Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Truites a Barcelona: Els millors locals
Taktika Berri
© Irene Fernandez

Truites a Barcelona: Els millors locals

Hem recorregut Barcelona buscant les millors truites de la ciutat. Reivindiquem el plat estrella de la cuina popular!

Per Ricard Martín
Advertising

Hem recorregut Barcelona amb un parell d'ous a la motxilla a la recerca de la millor truita de la ciutat. Sí, ja sabem que la truita de patates que prepara la vostra mare o àvia és boníssima però, feu-nos cas: visiteu algun d'aquests 13 locals a la recerca de la truita perfecta: líquides, seques, de sabors que mai haguéssiu imaginat... N'hi ha per tots els gustos! I si passeu d'ou, aquí teniu una llista de les millors patates braves de Barcelona

NO T'HO PERDIS: i si sou de tapes mítiques, proveu amb les millors ensaladilles i croquetes

Les Truites

4 de 5 estrelles
Restaurants Sarrià - Sant Gervasi

Joan Antoni Miró ha dedicat 40 anys de la seva vida a fer truites i podríem dir que si a Barcelona existeix algun alquimista de la paella, és ell: és capaç de canviar la textura d’un sabor referencial, de convertir-lo en truita però mantenint-ne el gust. Qualsevol dinar o sopar a Les Truites és un joc albuminós deliciós, en què per la seva barra desfilen algunes de les 180 receptes que té al magí. Algunes tan impressionants com la de truita de croissant de pernil ibèric o de pollastre amb curri. Impacte deu al paladar la que ha dedicat a aquesta revista: la de ceps, en què la truita neda alegre en un xup-xup de salsa trufada. Truita caldosa!

Taktika Berri

Restaurants Eixample

Carmen Erdocia explica que en un programa de televisió set dels xefs més importants d’Espanya van triar una truita. La seva truita de patates va ser l’escollida per Carme Ruscalleda. No m’estranya: és el paradigma de la truita líquida: ceba caramel·litzada i patata al punt neden en un luxuriós brou d’ou calentet, pur or líquid de dos ous, que ho lliga tot d’una manera immillorable, arribant a un punt de dolç-salat genial. Un plaer superlatiu per set euros. L’altra fita indiscutible aquí és la truita de bacallà, amb pebrot, porro i ceba.

Advertising

Miguelitos

Restaurants

El restaurant Miguelitos té dos ambients ben diferenciats: d'una banda una gran barra i unes taules on es poden degustar tot tipus de tapes i plats ràpids, i, de l'altra, un menjador estil executiu i molt acollidor on podem menjar a la carta. Entre les seves especialitats trobem la truita de Miguelitos, el trinxat de la Cerdanya, el verat en escabetx o un bon capipota. Són clàssics de la cuina popular interpretats amb solvència i maneres de restaurant burgès. I a preus més barats del que pot semblar. Així mateix, ofereix bons esmorzars, menús de migdia, de nit i per a grups. Tot i que la façana d’'upper diagonal' de Miguelito’s fa desdir més d’un 'curriqui'–la truita és el plat del desposseït per excel·lència, el “fem un àpat del no-res”–, després d’endrapar-me la seva em vénen ganes de cantar La Internacional. La truita trencada –així l’anomenen– és com una truita francesa que desborda suc, patata tendra i un sabor salat deliciós (sense ceba). Per 3 euros –amb impecable flauta de pa amb tomàquet– és un plaer d’allò més democràtic.

Truita mandrosa de L'Eggs
Foto: L'Eggs

L'Eggs

4 de 5 estrelles
Restaurants Vila de Gràcia

L’Eggs és una delícia a preus continguts; un lloc on poder gaudir de la cuina d’un fora de sèrie, Paco Pérez, sense rebaixar el comú denominador, amb l'ou com a protagonista. Poques dignificacions he vist de la truita com la truita mandrosa: a la francesa, sucosa, amb bocins de botifarra negra i de perol sobre un fons de vedella dels d’hores, ossos i sang, contrastada la dolçor amb piparra ben picant. “Hem anat a buscar elaboracions amb sentit i coherència, i que tinguin molta versatilitat”, diu Pérez.

Advertising

Bar Electricitat

Restaurants La Barceloneta

En aquesta taverna clàssica de la Barceloneta, val allò de “copas, espadas, sotas y bastos”. Aquí tenen fama quatre tapes: els cargols punxencs –les cañaíllas–, l’amanida de cranc, l’esqueixada de bacallà i sobretot la truita de patates. Cada matí en fa un parell la tieta a casa, i les porta cap a la barra on regna el Coqui. La truita de patates no és una artesania exacta, pot ser més o menys sucosa, encara que la del Bar Electricitat sempre sigui satisfactòria. N’esmorzem un tall generós amb quatre llesquetes de pa, per 4 euros.

La Cuina del Guinardó

Restaurants Mediterrània Horta - Guinardó

Si la truita fos una disciplina Jedi, Santi Velasco seria Obi Wan-Kenobi. Va obrir l’any 1979 La Ceba (on feia 54 receptes), se la va traspassar i ha acabat muntant una botiga de menjar per emportar-se, d’alt calat gastronòmic i amb menjador. Velasco fa truites per encàrrec. Però el resultat és impressionant, or patater a mig fondre: “El meu punt favorit és l’intermedi entre el que és sòlid i sucós”. Prefereixo no descriure-la, cal tastar-la. Però les seves paraules m’entristeixen: “Amb vitroceràmica no es podrà fer mai una truita bona”. Ai...

Advertising

Bar Norte

4 de 5 estrelles
Restaurants Dreta de l'Eixample

Aquest petit gran bar/restaurant cantoner té molts adeptes. No és estrany: un bar fet per un burgalès, una gallega i una basca amb intencions gastro tenia punts per esdevenir una cosa molt seriosa. La seva truita de patates és un miracle a l’hora d’esmorzar: ous de Calaf, patata kennebec i tota la perícia del món, al servei d’una truita melosa que se serveix a 3,75 euros amb un cafè. A l’hora de dinar, no falla mai una truita de temporada, com per exemple la de mongeta tendra amb alfàbrega.

La Ceba

Restaurants Catalana Gràcia

Aquest racó de Gràcia té uns fogons quasi tan antics com la Constitució espanyola: el restaurant va obrir el 1979! També, com la Constitució, ha canviat poquet: Isabel Calatayud va agafar la paella pel mànec l’any 1984 i fins avui, i en la seva carta acumula fins a 55 truites. Distribuïdes en truites marineres, de la muntanya o de l’hort, podem tastar-hi variants tan sorprenents com la de gambes, xampinyons i julivert, i la d’espinacs, panses i pinyons. I la seva cuina catalana és senzilla i, a més, està molt bé de preu.

Advertising

Sagàs

Restaurants Hamburgueses Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Sagàs, d'acord, són famosos pels seus entrepans gurmet de km 0 amb producte animal de collita pròpia. Però en la seva carta també hi podem trobar una truita de patates en la millor de les versions: ous ecològics de l'aviram de la seva explotació, i les millors –i més adequades– patates i ceba que es conreen a catalunya per a fer una truita. El resultat és una truita individual grossa, cremosa i amb poca sal d'allò més bona, acompanyada amb coca del Mossén de Folgueroles (amb tomaquet, esclar).

Cal Pep

Restaurants Catalana Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

La qualitat a vegades té un preu que es paga molt gustosament. La truita de xoriço de Cal Pep té unes proporcions mítiques justificades: sucosa, amb el millor xoriço que puguis trobar tintant tot el suquet de l’ou... També val la pena barallar-se amb els turistes per la truita atòmica, que fa honor al nom: esclata en un benèfic maremàgnum de mongetes, botifarra negra i alls, ideal per a gurmets bregats en barres de veritat.

Mostra'n més
Recomanat

    També t'agradarà

      Advertising