Truites a Barcelona: Els millors locals

Hem recorregut Barcelona buscant les millors truites de la ciutat. Reivindiquem el plat estrella de la cuina popular!
Taktika Berri
© Irene Fernandez
Per Ricard Martín |
Advertising

Hem recorregut Barcelona amb un parell d'ous a la motxilla a la recerca de la millor truita de la ciutat. Sí, ja sabem que la truita de patates que prepara la vostra mare o àvia és boníssima però, feu-nos cas: visiteu algun d'aquests 14 locals a la recerca de la truita perfecta: líquides, seques, de sabors que mai haguéssiu imaginat... N'hi ha per tots els gustos!

Restaurants

Les Truites

icon-location-pin Sarrià - Sant Gervasi

Joan Antoni Miró ha dedicat 40 anys de la seva vida a fer truites i podríem dir que si a Barcelona existeix algun alquimista de la paella, és ell: és capaç de canviar la textura d’un sabor referencial, de convertir-lo en truita però mantenint-ne el gust. Qualsevol dinar o sopar a Les Truites és un joc albuminós deliciós, en què per la seva barra desfilen algunes de les 180 receptes que té al magí. Algunes tan impressionants com la de truita de croissant de pernil ibèric o de pollastre amb curri. Impacte deu al paladar la que ha dedicat a aquesta revista: la de ceps, en què la truita neda alegre en un xup-xup de salsa trufada. Truita caldosa!

Time Out diu
Restaurants

Taktika Berri

icon-location-pin Eixample

Carmen Erdocia explica que en un programa de televisió set dels xefs més importants d’Espanya van triar una truita. La seva truita de patates va ser l’escollida per Carme Ruscalleda. No m’estranya: és el paradigma de la truita líquida: ceba caramel·litzada i patata al punt neden en un luxuriós brou d’ou calentet, pur or líquid de dos ous, que ho lliga tot d’una manera immillorable, arribant a un punt de dolç-salat genial. Un plaer superlatiu per set euros. L’altra fita indiscutible aquí és la truita de bacallà, amb pebrot, porro i ceba.

Advertising
Restaurants, Cuina creativa

Can Boneta

icon-location-pin L'Antiga Esquerra de l'Eixample

Doble salt mortal: si la truita per si mateixa ja és una transformació, aquí l’alquímia és doble. Joan Boneta agafa els elements d’una truita de patates com cal –ceba confitada, patates fregides, oli d’oliva extra verge– i els tritura en una massa homogènia. Aleshores la converteix en uns delicats embolcalls, com petites joies, cadascuna amb una incrustació de botifarra blanca artesana. Com tot en aquest lloc és per compartir; un plat de 3,90 euros en porta cinc, així que no cal tallar la truita. Aquesta meravella és la versió millorada del 'draniki', un blini de patata.

Restaurants

Miguelitos

El restaurant Miguelitos té dos ambients ben diferenciats: d'una banda una gran barra i unes taules on es poden degustar tot tipus de tapes i plats ràpids, i, de l'altra, un menjador estil executiu i molt acollidor on podem menjar a la carta. Entre les seves especialitats trobem la truita de Miguelitos, el trinxat de la Cerdanya, el verat en escabetx o un bon capipota. Són clàssics de la cuina popular interpretats amb solvència i maneres de restaurant burgès. I a preus més barats del que pot semblar. Així mateix, ofereix bons esmorzars, menús de migdia, de nit i per a grups. Tot i que la façana d’'upper diagonal' de Miguelito’s fa desdir més d’un 'curriqui'–la truita és el plat del desposseït per excel·lència, el “fem un àpat del no-res”–, després d’endrapar-me la seva em vénen ganes de cantar La Internacional. La truita trencada –així l’anomenen– és com una truita francesa que desborda suc, patata tendra i un sabor salat deliciós (sense ceba). Per 3 euros –amb impecable flauta de pa amb tomàquet– és un plaer d’allò més democràtic.

Advertising
Restaurants

Bar Electricitat

icon-location-pin La Barceloneta

En aquesta taverna clàssica de la Barceloneta, val allò de “copas, espadas, sotas y bastos”. Aquí tenen fama quatre tapes: els cargols punxencs –les cañaíllas–, l’amanida de cranc, l’esqueixada de bacallà i sobretot la truita de patates. Cada matí en fa un parell la tieta a casa, i les porta cap a la barra on regna el Coqui. La truita de patates no és una artesania exacta, pot ser més o menys sucosa, encara que la del Bar Electricitat sempre sigui satisfactòria. N’esmorzem un tall generós amb quatre llesquetes de pa, per 4 euros.

Restaurants

Bar Michigan

Ja fa més de trenta anys que és obert i era un dels bars favorits de Vázquez Montalbán. Ja no és un bar gallec, però han traspassat la seva saviesa de barra cantonera i paella als xinesos que el regenten. I que, tot sigui dit, broden la truita de patates, de sucositat uniforme i melosa, encara que la de verdures i la d’espinacs també siguin d’allò més recomanables. Un recés amic en un punt trepanat pel trànsit, les motos i els urbanos fins a dir prou.

Advertising
Restaurants, Mediterrània

La Cuina del Guinardó

icon-location-pin Horta - Guinardó

Si la truita fos una disciplina Jedi, Santi Velasco seria Obi Wan-Kenobi. Va obrir l’any 1979 La Ceba (on feia 54 receptes), se la va traspassar i ha acabat muntant una botiga de menjar per emportar-se, d’alt calat gastronòmic i amb menjador. Velasco fa truites per encàrrec. Però el resultat és impressionant, or patater a mig fondre: “El meu punt favorit és l’intermedi entre el que és sòlid i sucós”. Prefereixo no descriure-la, cal tastar-la. Però les seves paraules m’entristeixen: “Amb vitroceràmica no es podrà fer mai una truita bona”. Ai...

Restaurants, Francesa

Lando

icon-location-pin Sant Antoni

Al Lando, segons temporada hi fan una truita de patates amb eriçó de mar. La garota s’injecta en la truita i el resultat és un sabor mariner, de gust molt penetrant, un roig que s’infiltra en la textura melosa i groga d’una truita ben acabada. L’element unificador de les truites és la suavitat, i aquesta trenca la norma: té punxes. I si no esteu aventurers o no és temporada, doncs uns faran una excel·lent truita de patates feta al moment.

Advertising
Restaurants

Bar Norte

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

Aquest petit gran bar/restaurant cantoner té molts adeptes. No és estrany: un bar fet per un burgalès, una gallega i una basca amb intencions gastro tenia punts per esdevenir una cosa molt seriosa. La seva truita de patates és un miracle a l’hora d’esmorzar: ous de Calaf, patata kennebec i tota la perícia del món, al servei d’una truita melosa que se serveix a 3,75 euros amb un cafè. A l’hora de dinar, no falla mai una truita de temporada, com per exemple la de mongeta tendra amb alfàbrega.

Time Out diu
Restaurants, Catalana

La Ceba

icon-location-pin Gràcia

Aquest racó de Gràcia té uns fogons quasi tan antics com la Constitució espanyola: el restaurant va obrir el 1979! També, com la Constitució, ha canviat poquet: Isabel Calatayud va agafar la paella pel mànec l’any 1984 i fins avui, i en la seva carta acumula fins a 55 truites. Distribuïdes en truites marineres, de la muntanya o de l’hort, podem tastar-hi variants tan sorprenents com la de gambes, xampinyons i julivert, i la d’espinacs, panses i pinyons. I la seva cuina catalana és senzilla i, a més, està molt bé de preu.

Mostra'n més
Advertising
Aquesta pàgina ha migrat al nostre nou disseny de manera automàtica. Si hi veus res d'estrany, avisa'ns a feedback@timeout.com