Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
A concert
Photograph: Shutterstock

Quan podré tornar a anar a un concert com abans?

Els concerts sense distanciament social tornaran aquest any? I els festivals? Ens ho expliquen científics i professionals de la indústria

Escrit per
Time Out editors
Publicitat

Infinitat de sales de concert d’arreu del món no han acollit ni un sol riff, ni un sol crit, ni sortides apoteòsiques a l’escenari des de març del 2020. Els darrers deu mesos, aquests espais han hagut de ser creatius per poder oferir concerts sigui com sigui, i al cap i a la fi, sobreviure. L'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) afirma que fins a finals de l'any passat s'havien cancel·lat 25.000 concerts, unes dades alarmants que posen entre les cordes un sector que no pot acabar de recuperar-se, sobretot per les restriccions d'aforament i els tancaments provisionals. 

Les sales s'han hagut de reinventar i adaptar a la nova situació pandèmica on els programes de retransmissió en directe han guanyat força i s’han convertit en un substitut decent per amenitzar l'espera. Però siguem sincers: el que realment desitgem la majoria són els concerts: ballar, cantar, terres enganxosos i cervesa cara... Amb les vacunes desplegant-se arreu, es comença a parlar de quan podrà tornar a ser com abans la música en directe. Els concerts a Europa i Amèrica del Nord podrien ser una realitat a curt termini?


Les vacunes recuperaran els espectacles en viu el 2021?

Taiwan i Nova Zelanda són dels pocs països on s'estan celebrant concerts, perquè han aconseguit controlar el virus. A Austràlia, fins i tot els xous d'estadi han tornat, en part a una capacitat parcial. Però, en altres llocs, l'esperança més gran per a la música en viu és el desplegament de vacunes. El doctor Anthony Fauci, el nou assessor mèdic del president dels Estats Units, Joe Biden, va dir recentment que si es vacunava entre el 70 i el 85 per cent de la població, els concerts podrien tornar a tot el país a finals d'any.

Altres científics, com el doctor Donald Schaffner, coincideixen amb Fauci i creuen que el retorn de la música en directe sense distanciament –després d’una vacunació generalitzada– seria molt plausible a Europa i Estats Units, però amb un grapat d'advertències. Tanmateix, la vacunació generalitzada no farà que els concerts siguin del tot segurs, sobretot els esdeveniments més grans.

Les vacunes 'només' són efectives en un 90 per cent. Això vol dir que, fins i tot si tothom pren dues dosis de la vacuna, és probable que hi hagi una taxa de fracàs d’un 10 per cent com a mínim. I si li sumem la possibilitat que molta gent opti per no vacunar-se, molts de nosaltres seguirem sent susceptibles a contagis mentre circuli el virus, apunta el doctor Juian Tang, viròleg a a la Leicester Royal Infirmary, al Regne Unit. 

A concert
Foto: Shutterstock


Els festivals podrien estar fora de joc aquest any

Si el llançament de la vacuna vol dir que la música en directe podria tornar a finals d’any, és probable que ja sigui massa tard per salvar la temporada de festivals d’estiu a gran part d’Europa i Estats Units. De moment, ja sabem que un dels festivals més famosos del món, el de Glastonbury, s'ha cancel·lat i estem a l'espera de conèixer l'estat, encara a l'aire, de molts altres. 

Tot i que la transmissió de la Covid-19 es redueix a l'aire lliure, hi ha riscos addicionals en un esdeveniment de tot un dia o d'un cap de setmana. Passar molt temps en multitud augmenta el risc de contagi. Encara hi ha pocs exemples de macrofestivals de música (no pas concerts puntuals) que hagin aconseguit incorporar el distanciament social necessari i adient. 

People sitting on the lawns at Heide Sculpture park
Foto: Articulate PR

 
Quan podríem relaxar el distanciament social en els concerts?

Per tant, si és improbable que els festivals es celebrin en el seu format habitual l'estiu vinent, ¿què passa amb els concerts puntuals? De moment, els que s'estan celebrant –seguint els protocols sanitaris– són amb un distanciament social similar als que van tenir lloc a moltes sales al llarg de la segona meitat del 2020. Per exemple, la Universitat de Barcelona organitza dos concerts al febrer totalment gratuïts amb aforament limitat. I si voleu saber-ne d'altres, podeu consultar aquí la programació de tots els concerts que se celebren pròximament a la capital catalana. 

A finals de l'any passat, els promotors del Primavera Sound, amb el doctor Bonaventura Clotet, van intentar respondre aquestes preguntes. Va tenir lloc un concert a la Sala Apol·lo on es feien tests ràpids a tots els assistents per comprovar si aquests espectacles són viables en les circumstàncies actuals. Tanmateix, tot i que els resultats de l’estudi del Primavera poden ser prometedors, les proves encara tenen els seus inconvenients, com el fet d'haver de fer proves a tothom abans d’entrar a tot arreu. La infraestructura que això comporta és molt costosa. 

Una de les alternatives als tests d'antígens és una millor circulació d’aire. El 100 Club de Londres ja està introduint un sistema de filtració UV-C que neteja i filtra l’aire. Les proves són a punt de fer-se, tot i que l’organització encara subratlla la importància de portar mascaretes. No està clar si totes aquestes mesures addicionals serien o no suficients per portar amb seguretat concerts sense distanciament abans que es completi la vacunació total. El que sembla segur, però, és que anar a un concert serà força diferent al que estàvem acostumats durant molt de temps.

¡Conmigo! Feat. Havana Social Club
Foto: Facebook/CÉ LA VI


La indústria musical encara necessitarà suport

Totes aquestes precaucions (proves ràpides, millor ventilació i tota una potencial càrrega de tràmits) podrien ajudar a fer tornar la música en directe, amb i sense distanciament. Però també tindrien un cost, que possiblement molts establiments no puguin afrontar ara per ara, ja que durant els últims mesos han assumit un munt de càrregues financeres addicionals només per mantenir-se en el negoci. 

El director de l'Associació Nacional de sales i Promotors Independents d'Estas Units (NIVA), Rev. Moose, afirma que els subsidis i les ajudes són necessaris si es necessiten introduir noves tecnologies o proves en els locals. "Tot el que s'imposa des de la perspectiva governamental ha de venir acompanyat de suport financer; aquestes empreses han patit durant l'últim any". Per als afortunats que rebin subvencions hauria de ser factible tornar a obrir a finals d'any. Però per molts altres sense la mateixa sort, pot resultar massa costós.

A concert
Foto: Shutterstock

NO T'HO PERDIS: Els millors concerts del mes a Barcelona

Llegeix l'especial gastronòmic de Time Out, amb els millors bars i restaurants de Barcelona que has de tastar aquest 2021

Més de Love Local

    Últimes notícies

      Publicitat