Global icon-chevron-right Espanya icon-chevron-right Barcelona icon-chevron-right Les millors truites de Barcelona

Les millors truites de Barcelona

Passeu-vos al 'Truitter'. Els millors locals de la ciutat on menjar-vos el plat amb més ous.

La-Ceba-6462.jpg
La Ceba
Per Marcelo Aparicio
Advertising

La millor xarxa social és la que s’estableix compartint una bona truita: un plat universal, econòmic i senzill que pot esdevenir un plaer d’alt voltatge si ens el mengem en el lloc idoni.
Si és cert que cal tenir ous per fer front a la crisi, res millor que tenir sempre a mà els elements bàsics d'una bona truita: patates (millor agres), cebes (les més dolces, millor de Figueres) i ous (els més frescos, i si és possible ecològics). Però la truita de patates i ceba no es limita a aquest panorama. Som molts els que considerem que la millor truita de Barcelona no surt d'un restaurant especialitzat, sinó del geni, la personalitat i la mà de la Carmen Erdocia, propietària i xef de Taktika Berri: la seva truita de poca patata i ceba confitada i la de bacallà destaquen amb escreix en el panorama truiter de la ciutat. Són sublims.

 

Tot i que, si es vol conèixer la verdadera dimensió que pot assumir aquest món de paella, ou i oli, només cal recórrer a una enciclopèdia. La que va escriure Joan Antoni Miró: el seu llibre L'art de fer truites (Andana) que posa en pràctica diàriament. Ànima del temple Les Truites, Miró va obrir aquest restaurant fa uns 27 anys, quan va venir d'Ordal, el seu poble natal del Penedès. "Vaig començar amb una truita i em vaig anar engrescant en veure el panorama que se'm presentava", diu orgullós. En aquest senzill i agradable local de la zona alta de la city, es pot tastar la més enginyosa varietat de productes elaborats a partir de l'ou. Aquí sí que l'ou ha estat abans que la gallina... 

Però el més interessant és que, a més de ser artístiques, les truites que prepara Miró són molt saboroses i de sàvies i originals combinacions. Diàriament, serveix un assortiment de les del dia a 7,90 euros, un plat que està inclòs en el menú diari d'11,30 euros. La de carxofes, la d'albergínia i formatge cheddar i la de pèsols farcida de pernil i formatge, una obra d'art i que s'ha de saber fer, són algunes de les que tenen més èxit. També es poden fer per encàrrec, segons el caprici i les idees del client. I com a capritxosa, la de caviar, cranc i salmó fumat; i com a exquisida, la truita amb suc d'Aragó. Una d'original: la de xató. També n'hi ha de postres, com la de cireres i la de plàtan. Miró té la mà trencada en les truites, i a més no li falta imaginació. Les seves truites són d'autor, saboroses, variades, originals. On també es troba una varietat inimaginable de truites, inserides en menús molt atractius amb altres plats ben aconseguits, és a la truiteria La Ceba, de Gràcia. Ha fet 28 anys de camí de la sàvia mà de la Isabel, que la va obrir, precisament, un dia de Sant Jordi. Per començar, La Ceba té un menú de presentació anomenat Somiatruites, per als de gastar poc: per 6,50 euros ofereix una truita més torrada i aigua, refresc o cervesa, i es pot triar entre 50 truites. A la seva carta tenen truites marineres, entre les quals destaquen la de gambes, xampinyons, all i julivert i la de tonyina, tomàquet i ceba.

N'hi ha per als que busquen emocions fortes, com les truites de muntanya, entre les quals es troba la de sobrassada, xampinyons, all i julivert, i la de botifarra i mongetes, per a cossos resistents. La varietat més gran prové de l'hort: la de carxofes és la més soŀlicitada, amb la de xampinyons, ceba i formatge. La Isabel relata que també agrada molt la de carbassó, ceba i formatges, i la de patates i pernil. I una de curiosa, per a agosarats: la d'arròs, xampinyons, ceba i formatges. Tret d'alguna marinera i la de carxofes (7,95 euros), la resta costen 5,45 euros. A més, aquest lloc tan personal ofereix una bona selecció de plats de la cuina catalana, entre els quals destaca un deliciós fricandó i diversos bacallans, que si l'un és bo, l'altre encara és millor, i diferents fórmules de menús i torrades que el fan atractiu per a la butxaca jove. Històricament, hi ha una truiteria pionera: Flash Flash. Va néixer ja fa gairebé 30 anys sent de 'disseny' -que perdura intacte- i fins i tot s'ha estès a Madrid i València, repetint èxit. A més d'experiència i veterania, hi ha un excel·lent i amabilíssim personal que rep tothom amb un somriure, simpatia i bon fer poc estès per la city, i menys en aquest barri. Lluny de ser un lloc elitista, encara conserva un aire bohemi, gràcies al seu habitual i bon costum d'atendre fins tard. Allí es poden trobar des d'aficionats al futbol que arriben després d'algun triomf al Camp Nou, gent que surt del teatre, noctàmbuls empedreïts que encara segueixen iniciant les seves rondes nocturnes amb una bona truita o excel·lents hamburgueses, o polítics i personatges mundans. Naturalment, disposen d'una gran oferta de truites, acompanyades per un òptim pa de vidre amb tomàquet. Molt bona cervesa, ben tirada, un fet que també s'agraeix. Molt bon ambient.

Info pràctica

Restaurants

Taktika Berri

icon-location-pin Eixample

Si pregunteu entre els amants als restaurants bascos, molts us diran que Taktika Berri és, possiblement, el millor basc de Barcelona. Com que per als seus cobejats calents us haureu de guanyar terreny a lluita de colzes, us recomanem una especialitat freda: el de remenat d’ou amb pebrots del piquillo i all.

Restaurants

Les Truites

icon-location-pin Sarrià - Sant Gervasi

Joan Antoni Miró és un guru de la truita: va obrir aquest restaurant l'any 1985 i des del principi el va centrar en la truita: hi podem tastar senzilles obres d'art gastronòmiques, com una truita de caviar, cranc i salmó fumat. I truites per postres: tasteu la de cireres i plàtan.

Advertising
Restaurants, Catalana

La Ceba

icon-location-pin Gràcia

Tota una institució a Gràcia: aquest restaurant ja fa més d'un quart de segle que té a la carta més de 50 varietats de truita. De muntanya, marineres o de l'hort, imagineu una truita i us la posaran a taula. I si no la tenen, us la faran.

Restaurants, Mediterrània

Flash-Flash Truiteria

icon-location-pin Sarrià - Sant Gervasi

Si vols una bona truita, aquest és el lloc. També és molt aconsellable per menjar a deshora. Cal tastar la recepta secreta de l'hamburguesa de la casa.

Advertising