Time Out a la teva bústia d'entrada

Cerca
Truita de patates
Foto: Shutterstock Truita de patates

Les millors truites de Barcelona

Hem recorregut Barcelona buscant les millors truites de la ciutat. Reivindiquem el plat estrella de la cuina popular!

Ricard Martín
Escrit per
Ricard Martín
Publicitat

Hem recorregut Barcelona amb un parell d'ous a la motxilla, a la recerca de les millors truites de la ciutat. Sí, ja sabem que la truita de patates que prepara la vostra mare o àvia és boníssima, però feu-nos cas: visiteu algun d'aquests 14 locals a la recerca de la truita perfecta: líquides, meloses, de sabors que mai us haguéssiu imaginat... N'hi ha per a tots els gustos! I si passeu d'ous, aquí teniu una llista de les millors patates braves de Barcelona

NO T'HO PERDIS: I si sou de tapes mítiques, proveu amb les millors croquetes

Les Truites
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Sarrià - Sant Gervasi
  • preu 1 de 4

Joan Antoni Miró ha dedicat 40 anys de la seva vida a fer truites i podríem dir que si a Barcelona existeix algun alquimista de la paella, és ell: és capaç de canviar la textura d’un sabor referencial, de convertir-lo en truita però mantenint-ne el gust. Qualsevol dinar o sopar a Les Truites és un joc albuminós deliciós, en què per la seva barra desfilen algunes de les 180 receptes que té al magí. Algunes tan impressionants com la de truita de croissant de pernil ibèric o de pollastre amb curri. Impacte deu al paladar la que ha dedicat a aquesta revista: la de ceps, en què la truita neda alegre en un xup-xup de salsa trufada. Truita caldosa!

  • Bars i pubs
  • Bars de tapes
  • preu 2 de 4

Rehabilitar un bar és tendència. Però el cuiner Aimar Córdoba és un malalt de barra i va fer reviure el clàssic Bar El Pollo del Raval de manera impecable. També és un malalt de la truita. Córdoba és de Bilbao, i les seves truites a la basca (meloses, dolces, líquides) desacrediten els indocumentats dels sense ceba.

No li ve de fa quatre dies: Córdoba era el cuiner del Pims Bar, i el seu mestratge truiter incloïa fer truites amb boina. Aquí encara hi trobareu la seva truita amb boina de 'txaca', és a dir, amb aquella cobertura de 'surimi' que ben feta regna a les barres del País Basc.  

Publicitat
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Dreta de l'Eixample
  • preu 1 de 4

Aquest petit gran bar/restaurant cantoner té molts adeptes. No és estrany: un bar fet per un burgalès, una gallega i una basca amb intencions gastro tenia punts per esdevenir una cosa molt seriosa. La seva truita de patates és un miracle a l’hora d’esmorzar: ous de Calaf, patata kennebec i tota la perícia del món, al servei d’una truita melosa que se serveix a 3,75 euros amb un cafè. A l’hora de dinar, no falla mai una truita de temporada, com per exemple la de mongeta tendra amb alfàbrega.

Taktika Berri
  • Restaurants
  • Eixample
  • preu 3 de 4

Carmen Erdocia explica que en un programa de televisió set dels xefs més importants d’Espanya van triar una truita. La seva truita de patates va ser l’escollida per Carme Ruscalleda. No m’estranya: és el paradigma de la truita líquida: ceba caramel·litzada i patata al punt neden en un luxuriós brou d’ou calentet, pur or líquid de dos ous, que ho lliga tot d’una manera immillorable, arribant a un punt de dolç-salat genial. Un plaer superlatiu per set euros. L’altra fita indiscutible aquí és la truita de bacallà, amb pebrot, porro i ceba.

Publicitat
  • Bars i pubs
  • Bars de tapes
  • El Putget i Farró
  • preu 2 de 4

Aquest és un local de visita obligada per a qui vol menjar una bona truita: en Miquel Puchol el 2015 va agafar un local de barri tradicional –una xarcuteria amb bar, especialitzada en esmorzars i truites que havia obert a finals dels 50– i li va donar una nova empenta (encara que els entrepans bons i les truites rebones ja hi eren cap al 2005, dono fe).

Hi trobareu truites definitives i definitòries, com per exemple una barbaritat de xoriço –amb un sofregit de l'embotit afegit a la truita– de verdures, de pernil del bo, de tòfona... I també uns entrepans de gamma alta, així com plats casolans de rostisseria, com macarrons o mandonguilles, fets de manera impecable i amb mà d'alta cuina. 

Flash-Flash Truiteria
  • 4 de 5 estrelles
  • Restaurants
  • Mediterrània
  • Sarrià - Sant Gervasi
  • preu 2 de 4

L’any 1970, Leopoldo Pomés, fotògraf, i Alfons Milà, arquitecte, van voler muntar un bar com a xiringuito privat per menjar a deshores. Pomés, fanàtic de la truita, venia d’una operació i li havien prohibit; i tenia ganes de gresca i d’albúmina. El resultat va ser el Flash Flash, un prodigi de truites i llum en una època en què el plat feia pobre i els restaurants eren rònecs. Aquesta és la història; l’actualitat és que es manté en plena forma amb una carta amb unes 50 truites de xef –amb nou variacions de la truita de patates!– i molta imaginació. Qui es pot negar a una truita de pollastre i beixamel?

Publicitat
  • Bars i pubs
  • Bars de tapes
  • La Bordeta

Hi pots anar a veure el futbol i fer una birra i unes anxovetes (que netegen ells), unes braves ben bones, una tapeta de cecina (El Capricho) o la truita del dia (que fan al moment, sucosa, i feta amb ous ecològics). Per 3'90, un pinxo abundant i sucós amb un producte de temporada, com per exemple una delerosa truita de cors de carxofa.

Hi pots anar a fer el vermut i aprofitar el solet que toca a la seva terrasseta collonuda de barri: a la plaça tranquil·la la mainada pot campar alegrement sense cotxes mentre els pares piquen una ensaladilla russa amb ventresca, uns musclos o tripa amb capipota. 

  • Restaurants
  • La Barceloneta
  • preu 1 de 4

En aquesta taverna clàssica de la Barceloneta, val allò de “copas, espadas, sotas y bastos”. Aquí tenen fama quatre tapes: els cargols punxencs –les cañaíllas–, l’amanida de cranc, l’esqueixada de bacallà i sobretot la truita de patates. Cada matí en fa un parell la tieta a casa, i les porta cap a la barra on regna el Coqui. La truita de patates no és una artesania exacta, pot ser més o menys sucosa, encara que la del Bar Electricitat sempre sigui satisfactòria. N’esmorzem un tall generós amb quatre llesquetes de pa, per 4 euros.

Publicitat
  • Restaurants
  • Catalana
  • Les Corts

Poca broma, que després de cinquanta anys de vida el Flash Flash ja té un germà petit: El Croma By Flash, obert la tardor del 2020, no és una sucursal sinó una actualització del Flash Flash al segle XXI. La cosa senzilla hauria sigut clonar l'icònic original, però no: el Croma és espectacular i enorme, però alhora manté l'horitzontalitat i el sostre baix, un fet que fa que la comunicació entre taules sigui enorme. I res de blanc i negre, si no una paleta de colors feta servir amb saviesa. I molta llum. 

La carta tampoc fotocopia l'original: entren els cebiches i els 'tiraditos', i també un generós apartat de pasta italiana deutor d'Il Giardinetto. I sí, les truites aquí són importants, però hi trobareu models nous, com per exemple la catalana, una deliciosa truita bavosa d'escalivada. I les hamburgueses també tenen aires nous: això inclou una boníssima i extrema Pulp Fiction: carn de filet, madurada durant 42 dies, només carn! 

  • Restaurants
  • Catalana
  • Vila de Gràcia
  • preu 2 de 4

Gràcia és terreny de truiteries. I al carrer Topazi hi trobem Tapazia, el projecte de Vicky Martínez i Liad Finkelstein, que van decidir obrir en un carreró del barri de Gràcia un temple dedicat a la truita de patates, que Finkelstein cuina amb primor jugant amb textures i sabors i incorporant sempre ingredients nous i sorprenents (no farem el joc de paraules de truites Frankenstein). 

El gran valor de Tapazia és que les truites de patates es fan en el moment que el client les demana, i al punt que desitja (fins i tot si ets un dels indocumentats del 'sense ceba'). També hi ha receptes pròpies, esclar. Com la Julie, amb tòfona, ceba caramel·litzada, pernil ibèric i formatge de cabra, o És Pilar, amb sobrassada de Menorca, formatge Maó i mel, per no parlar de la Shhhh!!! de Secret ibèric a baixa temperatura i mostassa de Dijon antiga. I si no us fan el pes, demaneu-la l'amb els ingredients que volgueu. Un altre atractiu son les 'tortigueses', encreuament entre 'burger' i truita: si te la menges amb les mans, deu per cent de descompte!

Publicitat
La Ceba
  • Restaurants
  • Gràcia

Aquest racó de Gràcia té uns fogons quasi tan antics com la Constitució espanyola: el restaurant va obrir el 1979! També, com la Constitució, ha canviat poquet: Isabel Calatayud va agafar la paella pel mànec l’any 1984 i fins avui, i en la seva carta acumula fins a 55 truites. Distribuïdes en truites marineres, de la muntanya o de l’hort, podem tastar-hi variants tan sorprenents com la de gambes, xampinyons i julivert, i la d’espinacs, panses i pinyons. I la seva cuina catalana és senzilla i, a més, està molt bé de preu.

Sagàs
  • Restaurants
  • Hamburgueses
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 2 de 4

Sagàs, d'acord, són famosos pels seus entrepans gurmet de km 0 amb producte animal de collita pròpia. Però en la seva carta també hi podem trobar una truita de patates en la millor de les versions: ous ecològics de l'aviram de la seva explotació, i les millors –i més adequades– patates i ceba que es conreen a catalunya per a fer una truita. El resultat és una truita individual grossa, cremosa i amb poca sal d'allò més bona, acompanyada amb coca del Mossén de Folgueroles (amb tomaquet, esclar).

Publicitat
Miguelitos
  • Restaurants

El restaurant Miguelitos té dos ambients ben diferenciats: d'una banda una gran barra i unes taules on es poden degustar tot tipus de tapes i plats ràpids, i, de l'altra, un menjador estil executiu i molt acollidor on podem menjar a la carta. Entre les seves especialitats trobem la truita de Miguelitos, el trinxat de la Cerdanya, el verat en escabetx o un bon capipota. Són clàssics de la cuina popular interpretats amb solvència i maneres de restaurant burgès. I a preus més barats del que pot semblar. Així mateix, ofereix bons esmorzars, menús de migdia, de nit i per a grups. Tot i que la façana d’'upper diagonal' de Miguelito’s fa desdir més d’un 'curriqui'–la truita és el plat del desposseït per excel·lència, el “fem un àpat del no-res”–, després d’endrapar-me la seva em vénen ganes de cantar La Internacional. La truita trencada –així l’anomenen– és com una truita francesa que desborda suc, patata tendra i un sabor salat deliciós (sense ceba). Per 3 euros –amb impecable flauta de pa amb tomàquet– és un plaer d’allò més democràtic.

Cal Pep
  • Restaurants
  • Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
  • preu 3 de 4

La qualitat a vegades té un preu que es paga molt gustosament. La truita de xoriço de Cal Pep té unes proporcions mítiques justificades: sucosa, amb el millor xoriço que puguis trobar tintant tot el suquet de l’ou... També val la pena barallar-se amb els turistes per la truita atòmica, que fa honor al nom: esclata en un benèfic maremàgnum de mongetes, botifarra negra i alls, ideal per a gurmets bregats en barres de veritat.

Recomanat

    Més de Love Local

      També t'agradarà
        Publicitat