4 M'encanta
Guarda-ho

Vermut: l'hora de l'aperitiu

Descobreix locals on el sifó i les tapes són gairebé una religió

El vermut mai ha marxat de Barcelona, però els últims anys el costum de trobar-se amb amics al migdia per compartir aperitiu i companyia guanya adeptes i establiments. Aquí teniu els grans clàssics de la ciutat i també les noves incorporacions a l'escena vermutaire.

Bodegueta Cal Pep

Recomanat

No cal baixar a la Barceloneta per fer unes bones tapes de peix. Al cantó del mercat de Sants, el petit mostrador de La Bodegueta de Cal Pep presenta una oferta de tresors marítims que no es pot rebutjar: cargols de mar, crancs, navalles, peus de cabra, moixames i altres delicadeses com els 'peperini' (pebrots farcits d'anxoves o formatge) i la Torta del Casar. L'Àngel ha mantingut l'esperit d'aquest local que es va obrir als anys 20 sense deixar d'adaptar-se als temps moderns. Per a gurmets de l'aperitiu.

Llegir-ne més
Sants - Montjuïc

Quimet i Quimet

Recomanat

Ho diuen totes les guies del món i em sap greu repetir-me però el Quimet i Quimet és, vaja, per deixar anar la llagrimeta. Tenen cervesa pròpia, serveixen el millor vermut d'aixeta del planeta i ofereixen una varietat de vins que els arriba al sostre. Tot aquest cúmul de felicitat acompanya unes tapes que farien ressuscitar els morts.

Llegir-ne més
El Poble-sec
Advertising

Balius

Cal conèixer Balius: una cocteleria especialitzada en vermut del bo i còctels de vermut, que per menjar ofereix un repertori de salaons, tapes i platets d'Aragó i Castella, sobretot. Coses com el 'lomo de orza' –fi llom de porc marinat amb allioli i llimona– o el 'atascaburras', un plat de bacallà que ja estava documentat al Quixot. La seva cuina és ininterrompuda, i el producte és de proximitat, i ecològic en la mesura del possible. També són especialistes en peix sostenible.

Llegir-ne més
El Poblenou

Casa Mariol Wine Bar

Per als que som de les Terres de l’Ebre, la clotxa és la nostra magdalena proustiana. I en aquest espai obert pels responsables dels cellers Casa Mariol (Terra Alta), se’n serveixen les millors a aquest costat del riu gran. En fan fins a dotze classes diferents, a més de tapes collonudes i uns pastissets tan bons que fins i tot el meu avi, que sempre va pensar que a més de cinc quilòmetres del Mediterrani no podia sortir res de bo, ho hauria d’admetre. Esperit local sense collonades, vermut actualitzat sense ximpleries, modernitat sensata i tradició ben entesa.

Llegir-ne més
Dreta de l'Eixample
Advertising

Bodega lo Pinyol

4 de 5 estrelles

Lo Pinyol és bonic (sostres alts, terres de rajola hidràulica, una pica de marbre preciosa, sis tines sobrevolant una barra de fusta feta a mida) i té tres espais molt acollidors: l’entrada-bar tradicional, una habitació interior amb llibres per intercanviar i un menjador al fons per a sopars més privats. A Lo Pinyol per 3 euros tens un vermut i una tapeta boníssima a triar entre esgarradet (bacallà esfilagarsat amb pebrot vermell), crema de bolets amb rossinyols al damunt, markina (pebrots bascos fregits), escarxofa en conserva amb tomàquet sec i seitó... El pa és de Can Turris; els queviures, de València, Terol i de proximitat. Cuiden tant el producte que compren el pa al matí i a la tarda perquè sempre estigui acabat de fer. Com que són una taverna i no tenen cuina, encarreguen el menjar als millors especialistes, com la truita de patates de la Valentina. Sí, les tavernes estan de moda i ara qualsevol bar de mala mort treu la pols a unes tines putrefactes, penja una pissarreta i apa, al carro que toca! Això és precisament el que no han fet la Pau (i en Jordi, el seu marit) i en Carles: ells, directament, han recuperat un negoci amb solera i l’han fet seu. Com? La fórmula és senzilla però no fàcil: dedicant moltes ganes, amabilitat, bon gust i genuïnitat a cada cosa que fan. Barcelona és plena de bars i restaurants: tria i remena. Jo començo a triar pel tracte: si la gent és distant o directament malcarada, ja m’hi han vist prou. Si són de bona pasta i és un gust estar-hi a

Llegir-ne més
Gràcia

Morro Fi

Recomanat

El blog dels del Morro Fi ja fa temps que està considerat una obra de referència per tots aquells que som partidaris d'un estómac feliç. D'exploradors de paradisos d'anxova i secallona han passat a muntar el seu propi oasi. En menys d'un quadrilàter de rajola, el Marcel serveix el vermut que sempre hagués volgut trobar en un bar. Les canyes del Marcel amaguen un secret que només podreu veure si esteu molt atents a les mans d'aquest home que ja es coneix com el Rimbaud de la canya. Dos dits de justícia poètica, és el que trobo en cada got.

Llegir-ne més
Eixample
Advertising

Tarannà

5 de 5 estrelles
Recomanat

El Tarannà no és només un lloc per fer el vermut, tot i que la seva oferta de conserves i platillos és àmplia i reeixida. Aquí es pot esmorzar, berenar i, sobretot, seure i parlar. Dissenyat amb un estil acollidor de cafè europeu, amb totxo i fusta, mantenint la porta tradicional i penjant-hi unes plantes al més pur estil provençal, aquest magnífic local tant serveix per portar-hi els amics com per portar-hi l’ordinador.

Llegir-ne més
Sant Antoni

Lolita

Recomanat

Albert Adrià va abandonar el seu bar de tapes, Inopia, però el seu soci Joan Martínez l'ha reconvertit en la taperia Lolita. I podem dir allò de tot canvia per seguir igual. En la seva molt concorreguda barra hi trobem les albergínies amb melassa de canya, tota mena d'estris comestibles amb el vermut i jocs deliciosos com la croqueta de calamar o la 'raba' de pollastre. Ells van liderar la revolució de la tapa a Sant Antoni i allà segueixen.

Llegir-ne més
Eixample
Advertising

Bar Calders

3 de 5 estrelles

Fans de Pere Calders, Déu us ha escoltat. Al carreró que duu el nom de l'escriptor hi ha aparegut una de les joies més recomanables de Sant Antoni. Tiren les canyes amb un canell expert, i ofereixen una col·lecció de tapes que fa tremolar de plaer. Òbviament, el millor és prendre-hi el vermut. En tenen de quatre tipus, però si el que voleu és un Priorat a la vena, el de Falset és obligatori. Per cert, la seva terrassa és un dels secrets millor guardats del barri: no us treuran d'allà ni amb una grua.

Llegir-ne més
Sant Antoni

Bar Bodega Chiqui

Bar Chiqui. Un dia qualsevol a les 9 del matí. Vilamarí cantonada amb Sepúlveda, lluny i alhora ben a prop del gueto hipster que trobem uns carrers més avall. Uns avis del barri beuen vi en porró (serà, el porró, tendència?) mentre unes senyores esmorzen brioixeria i una jove professional menja un entrepà de tonyina amb anxoves. Hores més tard, tota aquesta gent haurà desaparegut i les taules d’aquest bar que encaixaria perfectament en la casella d’autèntic s’omplen de tapetes de conserves fredes i d’una clientela heterogènia unida per un amor incondicional a la tradició del vermut, també, evidentment, entre setmana. La Núria, propietària, cambrera i mestra de cerimònies –juntament amb el seu marit Enrique– d’aquest bar que un dia va ser taverna, defineix la criatura com “un bar de barri”. I probablement aquesta és la millor manera de recollir l’essència d’aquest espai agradable i proper,  sense pretensions estètiques, un bar en què, i algun defecte havia de tenir, no hi ha ningú que es digui Chiqui, perquè ja existia l’any 1959, quan els pares de l’Enrique el van agafar en traspàs. De mica en mica, “quan van començar a obrir supermercats, el vam reconvertir en bar”, explica l’Enrique. És un bar atípic i alhora tradicional, un lloc on només venen conserves, entrepans, vins a granel i, la joia de la corona, el vermut de la casa, molt popular entre els aficionats a aquest beuratge, tant els nouvinguts com els de tota la vida, que coincideixen molts cops a mitja tarda compartin

Llegir-ne més
Sant Antoni
Advertising

La Bodegueta d'en Miquel

Fa cinquanta anys que aquesta bodega és a Nou Barris. El Miquel va agafar-la fa quatre anys i ha volgut conservar-ne tot el mobiliari, les bótes antigues i fins i tot el terra, devorat pel vinagre i el vi. Els matins d'entre setmana el repoblen els jubilats. S'asseuen parsimoniosos darrera dels vidres amb una canya a la mà i giren els seus ulls entelats cap a aquesta vegetació escardalenca que són els Jardins de l'Alfàbia. Dins la botiga, pissarres petites anuncien el preu de les llaunes, les conserves i les ampolles amb les ofertes de la setmana que pengen de cubells. Els veïns entren al celler amb la garrafa de plàstic dins d'una bossa perquè no regalimi el vi. Quant temps feia que no ho vèiem, això! En Miquel sap molt bé en quin barri és i ens diu que serveix anxoves, seitons, combinats... a un "preu raonable".

Llegir-ne més
Nou Barris

Polleria Fontana

3 de 5 estrelles

Ni es tracta d’una polleria, ni està tan aprop de la parada de Fontana, sino que és un bar de tapes fet restaurant més proper a Joanic. Aquí el Nil Ros (cuiner-propietari) i el seu equip aposten per la cuina nacional tradicional i per els plats més casolans amb receptes ‘de la iaia’. Tot és fet al moment, i hi trobem tant platillos clàssics com tapes molt ben fetes. Fins i tot paellles.

Llegir-ne més
Vila de Gràcia
Advertising

La Pepita

No obre el diumenge, així que, si ets dels que santifiquen les festes –dilluns Game of thrones; dijous, ruta dels borratxos; dissabte, sexe; i diumenge, vermut–, hauràs de canviar d’hàbits. La Pepita s’apunta a la moda del local nou que podria ser vell i ho fa amb el mirall- pissarra més aconseguit de tots els que s’han instal·lat als bars de Barcelona en els darrers dos anys. Bona selecció de vins en copa, filets d’anxova a 1,50 euros i les seves celebrades pepites. L’espai, llarg i estret, convida a menjar a la barra, i també té un menjador de paret vista i tovallons que no són de paper. Apunt darwinista: abans hi havia un pub irlandès.

Llegir-ne més
Gràcia

La Vermuteria del Tano

Recomanat

París té les seves terrasses cobertes i uns fanals de pel·lícula. Nosaltres tenim cellers amagats com el Tano. Una porta plena d'adhesius, les taules de marbre, el caliquenyo i la noia amb el diari de diumenge sota el braç que s'explica a glops de vermut i mos d'anxoves, banderilles i escopinyes. Quina gana passen a París.

Llegir-ne més
Gràcia
Advertising

La Plata

Recomanat

També conegut popularment com Los Pescaditos, pel seu peix blau acabat de fregir. Tenen vermut de la casa Perucchi, dels més antics de Catalunya. Fer el vermut aquí els diumenges és sentir-se com un rei.

Llegir-ne més
El Gòtic

Senyor Vermut

4 de 5 estrelles

El Senyor Vermut és un local de barri, de l’Eixample Esquerre, per ser més exactes, un fet que no és banal. Ja ho diu la cançó escrita pel cantant més famós de Xàtiva, que “qui perd els orígens, perd la identitat”. Dirigit per la família Miralles, el Senyor Vermut té en el vermuteig la seva espina dorsal. Els que tenim una edat recordem els nostres avis preparant el vermutet de diumenge on no hi mancava mai el Martini Rosso, el sifó, els berberechos i els daus de formatge La Vache qui Rit. El migdia que vaig tornar al Senyor Vermut, la beguda del dia era el Negroni i vaig començar per un còctel fet amb una part de ginebra, una de vermut vermell i una tercera de bíter, normalment Campari. Diuen que el Negroni desperta la gana, i així va ser. La carta de tapes i platillos del Senyor Vermut no és gaire diferent de la d'altres magnífics indrets de tapes i platillos, però al local de la família Miralles té tot el toc Miralles. Un gaspatxo de préssec, unes croquetetes –fantàstiques les de ceps–, un capipota amb el sabor dels menuts que preparava la meva àvia Josefina, unes braves interessants, no superlatives, i una broqueta moruna ben marinada amb oli i espècies. Recordant El sentit de la vida, aquella pel·lícula de Monty Phyton en què un client explotava, incapaç d’emmagatzemar una mínima porció més de carn, vaig acabar l’àpat amb un sorbet de llimona. A la llista de futurs desitjos, hi escric la bomba de la Barceloneta sobre una base d’allioli i salsa picant, unes anxoves del

Llegir-ne més
La Nova Esquerra de l'Eixample
Advertising

La Tieta

Cigrons amb gambes, truita de patates deliciosa, xampinyons amb all i julivert, olives de concurs, el problema és saber què triar. La Tieta és amb prou feines una barra de marbre farcida de bons vins, ampolles de vermut i un d'aquells llocs on tiren bé la canya. A la carta de vins, no hi trobareu res clàssic, s'enamoren d'un vi mallorquí i la setmana següent perden el cap per un vi gallec. Sense fer experiments estranys, menjar de tota la vida ben fet i amb el morro a punt sempre per tastar coses bones.

Llegir-ne més
El Poble-sec

Bodega 1900

3 de 5 estrelles
Recomanat

Darrere d’aquesta bodega hi ha la intel·ligència d’Albert Adrià, que només ha de creuar el carrer per entrar al Tickets. Per tant, entendrà el lector que amb el cognom Adrià al timó de la cuina, aquesta bodega és innovadora a pesar que tracti de ser fidel als sabors que imperaven als locals de menjars de principis del segle XX: els fumats, el salaó, el carbó i l’escabetx. Una nova mirada que permet fer un viatge plaent al passat sense abandonar una mentalitat que tracta d’adaptar-se al segle dels cibernautes.

Llegir-ne més
Sant Antoni
Advertising

Bar Electricitat

Aquesta bodega és un dels grans clàssics de Barcelona per a fer un bon vermut: hi trobarem unes bombes de primera categoria, truites de patates meloses, vermut casolà i una ensaladilla russa d'aquelles que creen afició. Tracte proper i molt amable.

Llegir-ne més
La Barceloneta

Mitja Vida

4 de 5 estrelles

Amants de la frase feta i de l’oliva farcida, els del Morro Fi, blog i bar, ja tenen un nou local, el Mitja Vida. Molt més gran que el seu antecessor, el Mitja Vida s’ha plantat a la zona de Sant Gervasi, al costat de la plaça de Molina.Al voltant d’una barra d’acer inoxidable, una fila de tamborets i un mostrador que fa goig, s’hi arrengleren moixama, seitons, calamars, arengades i les anxoves del Cantàbric que neteja en Marcel. La senzillesa de les coses ben fetes, l’austeritat exquisida d’una bona anxova i el constant homenatge al bar clàssic de tota la vida.

Llegir-ne més
Advertising

El Xampanyet

El xampanyet i el vermut reguen les tapes senzilles, però efectives, d'aquest indret que aplega tant a turistes com a nadius.

Llegir-ne més
Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Casa Lucio

Recomanat

És un punt de referència per als grans sibarites de la ciutat. Bons productes a la vista, que conviden a degustar-los. Excel·lents plats de cullera i una carta cantada pel seu propietari amb autèntiques joies de la bona cuina. Imprescindible reservar amb temps. Bona exposició de vins que poden adquirir-se, així com conserves locals i estrangeres. I de fet també és un bon punt per fer el vemut el diumenge, que és el dia que la Maribel i el Lucio treuen totes les seves delicadeses de tapa i llauna, com les carxofes amb sobrassada, suculents filets d'anxova o rotllets de salmó amb formatge. 

Llegir-ne més
Sant Antoni
Advertising

Comentaris

9 comments
Taniarole

Trobo a faltar llocs a Nou Barris i Sant Andreu, Barcelona no és només Gràcia, l'Eixample, Poble Nou i els barris que apareixen aquí. (Gràcies per la Bodegueta d'en Miquel, autèntica del tot!)


Rush13

També han obert L'Espumossa Art&Cervesa al carrer Provença 171 de Barcelona, a l'Eixample Esquerra.

Es un local especialitzat en cervesa artesana, que ha ampliat l'horari i l'oferta servint desde dolços artesans i amb producte ecológic per esmorzar, passant per l'hora de l'aperitiu amb el  Vermut Reserva Miró de Reus acompanyat d'una bona selecció de tapes, i moltes coses més...

Si us animeu, ja sabeu on són!!!!

Ariadna R

Està molt bé una bar per fer vemutet que han obert a felip II amb meridiana, es diu can jaume.

Francisco B

El tapeo del born al carrer montcada esta molt bo.

Maria T. I.

Un de nou que ja veureu com en parleu d'aqui a molt poc.... Senyor Vermut, al carrer Provença 85, cantonada amb Viladomat. Vermut espectacular, tapes i ambient de primera. Encara s'hi troba lloc si no es hora punta de vermut, en fi, la bombaaaaa! Jordi ets un crack! Felicitats

Mercè Rius

Mai recomaneu el Oller a Corsega/Passeig de Sant Joan, el vermut de la casa i tot el que tenen per picar, bon ambient i bon rottlo

Jorge

El Morro Fi esta tancat fins al 25 d'agost.

Lola Rifé

Heu d'anar a la Bodega Quimet al carrer Vic de Gràcia. És un bon consell!

Marta Casajuana Garcia

Com a gran amant dels vermuts, tot i que no he estat a tots els locals aquí esmentats, he de dir que al Quimet & Quimet val la pena fer-s'hi un forat entre la gran quantitat de gent que sempre s'ho aplege. Em roba el cor l'assortit de formatges i els montaditos que preparen. El Xampanyet és ideal per la seva deliciosa truita, els pintxos de pernil ibèric i les patates al caliu, tot ben remullat amb una ampolleta de xampanyet, és clar! Però si el que de veritat es vol viure l'ambient casolà i un vermut com els de tota la vida, sense cap mena de dubte em declaro fan número 1 del Bar l'Electricitat! Vermut boníssim, bones racions de bunyols de bacallà, truita i ensaladilla russa. El millor? Quan vénen els gitanos del barri a cantar rumba en directe :) 100% Barcelona