Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca

Les grans exposicions dels museus de Barcelona el 2022

Grans noms, descobertes, artesania, fotografia, salut mental i sostenibilitat. Ja sabem què esperar dels museus de la Barcelona de cara al 2022.

Rita Roig
Escrit per
Rita Roig
Publicitat

Després que la pandèmia els forcés a tancar les portes, el 2021 va servir perquè els museus de la ciutat aixequessin el cap. Un cop recuperada l’oferta cultural que distingeix Barcelona, els museus fan via cap al 2022 amb una programació esplèndida i diversa. Avancem una pinzellada de les propostes artístiques que veurem a les sales d’exposicions de la ciutat. 

Com que els hits expositius sempre van de la mà dels grans noms de la història de l’art, sabem que CaixaForum s’omplirà de gom a gom quan s’inauguri 'La màquina Magritte' al febrer. La mostra, que ja s’ha pogut veure al Thyssen de Madrid, convida el públic a descobrir l'univers creatiu del geni surrealista. El MNAC també farà una aposta grandiloqüent: el juny del 2022 homenatjarà el pintor barroc Carracci en una exposició que parteix dels frescos que l’artista va fer a la Capella Herrera de l’església de San Giacomo degli Spagnoli de Roma. Durant el segle XX, els frescos van ser arrancats i enviats a Espanya (set van anar al Prado, nou al MNAC i els tres restants es van perdre). Ara el MNAC els reuneix en aquesta mostra on també hi haurà altres pintures i dibuixos de Carracci i els seus deixebles. 

Carraci. La Capella Herrera.
MNACCarraci. La Capella Herrera.

Les propostes del nou any del MACBA són en femení i volen qüestionar el concepte d’art que hem interioritzat culturalment. Pot ser art, una catifa? Quants artistes poden treballar plegats en una peça de museu? Per respondre aquestes qüestions, el museu acollirà la primera mostra monogràfica a l’Estat espanyol de Cinthia Marcelle, coneguda per les seves imponents instal·lacions artístiques i també exposarà l’obra tèxtil de l’artista catalana Teresa Lanceta. La Vila Casas dedicarà una mostra a l’artista visual Eugènia Balcells, al Museu Can Framis, on igualment podrem gaudir de l’obra de Stella Rahola Matutes, guanyadora del Premi d’Escultura 2021 d’aquesta fundació.   

Colección privada, cortesía de la Vedovi Gallery, Bruselas
© René Magritte, VEGAP, Madrid, 2021Colección privada, cortesía de la Vedovi Gallery, Bruselas
Pot ser art, una catifa? Quants artistes poden treballar plegats en una peça de museu?

La Fundació Miró comença amb força el 2022 gràcies a les 54 obres que van rebre de la família de l’artista a finals d’any. En acabar el mes de març, el públic podrà gaudir d’aquesta donació en l’exposició 'Miró: El llegat més íntim' que explorarà la faceta menys coneguda de l’artista com a col·leccionista d’art. I el Museu Picasso dedicarà una mostra a les pintures que l’artista va elaborar del 1901 al 1904, durant l’anomenada època blava, marcada per una aura melancòlica, colors blavosos i verdosos i rostres allargats. 

Cinthia Marcelle
MACBACinthia Marcelle

Barcelona té molts espais amb la fotografia com a protagonista. I de cara al 2022, la ciutat protagonitzarà una exposició del KbR a través dels ulls d’Adolf Mas, que va retratar els contrastos, avenços i conflictes de la Barcelona d’inicis del segle XX. A FotoColectania es podran veure les fotografies que Martin Chambi va fer dels Alps peruans en forma de reivindicació anticolonial, que van marcar un abans i un després en la fotografia llatinoamericana. Els 'fashion-victims' també gaudiran de 'Cine i moda. Per Jean-Paul Gaultier', una exposició de CaixaForum que mostra que el setè art i la indumentària sempre han anat de bracet. 

Cine i moda
CaixaForumCine i moda

La salut mental i la crisi climàtica són potser els reptes a què haurem de fer front de cara al 2022, i els museus volen dir-hi la seva. Per això el CCCB dedicarà una mostra sencera al funcionament del cervell humà i una altra a la figura de Francesc Tosquelles, un psiquiatre català que, durant l’exili a França, va dedicar-se a dignificar la vida als hospitals mentals i va innovar amb teràpies d’avantguarda.

La salut mental i la crisi climàtica seran els reptes del 2022, i els museus volen dir-hi la seva

Aquells que vulguin reflexionar sobre sostenibilitat i ecosistemes, que vagin a La Capella, a veure 'Imaginaris multiespècies. L’art de viure en un món de contingència i incertesa'. Allà, uns quants artistes s’hauran submergit en els mons dels microorganismes, les plantes, els animals i els fongs per descobrir tot el que podem aprendre, els humans, de les espècies que ens envolten. 

Tosquelles
CCCBTosquelles

NO T'HO PERDIS: Les millors exposicions de Barcelona

Llegeix el número de desembre de Time Out Barcelona amb entrevistes, reportatges i les millors recomanacions d'oci i cultura de la ciutat

Últimes notícies

    Publicitat