Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
'El temps que estiguem junts'
Foto: Ros Ribas'El temps que estiguem junts'

Teatre a casa en temps de confinament

Tots els recursos on-line que necessites per seguir gaudint de grans obres

Manuel Pérez
Escrit per
Andreu Gomila
i
Manuel Pérez
Publicitat

Ja sabem que l'experiència teatral, vista des d'una pantalla, no és la mateixa. Però com aquests dies cal que ens quedem a casa, hi ha moltes maneres de continuar gaudint de grans obres en format enregistrat. Els teatres i les companyies del país, ara que les sales han tancat, s'han posat les piles per fer possible l'impossible. A més, hi ha arxius interessant per tot el planeta, plataformes disponibles, biblioteques gratuïtes... A Twitter, totes les iniciatives estan etiquetades amb el hashtag #teatrealsofa.

NO T'HO PERDIS: 50 idees genials per fer a casa mentre duri el confinament

El Teatre Lliure, entre els equipaments públics, és qui ha llançat la iniciativa més innovadora. Sota el paraigua #TheShowMustGoOn, el teatre, en horari de funció normal, proposa el visionat d'algunes de les peces de més èxit dels últims anys a través del seu canal de YouTube. Van obrir la iniciativa amb la la peça 'Hamlet' de Pau Carrió protagonitzada per Pol López, que va tenir al voltant de 10.000 visualitzacions. La pròxima peça que podrem veure és 'El temps que estiguem junts', de Pablo Messiez i la darrera promoció de la Kompanyia, que es podrà veure de dijous 2 a dissabte 4 d'abril a les 20 h i diumenge 5 a les 18 h.

Un allau de teatre en xarxa
May Zirkus/TNC

Un allau de teatre en xarxa

Davant l'allau de propostes de teatre enregistrat que aquests dies s'ha pujat a les xarxes, un bon recopilatori per trobar tota mena d'obres a diferents plataformes (Vimeo, TV3 a la carta i YouTube), és el Teatre al Sofà de la Biblioteca Virtual de la Xarxa de Biblioteques, amb obres tan significatives dels últims temps com 'Llibert' o 'L'art de la comèdia'. També us podeu deixar caure per l'Arxiu Audiovisual de les Arts Escèniques del MAE amb 380 vídeos històrics i altres materials d'interès.

Publicitat
Teatroteca

L'estatal Instituo Nacional de Artes Escénicas y Música (INAEM) té un arxiu en video espectacular, de teatre i dansa, amb muntatges que va de 1994 fins a l'actualitat. Hi ha, per exemple, la versió d''El público' de Federico García Lorca que va fer Àlex Rigola i que va passar pel TNC. O el Nippon-Koku de Marcos Morau amb la Compañía Nacional de Danza. O 'La piedra oscura', d'Alberto Conejero, que vam veure al Lliure. També, esclar, hi ha molt teatre clàssic espanyol.

Play Theatres és una plataforma de vídeo a demanda especialitzada en arts escèniques: teatre, òpera, dansa i concerts de música clàssica. La subscripció mensual és de 8€ i la majoria d'obres, soltes, costes 1,95€. Hi ha, sobretot, teatre contemporani: molts títols de Tricicle, les últimes peces de T de Teatre, 'L'hostalera' de Pau Carrió... Però també també tenim clàssics com 'Mar i cel' o 'El Mikado' de Dagoll Dagom.

Publicitat
Del West End a Broadway
Foto Manuel Harlan.

Del West End a Broadway

A altres escenes que no podem gaudir amb la freqüència que voldríem, trobem Digital Theatre, gegantí arxiu de l’escena anglesa, molt més avançada en termes de realitzacions acceptables. Els més shakespearians que vagin directes al Globe Player, i BroadwayHD és el que us caldrà teclejar si sentiu que la vida és un musical. El National, la Royal i el Metropolitan també emeten obres en temps de quarantena.

Escena global
Foto: Timbre 4

Escena global

L’idioma no és barrera a Teatrix, repositori argentí on trobar fites com 'La omisión de la familia Coleman' de Claudio Tolcachir. Més recent és l’Escenix xilè, en resposta a la crisi. A Berlín, espais com la Schaubühne obren cada dia els arxius en línia i, a París, els artistes de La Coline que dirigeix Wajdi Mouawad llegeixen textos per telèfon als espectadors. Mostres de bona voluntat fins que els teatres tornin a obrir.

Publicitat
L'arxiu de teatre català de TVE

Voleu veure Ovidi Montllor a 'Josafat', Vicky Peña a 'El mirall', Núria Espert a 'La dama de les camèlies', Anna Lizaran a 'Mahagonny?'. Durant molts anys, el circuit català de TVE va tenir un programa de teatre on s'enregistraven obres de teatre pensades per al format televisiu. L'arxiu va de 1975 a 1995. Vint anys on podem veure grans llegendes del nostre teatre interpretant papers importants. Si no vau veure, per exemple, el magnífic 'Quartett' de Heiner Müller intepretat per Lluís Homar i Anna Lizaran, ara és el moment.

Teatre fet cinema
Foto: Germanes (TV3)

Teatre fet cinema

El Grup Focus amplia la seva oferta de Teatre a Casa amb dues ficcions televisives basades en dues de les seves produccions de més èxits dels últims anys. Per una banda, 'Desclassificats', una pel·lícula d'Abel Folk i Joan Riedweg, basada en l'obra homònima que Pere Riera va escriure i dirigir a La Villarroel el 2011. D'altra banda, la versió televisiva de 'Germanes' de Carol López. L’obra es va estrenar a La Villarroel el 2008, es va reposar el 2009, i la versió televisiva va ser candidata a millor telemovie als Premis Gaudí el 2012. Trobareu més propostes al web www.teatreacasa.cat.

Publicitat
#coronavirusplays
©Marc Bordons Soler

#coronavirusplays

El dramaturg Jordi Casanovas, un cul inquiet de mena, ha llançat una inicativa a Twitter adreçada a tots els autors del país en la qual els insta a penjar a Twitter monòlegs, de màxim tres minuts de durada, "sobre el que senten, viuen o pateixen en aquests moments d’incertesa, quarentena i confinament". Posteriorment, els intèrprets han de recollir el guant i fer-ne un vídeo. Tot amb el hashtag #coronavirusplays

Publicitat

Una de les experiències teatrals més bestials que s'han parit a Barcelona en els últims és 'F.R.A.U.', una peça d'Albert Balasch dirigida per Albert Arribas, estrenada al Grec 2016 que tenia set hores de durada. Teatre polièdric per passar tot un dia visionant un prodigi, i gaudir d'actors joves i veterans compartint un mateix espai.

Publicitat
Llibres de teatre

Si tens el carnet de la biblioteca, tens un tresor, ja que té un préstec de llibres en línia que és una meravella. Només has d'entrar en aquesta pàgina i gaudir del fons d'eBiblio Catalunya, un servei del Sistema de Lectura Pública de Catalunya que fa possible el préstec de continguts digitals a tots els usuaris amb carnet de les biblioteques públiques catalanes. Es pot accedir a aquests continguts a través de diferents dispositius: ordinadors personals, lectors de llibres electrònics, tauletes o telèfons intel·ligents. Ha arribat l’hora de llegir tot Shakespeare!

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat