Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Gaspatxos tradicionals

Gaspatxos tradicionals

Costa trobar bons gaspatxos. Per això us recomanem, amb l'ajuda dels nostres lectors, alguns llocs on el fan com déu mana

Gaspatxo
Per Ricard Martín
Advertising

Hi ha plats clàssics amb un potencial enorme per a la reinvenció: posem-m'hi , per exemple, els canelons. D'altres, millor que ni els toquin: gaspatxos de síndria o de maduixa cauen directament en aquell calaix imaginari de la cuina ridícula (espai on també hi tenen cabuda el carpaccio de pinya, el còctel de gambes o el pijama). I encara que cuiners com ara Albert Ventura del Coure n'han fet reformulacions genials -recordo el gaspatxo de cireres amb escopinyes-, val a dir que la seva intenció era creativa i lúdica, no pas millorar el gaspatxo ortodox.

La gent pensa en gaspatxo i vol la materialització d'un sabor ferm, d'una textura densa, amb un cert toc de vinagre. Una fórmula clàssica i espartana en perill d'extinció. I en aquest punt l'ajuda dels lectors ha sigut important: sota el hashtag #reptegaspatxo, hem aplegat -i comprovat- diversos suggeriments que val la pena conèixer si a l'hora de dinar no voleu una tassa d'aigua vermella. @MjgOm ens recomana el gaspatxo d'El Escairón (Fontorodona, 5. T. 93 442 93 29), "tan bo com el de casa". És dens, i amb molt gust de tomàquet, com Déu mana. Pilar López, la mestressa, ens explica que "és un plat que molta gent ens comença a demanar abans que comenci l'estiu i que intentem mantenir al màxim possible. Noten la diferència amb altres llocs, on sovint els porten una sopa aigualida", valora. López es resisteix a deixar anar el toc secret, però insisteix en la importància de tenir "tomàquets de temporada, amb molta polpa i madura". Per 4,10 €, un gaspatxo collonut.

@ramontm ens parla del restaurant El Olimpo (Aragó, 74. T. 93 325 85 49), "sense xorrades, espartà, poligonero i avinagrat". El seu propietari, Javier Alcázar, no està d'acord en aquests dos últims adjectius: "Home, té un xic de vinagre per a què es noti el gustet, però no és gens fort", dissenteix. Però és un gaspatxo casolà de primera, dens, sense grumolls, però amb gust potent i una mesura perfecta d'ingredients.

En comptes de fer una comanda de tomàquets, van a comprar-los per comprovar quins tenen millor olor i gust. El trobem dins un menú de 10 euros. @Marcdelas assenyala el restaurant Vall de Boí (Plaça Letamendi, 37. T. 93 323 40 10) com “a bar-restaurant amb brasa on fan un gaspatxo molt aconseguit”. Allà, es limiten dir-nos que fan “el millor gaspatxo del món”. Home, es passa d’hiperbòlic, però el Boí pertany a aquella raça de gallecs discrets que mai no donen gat per llebre. Trobem un gaspatxo
amb picadillo abundant, dens i saborós, dins d’un menú (10,25 €) amb unes galtes de porc meloses, molt caramel·litzades, i temptacions com el rap amb cloïsses o el botifarró de Burgos amb ous fregits.

Finalment, @RicardMartn -és a dir, qui escriu- no pot evitar recomanar el sumptuós gaspatxo d'El Rebujito de Morán (Rita Bonnat, 3. T. 93 430 10 45), cim de l'ortodòxia gaspatxera i amb tots els ingredients portats directament de Sanlúcar de Barrameda. El client se'n pot omplir un generós bol al gust per uns 9 euros. I a Sarrià també es menja bon gaspatxo: el del recent Santana (Major de Sarrià, 97.T. 93 280 36 06), encara que mancat del toc de vinagre, és equilibrat, dens i deliciós.

També t'agradarà

Què fer

Estiu a Barcelona

Festes, terrasses, gelateries, activitats, escapades, platges... Les millors propostes per passar un estiu inoblidable Viu l'estiu a Barcelona Les millors piscines 11 llocs per a remullar-te a Barcelona Còctels refrescants Us proposem 10 còctels que us posaran contents i a la vegada us ajudaran a baixar la temperatura Ombres contra la calor Una ruta per jardins i carrers on protegir-se del sol Aquesta és la solució més ancestral i desesperada per als que no els han fet efecte les cerveses fredes, els polos i els ventalls: sortir al carrer i buscar l'ombra per alleujar la calor. N'hem triat deu sota les quals us sentireu com si fossiu a les portes del paradís. Allada Vermell Al carrer peatonal d'Allada Vermell hi ha bars i cantautors, però a l'hora de dinar s'hi respira molta calma. Si busqueu el racó idíl·lic, planteu-vos al número 12, davant d'aquells baixos salvatges, amb torretes i vegetació, un decorat que transporta al poble més remot. Us oblidareu que sou a ciutat... Jardins de la Universitat Els que hi van fer vida universitària i els fidels a Els vespres de la UB coneixen els jardins de la Universitat com si fossin casa seva. Si no us hi heu deixat perdre, ara és el moment: no oblideu una lectura, un repelent per als mosquits i a gaudir del silenci, o la vegetació exòtica d'aquest petit pulmó de l'Eixample. Carrer d'en Carabassa Si haguéssim de triar el carrer del Gòtic escolliríem el d'en Carabassa. Per fotogènic, per les passejades sota els ponts i les façanes seny

Botigues

Els millors gelats

Ecològics, argentins, italians, catalans, mexicans... Recorrem Barcelona a la recerca dels millors gelats de cada barri! Oblideu l'aire i passar set, aquí teniu una selecció dels plaers gelats més autèntics de Barcelona. Originals, de procedències i facturacions diverses, tots tenen un tret comú: són deliciosos! Delacrem Massimo Pignata va deixar la seva Itàlia natal per obrir aquesta gelateria artesanal a l’Eixample. Els seus gelats estan fets amb ingredients purs, 100 % naturals, tal i com els seus avis piemontesos haurien volgut. Si preferiu menjar i beure calent, probeu el cafè i acompanyeu-lo dels dolços del dia, elaborats pel Massimo. Eyescream No pretenen ser els millors, però ofereixen un producte digne, simpàtic i sobretot innovador pel que fa a l’embalatge. Fan servir la tècnica del shaved ice cream gelat raspat asiàtic, amb textura entre gelat i sorbet– però amb producte i saborseuropeus. La cosa va així: treuen un dau de gelat i, com si fos un pernil, el tallen a llesques a màquina. Queda lleig. Solució? Afegir a la massa informe dos ulls de sucre i servir-lo en plat, en una safata de cartró amb dos toppings. Mirar fixament als ulls un gelat de cheesecake amb galetes Oreo i xocolata és un plaer tan pervers com culpable. Snömelk Encara que aquest terme sembli un disc de Sigur Ros –Snömelk és la contracció de ‘neu’ i ‘llet’ en suec– i l’estètica tiri cap als acabats nòrdics gamma alta, som davant una geladeria italiana: els bonics pozzetti arrenglerats ho revelen. N

Advertising
Bars i pubs

Còctels d'estiu!

Us proposem 10 còctels que us posaran contents i a la vegada us ajudaran a baixar la temperatura Ha arribat l'hora de llançar-se a la descoberta de nous sabors etílics que ens refredin la gola quan piqui la xafogor i busquem desesperadament un bomber que ens remulli el cos. Hem rastrejat la ciutat sencera a la recerca del còctel més fresc, i n'hem seleccionat 10! El Cazador de Mosquitos Segurament funcionarà com a remei contra el mosquit tigre, però aquest còctel on triomfa és al paladar. Tot el que fan al Collage és còsmic, i a l’estiu sempre caic de quatre potes en les corbes mullades de la crema de móra, en la lubricitat del litxi, en la humitat de la ginebra i l’herba llimona. Sense caretes: confesso que m’he posat calent. Let's Spend The Night Together Ginebra Brooklyn. Tío Pepe. Xarop de crisantem. Una goteta d’Abbot’s Bitter extra amargant. I la màgia del Luca, la desbordant imaginació d’un dels meus bàrmans favorits. La copa és una llepada al coll que combina l’acidesa del cítric i la frescor del crisantem. Una festa de matisos a la fascinant factoria de somnis etílics de Gràcia. Missionary's Downfall Els còctels 'tiki' de l’Alberto farien sagnar les flors de les camises de Thomas Magnum. El catàleg del Tahiti és espaterrant, però aquesta ambrosia de rom blanc, licor de préssec, menta i pinya natural guanya la partida gràcies a una frescor antàrtica. Ingredients perfectament equilibrats, dolçor mesurada, sex appeal innegable... Ideal per emb

Advertising