1 M'encanta
Guarda-ho

10 opcions per menjar fresc a Barcelona

Els millors llocs de la ciutat per assaborir delícies crues

© Iñigo Somovilla de Miguel
Shibui

Per preparar els plats d’aquest reportatge no s’han fet servir ni fogons, ni brases ni forns. Són especialitats internacionals –de Hawaii, del Perú, del Japó, d’Itàlia, de França i també de casa nostra– que han patit transformacions mínimes i que cedeixen el protagonisme al producte, que es mostra en tota la seva esplendor.

Poké Maoli: de Hawaii a la Barceloneta

No, això del poké no és Mourinho en mode melancòlic. Un poké és una amanida de peix cru originària de Hawaii, extraordinàriament saborosa i saludable. Entre bafarades de loció bronzejadora i fregits de baixa estofa, aquesta barra és un petit recés on et serveixen una base d’hidrats de carboni (arròs de sushi, integral, quinoa) o amanida, més dues cullerades generoses de proteïna animal (salmó, cranc, llagostí...) i salses (ponzu, cebichera...) toppings i vegetals. Per més o menys 10 euros, podeu seure a la Barceloneta a veure la desfilada de menjar infecte amb un bol de sabor i salut.

Llegir-ne més
La Barceloneta

Gouthier: el mar a la boca

Recomanat

Si hi ha algú que faci pedagogia de l’ostra, aquests són la Silvia Perpiñá i el Ricard Alabart a Gouthier. Un bar d’ostres que, d’ençà que va obrir el 2004, ha ensenyat al barceloní els matisos que hi ha entre una humil però saborosa 'fine de claire' –gust marí fresc, poc carnosa– i una aristocràtica 'pied de cheval'. El millor és demanar un tast vertical de cinc peces i una copa de vi blanc i gaudir d’un aperitiu principesc. També s’han especialitzat en altres delicadeses en cru, com el salmó i el fetge de rap. Respecteu l’ostra: calen sis mesos en un clar salí d’un metre quadrat per cultivar-ne quatre.

Llegir-ne més
Sarrià - Sant Gervasi

Iluzione: a la italiana

La 'concept store' Luzio fa un any va obrir l’Iluzione: un italià com una casa de pagès però que dona molta importància al producte cru, a les vinagretes excelses i a les amanides potents. Menjar fred aquí us posarà calents: podeu començar per mortadel·la de Bolonya –xutada de matisos i sabor, res a veure amb el miserable parent del xòped nostrat– amb pa de focaccia i compartir una amanida amb ventresca de tonyina i anxoves, i un carpaccio de bou amb una meravellosa salsa Harry’s Bar. El tiramisú és un prodigi cremós, i la cocteleria és excel·lent. Lloc romàntic amb racions XXL.

Llegir-ne més
Sant Gervasi - Galvany
Advertising

Shibui: japonès imperial

El 'sushimaster' Ryu Katano –descendent d’una nissaga de cuiners del nord del Japó– ha aterrat al Shibui per “fer un canvi total a la carta i cuina japonesa de veritat, una cosa poc corrent a Europa”, diu. Veure els seus gestos pausats amb els ganivets relaxa i predisposa a gaudir de meravelles subtils on el sabor esclata per la potència del producte i la delicadesa amb què Katano el cisella; com uns meravellosos 'nigiris' de calamar amb volutes, on un diria que la forma determina el sabor, o un 'gunkan' on l’alga és una làmina de toro que embolcalla eriçons de mar.

Reserva ara Llegir-ne més
Eixample

The Market: ortodòxia peruana

“Per nosaltres el peix és quasi tan important com per a un japonès”, diu en Nicky Ramos, propietari de The Market, “i si vols menjar una esqueixada no aniràs a un restaurant de cuina d’autor”, prossegueix el cuiner. Durant una temporada, The Market, un dels millors peruans de la ciutat, va agafar el camí dels cebiches i els tiraditos de fantasia. Ara, Ramos es replega cap a les arrels, ha escurçat la carta i s’aplica a destil·lar la millor ortodòxia peruana amb el màxim rigor. Imprescindible.

Reserva ara Llegir-ne més
Vila de Gràcia

Espai Kru: de referència

No descobrim res, però una llista de cuina en cru seria incompleta sense l’aposta més personal dels germans Iglesias. El que va començar com un entresolat del Rías de Galicia ha evolucionat en una de les propostes d’alta cuina més personals de Barcelona; ofereixen el millor marisc del món a base d’empetitir la ració. A més de producte excepcional, quan els matisos dels plats del xef Ever Cubilla –com ara l’amanida de llamàntol, alvocat i maionesa de corall, i les navalles de les Illes Cies amb vinagreta de mostassa i gingebre– envaeixen la teva boca, l’emoció alimenta panxa i esperit.

Llegir-ne més
El Poble-sec
Advertising

Petit Brot: l'opció crudivegana

Caldria debatre si els beneficis de la 'raw food' (menjar crudivegà per als qui no diem 'grilled cheese') i els sucs premsats en fred (ho sento, sempre serà millor menjar-se una taronja que el suc) són certs, exagerats o falsos. Però no puc discutir la qualitat i el sabor del Petit Brot, com els espaguetis de carbassó amb falsa bolonyesa. I un tabule de blat sarraí amb germinats –acompanyat amb una vinagreta de tahina– és més contundent del que sembla. El menjar cau bé: farcit de verd presumptament actiu, un se sent en forma. Però, com diu el bioquímic José Miguel Mulet, no ets el que menges. Si no, tindríem ADN (i cara) de sèpia o d’api.

Llegir-ne més
El Raval

Crudo Bar: local i universal

Una catalana, un rus i un valencià han obert un restaurant on manen les elaboracions fredes d’arreu del món, amb ofici i qualitat. Sota el mateix sostre, hi trobem reunits guacamole, hummus, tàrtar picant de tonyina, tiraditos i esqueixada de bacallà, per dir-ne quatre. I amanides amb molt caràcter. És cuina local i universal: en un menú de degustació l’esgarradet comparteix cartell amb el cebiche! Hi ha cinc o sis plats calents: refieu-vos de l’arròs; el Jorge de Ángel deu ser un dels tres xefs valencians a Barcelona fent arròs.

Reserva ara Llegir-ne més

Vidrios y Cristales: vermut de germanor

La visió de Sagardi del vermut a l’epicentre turístic és una declaració de principis: “No busquem el rotllo guiri sinó que vinguin locals i turistes a fer el vermut”, diu en Gerard González, l’encarregat. Vins i vermut a granel a peu dret en un antic taller de vidres, i una oferta amb una vuitantena de referències de llaunes selectes d’Espanya i Portugal: sis menes de sardinetes, per exemple. Deu ser l’únic lloc de la ciutat on us faran el ritual d’aplanar l’arengada fumada (deliciosa!), embolicada en paper de diari, contra la frontissa de la porta.

Llegir-ne més
La Barceloneta
Advertising

Kokka: maridatge en fred

La cocteleria del soterrani del Palosanto, el Kokka, s’ha convertit en un restaurant nikkei amb totes les de la llei: la cuina la dirigeixen un peruà (Juan Otivo) i una japonesa (Kyoko Li, del Pakta). Entre els dos, porten al límit les possibilitats de les elaboracions en cru, en meravelles de preu assequible, com un tiradito de verat –sublim contrast del fumat amb el cítric de la llet de tigre– i un uramaki de salmó, delícia japoperuana que cal tastar. Trobareu la mateixa carta i amb plats calents al Big Kokka (ptge. Mercantil, 1).

Llegir-ne més

Comentaris

0 comments