Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Poké Maoli
Foto: Poké Maoli

10 opcions per menjar fresc a Barcelona

Els millors llocs de la ciutat per assaborir delícies crues

https://media.timeout.com/images/105811575/image.jpg
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

Per preparar els plats d’aquest reportatge no s’han fet servir ni fogons, ni brases ni forns. Són especialitats internacionals –de Hawaii, del Perú, del Japó, d’Itàlia, de França i també de casa nostra– que han patit transformacions mínimes i que cedeixen el protagonisme al producte, que es mostra en tota la seva esplendor.

  • Restaurants
  • Mediterrània
  • L'Antiga Esquerra de l'Eixample

El tàrtar, un plat molt generalitzat –i criticat molt en segons quins estaments gastronòmics–, revifa i es dignifica a La Tartareria: un restaurant on tota la carta està dedicada a aquesta recepta. La seva força és oferir un concepte propi en un local totalment diferent, amb una cuina oberta i una matèria primera de gran qualitat. Van molt més enllà del clàssic tàrtar de salmó i alvocat!

En aquest deliciós espai -que ocupa el que a finals de segle XIX era una vaqueria- el 80 % de la carta es correspon a producte cru (o poc cuinat) preparat al moment. Vehiculat en receptes molt reconeixibles -sí, hi trobareu els clàssics bistecs tàrtars o tàrtars de tonyina- però també un bikini de tàrtar de vaca vella amb un formatge Comté amb 18 mesos de curació. 

  • Restaurants
  • Hawaiana
  • La Barceloneta
  • preu 1 de 4

No, això del poké no és Mourinho en mode melancòlic. Un poké és una amanida de peix cru originària de Hawaii, extraordinàriament saborosa i saludable. Entre bafarades de loció bronzejadora i fregits de baixa estofa, aquesta barra és un petit recés on et serveixen una base d’hidrats de carboni (arròs de sushi, integral, quinoa) o amanida, més dues cullerades generoses de proteïna animal (salmó, cranc, llagostí...) i salses (ponzu, cebichera...) toppings i vegetals. Per més o menys 10 euros, podeu seure a la Barceloneta a veure la desfilada de menjar infecte amb un bol de sabor i salut.

Publicitat
  • Restaurants
  • Japonesa
  • Esquerra de l’Eixample
  • preu 3 de 4

Salvaje Barcelona, obert la primavera del 2021, és el segon restaurant que l'empresa de restauració Grupo Salvaje obre a Espanya. El primer es va inaugurar a Madrid el febrer de 2020 i va aconseguir una cosa que sembla impossible: triomfar i consolidar-se en la pitjor catàstrofe sanitària dels últims cent anys amb una oferta de luxe. 

Ocupa els 2.000 m² que va deixar vacant Bellavista del Jardín del Norte, el restaurant de Leo Messi i Grupo Iglesias, i ha portat la immensitat de la ubicació a un terreny selvàtic, però no menys espectacular, amb elements vegetals, animals i escultures. El menjar és a càrrec del xef veneçolà Fermín Azkue, que defineix la proposta com a defineix a cuina "ànima llatina, de pares bascos, i amb un bagatge ple d'Europa". Aquí hi trobareu sushi fastuós, de producte superlatiu i mires àmplies: amb forta influència mediterrània i incursions a la cuina nòrdica. 

Gouthier: el mar a la boca
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Francesa
  • Sarrià - Sant Gervasi
  • preu 2 de 4

Si hi ha algú que faci pedagogia de l’ostra, aquests són la Silvia Perpiñá i el Ricard Alabart a Gouthier. Un bar d’ostres que, d’ençà que va obrir el 2004, ha ensenyat al barceloní els matisos que hi ha entre una humil però saborosa 'fine de claire' –gust marí fresc, poc carnosa– i una aristocràtica 'pied de cheval'. El millor és demanar un tast vertical de cinc peces i una copa de vi blanc i gaudir d’un aperitiu principesc. També s’han especialitzat en altres delicadeses en cru, com el salmó i el fetge de rap. Respecteu l’ostra: calen sis mesos en un clar salí d’un metre quadrat per cultivar-ne quatre.

Publicitat
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Italiana
  • Sant Gervasi - Galvany
  • preu 2 de 4

La 'concept store' Luzio fa un any va obrir l’Iluzione: un italià com una casa de pagès però que dona molta importància al producte cru, a les vinagretes excelses i a les amanides potents. Menjar fred aquí us posarà calents: podeu començar per mortadel·la de Bolonya –xutada de matisos i sabor, res a veure amb el miserable parent del xòped nostrat– amb pa de focaccia i compartir una amanida amb ventresca de tonyina i anxoves, i un carpaccio de bou amb una meravellosa salsa Harry’s Bar. El tiramisú és un prodigi cremós, i la cocteleria és excel·lent. Lloc romàntic amb racions XXL.

  • Restaurants
  • Peruana
  • Gràcia
  • preu 3 de 4

En el moment zero de l’explosió peruana a Barcelona, en Nicky Ramos va obrir The Market, que fusionava cebiches amb la cocteleria més sofisticada. Des del 2019, a Leche de Tigre, opta “per un concepte més casolà, més proper”, amb una carta que, en la seva brevetat, resumeix de manera modèlica aquesta enorme cuina: hi trobareu des de la influència nikkei fins a la xinesa, passant per l’entrepà peruà –el 'sanguche'– i, sobretot, la cuina popular: el magnífic pop 'anticuchero' exemplifica el pas de la cuina de supervivència a l’alta gastronomia. I uns cebiches excel·lents, esclar. 

 

Publicitat
Espai Kru: de referència
  • Restaurants
  • Espanyola
  • El Poble-sec
  • preu 3 de 4

No descobrim res, però una llista de cuina en cru seria incompleta sense l’aposta més personal dels germans Iglesias. El que va començar com un entresolat del Rías de Galicia ha evolucionat en una de les propostes d’alta cuina més personals de Barcelona; ofereixen el millor marisc del món a base d’empetitir la ració. A més de producte excepcional, quan els matisos dels plats del xef Ever Cubilla –com ara l’amanida de llamàntol, alvocat i maionesa de corall, i les navalles de les Illes Cies amb vinagreta de mostassa i gingebre– envaeixen la teva boca, l’emoció alimenta panxa i esperit.

Huîtres Amelie: ostres a la -1
  • Botigues
  • Centres comercials
  • Dreta de l'Eixample

El Corte Inglés amaga sorpreses: com el bar del capdamunt, una caixa d’intimitat amb una vista. També a la planta menys u: Huîtres Amélie, una de les grans marques internacionals d’ostres, hi ha instal·lat un 'pop-up' bar on poder assaborir el preuat bivalve en la millor de les versions. Ofereixen diversos menús, amb un fort component d’espectacle: els cambrers fan servir vaporitzadors antics de perfum per amarar les ostres amb sake, vodka, gintònic o whisky, i les fumen amb pistoles plenes de fusta de castanyer. I encara que sembli mentida, l'afegitó de la beguda ruixada no mata el sabor de l'ostra sinó que l'enriqueix. També tenen altres delicadeses en cru com el salmó amb mel trufada i el foie gras a la sal amb gelée de xampany. Trobareu obert aquest bar d'ostres de dl. a ds. de 9.30 a 21.30 h, en horari ininterromput.

Publicitat
Crudo Bar: local i universal
  • Restaurants
  • Espanyola

Una catalana, un rus i un valencià han obert un restaurant on manen les elaboracions fredes d’arreu del món, amb ofici i qualitat. Sota el mateix sostre, hi trobem reunits guacamole, hummus, tàrtar picant de tonyina, tiraditos i esqueixada de bacallà, per dir-ne quatre. I amanides amb molt caràcter. És cuina local i universal: en un menú de degustació l’esgarradet comparteix cartell amb el cebiche! Hi ha cinc o sis plats calents: refieu-vos de l’arròs; el Jorge de Ángel deu ser un dels tres xefs valencians a Barcelona fent arròs.

Vidrios y Cristales: vermut de germanor
  • Restaurants
  • Espanyola
  • La Barceloneta
  • preu 2 de 4

La visió de Sagardi del vermut a l’epicentre turístic és una declaració de principis: “No busquem el rotllo guiri sinó que vinguin locals i turistes a fer el vermut”, diu en Gerard González, l’encarregat. Vins i vermut a granel a peu dret en un antic taller de vidres, i una oferta amb una vuitantena de referències de llaunes selectes d’Espanya i Portugal: sis menes de sardinetes, per exemple. Deu ser l’únic lloc de la ciutat on us faran el ritual d’aplanar l’arengada fumada (deliciosa!), embolicada en paper de diari, contra la frontissa de la porta.

Recomanat
    També t'agradarà
      Publicitat