Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Sis dies de menjar bo i verd

Sis dies de menjar bo i verd

Amb la Setmana Verda, la cuina vegetariana vol arribar a tots els públics

Per Ricard Martín |
Advertising

Sí, per sort ja fa molt temps que la cuina vegetariana ha deixat d'ésser un reducte de fonamentalistes del verd. D'altra banda, els carnívors ja saben que els restaurants vegetarians van molt més enllà del tofu i l'amanida verda. El boom d'allò ecològic ha afiançat l'apreciació de la cuina vegetariana, i cada cop més la gent de bon menjar es deixa seduir per una visió moderna, cool i gustosa de la cuina verda (veggiehipsters???).

En aquest context, sis restaurants vegetarians de Barcelona, en comandeta amb els fabricants de proteïna vegetal Eco Integral Artesans impulsen la primera edició de la Setmana Verda, una iniciativa amb la que cada local oferirà un plat vegetarià que pretenen que sigui exclusiu i trencador. Del 20 al 26 de gener els podreu trobar en aquests sis locals de la ciutat.

Sis vegetarians que s'arrisquen

Restaurants, Vegetariana

Arco Iris

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

Sota aquest nom una mica hippie s'amaga un petit restaurant d'estil bistro familiar, molt lluminós i animat. Serà per la seva ubicació, propera a oficines i negocis, per la seva cuina senzilla i saborosa –amanides, sopes i cremes, búrgul, mussaca... i també opcions veganes–, però el fet és que als migdies no hi ha ni una taula buida.

Això sí, hi ha molta rotació i és fàcil seure al cap de poca estona. Tranqui·llitat i bons aliments.

El Arco iris cada dia oferirà un producte típic vegetarià com el tofu, el tempeh o el seitan, acompanyat de saboroses guarnicions com natxos amb guacamole de la casa.


Restaurants, Vegetariana

El Racó Ecològic

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

Som davant un restaurant vegetarià i ecològic, especialitzat en cuina macrobiòtica. Bones receptes de cereals i crema de verdures. per fer més atractiva aquesta subdivisió de la cuina vegetariana a la gran massa, ha elaborat una broqueta de seitan amb verdures acompanyada d'un original flam de cereals.

Advertising
Restaurants

Patxoca

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Es descriu a si mateix com 'agroecològic', Patxoca s'esforça per proveir productes locals (amb la curiosa omissió de la majoria dels seus vins) i compra orgànic sempre que sigui possible. Les pedres angulars de la cuina catalana estan totes presents, de 'cap i pota' (estofat de vedella cap i carn), mentre que els britànics nostàlgics poden consolar-se amb una presa local de pastís de carn.

No són vegetarians, pero la cura amb la que tracten tot el producte –el 90 % de la seva matèria primera és ecològica– fan que els seus plats vegetarians siguin d'allò més fiables. Per l'ocasió, han creat un plat de tepui d’albergínia amb hamburguesa de tofu assaonada amb salsa de la casa.

Restaurants, Vegetariana

La Riera

icon-location-pin Sants - Montjuïc

Un altre dels 'vegetas' descentralitzats de la ciutat. Aquest es troba, des de fa més de vint anys, ben a prop del Camp Nou, oferint menjar vegetarià de forma informal. Amb algunes opcions per a vegans i d'altres que conciliaran els no vegetarians que hi vagin. Local senzill, però animat; ambient popular i molt bona relació qualitat-preu.

I han decidit delectar els seus habituals cada dia amb un plat diferent, com tofu gratinat amb bolets o un exquisit fricandó de seitan.

Advertising
Restaurants, Vegetariana

Raso Terra

icon-location-pin El Gòtic

Aquest fenomenal restaurant vegetarià, propietat dels presidents de Slow Food Barcelona, té dos fronts oberts: el del migdia, on preparen un menú fantàstic i econòmic, on es pot triar tres variants (un, dos o tres plats) sempre amb intenció gastronòmica, amb sopes i plats que s'escapen del clàssic mengar vegetarià, ja sigui per imaginació o recuperació de receptes en desús. A la nit posen en marxa una carta plena de plats de pasta casolana i de cuines d'arreu del món, plena de creativitat. Com deixa clara la seva participació en la Setmana Verda: una deliciosa tapa formada per una broqueta de tempeh i escalunyes amb tallarines d'arrels i salsa satay de castanya.

Time Out diu
Restaurants, Asiàtica

Woki Organic Market

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

Tot el que menjarem en aquest cèntric mercat ecològic és 'bio'. El Woki consta de diverses parades de menjar, des de woks fins a carns, i la seva secció de pasta ens permet triar la pasta per una banda i les salses per una altra, des de bolets fins a carbonara.

Per a la Setmana Verda, han creat un exquisit plat compost per tofu acompanyat de sèsam negre, brou verd de porro , gingebre i lemon grass.

També t'agradarà

Vegetarians que trenquen tòpics

Restaurants vegetarians excel·lents i singulars Pregunta: aquells que reneguen del vegetarià quan es claven una bona truita de patates o una calçotada se'ls encén el pilot vermell carnívor que diu, ep, falta proteïna animal? Anem cap a la normalització del vegetarià. N'hi ha per afartar-se com un lladre, per exercir de sibarita, també per menjar ràpid. Carxofa 'power' Inesperadament, com una carxofa del Prat a la T-2, fa quinze dies Raso Terra va aparèixer al bell mig del Gòtic. I després de dos migdies consecutius visitant-lo, l'estómac es reconcilia amb el vegetal i l'enyora si és servit com aquí, amb sabor i propietats amb el potenciòmetre a l'onze. Saben el que es fan: dos dels quatre socis rasoterrícoles (Danielle Rossi i Chiara Lombardi) van ser propietaris del Sésamo, "el primer vegetarià de Barcelona que tenia una aspiració més enllà de l'amanida d'arròs integral", recorda Rossi. És rellevant assenyalar també que Rossi i Bombardi són, respectivament, president i secretària de Slow Food Barcelona. I encara més informar que tenen un considerable hort a Sant Feliu de Llobregat, que a curt termini acabarà sent proveïdor del 80 % dels seus plats. Rossi es defineix com a bistrot, "amb tres línies:  Km 0, vegetarianisme i restaurant gastronòmic, sobretot a la nit". I certa militància social: "Tenim deutes per pagar la instal·lació de l'aparell de l'osmosi de l'aigua, perquè creiem que l'aigua gratis no és qüestió de vegetarianisme, és un assumpte de drets". Les begudes es pa

Cervesa i tapes vegetarianes

Birra artesana i maridatge sense carn La febre per la cervesa artesana ja fa estona que dura. Per això, i perquè els dos socis de l'Ale & Hop, l'Albert Coromina i el Giles Brown, són un parell de culs inquiets, han fet un salt més llarg. Dins aquest bar, acompanyen les birres de categoria marca de la casa amb plats vegetarians del mateix nivell. Coques de verdures ecològiques, hummus generosos, hamburgueses de seitan que res tenen a envejar a les de carn i pa fet a casa a preus raonables. Difícil de superar tanta excel·lència, oi? La parella  ja ha pujat a sobre d'un altre fenomen, els brunch. Des de fa unes setmanes, en aquesta cerveseria del barri de Sant Pere, hi podeu esmorzar com uns reis els diumenges i aviat, els dissabtes. A part del cafè de filtre selecte que serveixen, podeu anar maridant amb cerveses cadascun dels plats d'aquests esmorzars de forquilla sense animals. Deu varietats de cervesa en tiradorSi encara no hi heu anat mai, la varietat de cerveses de l'Ale & Hop us deixarà ben astorats. Ofereixen sempre deu varietats que canvien cada setmana. Pel que fa a estils de cervesa, no hi falten mai una cervesa rossa, una de blat, la negra, la torrada i una IPA. Però el més identificatiu del local és que, igual que al Mosquito, el restaurant de tapes orientals propietat del Giles, sempre hi trobareu dues cerveses de casc. És a dir, punxades directament del barril, sense afegir-hi el gas que provoca la pressió, una modalitat molt típica de les cerveses angleses. Per s

Advertising
Bars i pubs, Cerveseries artesanes

Cerveses artesanes

Estan de moda i amb motiu. Els abeuradors de cervesa elaborada artesanalment brollen per la ciutat amb alegria i cada vegades compten amb més seguidors. Aquí teniu on dirigir-vos La Més Petita La birra artesana raja sense aturador a La Més Petita, una cerveseria que no necessita metres quadrats per oferir algunes de les millors cerveses. Amb 8 tiradors i una terrassa més gran que el local, el mestre cerveser Albert Sanchis i creador de la cervesa Almogàver us tirarà la canya amb un amor insuperable. Per fer coixí, platets amb formatges anglesos. La Cerveteca Van ser uns dels primers i encara són referència. Prop de Correus, trobareu La Cerveteca, bar, botiga i també lloc de cursos, tastos i maridatges. Aquí podreu tastar tantes cerveses com gairebé països hi ha a la bola del món. Si després d’una estona no aneu massa gats, podeu entretenir-vos a mirar etiquetes. Com en el món del vi, cada cop n’hi ha de més curioses. I sí, aquella parella de barbuts que veus en una ampolla són els Zztop. Als mestres cervesers també els agrada el rock dur. La Resistència A part dels llibres d’història del col·legi, la sèrie Allo, Allo ens va ensenyar que, per a una bona resistència, calien aliats. Recordeu en René, aquell cambrer del restaurant de la França ocupada que era capaç d’amagar un aliat sota el llit de l’àvia? A Barcelona, de moment, La Resistència és una cerveseria que lluita per la diferència amb 12 tiradors de cervesa. Potser menys heroica que l’escomesa de l’

Sucs, smoothies i batuts: plaers saludables

Els millors llocs de Barcelona per carregar-se de vitamines La Bordiny Aquest petit local especialitzat en sucs de fruites variades té dues portes d’accés, una pel carrer Jaume I i l’altra pel carrer Llibreteria. El reconeixereu per la seva psicodèlica decoració i pels tocs d’un estrany exotisme polinesi. Amb una oferta tan variada de sucs la indecisió és legítima. No patiu! Si no us decidiu, a la barra exterior, al costat del carrer, ofereixen degustacions dels sucs dels dia. Bar Mendizábal Pocs metres de barra poden oferir molt plaer, des d’originals entrepans a refrescants sucs de tot tipus de fruites assaonats amb gingebre, canyella o orenga. Podeu emportar-vos el suc, beure dempeus o bé asseguts a l’encantadora terrassa de l’encantadora a placeta del davant, que descansa a l’ombra d’uns quants arbres plataners. Un bon lloc per vitaminar-se mentre es gaudeix del mogut i cosmopolita ambient del Raval. La Báscula Al cor del Born podreu respirar amb tranquil·litat i relaxar-vos en aquest local que porta una cooperativa de treballadors. La decoració interior és eclèctica i el mobiliari 100 per cent reciclat. Amanides, empanades argentines, pastissos, infusions i una extensa carta de sucs de fruites i verdures, batuts de llet de soja i smoothies. Fixeu-vos en les parets, són plenes d’art. I també s’hi pot aparcar la bicicleta. La Clandestina Aquesta teteria amb encant es troba al cor del barri Gòtic. Les parets de colors, tota una declaració d’intencions, i el mobiliari recicl

Advertising