Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right 15 menús de migdia espectaculars

15 menús de migdia espectaculars

Els restaurants que millor et cuiden a l'hora de dinar

Chicha Limoná
© Ivan Giménez Chicha Limoná
Per Ricard Martín |
Advertising

A Barcelona encara és possible dinar un bon menú sense que l’economia domèstica entri en fallida i l’estómac necessiti una revisió d’urgència. Aquests són els restaurants que us obren la porta cada dia, us alimenten com cal i reparteixen carícies en forma de plats cuinats amb amor i devoció per l’espècie humana. Hi trobareu de tot: menges locals, asiàtiques, mexicanes, peruanes, ibèriques... Totes preparades per gent que us estima.

Ofis
© Ivan Gimenez
Restaurants, Argentina

Ofis

icon-location-pin El Raval

“Ens fot tenir tan pocs paletes, perquè deu ser tan maco el lloc que els espanta. Quan vénen, els fem una festa”. Parla Jorge Runnacles, xef i soci de l’Ofis, un restaurant d’empresaris argentins amb esperit proletari. Ofereixen, cada dia, un menú diferent amb sis plats sense ordre de primers i segons. Podeu fer la barbaritat de menjar pizza i entraña o vegetarià. Tot producte fresc (fan el seu pa!), aplicat a una cuina d’arrel italiana amb un toc creatiu que no cansa mai.

11,90 €

Time Out diu
Restaurants, Bar d'entrepans

Transatlàntic

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

En un Born on la clavada és Déu i els guiris els seus acòlits, el Transatlàntic és una secta secreta que val la pena conèixer: un bar de menú que ofereix sis primers i deu segons de plats de cuina catalana i espanyola, ben preparats i sense pretensions. I amb tot el producte directe de Santa Caterina (de congelat, assegura Sergi Macián, només tenen pèsols, faves i sípia): la lasanya és lasanya, no una pasta immunda. I és molt fàcil agafar afecte al seu saborós xurrasco i a les patates a lo pobre. Treballadors i jubilats poblen un menjador on fa tres anys que han congelat preus.

10,50 €

Time Out diu
Advertising
Bars i pubs

Morryssom

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

Aquí comparteixen taula paletes i jutges, explica el propietari, Pedro Sausor. I no és una boutade: mentre endrapo veig l’egregi Joan de Sagarra fotent-se un Jameson mentre encarrega taula per a quatre. El Morrysom hauria de ser declarat patrimoni: preus minúsculs per a una cuina casolana d’arrels distingides. Sausor, que va agafar el restaurant el 1974, de jovenet va passar per les grans cuines burgeses de Barcelona. I tant hi trobareu un arròs negre boníssim com una blanquette de veau, estofat francès de vedella amb nata. No us malfieu del vi en ampolla de patxaran: fa 40 anys que li porten de Reus i és boníssim. Si està d’humor, pregunteu-li pel nom del lloc.

9,50 €

Restaurants

Ría del Barbanza

Hi podries passar mil i una vegades per davant i no entrar-hi si no te’l recomanen. Arrecerat entre el brutalisme de les Corts, aquest gallec –més que discret, clandestí!– a primer cop d’ull és una vitrina amb peix i una barra. Et fan travessar la cuina (dos fogons de guisat i una planxa) i el fregador i et menen a un menjadoret on fas colzes amb els veïns. Allà, dispensen un menú on sempre hi ha peix fresc de segon (llobarro, orada, verat) i primers espectacularss, com ara un arròs caldós amb gambes (en un menú de 10,50 euros!) i una amanida de cabdells generosa en anxoves.

10,50 €

Advertising
Restaurants

Granja Mabel

icon-location-pin Sant Martí

El 2008, els germans Rufino, en plena crisi galopant, van reconvertir el bareto d’entrepans dels pares en un bar de menú curós. El recanvi generacional va ser difícil, però la Granja Mabel ara és un poder fàctic: a les onze, si hi truques, es dispara un contestador que diu que no hi ha lloc. No és estrany: per preu, imaginació (incorpora influències asiàtiques i llatines) i generositat, juguen en una lliga superior. En un menú de migdia (cada dia diferent) hi podreu trobar tonyina bluefin que no sigui un bistec de gat! Només cal repassar els plats i salivar: confit d’ànec amb puré trufat, lluç fresc amb vinagreta d’all... El migdia de la teva vida.

11,50 €

Bars i pubs, Bars de tapes

Pan & Oli

icon-location-pin Sants

El Carlos Ortiz té experiència llarga en cuines Michelin, i assegura “estar tip de plats insípids que feien alguns cuiners joves sense haver-los ni tastat”. Cuiner lector, el seu llibre de capçalera és 'La teca d’Ignasi Domènech' (1924), un tractat que fonamenta les bases de la cuina catalana contemporània, i es nota: al menú del Pan & Oli hi trobarem versions de clàssics fets amb audàcia i tècnica contemporània. Pel menú hi ronden, sense extres, arròs caldós o bacallà amb cigrons. Aperitiu, primer i segon i postres d’alta cuina de barri.

15 €

Advertising
Mitja Galta
©DANNY CAMINAL/ElPeriódico
Restaurants, Cuina creativa

Mitja Galta

icon-location-pin La Bordeta

Amb els dos anteriors, uns altres jefes de l’alta cuina de barri (caldria afegir-hi Can Boneta, ep). Associat amb els oncles, el xef Manel López –amb vuit anys de mili al Manairó– proposa una oferta setmanal de dimarts a divendres tan inspirada que vénen ganes de fitxar-hi cada dia. López parteix de la filosofia manaironiana que hi ha molt camp per córrer dins la tradició. I ho demostra cada dia amb plats sorprenents com el taco de xai amb guacamole. Sempre, sempre, hi trobareu un entrecot filetejat amb un toc d’autor, i els seus arrossos de dijous són de traca.

12,50 €

Haddock
© Maria Dias
Restaurants, Catalana

Haddock

Qui és el Franc Monrabà? Doncs un cuiner nòmada amb aire pirata que amb els anys ha anat navegant entre estrelles Michelin –va ser el primer cap de cuina de Santamaria el 1988, també va ser deixeble de Jean-Luc Figueras– i deixant en llocs (propis i aliens) un rastre sucós de bona cuina més llarg que una cadena d’àncora.  El seu amor culinari es materialitza en un menú de migdia potent i generós. Plats de fonda fets amb el millor producte possible –verdures de l'horta del fill de Santamaria, sovint– i coccions de cuina moderna. Per 15,50 €, per exemple, una amanida de les que ja no es troben i una graellada individual, amb vi de porro i poma al forn. Per sortir a quatre grapes, però res d'afartapobres sinó qualitat.

15,50 €

Advertising
Restaurants

Gat Blau

Concepte i execució impecable: en Pere Carrió es trenca la closca per oferir un menú de quatre primers i quatre segons ecològics i de km 0. Amb totes les combinacions possibles: primer i segon, copa, postres i aigua (gratis filtrada, 12,50 euros). O el mateix amb dos primers, 11,50 euros. O plat únic, per 9,50 euros. La cuina és fina, fina, i podeu fer recorreguts espartans o de festa major: com, per exemple, un arròs melós amb sípia abundant, i un wok de conill desossat sucós, amb una efectiva combinació de ceba morada caramel·litzada i més crua. El nou local del restaurant indueix al zen i, que coi, la cadira és una de les més còmodes on mai reposareu el cul.

12,50 €

Chica Limoná
©DANNY CAMINAL/ElPeriódico
Restaurants, Espanyola

Chicha Limoná

Entenc que la gent es malfiï dels llocs espaterrants d’estètica nòrdica. Però per 12,90 euros, el Chicha Limoná no pot oferir més: un menú setmanal, de dimarts a divendres, sovint amb segons d’accent basc –hi he menjat un lluç a la donostiarra i un marmitako de tonyina collonuts– i primers on manen les verdures ben tractades. I quatre postres de la casa que fan caure de cul. “Volem que la gent mengi bé i reconegui què menja”, diu el Victor Burgués, un dels socis. Doncs missió acomplerta.

13,90 €

Advertising
Restaurants

Can Boneta

Uns altres que també haurien de ser patrimoni protegit: a Can Boneta de tant en tant s’hi colen turistes que s’escapen de la ruta immunda de la Rambla, que es pensen que això és una aixecada de camisa. Doncs, no, és real: aquí conflueixen la cuina mamada de pares i sogres amb la tècnica moderna. Per 12 euros, un primer compost per la degustació de tres tapetes. Un exemple: gotet de salmorejo espès, amb el punt de vinagre just, amanida de tomàquets –dels de veritat!– amb olivada i un oli d’oliva del d’or líquid, i torradetes amb brie i sobrassada. De segon, a escollir pasta amb cansalada i bolets o bacallà amb samfaina.

12 €

Restaurants, Japonesa

Akashi Gallery

icon-location-pin Esquerra de l’Eixample

Els migdies de sushi són un afer tenebrós, que diria Balzac. Ara bé, a l’Akashi Gallery entreu-hi amb els ulls tancats (alerta, que amb la seva comoditat de jardí zen us hi podeu adormir). Els fotògrafs Tina Bagué i Toru Morimoto el 2010 van fer un viatge fotogràfic de 42.000 quilòmetres pel Japó. En va sortir un llibre i la teteria Akashi, que ara és un restaurant japonès amb totes les de la llei, i amb sushiman nadiu inclòs “que és dels pocs de Barcelona que ha estudiat a la Tokyo Sushi Academy”, assegura. Tenen mil variacions de menú fred i calent, però per 13,90 euros t’emportes quatre uramakis i quatre nigiris de nivell, més aigua, postres, amanida i sopa de miso. Ganga japo. Reserveu-hi!

8 menús entre 10,90 i 24,80 €

Advertising
Restaurants, Catalana

Agut

icon-location-pin El Gòtic

Aquest restaurant clàssic, partint del receptari de les cases de menjars, no ha perdut mai pistonada i ofereix un dels millors menús de la ciutat. El trobareu arrecerat, al costat de la carta a la porta. Només són dos primers i dos segons, però de màxima qualitat: fideus a la cassola mar i muntanya, cigrons amb espinacs i bacallà, i segons com el rap amb all cremat (el peix aquí sempre té aquell punt màgic de melositat lleument crua, que només permet el bon peix fresc). Tot tan bo i abundant com si fos sortit de la carta d’aquesta fonda d’alta cuina. El vi és excel·lent, i les postres també. Si mengeu a la barra, us costarà només 11,80 euros, i és un gust veure per l’espitllera com treballen a la cuina.

15 €. A la barra, 11,80 €

Time Out diu
Restaurants, Cuina creativa

Llamber

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El saber fer del Fran Heras –modernitzador de la cuina asturiana– traslladat al menú de migdia no és estilístic sinó conceptual. Hi ha poc rastre bable, però es tracta d’una degustació per tastar moltes coses, fins i tot dinant sols. És el mateix per tota la setmana, i cadascun dels quatre passos és una mitja ració: esqueixada amb fesols, crema de carbassa i cítrics (potent i refrescant), un risotto de verdures al dente i mandonguilles amb sípia, per exemple. Hi trobareu producte quotidià del bo (són de Slow Food) exposat de manera entenedora i amb sentit comú, ideal per a una petita celebració.

15,90 €

Time Out diu
Advertising
Mano Rota
©JOSEP GARCIA/ElPeriódico
Restaurants, Cuina internacional

Mano Rota

icon-location-pin El Poble-sec

L’Oswaldo Brito explica que abans feien un menú de migdia per 14 euros, però el van treure per no poder oferir la qualitat desitjada per aquest preu. Ara l’han reformulat a un preu superior que els permet “treballar exactament amb la mateixa matèria que a la carta”. L’estil de cuina és més ortodox, però excel·leix: els plats són abundants, i podeu demanar compartir cada plat amb el vostre acompanyant, fent-vos un petit menú de degustació. Un recorregut: sashimi de salmó amb olivada i paté d’albergínia, amanida de quinoa i formatge fresc, un suquet de rap poderós i una galta de vedella amb panses i espinacs on sucar pa és una obligació.

18 €

Advertising