Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
La Varieté
Foto: Maria Dias

8 botigues de Barcelona que tanquen i que trobarem a faltar

Les botigues es ressenteixen de la crisi sanitària, però són diversos els motius pels quals tanquen La Varieté, NU#02, Gidlööf i Beriestain

Per
Eugenia Sendra
Publicitat

La crisi sanitària ha obligat els comerços a abaixar la persiana durant més de dos mesos; molt abans que poguessin obrir o en el moment que els hauria tocat fer-ho, alguns establiments han anunciat que tanquen. El sector comercial tem per la continuïtat i supervivència d'un terç dels establiments arran de l'aturada: Fundació Barcelona Comerç apunta que entre un 10 i un 15% del teixit comercial de la ciutat no sobreviurà. La pausa obligada i la possibilitat de replantejar el negoci; la dificultat que ha representat haver d'assumir la despesa d'un lloguer –alguns propietaris han rebaixat els preus o condonat el lloguer– amb una facturació deficitària; i la incertesa davant de factors com el turisme són alguns dels motius pels quals no podrem tornar a gaudir de la seva proposta i companyia.

Jaime Beriestain

Un dels primers a anunciar el tancament va ser el dissenyador i interiorista Jaime Beriestain; després de set anys d'activitat a Pau Claris ha decidit posar punt final a la 'concept store' i al cafè. En un vídeo compartit a Instagram explicava que el ritme de les vendes havia anat caient fins al 40% des de l'octubre de 2017 i que la remuntada no ha estat possible. "El 2013, el món i Espanya sortien d'una gran crisi econòmica. Barcelona trobava a faltar un espai amb màgia i amb vida, i vaig pensar: per què no? Crearé i donaré a la ciutat una cosa molt meva, molt personal", diu en el vídeo del seu comiat. 

Jaime Beriestain
Foto: Jaime Beriestain

La Varieté

En una dimensió més humana de la decoració i l'interiorisme, La Varieté diu adeu després de deu anys al Raval. La seva història passa pels locals que van tenir al carrer Doctor Dou i, més recentment, a Elisabets, i per les moltes complicitats teixides amb botigues locals que també es ressenten de l'aturada d'aquests mesos. A la Raquel Muntal i el Ricard Commeleran l'aturada de la crisi els ha fet replantejar el projecte; de moment segueixen funcionant amb la botiga online i com a marca, La Varieté. Somiant en futur, no descarten poder tenir una nova vida física fora del radi de Barcelona.

La Varieté
Foto: Instagram La Varieté

Gidlööf

Després del daltabaix econòmic del 2008 van arrencar projectes com La Varieté o com Gidlööf, la botiga de mobles vintage i nòrdic del Born. Tot i la represa de l'activitat comercial a mitjans de maig, aviat van anunciar la liquidació per tancament amb un èxit total de vendes i molt de suport per part de clients i botigues amigues. "Els projectes de decoració aguantaven la botiga", explica Sofia, que reconeix no haver rebut tot el suport per part dels arrendataris. "El Born ha baixat molt en els últims dos anys, hi ha molts locals buits", afegeix una de les ànimes de Gidlööf. La incertesa mundial i el bon ritme de servei de projectes d'interiorisme a mida els ha fet optar pel canvi.

Gidloof
GidloofFoto: Carla Tramullas

NU#02

La botiga que compartien Txell Miras, Miriam Ponsa i Josep Abril des de fa quatre anys a l'Eixample de Barcelona va tancar portes abans de decretar-se l'estat d'alarma i l'anunci del tancament definitiu de NU#02 arribava a través de la xarxa. "Ens acomiadem de l'Eixample, d'un projecte preciós i compartit. Era un miracle màgic, contranatura, ple d'energia. L'energia es transforma i ha arribat el final d'una etapa". "Les perspectives de vendes no eren massa bones", apunta l'equip de Miriam Ponsa; l'equip de Txell Miras explica que el tancament ha estat motivat per una barreja de necessitat i prudència. "El gruix de la clientela era local i el públic estranger aportava valor afegit... Era un projecte fet amb molta il·lusió i empenta, però això no paga les factures", afegeixen.

NU#02
NU#02Foto: Edgar Ortiz

Espai Contrabandos

També tancarà portes el 25 de juny l'Espai Contrabandos, dedicat a l'edició independent, el llibre polític i el pensament crític. Comandada per Pol·len Edicions i sustentada per 45 projectes editorials, no ha estat viable gestionar un traspàs de la llibreria, que es va instal·lar al Raval el 2015. "A principi d'any, abans de saber què era això del coronavirus, ja teníem ganes d'un canvi de cicle", explica Mar Carrera, una de les sòcies treballadores. Afegeix que "desmuntem les peces de Contrabandos perquè algú pugui obrir-lo a una altra banda", deixant la porta oberta a l'aparició d'un projecte semblant en un altre punt de l'àrea metropolitana.

Altres comerços apreciats 

Hi ha comerços de barri o amb certa tradició que també s'acomiaden: Arlequí màscares tanca després de no poder negociar el traspàs del negoci i també abaixarà la persiana Espardenyes, un comerç amb més de trenta anys de tradició a la Sagrada Família que ha penjat el cartell de liquidació.

També s'acomiada Antique Boutique, botiga de mobiliari i objecte vintage al carrer Sèneca, tot i que el motiu no és la crisi sanitària: tanquen condicionats per les noves formes de consum. Amb tot, mantindran la marca pròpia que comercialitzaran online.

NO T'HO PERDIS: fes-te un regal a les botigues de la ciutat

Les millors idees d'oci i cultura per fer a casa amb la nova Time In Pocket interactiva.


Time Out Love Local campaign logo

La campanya Love Local de Time Out dona suport als negocis d'oci i cultura de Barcelona. Descobreix com pots ajudar a salvar els llocs que fan de Barcelona una ciutat genial


Últimes notícies

    Publicitat