Vermut a Barcelona: els millors llocs per fer l'aperitiu

Descobreix locals on el sifó i les tapes són gairebé una religió
La Fábrica del Vermutillo
© Ivan Giménez La Fábrica del Vermutillo
Advertising

El vermut mai ha marxat de Barcelona, però els últims anys el costum de trobar-se amb amics al migdia per compartir aperitiu i companyia guanya adeptes i establiments, i sempre acompanyat de les millors tapes: anxoves, ensaladilla, braves... A la nostra ciutat podeu trobar bars que aviat seran referències en el ritual de fer l'aperitiu, però també altres opcions que ja són grans clàssics de la ciutat, i sense perdre de vista les noves incorporacions a l'escena vermutaire. Aquí les teniu totes perquè gaudiu del millor vermut de migdia en els seus referents més autèntics.

NO T'HO PERDIS: les bodegues clàssiques de Barcelona per fer l'aperitiu

 

Canya, vermut i llauna selectes

Sifò d'en Garriga
© Irene Fernandez
Bars i pubs, Bars de tapes

El Sifó d'en Garriga

icon-location-pin Eixample

La Cuina d’en Garriga ja no està sol. Al seu costat ha brotat un nou espai que connecta amb el restaurant per un passadís mig amagat; un àlter ego juganer, informal i de visita ràpida. Es diu El Sifó d’en Garriga, té la cuina oberta tot el dia i viu en una dimensió on les etiquetes es col·lapsen: és un bar, un cafè, un restaurant, una vermuteria... Bé, bàsicament és una trinxera on refugiar-se a qualsevol hora del dia. Un espai que combina la rajola blanca de tota la vida amb maons a la vista i parets inacabades, d’inspiració industrial. Aquest xoc estètic entre passat i present funciona i genera l’atmosfera casual perfecta per engolir els platets i entrepans del joier. Sí, he dit joier. Perquè cada tapa és un diamant comestible...

Time Out diu
La Fábrica del Vermutillo
© Ivan Giménez
Bars i pubs, Cellers

La Fábrica del Vermutillo

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

En aquest nou espai, obert fa pocs mesos on abans hi havia el bar Cleries, es viu el vermut a l’antiga i en freqüència de barri. Zero guiris. Drets. Amb el mostrador vintage del Cleries presidint el local i les endorfines vermuteres brollant en massa. Darrere d’aquest projecte es troben els nets dels propietaris de la mítica Bodega Monumental del carrer de la Marina (en tenen una altra a Creu Coberta). De fet, La Fàbrica del Vermutillo es també la marca de conserves i vermuts de la casa. Les braves són les mateixes que a la Monumental: cubs de patata petits i addictius, amb una barreja de salses molt equilibrada. Les torrades són vicioses. També les olives amb salmó marinat. Les banderilles. Les conserves. I el vermut, impecable...

Time Out diu
Advertising
El Chigre
© Maria Dias
Bars i pubs, Bars de tapes

El Chigre

icon-location-pin El Gòtic

Ara que ‘populisme’ és l’insult màxim, recordem l’accepció positiva: el poder, per al poble. El Chigre –una sidreria a Astúries, dit pel manubri obreampolles– també és el bar que ha obert el cuiner asturià Fran Heras, del Llamber. Un lloc planer i senzill, basat en la dualitat sidra/vermut i en l’encreuament Astúries/Catalunya. I vol ser popular i populista. No és gens habitual que un cuiner mencioni tres vegades el sindicalisme, un terme que, com a populista, en l’imaginari neocon es pronuncia com qui tira un gargall: “Els 'chigres' es van desenvolupar a les mines, i s’hi bevia i s’hi discutia de política”, diu Heras. La fusió que proposa és, de tan senzilla, quasi revolucionària: “Mesclar producte asturià amb cuina catalana i viceversa”...

Balius
© Ivan Giménez
Restaurants, Espanyola

Balius

icon-location-pin El Poblenou

Cal conèixer Balius: una cocteleria especialitzada en vermut del bo i còctels de vermut, que per menjar ofereix un repertori de salaons, tapes i platets d'Aragó i Castella, sobretot. Coses com el 'lomo de orza' –fi llom de porc marinat amb allioli i llimona– o el 'atascaburras', un plat de bacallà que ja estava documentat al Quixot. La seva cuina és ininterrompuda, i el producte és de proximitat, i ecològic en la mesura del possible. També són especialistes en peix sostenible.

Advertising
Restaurants

Casa Mariol Wine Bar

icon-location-pin Dreta de l'Eixample

Per als que som de les Terres de l’Ebre, la clotxa és la nostra magdalena proustiana. I en aquest espai obert pels responsables dels cellers Casa Mariol (Terra Alta), se’n serveixen les millors a aquest costat del riu gran. En fan fins a dotze classes diferents, a més de tapes collonudes i uns pastissets tan bons que fins i tot el meu avi, que sempre va pensar que a més de cinc quilòmetres del Mediterrani no podia sortir res de bo, ho hauria d’admetre. Esperit local sense collonades, vermut actualitzat sense ximpleries, modernitat sensata i tradició ben entesa.

Lo Pinyol
©IvanGiménez
Bars i pubs, Bars de vins

Bodega lo Pinyol

icon-location-pin Gràcia

Lo Pinyol és bonic (sostres alts, terres de rajola hidràulica, una pica de marbre preciosa, sis tines sobrevolant una barra de fusta feta a mida) i té tres espais molt acollidors: l’entrada-bar tradicional, una habitació interior amb llibres per intercanviar i un menjador al fons per a sopars més privats. A Lo Pinyol per 3 euros tens un vermut i una tapeta boníssima a triar entre esgarradet (bacallà esfilagarsat amb pebrot vermell), crema de bolets amb rossinyols al damunt, markina (pebrots bascos fregits), escarxofa en conserva amb tomàquet sec i seitó...

Time Out diu
Advertising
Restaurants, Espanyola

Vidrios y Cristales

icon-location-pin La Barceloneta

La visió de Sagardi del vermut a l’epicentre turístic és una declaració de principis: “No busquem el rotllo guiri sinó que vinguin locals i turistes a fer el vermut”, diu en Gerard González, l’encarregat. Vins i vermut a granel a peu dret en un antic taller de vidres, i una oferta amb una vuitantena de referències de llaunes selectes d’Espanya i Portugal: sis menes de sardinetes, per exemple. Deu ser l’únic lloc de la ciutat on us faran el ritual d’aplanar l’arengada fumada (deliciosa!), embolicada en paper de diari, contra la frontissa de la porta.

Morro Fi

icon-location-pin Eixample

El blog dels del Morro Fi ja fa temps que està considerat una obra de referència per tots aquells que som partidaris d'un estómac feliç. D'exploradors de paradisos d'anxova i secallona han passat a muntar el seu propi oasi. En menys d'un quadrilàter de rajola, el Marcel serveix el vermut que sempre hagués volgut trobar en un bar. Les canyes del Marcel amaguen un secret que només podreu veure si esteu molt atents a les mans d'aquest home que ja es coneix com el Rimbaud de la canya. Dos dits de justícia poètica, és el que trobo en cada got.

Advertising
Restaurants

Tarannà

icon-location-pin Sant Antoni

El Tarannà no és només un lloc per fer el vermut, tot i que la seva oferta de conserves i platillos és àmplia i reeixida. Aquí es pot esmorzar, berenar i, sobretot, seure i parlar. Dissenyat amb un estil acollidor de cafè europeu, amb totxo i fusta, mantenint la porta tradicional i penjant-hi unes plantes al més pur estil provençal, aquest magnífic local tant serveix per portar-hi els amics com per portar-hi l’ordinador.

Time Out diu
Restaurants, Espanyola

Quimet i Quimet

icon-location-pin El Poble-sec

Ho diuen totes les guies del món i em sap greu repetir-me però el Quimet i Quimet és, vaja, per deixar anar la llagrimeta. Tenen cervesa pròpia, serveixen el millor vermut d'aixeta del planeta i ofereixen una varietat de vins que els arriba al sostre. Tot aquest cúmul de felicitat acompanya unes tapes que farien ressuscitar els morts.

Advertising
Bar Calders
Ivan Moreno
Restaurants, Mediterrània

Bar Calders

icon-location-pin Sant Antoni
Fans de Pere Calders, Déu us ha escoltat. Al carreró que duu el nom de l'escriptor hi ha aparegut una de les joies més recomanables de Sant Antoni. Tiren les canyes amb un canell expert, i ofereixen una col·lecció de tapes que fa tremolar de plaer. Òbviament, el millor és prendre-hi el vermut. En tenen de quatre tipus, però si el que voleu és un Priorat a la vena, el de Falset és obligatori. Per cert, la seva terrassa és un dels secrets millor guardats del barri: no us treuran d'allà ni amb una grua.
Time Out diu
Restaurants

Bodegueta Cal Pep

icon-location-pin Sants - Montjuïc

No cal baixar a la Barceloneta per fer unes bones tapes de peix. Al cantó del mercat de Sants, el petit mostrador de La Bodegueta de Cal Pep presenta una oferta de tresors marítims que no es pot rebutjar: cargols de mar, crancs, navalles, peus de cabra, moixames i altres delicadeses com els 'peperini' (pebrots farcits d'anxoves o formatge) i la Torta del Casar. L'Àngel ha mantingut l'esperit d'aquest local que es va obrir als anys 20 sense deixar d'adaptar-se als temps moderns. Per a gurmets de l'aperitiu.

Advertising
Bar Bodega Chiqui
©Irene Fernandez
Bars i pubs, Bars de tapes

Bar Bodega Chiqui

icon-location-pin Sant Antoni

Bar Chiqui. Un dia qualsevol a les 9 del matí. Vilamarí cantonada amb Sepúlveda, lluny i alhora ben a prop del gueto hipster que trobem uns carrers més avall. Uns avis del barri beuen vi en porró (serà, el porró, tendència?) mentre unes senyores esmorzen brioixeria i una jove professional menja un entrepà de tonyina amb anxoves. Hores més tard, tota aquesta gent haurà desaparegut i les taules d’aquest bar que encaixaria perfectament en la casella d’autèntic s’omplen de tapetes de conserves fredes i d’una clientela heterogènia unida per un amor incondicional a la tradició del vermut, també, evidentment, entre setmana. La Núria, propietària, cambrera i mestra de cerimònies –juntament amb el seu marit Enrique– d’aquest bar que un dia va ser taverna, defineix la criatura com “un bar de barri”...

Restaurants

La Bodegueta d'en Miquel

icon-location-pin Nou Barris

Fa cinquanta anys que aquesta bodega és a Nou Barris. El Miquel va agafar-la fa quatre anys i ha volgut conservar-ne tot el mobiliari, les bótes antigues i fins i tot el terra, devorat pel vinagre i el vi. Els matins d'entre setmana el repoblen els jubilats. S'asseuen parsimoniosos darrera dels vidres amb una canya a la mà i giren els seus ulls entelats cap a aquesta vegetació escardalenca que són els Jardins de l'Alfàbia. Dins la botiga, pissarres petites anuncien el preu de les llaunes, les conserves i les ampolles amb les ofertes de la setmana que pengen de cubells. Els veïns entren al celler amb la garrafa de plàstic dins d'una bossa perquè no regalimi el vi. Quant temps feia que no ho vèiem, això! En Miquel sap molt bé en quin barri és i ens diu que serveix anxoves, seitons, combinats... a un "preu raonable".

Advertising
Polleria Fontana
©IvanGiménez

Polleria Fontana

icon-location-pin Vila de Gràcia

Ni es tracta d’una polleria, ni està tan aprop de la parada de Fontana, sino que és un bar de tapes fet restaurant més proper a Joanic. Aquí el Nil Ros (cuiner-propietari) i el seu equip aposten per la cuina nacional tradicional i per els plats més casolans amb receptes ‘de la iaia’. Tot és fet al moment, i hi trobem tant platillos clàssics com tapes molt ben fetes. Fins i tot paellles.

Time Out diu
Restaurants, Bar d'entrepans

La Pepita

icon-location-pin Gràcia

No obre el diumenge, així que, si ets dels que santifiquen les festes –dilluns Game of thrones; dijous, ruta dels borratxos; dissabte, sexe; i diumenge, vermut–, hauràs de canviar d’hàbits. La Pepita s’apunta a la moda del local nou que podria ser vell i ho fa amb el mirall- pissarra més aconseguit de tots els que s’han instal·lat als bars de Barcelona en els darrers dos anys. Bona selecció de vins en copa, filets d’anxova a 1,50 euros i les seves celebrades pepites. L’espai, llarg i estret, convida a menjar a la barra, i també té un menjador de paret vista i tovallons que no són de paper. Apunt darwinista: abans hi havia un pub irlandès.

Advertising
La Vermuteria del Tano
© La Vermuteria del Tano
Restaurants

La Vermuteria del Tano

icon-location-pin Gràcia

París té les seves terrasses cobertes i uns fanals de pel·lícula. Nosaltres tenim cellers amagats com el Tano. Una porta plena d'adhesius, les taules de marbre, el caliquenyo i la noia amb el diari de diumenge sota el braç que s'explica a glops de vermut i mos d'anxoves, banderilles i escopinyes. Quina gana passen a París.

Restaurants

La Plata

icon-location-pin El Gòtic

També conegut popularment com Los Pescaditos, pel seu peix blau acabat de fregir. Tenen vermut de la casa Perucchi, dels més antics de Catalunya. Fer el vermut aquí els diumenges és sentir-se com un rei.

Advertising
Senyor Vermut
©MariaDias
Restaurants

Senyor Vermut

icon-location-pin La Nova Esquerra de l'Eixample

El Senyor Vermut és un local de barri, de l’Eixample Esquerre, per ser més exactes, un fet que no és banal. Ja ho diu la cançó escrita pel cantant més famós de Xàtiva, que “qui perd els orígens, perd la identitat”. Dirigit per la família Miralles, el Senyor Vermut té en el vermuteig la seva espina dorsal. Els que tenim una edat recordem els nostres avis preparant el vermutet de diumenge on no hi mancava mai el Martini Rosso, el sifó, els berberechos i els daus de formatge La Vache qui Rit. La carta de tapes i platillos del Senyor Vermut no és gaire diferent de la d'altres magnífics indrets de tapes i platillos, però al local de la família Miralles té tot el toc Miralles. Un gaspatxo de préssec, unes croquetetes –fantàstiques les de ceps–, un capipota amb el sabor dels menuts que preparava la meva àvia Josefina, unes braves interessants, no superlatives, i una broqueta moruna ben marinada amb oli i espècies...

Time Out diu

La Tieta

icon-location-pin El Poble-sec

Cigrons amb gambes, truita de patates deliciosa, xampinyons amb all i julivert, olives de concurs, el problema és saber què triar. La Tieta és amb prou feines una barra de marbre farcida de bons vins, ampolles de vermut i un d'aquells llocs on tiren bé la canya. A la carta de vins, no hi trobareu res clàssic, s'enamoren d'un vi mallorquí i la setmana següent perden el cap per un vi gallec. Sense fer experiments estranys, menjar de tota la vida ben fet i amb el morro a punt sempre per tastar coses bones.

Advertising
Bars i pubs, Bars de vins

Bodega 1900

icon-location-pin Sant Antoni

Darrere d’aquesta bodega hi ha la intel·ligència d’Albert Adrià, que només ha de creuar el carrer per entrar al Tickets. Per tant, entendrà el lector que amb el cognom Adrià al timó de la cuina, aquesta bodega és innovadora a pesar que tracti de ser fidel als sabors que imperaven als locals de menjars de principis del segle XX: els fumats, el salaó, el carbó i l’escabetx. Una nova mirada que permet fer un viatge plaent al passat sense abandonar una mentalitat que tracta d’adaptar-se al segle dels cibernautes.

Time Out diu
Restaurants

Bar Electricitat

icon-location-pin La Barceloneta

Aquesta bodega és un dels grans clàssics de Barcelona per a fer un bon vermut: hi trobarem unes bombes de primera categoria, truites de patates meloses, vermut casolà i una ensaladilla russa d'aquelles que creen afició. Tracte proper i molt amable.

Advertising
Bars i pubs, Bars de vins

Mitja Vida

Amants de la frase feta i de l’oliva farcida, els del Morro Fi, blog i bar, ja tenen un nou local, el Mitja Vida. Molt més gran que el seu antecessor, el Mitja Vida s’ha plantat a la zona de Sant Gervasi, al costat de la plaça de Molina. Al voltant d’una barra d’acer inoxidable, una fila de tamborets i un mostrador que fa goig, s’hi arrengleren moixama, seitons, calamars, arengades i les anxoves del Cantàbric que neteja en Marcel. La senzillesa de les coses ben fetes, l’austeritat exquisida d’una bona anxova i el constant homenatge al bar clàssic de tota la vida.

Time Out diu
Bars i pubs, Bars de tapes

El Xampanyet

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

El xampanyet i el vermut reguen les tapes senzilles, però efectives, d'aquest indret que aplega tant a turistes com a nadius.

Advertising