera de la Roberta Bernasconi, de la Llombardia, té bemolls. El seu pare va obrir la seva Gelatomania a Milà el 1984 , quan ell ja en tenia 58. I quan el fill de la Roberta va anar a estudiar a Barcelona, ella –que havia estudiat cinema però vivia a Gran Canària fent gelats– el va acompanyar. Peripècies a part, els gelats són fantàstics, bé siguin els sabors clàssics –fins a 25 de diferents– o invents que dosifica amb comptagotes, com el de crema de mascarpone amb poma. Sense voler ser pretensiosa, afirma posseir "la clau d’un bon gelat: bon producte i l’equilibri entre greix, sucre i aire". 

  • Botigues
  • Fort Pienc

L'única cosa dolenta de la Gelateria di Michele és que tots els sabors tenen tan bona pinta que és quasi impossible escollir-ne un. Et podries quedar palplantat davant l'aparador cinc minuts i no decidir-te (a mi em va passar). Potser per això en Michele et recomana sempre que combinis diversos sabors en terrina o cucurutxo.  I un cop amb el gelat a la mà, te n'adones que l'estona de deliberació ha valgut la pena. Gelateria di Michele –lloc petit, entres i surts– ofereixen gelats casolans i naturals que eviten la gran trampa en què cauen massa gelats, els sabors massa dolços. La tria és petita, no et sentiràs abassegat amb dotzenes de sabors, però això està bé. Els gelats són prou saborosos per a no haver d'oferir massa opcions. I com els combino? Oreo i cafè junts formen un sabor únic, que hauràs de demanar cada cop que hi tornis. 

Publicitat
  • Gelateries
  • Dreta de l'Eixample

Si passeges pel centre de Barcelona i et sembla veure una estació espacial amb astronautes a dins, no t'has tornat boig: ets davant de la nova botiga de Lucciano's, una de les grans gelateries d'Argentina, que ha obert el seu primer local a Barcelona. A Rambla Catalunya amb Gran Via, la botiga té el subtítol de 'Gelatto Station Barcelona' i recrea el disseny, la llum i l'ambient d'una estació espacial. Triomfen els sabors de marcada identitat argentina: com un gelat d'almívar de llet amb almívar de llet que és luxúria pura, i els diferents sabors de xocolata –sobretot el gelat de xocolata amarga d'origen belga al 72%–, que es poden combinar amb avellanes o dolç de llet. També tenen una oferta molt àmplia de 'ice pops' –els polos de tota la vida, aquí en format d'alta qualitat. 

  • Gelateries
  • Dreta de l'Eixample

Sempre és notícia que obri una bona gelateria a Barcelona. I més si és un sucursal com Badiani, un gegant del gelat artesà amb origen a Florència (que seria com dir que a Barcelona obre una pizzeria napolitana de Nàpols). Badiani, oberta a Florència l'any 1932, avui es manté com un dels llocs a visitar a la pàtria del gelat. Hi podeu tastar el gelat que els ha donat fama mundial: l'icònic Buontalenti, un de crema amb molta història. També hi trobareu el gelat que dediquen a Barcelona: fet amb xocolata blanca amb cúrcuma i 'ripple' de gerds, a més de llet, ous i beguda de soja. 

Publicitat
  • Gelateries
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 1 de 4
Gocce di Latte
Gocce di Latte

Gocce di Latte és un exemple més de l’insultant domini que exerceix la gelateria italiana a casa nostra (bé, insultant no: aquest és un lloc amable de processos artesanals que us permet veure rere un vidre les màquines de fer gelats i pastissos). En Mateo i la Rita van obrir aquest establiment l’any 2012 i a l’excel·lència italiana ells hi aporten un repertori de sabors original i encertat: cúrcuma, mandarina i romaní, o cardamom i dàtils, per exemple. Exploradors, enguany us proposen el gelat de macadàmia i taro i el de xocolata, sal i oli! El seu tiramisú també és deliciós, i per si no n'hi hagués prou, tenen una botiga de productes vegans. 

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat