Patates braves: les millors de Barcelona

El nostre top 20. Des de les més creatives a les clàssiques que mai fallen
braves
Per Ricard Martín i Laura Conde |
Advertising

Ens atrevim a escollir les 20 millors racions de patates braves de Barcelona. Els puristes us decantareu per les receptes que passen de generació en generació als bars de tota la vida, mentre que molts altres descobrireu noves fórmules innovadores, però igual de delicioses.

Creatives

Bars i pubs, Bars de tapes

Pan & Oli

icon-location-pin Sants

Les millors idees a vegades surten de la necessitat: Carlos Ortiz, cuiner d’aquest petit bar restaurant d’intencions molt serioses, un dia havia de preparar un àpat per a 400 persones. La salvació va venir amb aquesta idea: una patata brava desfeta i en got, que es menja amb cullera. La cullera arrossega, del cul del gotet fins a la boca, una saborosa patata confitada cinc hores a 60 °C, que al final conflueix en una salsa d’all, bitxo i pebre vermell, muntada amb un xic de llet com si fos una maionesa sense ou. Petita gran

Bars i pubs, Bars de tapes

El 58

icon-location-pin El Poblenou

Aquest molt recomanable restaurant de tapes –amb un encant 'do it yourself' difícil d’explicar– pal·lia, en part, el dèficit de la tapa moderna al Poblenou. Amos Martínez ens parla de les braves bohèmiques, un homenatge al seu amic i company de classe Mandu Gimeno del Bohèmic. Hi tenen un aire, però són diferents. Me’n menjo una ració generosa recoberta per una salsa dual: maionesa feta d’all confitat, escalunya, ceba i pebre, i brava a base de tomàquet sec hidratat, pebre i clau. Un arc iris barroc i saborós, on, a més d’esperar la clatellada del picant, gaudeixo amb els matisos.

Time Out diu
Advertising
Restaurants, Cuina creativa

La Taverna del Clínic

icon-location-pin Eixample

Paradoxa: aquest exemple de creativitat culinària aplicada a la patata brava ja és tot un clàssic, paradigma de la brava moderna: cilindres del tubercle dauradets i cruixents per fora, amb un interior amorosit amb una salsa rosa suau però saborosa, coronada amb llavors de sèsam negre, porradell i sal de Maldon. Sis delícies que esclaten a la boca i que, segons explica el seu inventor, el xef Toni Simoes, “no hem modificat en set anys”. En aquest temps, el preu només ha pujat un euro, i cada setmana despatxen unes 250 racions.

Time Out diu
Vivanda
Cristina Reche
Restaurants, Cuina contemporània

Vivanda

icon-location-pin Sarrià - Sant Gervasi

Al Vivanda –restaurant a l’antic Sarrià de balsàmica terrassa– Jordi Vilà ha desenvolupat una patata brava molt diferent de les de la Moritz, que encara que no tingui un aspecte d’impactant modernitat, innova en el concepte. Som davant una patata més rostida que fregida –monalisa, queda una textura molt cremosa– on l’allioli es lliga amb un oli de sobrassada cuita. Al costat, un setrillet d’oli picant, perquè el ionqui de les braves es graduï el nivell de flamarada a la gola. És una senyora ració, generosa, que transmet la solidesa de la cuina de Vilà.

Advertising
Restaurants

Senyor Vermut

icon-location-pin La Nova Esquerra de l'Eixample

El Senyor Vermut és un local de barri, de l’Eixample Esquerre, per ser més exactes, un fet que no és banal. Ja ho diu la cançó escrita pel cantant més famós de Xàtiva, que “qui perd els orígens, perd la identitat”. I ara que ha tancat el Bohèmic, aquí hi trobem unes braves hereves d'aquelles 'bohèmiques' mítiques, amb el punt dolcet que de ben segur deu ser de nyora.

Time Out diu
Bars i pubs, Cerveseria

Biercab

icon-location-pin L'Antiga Esquerra de l'Eixample

Hi ha molts motius que fan d’aquesta nova cerveseria un lloc de capçalera per als amants de la birra. Tenen 30 tiradors amb cerveses artesanes, marcianades com una cervesa de 60 graus, una carta de tapes, entrepans, hamburgueses i especialitats peruanes, i un cambrer (i soci) simpatiquíssim que es diu Manolo, que fa que només trepitjar el local t’entrin unes ganes boges de dir: “Manolo, una de braves”. Quadrades, simètriques, ben presentades, amb una salsa suau, són ideals per acompanyar, posem per cas... unes cerveses ZZ Naparbier.

Time Out diu
Advertising
Restaurants, Cuina contemporània

Ten's

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

Per a molts Jordi Cruz és només el ‘guapo’ de Masterchef, però la seva trajectòria en cuines de prestigi i les seves estrelles Michelin l’avalen com un dels xefs més reputats del nostre panorama gastronòmic. Les braves del Ten’s, la seva opció low cost al Born lluny dels preus de la seva altra criatura, l’Àbac, es presenten amb una escuma d’allioli i una salsa brava que té com a base tomàquets naturals de molt bona qualitat. La resta de la carta, dels calamars a les barbacoes, també és una meravella.

Bar Andorra
Irene Fernandez
Bars i pubs, Bars de tapes

Bar Andorra

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

L’Andorra és el típic bar amb encant, butaques d’escai i cambrers maquíssims, amb el plus que sempre són unes braves fetes així com cal. Romaní i aquell puntet picant.

Advertising
Restaurants

Casa de Tapes Cañota

icon-location-pin El Poble-sec

La història d’aquestes braves comença l’estiu de l’any 2010, quan Juan Carlos Iglesias, un dels propietaris del local, es va endur a casa unes patates al caliu que havien sobrat a la cuina. Li van agradar tant que va decidir posar-les a la carta acompanyades d’allioli i, ni més ni menys, de la salsa brava del seu soci Albert Adrià. Ara són la tapa estrella del local, sempre al número 1 del rànquing fet pels mateixos clients. Suaus, amables, gens excessives, aquestes són, sens dubte, les braves “diferents” d’aquesta llista. Ja que hi sou, no deixeu de tastar l’hamburguesa de cua de bou i vedella i les croquetes. Hi tornareu.

Clàssiques

Restaurants

Elsa y Fred

Va obrir al Born fa any i mig i les seves braves s’han situat merescudament entre les millors, si no les millors, de la ciutat. S’acompanyen d’un allioli molt suau i cremós que et captiva sense saber per què fins que el Ramon, propietari i xef, t’explica que es fa amb all escalivat. Se serveix amb un punt just de salsa brava i un toc de pebre negre. L’ambient, sofisticat i trendy, en un local on conviuen la tapa clàssica (atenció a les croquetes de ceps) amb entrepans i tapes creatives.

Restaurants, Cuina contemporània

Fàbrica Moritz

icon-location-pin Eixample

Un consell de Jordi Vilà: ja teniu part de la batalla de la textura guanyada si la patata no passa per nevera, perquè si és així el midó li canvia la textura. A la Moritz ha desenvolupat dues classes de tubercle calent: les d’aquí i les d’allà. Les primeres, a l’estil català, porten una salsa a base d’allioli i oli picantet estil allada. Les d’allà, madrilenyes, són les clàssiques amb maionesa i salsa de tomàquet picant. No és per ser xovinista, però guiant-me pel gust, em quedo amb la textura i el contrast suau de les nostres.

Advertising
Restaurants

Bar Tomás

icon-location-pin Sarrià - Sant Gervasi

Són llegendàries però discutides, generen amors i odis, els seus fans retiren la paraula als detractors... Aquest és l’encant d’un local que durant anys ha tingut fama de fer les millors braves de Barcelona i que per justícia, per respecte al mite tot i la controvèrsia, no podem ignorar en la llista. Lluny de la brava contemporània, maca, que ha portat el plat a una nova dimensió, aquesta és asimètrica, tirant a oliosa, ideal per acompanyar un plat combinat d’aquest local d’indiscutible 'charm'.

Restaurants, Bar d'entrepans

Louise Se Va (Cafè Bar)

icon-location-pin Horta - Guinardó

El paradís és a Horta i es diu Guns’n Roses (entrepà de pintxo amb ceba i formatge), braves i canya. Sempre ple, al Louise Se Va hi trobem una carta on tots els plats tenen nom de bandes de rock, de Sonic Youth a Rosendo (no entrarem aquí a discutir si Sabina i rock són dues paraules que no poden ser a la mateixa frase, perquè són unes endívies amb rocafort magnífiques). Ambient de barri, entrepans, amanides, bon rotllo, i unes braves que, com totes les coses bones de la vida, són adorablement imperfectes: avisem, tenen dies i dies.

Advertising
Restaurants, Hamburgueses

La Burg

icon-location-pin Les Tres Torres

Aquesta hamburgueseria, germana gran del popular El Filete Ruso, va obrir ara fa cinc anys amb l’objectiu d’oferir hamburgueses de qualitat, 100 % de bou en un ambient molt novaiorquès i amb acompanyaments de qualitat. És el cas de les braves, potents, que se sotmeten a tres coccions diferents (marcar-bullir-marcar) i s’acompanyen d’una salsa de tomàquet picant amb mil matisos, des del tabasco fins a la caiena, i un allioli molt consistent. Per a fans de les emocions fortes.

Bars i pubs, Bars de tapes

Bar Marín

icon-location-pin Sant Andreu

Aquest clàssic de Sant Andreu porta 70 anys obert, amb més de tres dècades en les mans de la mateixa família. Tenen una carta inacabable de carn, peixos, torrades i amanides, i sobretot unes braves molt suaus, que són motiu de peregrinatge.

Advertising
Restaurants, Mediterrània

Mirando al Mar

icon-location-pin Ciutat Vella

Amb vista al Mediterrani, aquest restaurant va sorprendre a tothom amb unes braves d’escàndol quan va obrir fa un any i mig. Rafel Vertamatti, cap de cuina, assegura que les seves braves tenen una cosa que no falla mai: s’han inspirat en les àvies. “Nosaltres fem les patates con feien les àvies abans”, i el resultat és una brava cruixent, consistent, perfecta per acompanyar suggeriments de la carta com els musclos o les cloïsses. “Amb un bon Gramona Gessamí (D.O. Penedès), és el sopar perfecte”. Amén.

Bars i pubs, Bars de tapes

Malabar Café

icon-location-pin Camp d'en Grassot i Gràcia Nova

Aquest entranyable bar de tapes, molt aconseguides, també amb un menú de migdia força recomanable, disposa d'unes patates braves excepcionals, amb una salsa dual plena de matissos. Per anar sucant d'un cantó a l'altre.

Time Out diu
Advertising
Bars i pubs, Bars de tapes

Cervecería La Gamba

icon-location-pin El Congrés i els Indians

Arrapat al seu bar cosí germà, l’Obon, La Gamba és el paradigma de bar de tapes ancorat en el temps. Amb tot el que és bo i dolent: una nevera horitzontal llarguíssima ensenya el seu arsenal de tapes temptador, i un aire general ronyós i desballestat foragita els partidaris de la tapa asèptica. Les braves són molt bones: tendres per dins i crocants per fora; la barreja de maionesa i tomàquet picant, equilibrada. Millor a la terrassa: al cor del barri de Congrés, un entranyable espectacle costumista hi és garantit.

Restaurants, Espanyola

La Esquinica

icon-location-pin Nou Barris

Aquesta tasca aragonesa és un referent de la gastronomía popular de Nou Barris. No agafen reserves (cal agafar número i esperar una estona al carrer amb un lletreret que posa: “salica de espera” penjant d’un plataner). Cambrers genials. La fregiduria (chocos, morros fregits, calamars) té una justificada bona fama, els 'tigres' –musclos arrebossats– són la marca de la casa, i les seves patates braves, són d'allò més bones.

Altres tapes fetes amb patates

Restaurants

Patates d'Olot

El millor que li pot passar a una patata és que la converteixin en patata d’Olot: tallada fina, i arrebossada amb carn picada, una tapa excessiva i deliciosa que crea addicció. Juanjo Martínez, mag del platet, les fa excelses, exhibides de peu en una malla que “recorda el paisatge muntanyós de la Garrotxa”, diu, i amb un tomàquet confitat a l’oli de carbó per allò de la cuina volcànica olotina.

Time Out diu
Restaurants

Papas arrugàs

icon-location-pin El Poble-sec

La parenta directa de la patata brava és aquesta especialitat canària: una patata bullida, servida amb pell, i amarada en la salsa de mojo picón, una reducció de pebrot verd, coriandre i julivert que també té la seva versió vermella, feta amb pebre roig. En aquest bar gastronòmic del Poble-sec –són canaris– en podreu tastar una molt fidedigna reproducció, amb les dues salses.

Advertising
Restaurants

Bomba

icon-location-pin La Barceloneta

Sí, potser alguns ens poden criticar el fet que Barcelona no tingui gaires especialitats de tapes pròpies, però la bomba ens garanteix un lloc en la història de la ració. Aquesta mena de croqueta, farcida de patata i amb un cor de carn picant, es va originar a la Barceloneta i la podem trobar en la seva millor versió a La Cova Fumada, precisament el lloc on, diuen, es van inventar.

Restaurants, Bar d'entrepans

Kartofel Salad

icon-location-pin Eixample

Oblideu-vos de la sonsa amanida d’estiu amb patates fredes i tomàquet: la veritable amanida de patata és la que preparen a l’Alt Heidelberg: feta amb patata bullida sencera, tallada a trossos i amanida amb maionesa, vinagre, sal, ceba tendra i espècies. I si pot ser, ens ha d’arribar al plat encara tèbia. Sembla senzill, però és complicat aconseguir-ne el punt perfecte.

Advertising
Camera
Restaurants, Bar d'entrepans

Patates de pobre

icon-location-pin Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera

En la seva versió més bàsica, estem parlant d’unes patates fetes a la cassola i amb ceba, fregides en abundant oli i empolvorades amb julivert. En la seva accepció més pantagruèlica, s’enriqueixen amb ou fregit i també cansalada. Precisament és així com les preparen al Restaurant-Bar Transatlàntic. Tot sovint apareixen en un menú de migdia a 10 euros fabulós, punt de reunió dels treballadors i jubilats del Born i del Gòtic, on és difícil trobar-se turistes.

Advertising