Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right La Mercè 2017: portes obertes

Alerta! Ens esforcem per informar acuradament, però aquests són temps inusuals, així que comprova sempre abans de sortir.

Museu Picasso
Museu Picasso

La Mercè 2017: portes obertes

Coincidint amb la festa de la Mercè, un munt d'equipaments i museus de Barcelona obren les seves portes de forma gratuïta

Per Manuel Pérez
Advertising

Durant el dia de la Mercè cal deixar la mandra a casa i aprofitar les múltiples propostes que ofereix la festa de la patrona de la ciutat. Una de les més sucoses és la possibilitat de visitar gratis la majoria dels museus i alguns edificis emblemàtics barcelonins. Aquí en teniu una tria amb –molt important!– els horaris que trobareu les portes obertes. Alguns centres, fins i tot, estiren els horaris fins a dilluns 25, enguany festiu.

CosmoCaixa

Museus i institucions Ciència i tecnologia Sant Gervasi - La Bonanova

Diumenge 24, de 10 a 20 h.

CosmoCaixa és el resultat de la remodelació del Museu de la Ciència de Barcelona. Es va inaugurar el 2004 i ocupa el que va ser un modernista asil per a cecs, obra de Josep Domènech i Estapà. Les exposicions que podreu visitar són: 'Talking Brains' i visita lliure a la Sala Permanent Bosc Inundat.

Advertising
Palau Guell
© Olivia Rutherford / Time Out

Palau Güell

Llocs d'interès El Raval

Diumenge 24 de setembre de 10 a 20 h. Aforament limitat. El repartiment de les entrades gratuïtes es farà en dos torns, a les 10 i a les 15 h, fins a exhaurir-les totes.

El Palau Güell va ser el primer encàrrec important que va tenir Gaudí, i ho va iniciar el 1886 per a l'empresari tèxtil Eusebi Güell. Aquesta obra pertany a l'etapa orientalista de l'arquitecte, durant la qual es va inspirar en l'art del Proper i Extrem Orienti així com en l'art islàmic hispànic. Va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO en el 1984. L'edifici s'estructura en 6 plantes, més les cavallerisses, de funcionalitat molt diferent i una entrada de grans dimensions i una distribució de les estades entorn d’una xemeneia cònica que enllaça i ventila els pisos superiors. La terrassa està decorada per un bosc de colors i 20 xemeneies amb mosaic. Preludi del que faria a La Pedrera.

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
© Elan Fleisher / Time Out

Recinte modernista de Sant Pau

Llocs d'interès Eixample

Diumenge 24 de 10 a 14.30 h.

L'hospital, obra de Domènech i Montaner, és Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, i està format per 20 pavellons amb adorns colorits bizantins, gòtics i moriscs que caracteritzen l'estil de l'arquitecte, i està enmig d'uns jardins que ocupen nou illes de la part nord-est de l'Eixample. Es troba en un angle de 45º respecte a la resta del sistema quadriculat d’Ildefons Cerdà, de manera que li toca més el sol. Domènech i Montaner va construir l'hospital tenint en ment als seus pacients, convençut que l'harmonia estètica i l'ambient agradable eren bons per a la salut.

Advertising

Museu de Carrosses Fúnebres

Què fer Barcelona

Des del divendres 22 fins el dilluns 25, de 10 a 14 h.

Aquesta col·lecció de carrosses funeràries va crear-se l'any 1970 i està formada per 19 peces originals: 13 carrosses funeràries, 6 cotxes d'acompanyants i tres cotxes a motor. És l'única col·lecció d'aquest tipus que hi ha a Europa, de manera que, a més de despertar la morbositat d'alguns, és un patrimoni artístic, cultural i antropològic molt valuós.

Macba. Museu d'Art Contemporani de Barcelona

Museus i institucions Art i disseny El Raval

Diumenge 24 de setembre de 10 a 20 h.

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona ocupa l'impressionant edifici de l'arquitecte nord-americà Richard Meier a la plaça dels Àngels, al Raval. Vol transmetre l'art contemporani, oferir una multiplicitat de visions i generar debats crítics sobre l'art i la cultura. Si us perdeu, seguiu el soroll que fan els skaters.

Advertising
Fundació Antoni Tàpies
©Maria Dias

Fundació Antoni Tàpies

Què fer Dreta de l'Eixample

Diumenge 24 i dilluns 25 de 10 a 19 h.

Antoni Tàpies va destacar en l'escena artística als anys 50, quan va començar a incorporar residus de paper, fang i draps en les seves pintures. L'artista va crear la Fundació Tàpies el 1984 a l'edifici de l'antiga editorial Montaner i Simon, i es dedica a l'estudi i a l'apreciació de l'art contemporani. En un acte polèmic, Tàpies va coronar l'edifici amb la seva obra Núvol i cadira. L'edifici segueix sent un dels primers exemples del modernisme a combinar maons a la vista i ferro, i és ara un centre cultural i un museu dedicat a l'obra i a la vida de Tàpies, amb exposicions, simposis, conferències i pel·lícules. Dins hi ha l'entitat dels Amics de la Fundació Tàpies, que permet als socis gaudir d'exposicions, conferències i tot tipus d'activitats que organitza la Fundació.

Montjuic castle
© Olivia Rutherford / Time Out

Castell de Montjuïc

Llocs d'interès Sants - Montjuïc

Diumenge 24, de 10 a 20 h.

El Museu Militar va tancar el 2009 i la col·lecció es va traslladar a Figueres. El Castell és ara un Centre Internacional per la Pau Mundial. Els visitants poden passejar pel Castell, pujar als merlets per tenir bones vistes i anar de pícnic al fossat. Hi ha una cafeteria a la Plaça d'Armes.

Advertising
Fundació Joan Miró
©Maria Dias

Fundació Joan Miró

Museus i institucions Art i disseny Sants - Montjuïc

Diumenge 24, de 10 a 15 h.

La Fundació té la col·lecció pública més completa d'obra de Joan Miró, integrada per pintures, escultures, ceràmiques, tèxtils, gravats i dibuixos de l'artista de totes les èpoques. Josep Lluís Sert, arquitecte cofundador del GATCPAC (Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l'Arquitectura Contemporània) i gran amic de Joan Miró, va dissenyar aquest gran museu al parc de Montjuïc. Entre les expocicions actuals destaca 'The Way Things Do'.

MUHBA Museu d'Història de Barcelona

Museus i institucions Història El Gòtic

Diumenge 24, de 10 a 19 h.

De la plaça del Rei a la catedral hi ha uns 4.000 m2 d'excavacions romanes subterrànies: carrers, viles i magatzems d'oli i vi, que van ser descoberts per casualitat a finals dels anys 20, quan es va aixecar part del Barri Gòtic per construir la Via Laietana. També es podran visitar de forma gratuïta.

També es podran visitar de forma gratuïta el dia 24  altres seus del museus com la Domus d’Avinyó (d'11 a 14 h), El Call (d'11 a 19 h), el Temple d’August (24 i 25 de 10 a 20 h. Dilluns, 10 a 19 h) o Vila Joana (de 10 a 19 h).

Advertising

Museu d'Arqueologia de Catalunya

Museus i institucions Història El Poble-sec

Diumenge 24, de 9.30 a 19 h.

La seu de Barcelona està al passeig de Santa Madrona, a l’antic Palau d’Arts Gràfiques, i mostra permanentment els vestigis arqueològics que il·lustren l'evolució de Catalunya i el seu entorn durant la prehistòria i la història antiga. Exposa relíquies gregues, fenícies, romanes i visigodes, fins l’Edat Mitjana. També ofereix una visió de diverses cultures de la resta de la península Ibèrica i de la Mediterrània.

Jardi Botanic
© Greg Gladman / Time Out

Jardí Botànic

Llocs d'interès Sants - Montjuïc

Diumenge 24 i dilluns 25 de setembre de 10 a 19h.

La construcció de nous accessos per als equipaments dels Jocs Olímpics va afavorir la proposta de crear un nou jardí botànic per a la ciutat. Està situat a la muntanya de Montjuïc, entre el castell i l’Estadi Olímpic Lluís Companys, té 14 hectàrees de superfície i la seva forma recorda a la d'un gran amfiteatre. Preserva les col·leccions de plantes mediterrànies de tot el món i té unes magnífiques vistes sobre el delta del Llobregat, l’Anella Olímpica i part de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Advertising

Museu Blau

Museus i institucions Història natural El Besòs i el Maresme

Diumenge 24 i dilluns 25 de setembre de 10 a 20 h.

El Museu Blau es va inaugurar el 2011 al Parc del Fòrum i forma part del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Ocupa 9.000 metres quadrats distribuïts en dues plantes i al gran vestíbul ens dóna la benvinguda l’esquelet d’una balena que va varar a la platja de Llançà el 1862. El Museu s’estructura al voltant de diferents instal·lacions i espais, la mostra de referència Planeta Vida (un viatge per la història de la vida i la seva coevolució amb el nostre planeta).

Museu de la Música

Museus i institucions Història Fort Pienc

Diumenge de 10 a 19 h i dilluns de 10 a 18 h.

El 2007 el Museu de la Música tornava a obrir al públic a L’Auditori. La nova exposició permanent té prop de 500 instruments de diferents èpoques i cultures i està considerada com una de les més importants d’Espanya.

Advertising

Disseny Hub Barcelona-Les Glòries

Museus i institucions Sant Martí

Diumenge 24 i dilluns 25  de 10 a 20 h.

Des del desembre del 2013, Disseny Hub Barcelona acull el Museu del Disseny de Barcelona, que integra les col·leccions històriques i contemporànies d’arts decoratives, ceràmica, disseny, tèxtil i d’indumentària i arts gràfiques, patrimoni de la ciutat.

Museu d'Història de Catalunya

Museus i institucions Història La Barceloneta

Diumenge 24, de 10 a 19 h.

La seu del museu es troba al Palau de Mar, als què havien estat els antics Magatzems Generals de Comerç, l'únic edifici conservat del vell port de Barcelona que data de 1881. El Museu d'Història de Catalunya vol conservar i exhibir una col·lecció que permeti donar a conèixer els fets històrics i la vida quotidiana dels ciutadans de Catalunya, donar suport a la recerca i estimular l'interès dels ciutadans per la història. Trobareu l'exposició temporal 'Toni Vidal retrata la cultura catalana dels setanta'.

Advertising

Museu Nacional d'Art de Catalunya. MNAC

Museus i institucions Art i disseny Sants - Montjuïc

Del dimarts 19 fins al dissabte 23 si et dius Mercè, tu i el teu acompanyant teniu entrada gratuïta al Museu

El Museu Nacional d'Art de Catalunya té la missió d'explicar la magnitud de l'art català des del romànic fins a mitjan segle XX i a través d'alguns dels artistes més destacats de cada període, com Tizià, Velázquez, Fortuny, Casas, Rusiñol i Gaudí. Exposats a l'emblemàtic edifici que es va construir amb motiu de l'Exposició Internacional de 1929 trobareu una representació de totes les arts: escultura, pintura, arts de l'objecte, dibuixos, gravats, cartells, fotografia i numismàtica.

Museu Maritim de Barcelona Drassanes
Maria Dias

Museu Marítim de Barcelona

Museus i institucions Història El Raval

Diumenge 24 i dilluns 25 de 10 a 19.30 h.

Fins i tot si no pots distingir una caravel·la d'un catamarà, el Museu Marítim mereix una visita, ja que els arcs i voltes de les antigues drassanes representen un dels exemples millor conservats de l'arquitectura gòtica civil a l'Estat espanyol. Van ser declarades Monument Històric-Artístic en 1976.

Advertising
Museu Frederic Marès
©Museu Frederic Marès – Guillem F-H

Museu Frederic Marès

Museus i institucions Art i disseny El Gòtic

Diumenge 24 i dilluns 25 d'11 a 20 h.

L'escultor Frederic Marès col·leccionava tot el que queia a les seves mans, des de raspalls a gots d'òpera i gàrgoles. El 1944 va donar les seves col·leccions a la ciutat  i dos anys més tard s’inaugurava aquest museu situat en una part de l’antic Palau Reial dels Comtes de Barcelona, del qual es conserva el pati.Al llarg de la seva vida, Frederic Marès va reunir una extensa col·lecció d’escultura hispànica, des de l’època antiga fins al segle XIX, en la qual predomina la talla policroma.

Museu Picasso

Museus i institucions Ciutat Vella

Diumenge 24, de 10 a 17 h.

El Museu Picasso de Barcelona és el centre de referència pel coneixement dels anys de formació de Pablo Ruiz Picasso. Obert al públic l'any 1963, acull un fons de més de 3.800 obres que conformen la col·lecció permanent i ofereixen una dilatada programació d'exposicions temporals.

Advertising
Poble Espanyol
© Poble Espanyol

Poble Espanyol

Llocs d'interès Visites turístiques Sants - Montjuïc

Diumenge 24, gratuït només per a residents a Barcelona

Situat en una de les zones més emblemàtiques de Barcelona i a pocs metres de les Fonts de Montjuïc, el Poble Espanyol és un dels principals atractius de la ciutat pel conjunt únic que ofereix: arquitectura, art contemporani, artesania, botigues i gastronomia en un entorn agradable i sense cotxes, idoni per a tota la família.

Pavelló Barcelona
© Elan Fleisher / Time Out

Pavelló Mies Van der Rohe

Museus i institucions Sants - Montjuïc

Diumenge 24 i dilluns 25 de setembre de 10 a 20 h.

Mies van der Rohe va construir el Pavelló Alemany per a l'Exposició de 1929, no com una galeria, sinó com un espai de recepció poc moblat amb la seva marca personal, la ‘Cadira Barcelona’. El pavelló va ser un monument que va fundar l'arquitectura racionalista moderna, fent un ús revolucionari dels materials. Malgrat que el pavelló original va ser enderrocat després de l'exposició, el 1986 es va construir una còpia idèntica en el mateix lloc. La simplicitat del seu disseny ressalta el marbre i l'expressivitat de l'escultura de George Kolbe.

Advertising
Monestir de Pedralbes
© Natalie Pecht / Time Out

Monestir de Santa Maria de Pedralbes

Què fer Pedralbes

Diumenge 24 de 10 a  20 h; dilluns 25 de 10 a 13.30 h.

El Monestir de Santa Maria de Pedralbes, va ser fundat l’any 1327 per la reina Elisenda de Montcada, i avui dia constitueix un testimoni cultural i històric únic de la comunitat de clarisses que hi ha viscut ininterrompudament des del segle XIV. Val la pena visitar-lo ja que és un gran exponent del gòtic català.

Museu Etnològic de Barcelona

Museus i institucions Història

Diumenge 24 de 10 a 20 h.

El Museu Etnològic de Barcelona ha renovat l'espai i les exposicions. En aquesta nova etapa del museu, la investigació i la divulgació se centren en la societat actual, complexa i plural, utilitzant una eina fonamental en l'antropologia com és la comparació. Les noves exposicions proposen una reflexió sobre diferents aspectes de la vida humana que són universals, i convida a fer-ho comparant l'entorn quotidià que ens envolta amb el nostre passat.

Advertising
Espai Bombers
© Maria Dias

Espai Bombers

Què fer

Diumenge 24 i dilluns 25 de setembre. de 10 a 15 h.

Aquest edifici es va construir per a l’Exposició Universal del 1929 i va ser el primer parc de bombers real, ja que fins aleshores feien servir altres edificis municipals. Els mateixos bombers van ficar cullerada en el disseny, fet seguint les seves necessitats, i la resta de parcs han copiat aquest primer model. Quan entrem, ens rep la Genoveva, un cotxe de bombers també del 1929 que ens embadaleix. Que ben conservat!

Casa de l'Ardiaca
Maria Dias

Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

Museus i institucions Història El Gòtic

22 de setembre de 9 a 20.45 h. Dies 23, 24 i 25 de setembre de 10 a 20 h.

L'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona custodia i difon la documentacó de l'administració de la ciutat des de mitjans del segle XIII fins a la revolució de mitjans del segle XIX. Però a la Casa de l'Ardiaca també es conserven materials arxivístics, bibliogràfics i hemerogràfics considerats d'interès general. Un espai indispensable per als que volen conèixer més de prop la història de Barcelona i de Catalunya.

Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising